Werkgroepopdrachten Week 5 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus I

In het Fries Museum is een speciale tentoonstelling georganiseerd over het werk van Monet. Meer dan vijftig van zijn schilderijen worden tentoongesteld. (b) In het acht uurjournaal van de RTL-nieuws wordt uitvoerig aandacht besteed aan de opening van deze tentoonstelling. Daarbij worden enkele schilderijen in beeld gebracht. (c) Het Fries Museum heeft een catalogus van de tentoonstelling gemaakt. Sprater heeft de catalogus gekocht; een aantal foto’s uitgeknipt en ingelijst, welke ‘schilderijen’ hij in zijn galerie in de Eendenstraat in de verkoop heeft.

Vraag 1

Kunnen de erven van Monet zich met succes tegen de hierboven genoemde handelingen onder a, b en c verzetten?

Casus 2

In deze tijden van financiële crisis wil supermarktbedrijf David van den Berkel een reclamecampagne starten waarin de hierboven getoonde foto (genomen door een fotograaf van de Telegraaf) een prominente rol zal spelen. Zij zal o.a. worden gebruikt in krantenadvertenties en op billboards. De bedrijfsjurist van David van den Berkel wil van u weten of de foto in de reclamecampagne gebruikt mag worden.

Vraag 2

Wat zou u adviseren?

Casus 3

In 1979 heeft schilder Marco Velling in opdracht van de ABN Amro op het hoofdkantoor in Amsterdam een unieke muurschildering gemaakt. De ABN Amro wil verbouwen en in dat kader zal de muur moeten worden afgebroken, met als gevolg de vernietiging van de muurschildering. Velling komt via via op de hoogte van de verbouwplannen en wenst zich tegen de vernietiging van zijn werk te verzetten.

Vraag 3

Kan hij zich met succes verzetten tegen de vernietiging van zijn werk?

Casus 4

Omdat in Canada het model 922 van de autofabrikant Ferrari (hierna aangeduid als Ferrari 922) niet zo goed meer verkoopt, besluit garagehouder Roelofsen uit Assen een aantal nieuwe en tweede hands modellen (die bestemd zijn voor de Canadese markt) rechtstreeks van Ferrari Canada te kopen. Deze exemplaren heeft hij voor een mooi prijsje op de kop weten te tikken, en hij verscheept ze naar Nederland. Na een grondige poetsbeurt biedt Roelofsen de Ferrari’s 922 in zijn showroom te koop aan. Om daaraan meer ruchtbaarheid te geven plaatst Roelofsen in de AutoWeek een grote advertentie waarin hij met gebruikmaking van het woordmerk Ferrari zijn waar te koop aanbiedt.

Vraag 4

Kan Ferrari, die wereldwijd houder is van het Ferrari-merk (dus ook in de Benelux) voor automobielen, zich tegen de handelwijze van Roelofsen verzetten?

Casus 5

Eind 2015 heeft Vessels zich georiënteerd omtrent de realisatie van een golfbaan in het dorpje Ansen (provincie Drenthe). Begin 2016 heeft hij daarvoor financiële steun gezocht bij de provincie Drenthe en een aantal banken. Hij is in deze fase naar buiten getreden onder de naam “Afslag Ansen” en zijn voorbereidende activiteiten hebben geleid tot publicaties in dag- en weekbladen. Vlak na deze publicaties heeft Makkel in Ansen een sportzaak geopend waarin hij vooral golfspullen verkoopt. Hij voert de handelsnaam “Afslag Ansen”. Zijn sportzaak is op het internet ook virtueel te bezoeken en wel op het volgende adres: www.afslagansen.nl. De naam “Afslag Ansen” had Makkel al op 11 juni 2016 als Beneluxwoordmerk (voor sportzaken) gedeponeerd. Het merk is inmiddels ingeschreven en wordt door Makkel gebruikt. Na alle voorbereidingen is de golfbaan van Vessels op 2 september 2016 geopend. Hij voert de handelsnaam “Afslag Ansen”, maar heeft deze naam niet in het handelsregister ingeschreven.

Vraag 5

Vessels wil opkomen tegen Makkel. Wat zou u hem adviseren?

