Health effects of childhood abuse: four pathways by which abuse can influence health - Kendall-Tackett (2002) - Artikel

Nederlandstalige samenvatting bij het artikel: The health effects of childhood abuse: four pathways by which abuse can influence health - Kendall-Tackett (2002)


Vier wegen waarbij kindermishandeling de gezondheid kan beïnvloeden

Overlevende van kindermishandeling lijden vaak aan gezondheidsproblemen die lang nadat de mishandeling gestopt is, aan het licht komen. Het percentage gezondheidsproblemen bij een achtergrond van mishandeling is veel hoger, dan bij mensen die niet mishandeld zijn. In dit artikel wordt onderzocht waarom dit zo is.

Effecten van mishandeling op gedrag

Gedrag is al vaak onderzocht. Iedereen die bekend is met kindermishandeling is niet verrast te horen dat volwassenen overlevenden van kindermishandeling meer kans hebben deel te nemen aan schadelijke activiteiten.

Middelenmisbruik

Overlevenden van kindermishandeling hebben een verhoogd risico op misbruik van alcohol en drugs.

Obesitas en eetproblemen

Mensen die mishandeld zijn hebben een verhoogde kans op overgewicht. Daarnaast blijkt uit sommige onderzoeken dat seksueel misbruik samenhangt met eetproblemen bij vrouwen.

Zelfmoord

Er is een verhoogd risico op zelfmoordpogingen en ideeën over zelfmoord.

Risicovol seksueel gedrag

Risicovol seksueel gedrag is de meest gedocumenteerde vorm van schadelijk gedrag als gevolg van mishandeling. Uit een onderzoek naar risicovol seksueel gedrag in vier verschillende landen, blijkt dat jonge vrouwen met een geschiedenis van seksueel misbruik eerder seksueel actief waren, meer kans op tienerzwangerschap hadden, vaak meer bedpartners hadden en meer onveilige seks hadden. Mannen en vrouwen die vier of meer typen van slecht functioneren van de familie hadden meegemaakt, hadden meer kans op 50 of meer bedpartners en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Roken

Problemen in het familie functioneren leiden tot een groter risico op roken.

Slaapproblemen

Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Slaap is niet echt een vorm van gedrag, maar de effecten ervan komen wel tot stand in gedragingen. Mensen met een geschiedenis van kindermishandeling hebben vaak problemen met slaap. Mensen die chronisch tekort slapen zijn kwetsbaarder voor infecties en ziektes en hebben meer kans op ongelukken. Het kan ook ene verhoogde kans geven op ernstige en chronische depressie.

Sociale effecten als gevolg van mishandeling

De vaardigheid om sociale relaties te vormen is essentieel voor de gezondheid van de mensen. De vaardigheid om een relatie te ontwikkelen en vast te houden wordt ook beïnvloedt door mishandeling in de jeugd. Deze mensen hebben vaak minder relaties en hebben meer kans op scheiding.

Kindermishandeling en de interpersoonlijke stijl

Overlevenden van mishandeling hebben vaak een vermijdende of opdringerige (intrusive) stijl. Vermijding is gekarakteriseerd door lage afhankelijkheid en weinig warmte. Opdringerigheid hangt samen met een extreme behoefte aan nabijheid van mensen. Mensen zonder sociale steun namen minder vaak deel aan activiteiten die de gezondheid bevorderden en hadden meer kans op onregelmatige slaaptijden. Sociale steun blijkt ook belangrijk te zijn voor mensen met een lager inkomen, omdat de sociale steun bedraagt aan een betere gezondheid.

Opnieuw slachtoffer zijn

Het opnieuw slachtoffer worden weerspiegeld een probleem bij de sociale verbindingen en komt regelmatig voor bij overlevenden van kindermishandeling. Het komt ook vaker voor in klinische groepen. Uit een studie van 290 patiënten met borderline blijkt de helft een slachtoffer als volwassenen. Het trauma beïnvloedt de gezondheid. Ook verhoogt het het risico op seksueel overdraagbare ziekten en chronische stress.

