Khan t. Frankrijk (12267/16) - Arrest

Khan t. Frankrijk EHRM 28 feb 2019, 12267/16

Feiten

I.c. gaat het om een alleenstaande minderjarige vluchteling (AMV), Jamil Khan, geboren in 2004 en afkomstig uit Afghanistan. Deze klager woonde op zijn twaalfde een half jaar lang in een tentenkamp in Calais (Frankrijk). Hij klaagt dat een schending van art. 3 heeft plaatsgevonden tijdens dit verblijf. Hij verbleef gedurende die tijd in een hut en de Franse autoriteiten hebben zich volgens hem niet over hem ontfermd. Zowel voor als na de ontruiming van het kamp in Calais. Hij stelt dat Frankrijk hiermee de verplichting voor AMV's te zorgen hebben geschonden. Ook stelt hij dat de Franse autoriteiten geen uitvoering hebben gegeven aan het rechterlijk bevel hem in opvang te plaatsen.

In mei 2015 heeft de rechtbank Lille de Franse autoriteiten opgedragen na te gaan hoe veel AMV's zich in erbarmelijke omstandigheden in Calais bevonden en om hen zorg te verlenen. De Nationale Ombudsman heeft later geconcludeerd dat dit niet heeft geleid tot het daadwerkelijk verlenen van zorg aan de minderjarigen. In februari 2016 heeft de rechter bevolen de jongeren (waaronder Khan) onder te brengen in het opvangcentrum. Dit heeft echter niet plaatsgevonden. In februari 2016 is het tentenkamp door de autoriteiten deels ontruimd. Khan heeft in maart het kamp verlaten en is later in het Verenigd Koninkrijk terecht gekomen.

EHRM

De Franse staat heeft niet ontkend dat het de 12 jarige jongen geen zorg heeft verleend.

Bij de opvang van minderjarige vreemdelingen is de extreme kwetsbaarheid van het kind doorslaggevend. Deze kwetsbaarheid prevaleert dan ook boven de onrechtmatigheid van het verblijf. Volgens het EHRM is Khan op zijn twaalfde gedurende 6 maanden in het tentenkamp verbleven. Dit is een omgeving die niet bevorderlijk is voor een kind, vooral gezien de ongezondheid, onveiligheid en onzekerheid. Dat de jongen moest wachten op een rechterlijk bevel tot het verlenen van zorg toont aan dat de Franse autoriteiten onvoldoende hebben gedaan om de plicht van art. 3 EVRM na te komen. Immers de bescherming en zorg van AMV’s is tekort geschoten. De klager was op dat moment niet eens geïdentificeerd als AMV door de Fransen. Terwijl hij al meerdere maanden in Calais verbleef. De middelen om AMV’s te registreren waren klaarblijkelijk onvoldoende.

De AMV’s in het kamp hebben vaak ook niet de geboden hulp aangenomen. Dit is volgens de Nationale Ombudsman gevolg van de slechte wijze waarop opvang aan deze groep werd geboden. Khan was een kind en had vrijwel geen kennis van de Franse taal. Het afwijzen van hulp is geen reden om de tekortschietende actie van de Franse autoriteiten goed te praten. Zij hadden betere manieren moeten vinden om de verplichting na te komen. Het identificeren van AMV's in het kamp in Calais was nou eenmaal moeilijk, maar het Hof meent dat de Franse autoriteiten niet alles hebben gedaan wat redelijkerwijs van hen kon worden verwacht om hun plicht te vervullen. Namelijk het bieden van zorg en bescherming aan een AMV, nu zij tot de meest kwetsbare personen in de maatschappij behoren.

Volgens het EHRM is er een schending van art. 3 EVRM vanwege de uiterst erbarmelijke situatie waarin Khan maanden heeft geleefd en het niet uitvoering geven aan het rechterlijk bevel om voor de vreemdeling te zorgen.

Kern

Hier gaat het om de opvang van een zeer jonge AMV in een Frans vluchtelingenkamp. Het EHRM stelt dat er een positieve verplichting geldt om onmenselijke behandeling te voorkomen.

Access: 
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
Check more of this topic?
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Image

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Check related topics:
Activities abroad, studies and working fields
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
714