Casus 6

Sinds vorige maand brengt Dijken BV in de Benelux een parfum voor honden en katten op de markt onder het merk “Timmy Holedigger”. Tommy Hilfiger BV, welke houder is van het geldig ingeschreven Beneluxmerk “Tommy Hilfiger” voor kleding en parfum voor ‘mensen’ - wil dat Dijken BV onmiddellijk stopt met de verhandeling van deze ‘hondenparfum’ onder het merk “Timmy Holedigger”.

Vraag 6

Kan Tommy Hilfiger BV met succes optreden tegen de handelwijze van Dijken BV?

Antwoordindicatie

Vraag 1

  1. Materiële vereisten, er is sprake van een werk. Er zijn geen formele vereisten. De rechthebbende zijn zijn nabestaanden. Er is sprake van openbaarmaring, omdat het ter beschikking aan publiek gesteld is. is er een beperking? 15h Aw is niet van toepassing. Art 23 Aw is hier van toepassing, is ook een beperking. Met uitsluiting van commerciëel gebruik, dus ziet wel op musea. Dan hoeven deze niet eerst naar rechthebbende. Dat je moet betalen om naar museau te gaan valt niet onder commercieel gebruik art 23 die beschreven wordt in de uitsluiting. 

  2. Hetzelfde begin als bij A. Art. 15 lid 1 onder 1 Aw is niet van toepassing, omdat dit artikel ziet op het overnemen van het ene uit een andere persoverneming. Daar is hier geen sprake van, want het museum was geen pers medium. 16a Aw een mogelijkheid om voor een actuele reportage ook zonder toestemming van de auteursrechter die handelingen te verrichten. Wat doet RTL: verveelvoudigen en openbaarmaken, art 12 Aw.  Openmaarmarking van een verveelvoudiging. Meeste beperkingen zien op beide handelingen, dat is ook het geval bij 16a Aw. Er is geen toestemming nodig want 16a Aw (een beperking) is dus van toepassing.

  3. Verveelvoudigen: dan ontstaat er een nieuw exemplaar dan zijn er ineens twee werken. Er is geen sprake van verveelvoudiging want er komt niet nog een exemplaar bij. Openbaarmakingshandeling is hier sprake van. Wanneer de wet is uitgeput mag het verder ter beschikking gesteld worden aan derden, art. 12 Aw. 12b Aw als je de vruchten hebt geplukt dat je het boek hebt doorverkocht mag diegene dat ook weer doorverkopen. Wat gebeurd er hier? Voordat hij het aanbiedt knipt hij er iets uit. Dus hij wijzigt het. Dan valt dat vervolgens teniet onder de uitputtingsregel. Je boort een andere markt aan, want bij wijzigingen in het werk, dan zegt het hof dan is de uitputtingsregel niet van toepassing en . Zie ook art.  12 en 13 exploitatierechten Aw. Als deze artikelen niet slagen dan kan nog gekeken worden naar art 25 Aw. ls dat niet werkt dan kijken naar art. 25 (heb je nodig als er niet wordt verveelvuldigt of openbaar wordt gemaakt. Arrest Poortvliet.

Vraag 2

Naast het portretrecht van de mensen op de foto speelt het auteursrecht van de foto een rol. David van Berkel gebruikt de foto als reclame recht. Auteursrechtelijke handelingen die door David dan verricht worden hoort bij openbaarmaking en verveelvoudiging (in de krant). Ze moeten naar de David van den Berkel moet voor toestemming naar de Telegraaf, want art. 7 Auteurswet geldt. Alleen bij ondergeschiktheid geldt dit artikel en dat is hier het geval.  Arbeid is in dienst van een ander verricht. . Art 15 Aw niet van toepassing, omdat David geen persmedium is. Er is sprake van 12/13 Aw. Er is geen beperking.

Tweede deel van de vraag: artikel 21 Aw van toepassing en niet artikel 19 en 20 Aw, want die zien op portretten die in opdracht van de geportretteerde zijn genomen. Daarom zitten we in art. 21 Aw en dan is het heel belangrijk dat de geportretteerde zich er tegen kan verzetten wanneer de personen een redelijk belang hebben. Arrest disco dansen: wanneer jouw portret wordt gebruik in een commerciële reclame uiting dan is dat in beginsel inbreuk op je persoonlijke levenssfeer, want mensen zullen denken dat jij achter dat product staat en dat jij mogelijk ook betaalt hebt gekregen voor het meewerken aan reclame. Dus zal hier ook toestemming moeten worden gevraag aan de geportretteerden. Wat verstaan we onder redelijk belang: zeden belang, verzilverbare populariteit, dat laatste hebben koninklijkhuis en ministers niet. Dus ook bij geportretteerde aankloppen voor toestemming.

