Aanvulling Grondslagen van de psychologische diagnostiek en testtheorie

Gratis aanvulling bij hoofdstuk 2 (blz. 55 t/m 70)

Correlatie coëfficiënten

Als mensen spreken over een correlatie, refereren ze naar de relatie tussen twee variabele. Technisch gezien is een correlatiecoëfficiënt een kwantitatieve meetmanier van de lineaire relatie tussen twee variabelen. De meest bekende correlatiecoëfficiënt is de Pearson r.

Correlatiecoëfficiënten kunnen getallen zijn tussen -1.0 en +1.0. Er zijn verschillende kwalitatieve en kwantitatieve manieren om correlatiecoëfficiënten te beschrijven. Ondanks dat er geen universeel geaccepteerde standaarden voor het beschrijven van de sterkte van correlatiecoëfficiënten zijn, worden door het boek de volgende richtlijnen voorgeschreven: 0.70, sterk. Statistische significantie wordt bepaald door zowel de grootte van de correlatie als de grootte van de steekproef; zo kunnen zelfs zwakke correlaties wel degelijk een betekenis hebben.

Je kunt ook de correlatiecoëfficiënt kwadrateren; je krijgt dan de coëfficiënt van determinatie, r2. Dit kan worden geïnterpreteerd als de hoeveelheid variantie die door de twee variabelen gedeeld wordt. De coëfficiënt van non-determinatie, de niet-gedeelde variantie, kan ook berekend worden: 1 – r2

Puntenwolken

Een puntenwolk is een grafiek die visueel de relatie tussen twee variabelen weergeeft. De x-as representeert de ene variabele, de y-as de bijbehorende score op de andere variabele. Als er sprake is van een perfecte correlatie, vallen alle punten op een rechte lijn. Je kan dan de score van een individu op variabele Y met 100% precisie voorspellen, als je zijn/haar score op variabele X kent. Naarmate de correlatiecoëfficiënt minder wordt, worden de punten verder verspreid, en wordt de voorspelling minder nauwkeurig.

Type correlatiecoëfficiënten

De Pearsoncoëfficiënt kan worden gebruikt wanneer de variabelen die gecorreleerd worden, op interval of ratio schaal gemeten zijn. De bijbehorende formule:

rxy = (N∑XY – (∑X)(∑X)) / (√N∑X2 – (∑X2) √N∑Y2 – (∑Y2))

Spearman’s rank correlatiecoëfficiënt wordt gebruikt wanneer variabelen gemeten worden op een ordinale schaal. De punt-biserele correlatiecoëfficiënt wordt gebruikt wanneer de ene variabele dichotoom gescoord wordt, en de andere variabele op interval of ratio schaal.

Factoren die de correlatiecoëfficiënten beïnvloeden

Er is een assumptie van een lineaire relatie tussen de variabelen. Wanneer dit niet zo is, moet er een speciale procedure worden toegepast die passend is voor het bestuderen van niet-lineaire relaties.

Coëfficiënten gebaseerd op steekproeven met grote varianties (heterogene steekproeven) zullen in het algemeen hogere correlatiecoëfficiënten produceren dan steekproeven met kleine varianties (homogene steekproeven). Als correlatiecoëfficiënten gebaseerd zijn op een steekproef met een beperkt bereik (restricted range) van variantie, kunnen de coëfficiënten de relatie tussen de variabelen onderschatten. 

Correlatie versus causatief

Het is een veelvoorkomende misconceptie om te geloven dat als twee variabelen gecorreleerd zijn, dat de een de ander veroorzaakt. Het is mogelijk dat de variabelen causaal gerelateerd zijn, maar het is ook mogelijk dat een derde variabele de relatie verduidelijkt. Een voorbeeld is: er wordt een correlatie gevonden tussen de hoeveelheid ijs die wordt gegeten in New York, en het aantal doden door verdrinking in Texas. Als deze correlatie wordt geïnterpreteerd als een causatief verband, zal men geloven dat ofwel het eten van ijs zorgt voor meer verdrinking, ofwel het verdrinken van mensen zorgt voor het consumeren van meer ijs. Natuurlijk is geen van beiden correct! De derde variabele die van toepassing is op dit voorbeeld, is een verandering in temperatuur. Het identificeren van een derde variabele is echter niet altijd zo duidelijk als in dit voorbeeld.

Ondanks dat correlatieanalyse ons niet de mogelijkheid geeft een causatief verband te trekken, zijn er wel degelijk andere statistische procedures die dit wel kunnen. Hiernaar wordt verwezen als inferential statistics.

Lineaire regressie

Een lineaire regressie is een wiskundige procedure die je de mogelijkheid geeft om waarden op de ene variabele te voorspellen, op basis van de gegeven informatie van een andere variabele. De algemene formule voor een lineaire regressie is als volgt:

Y = a + bX

We refereren naar de a als de constante, naar de b als de regressiecoëfficiënt. Wanneer we scores proberen te voorspellen, is de formule als volgt:

Y’ = a + bX

Y’ = de verwachte score – i.e. criterium

X = de score op de X variabele – i.e. voorspeller

a = de constante, wordt als volgt berekend: Ῡ - (b)X

b = de regressiecoëfficiënt, wordt als volgt berekend: b = rxy y / σx)

Standaardmeetfout

Als we Y proberen te voorspellen aan de hand van X, is onze voorspelling nooit perfect, omdat perfecte correlaties niet bestaan binnen psychologische testscores. Het lineaire regressie model vertelt ons de gemiddelde score op Y, van alle individuele proefpersonen met score X. Het gemiddelde wordt gebruikt omdat dit resulteert in de smalste meetfout in onze voorspellingen.

De standaardmeetfout is de statistiek die de gemiddelde fout in onze voorspellingen weergeeft, en wordt weergegeven met SE. Aan de hand van SE kun je een betrouwbaarheidsinterval berekenen, die een rang van scores reflecteert waarin wij verwachten dat de ware score van de cliënt valt. Hiervoor dien je van de volgende formule gebruik te maken:

SE = σy √ 1 – r2

Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Image

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
555