Dakloosheid

Dakloosheid is een ander voorbeeld van wat het gevolg kan zijn van slechte sociale netwerken. Het lijkt gerelateerd te zijn aan een geschiedenis van mishandeling. Dakloze vrouwen hadden vaker een trauma en een geschiedenis van mishandeling dan vrouwen van gelijke SES die wel een woonplaats hadden. Familiegeweld creëert sociale isolatie wat vrouwen kwetsbaarder maakt voor dakloosheid. Dakloos zijn heeft effecten op gezondheid. Je kan ondervoed raken, bent blootgesteld aan slecht weer, hebt geen hygiëne en geen medische verzorging. Het is ook een risico voor middelenmisbruik.

Cognitieve effecten als gevolg van mishandeling

Intern werkmodel

Met het intern werkmodel wordt het mentale kader bedoeld waarmee een persoon stressvolle gebeurtenissen en motieven en acties van andere interpreteert. Het model speelt ook in op de overtuiging van mensen over hoeveel macht ze hebben in situaties en wat ze kunnen doen om zichzelf te helpen. Het werkmodel is gerelateerd aan depressie, gezondheidsperceptie en zelfwerkzaamheid. Uit onderzoek van Briere en Elliot blijkt dat mishandelde kinderen een intern werkmodel ontwikkelen, waarbij ze de wereld als een gevaarlijke plaats zien. De kinderen zullen gevaar overschatten en als volwassenen zichzelf onderschatten. Ze zullen ook chronische percepties hebben van hulpeloosheid, gevaar en machteloosheid, wat kan leiden topt emotionele problemen en een risico op depressie. Deze negatieve ideeën kunnen ook de gezondheid beïnvloeden. De hoeveelheid vertrouwen die iemand in zichzelf heeft kan zelfs beïnvloeden hoelang iemand leeft.

Perceptie van gezondheid

Gezondheidspercepties betreffen waarom iemand zich als gezond beschouwd. De waarneming die iemand heeft over zijn gezondheid kan een voorspeller zijn van ziekte en overlijden.

Emotionele effecten als gevolg van mishandeling

Depressie

Depressie is een van de meest voorkomen gevolgen van mishandeling. Overlevenden van mishandeling hebben vier keer zoveel kans op het ontwikkelen van een depressie vergeleken met mensen zonder geschiedenis van mishandeling. Sommige vragen zich af of kindermishandeling de mentale gezondheidsproblemen veroorzaakt of dat depressie wordt veroorzaakt door slecht functioneren van familie dat mishandeling mogelijk maakt. Depressie heeft gevolgen voor de gezondheid. Depressie wordt geassocieerd met niet ontbijten, onregelmatige slaaptijden, niet gebruiken van een gordel en missen van fysieke activiteit. Vrouwen met depressie hebben ook een verhoogd risico op hartziekten.

PTSD

PTSD is ook een veel voorkomend gevolg van mishandeling en het heeft een ernstige impact op de gezondheid. Veel slachtoffers van seksueel misbruik voldoen niet volledig aan de criteria voor PTSD, naar meer dan 80% heeft PTSD gerelateerde symptomen als hyperwaakzaamheid, opdringerige (intrusive) gedachten en flashbacks van de ervaring. Kindermishandeling maakt mensen kwetsbaar voor de ontwikkeling van PTSD wanneer ze aan een huidige stressor worden blootgesteld. PTSD is vaak co morbide met depressie, angststoornis, roken en middelmisbruik. PTSD geeft een verhoogde kans op scheiding en familieproblemen, het stoppen met een opleiding, gedachten over zelfmoord en slaapproblemen als nachtmerries.

Klinische implicaties

Gezondheid hangt af van een complex web van gedragingen, gedachten, emoties en sociale verbindingen. Deze beïnvloeden niet alleen elkaar, maar ook de gezondheid. Mishandeling kan gezondheid en deze vier componenten beïnvloeden. Om gezondheidsuitkomsten te verbeteren, moeten clinici alle wegen die de gezondheid van het slachtoffer kunnen beïnvloeden, bekijken.

Access: 
Public

Image

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Check related topics:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1033 1