Vraag 3

Nee, wel kan hij een vergoeding krijgen. In beginsel valt dit onder de persoonlijkheidsrechten van de maker, art. 25 Aw maar de Hoge Raad heeft bepaald dat vernietiging van een werk mag als het om sloop gaat. Sloop is geen aantasting van het werk (HR 6 februari 2004, AMI 2004/12 (Jelles/Zwolle) Gaat om een uniek exemplaar, persoonlijkheidsrecht. Niet verveelvoudigen of openbaarmaking: Perrsoonlijkheidsrechten art 25 lid 1 sub d Aw. Maar de HR heeft in Jelles/ Zwolle bepaalt dat slopen, het vernietigen van werken, niet onder art. 25 d vallen dus geen mogelijkheid om dan hier gebruik van te maken, omdat het totale vernietiging is en daarom valt het niet onder sub d.  Maar de HR heeft bepaalt dat er sprake is van misbruik van bevoegdheid art. 3:13 BW, als het tenminste gaat om uniek exemplaar (dat is hier in de casus gegeven). De maker moet proberen aan te tonen dat de eigenaar van het gebouw sprake is van misbruik van bevoegdheid. Dat is een zware bewijslast en dus moet er sprake zijn van een bepaalde schending van het recht.  Is lastig, lukt vaak alleen als iets wereldberoemd is. Dan is er sprake van misbruik van recht. Gaat om alle omstandigheden van het geval. Als de eiser wil en mag slopen dan mag de architect er nog een redelijke termijn rondlopen en alles mooi documenteren.

Extra opmerking bij deze vraag: Lastig verschil tussen sub c en d van artikel 25: c bij gewone wijziging in het werk zelf, d alleen gebruiken bij het geval wanneer niet het werk zelf gewijzigd wordt, maar wanneer in de omgeving van het werk iets gewijzigd worden, dan gaat het vooral om het woord aantasten in sub d.  

Vraag 4

Art. 2:23 lid 3 – beperkingen op het uitsluitend recht -  BVIE. Er is sprake van een eigenaar van auto’s dan heb je de uitputtingsregel. Hoofdregel: eigenaar mag met de spullen waarvan hij eigenaar is geworden deze weer verder verhandelen art. 2:20 lid 3 BVIE. Waar moet je nu op letten of iets daadwerkelijk ook is uitgeput? Want in casu is het recht niet uitgeput, omdat de auto bestemd waren voor de Canadese markt. Dat recht is enkel uitgeput wanneer het gaat om goederen die hijzelf of met zijn toestemming in het verkeer heeft gebracht art. 2:20 BVIE. Moet dus met toestemming van de merkhouder binnen de EU zijn gebracht, anders gaat de uitputting niet op. Anders kan de merkhouder zich verzetten tegen verhandeling. Zie ook het B en W/ Deen arrest.

Vraag 5

Vessels is geopend op 2 september 2016, maar de HR heeft gezegd in conselair arrest gezegd: je kunt ook al wel in een oprichtingsfase al die naam voeren en dan kun je ook al een geldig handelsnaam recht krijgen, art 1 Handelsnaamwet. Vanaf begin 2016 heeft hij dan het handelsnaamrecht. Kan hij zich verzetten tegen degene die dan de sportzaak begint? Wat wil je het liefste als Vessels? Je wilt dat Makkel die handelsnaam niet mag voeren voor zijn winkel. Dat doe je niet door de nietigheid van het merk in te roepen dan is de naam nietig, maar heb je nog geen dwangsom dat hij die naam niet mag voeren. Art. 5 Handelsnaamwet verbod om een handelsnaam te voeren die door een ander al rechtmatig wordt gevoerd, dit kan wanneer er sprake is van verwarringsgevaar – aard, plaats (waar handelsnaam bekendheid heeft is met de komst van het internet uitgebreid), of ze identiek zijn of niet. Beoordeel je aan de aard van de onderneming/ vestigingsplaats/ waar het bekendheid geniet. Er kan hier verwarring ontstaan. Op grond van art. 5 kan daardoor de naam worden verboden. Zelfde bedrijfsgebied, zelfde naam, 1 is golfbaan andere verkoopt golfspullen, zelfde aard dus eigenlijk ook. Indirecte verwarring, je denkt dat beide zaken bij elkaar horen. Procedure: verzoekschrift art 6 of via kortgeding –, dat is wat vaak gebeurd.

Je kunt ook nog iets doen tegen het merkdepot. Daarvoor moet worden gekeken naar art. 2:14 lid 3 BVIE. Termijn van 5 jaar na publicatie. 2:28 lid 3 nietigheid inroepen sub f BVIE (merkdepot is te kwader trouw verricht). Depot te kwade trouw. 2:28 lid 3 juncto 2:4 sub f. Zelf inschrijven kan ook nog een optie zijn, zelf deponeren, geeft misschien nog wat meer zekerheid dan alleen handelsnaamrecht.

Vraag 6

Eerst kijken naar art. 2:20 lid 2 onder c BVIE. Wel overeenstemmende tekens maar niet soortgelijke waren. Staat Tommy Hilfigger met lege handen? Sub c is van toepassing omdat er sprake is van niet soortgelijke waren. Hier kan alleen tegen opgetreden worden door bekende merken. Hilfigger is zo’n beroemd merk. Er is sprake van een overeenstemmend teken. Verder moet er sprake zijn van een bekend merk. Dan nog is er sprake van ongerechtvaardigd voordeel etc. lees sub c.  Wordt afbreuk gedaan aan het onderscheidend vermogen. Sprake van afbreuk van de reputatie van Hilfigger, want Hilfigger wil niet met dieren geassocieerd worden. Sub b zou ook kunnen, maar je kan dan altijd nog terug vallen op sub c. In ieder geval is er sprake van ongerechtvaardigd voordeel. Dus Hilfigger kan zich wel verzetten in ieder geval op grond van sub c BVIE.

Check page access:
Public
Check more or recent content:

Werkgroepopdrachten 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 1 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 1 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Hoofdstuk 1

Casus 1

Notariskantoor Van Vleuten houdt een inloop dag voor ondernemers. Tijdens die dag kunnen ondernemers vragen wat voor hun activiteiten de meest geschikte rechtsvorm is. Als zij daarna binnen twee maanden die rechtsvorm voor hun activiteiten willen oprichten, krijgen zij korting als zij van de diensten van notariskantoor Van Vleuten gebruik maken. de jongste, overigens zeer kundige kandidaat-notaris is belast met de advisering op deze dag. Welke adviezen zou hij hebben gegeven?

Vraag 1

Jan heeft geen geld. Om wat bij te verdienen, wil hij in zijn eentje websites ontwikkelen. Hij wil geen schulden aangaan. Een computer en de software heeft hij al. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 2

Meneer de Boer heeft een groothandel in medische geïndiceerde vervoermiddelen. De groothandel wordt gedreven in de vorm van een eenmanszaak. Drie dochters van De Boer werken in de zaak. Na zijn overlijden wil De Boer de zaak overdoen aan zijn dochters. Hij weet alleen niet goed hoe hij de zaak over drie personen kan verdelen. Bovendien zijn de dochters bang voor aansprakelijkheidsrisico’s. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 3

Wouter de Haan wil samen met rijke vrienden in onroerend goed gaan handelen. Een deel van de financiële middelen verschaffen zij zelf. Voor de slagkracht van de onderneming zou het goed zijn als het eigen vermogen aanzienlijk groter was. Zij willen daarom op zo kort mogelijke termijn aandelen op de effectenbeurs plaatsen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 4

Ineke Duits heef een supermarkt: Maas B.V. Zij doet de inkoop alleen. Regelmatig betaalt zij te hoge prijzen. De leveranciers zeggen haar dat ze maar ergens anders naar toe moet gaan als het haar niet bevalt. Via een oproep in de krant komt zij in contact met 34 andere zelfstandige winkeliers. Zij besluiten hun krachten op inkoopgebied te bundelen en gezamenlijk te onderhandelen met leveranciers. Omdat het gaat om grote contracten heeft het de voorkeur voor hun samenwerkingsverband iets te regelen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 5

Bert van Roest heeft geen directe familie. Wel heeft hij een aanzienlijk vermogen. Hij wil voorkomen dat dit na zijn dood ten goede komt aan zijn achterneef. Bovendien zou hij het fijn vinden als zijn naam nog wat voortleefde na zijn dood. Hij wil zijn vermogen daarom na zijn dood aanwenden ter ondersteuning van daklozen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Casus 2

De studenten Wim en Walter zitten krap bij kas. Om wat geld bij te verdienen besluiten zij hun diensten aan te bieden als verhuizers. Wim heeft een tweedehands Ford-busje en Walter is erg sterk en kan goed sjouwen. Uit commerciële overwegingen kiezen zij een pakkende naam: Verhuiscentrum De Snelle Sjouwers. Zij willen de zaken groots opzetten. Daarvoor zijn wat investeringen nodig die alles bij elkaar 1200

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 2 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 2 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Hoofdstuk 6

Casus 1

Garagehandel B.V. heeft 3 bestuurders, C, D en E. de raad van commissarissen wordt gevormd door Z en V. in de statuten van Garagehandel B.V.  is bepaald dat slechts vertegenwoordigd zijn: a) het bestuur als zodanig, b) C zelfstandig, en c) D en E gezamenlijk. Deze vertegenwoordigingsregeling is ingeschreven in het handelsregister. C, D en E hebben in het reglement opgenomen dat zij alle drie moeten instemmen met de aankoop van een tweedehands auto boven een bedrag van 25.000 euro. Geef voor elk van de onderstaande gevallen aan of Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uit kan.

Vraag 1

C koopt zonder overleg namens Garagehandel B.V. een tweedehands auto voor 35.000 euro. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uit komen?

Vraag 2

D koopt zonder overleg namens Garagehandel B.V. een tweedehands auto voor 25.000 euro. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uitkomen?

Vraag 3

E koopt zonder overleg namens Garagehandel B.V> een tweedehands auto voor 35.000 euro. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uitkomen?

Vraag 4

D en E kopen namens Garagehandel B.V. een tweedehands auto voor 35.000 euro van hun vriendje Z. De prijs ligt 15.000 boven de BOVAG-adviesprijzen. Z weet dat hij een te hoge prijs krijgt en dat C volgens afspraak zou moeten instemmen. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uitkomen?

Casus 2

Het bestuur van de bij de notariële akte opgerichte voetbalclub Tratenboys bestaat uit F, G en H. in de statuten is bepaald dat F de vereniging niet kan verbinden voor geldbedragen boven 6.000 euro. Bovendien is bepaald dat voor de aankoop van registergoederen de goedkeuring van de algemene vergadering is vereist. F stelt namens de vereniging een bedrag van 11.000 euro ter beschikking aan het Rode Kruis. Zonder machtiging van de algemene vergadering sluiten F, G en H met Z een koopovereenkomst ter verwerving van een weiland dat de vereniging als oefenveld wil gaan gebruiken.

Vraag 6

Kan de vereniging het geld van het Rode Kruis terugvorderen?

Vraag 7

Is de vereniging gebonden aan de overeenkomst met Z?

Casus 3

H bezit 65 % van de aandelen in Bodal N.V. J is enig bestuurder van Bodal. H is commissaris. H en J zijn het oneens over het te voeren beleid. Voor een besluit tot wijziging van de statuten en voor een besluit tot ontslag van bestuurders is een meerderheid van twee derden van het geplaatste kapitaal op de aandeelhoudersvergadering vereist. J sluit tegen de zin van H een samenwerkingsovereenkomst. Daarbij besteedt Bodal haar inkoopactiviteiten uit aan Gadoor B.V. In de statuten van Bodal staat dat het bestuur de goedkeuring van de raad van commissarissen nodig heeft voor het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst. H heeft goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst onthouden. H roept een algemene vergadering bijeen en benoemt naast

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 3 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 3 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus 1

Bert Verres is bakker. Hij heeft een eenmanszaak: Bakkerij Bert. Op enig moment besluit hij een bv op te richten. Hij wil graag zijn bakkerij op de aandelen van de bv storten.

Vraag 1

Kan Bert Verres zijn bakkerij op de aandelen van de op te richten bv storten?

Vraag 2

Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn voor storting van de bakkerij op de aandelen mogelijk is?

Vraag 3

Verschilt het antwoord op vraag 2 als Bert Verres besluit een nv op te richten en zijn bakkerij op de aandelen van de nv wil storten?

Casus II

Een notaris gaat twee nv’s oprichten. Denken N.V. zal een maatschappelijk kapitaal van 200000 euro hebben; Zweerstra Financieringen N.V. een maatschappelijk kapitaal van 250000 euro. De toekomstige aandeelhouders van Denken N.V. hebben het voornemen om te bedingen dat zij drie vierden van het nominale bedrag van de aandelen pas hoeven te storten nadat Denken N.V. het opgevraagd zal hebben.

Vraag 4

De oprichters van Denken N.V. willen een zo laag mogelijk geplaatst kapitaal. Geef aan hoe hoog het bedrag van het geplaatste kapitaal ten minste moet zijn?

Vraag 5

De oprichter van Zweerstra Financieringen N.V. wil een zo laag mogelijk geplaatst kapitaal. Geef aan hoe hoog het bedrag van het geplaatste kapitaal ten minste moet zijn?

Vraag 6

Zal de notaris meewerken aan de wens van de toekomstige aandeelhouders van Denken N.V. om drie vierden van het nominale bedrag pas op een later ogenblik te hoeven storten?

Casus III

De 10.000 uitstaande aandelen van 1000 van N.V. Z zijn alle volgestort. De vennootschap heeft per 31 december 2016 een eigen vermogen dat gelijk is aan het geplaatste kapitaal. Over 2017 wordt een verlies geleden van 2,1 miljoen. Daarnaast staat echter een herwaardering van de onroerende zaken per 31 december 2017 ter grootte van 3,1 miljoen.

Vraag 7

Hoeveel bedraag het eigen vermogen van N.V. Z per 31 december 2017? Uit welke balansposten is dit opgebouwd?

Vraag 8

Mag N.V. Z over boekjaar 2017 dividend uitkeren? Zo ja, tot welk bedrag?

Vraag 9 (oude tentamenvraag)

Begin 2018 wil N.V. Z 510 aandelen aan toonder tegen nominale waarde (a pari) inkopen. Is dit geoorloofd?

Casus IV

Een bv met alleen volgestorte aandelen lijdt een groot verlies. De vennootschap dreigt daardoor insolvent te worden. Aandeelhouder C wil graag dat de algemene vergadering bijeenkomt om de situatie bij de vennootschap te bespreken.

Vraag 10

Hoe kan aandeelhouder C bewerkstelligen dat een algemene vergadering bijeen geroepen wordt? Hoeveel aandelen heeft C minimaal in handen, indien gegeven is dat 100 volgestorte aandelen van 1000 euro in omloop zijn?

Door het initiatief van aandeelhouder C komt de algemene vergadering van de bv bijeen. De algemene vergadering besluit met overgrote meerderheid dat de aandeelhouders per aandeel 1000 euro in de kas

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 5 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 5 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus I

In het Fries Museum is een speciale tentoonstelling georganiseerd over het werk van Monet. Meer dan vijftig van zijn schilderijen worden tentoongesteld. (b) In het acht uurjournaal van de RTL-nieuws wordt uitvoerig aandacht besteed aan de opening van deze tentoonstelling. Daarbij worden enkele schilderijen in beeld gebracht. (c) Het Fries Museum heeft een catalogus van de tentoonstelling gemaakt. Sprater heeft de catalogus gekocht; een aantal foto’s uitgeknipt en ingelijst, welke ‘schilderijen’ hij in zijn galerie in de Eendenstraat in de verkoop heeft.

Vraag 1

Kunnen de erven van Monet zich met succes tegen de hierboven genoemde handelingen onder a, b en c verzetten?

Casus 2

In deze tijden van financiële crisis wil supermarktbedrijf David van den Berkel een reclamecampagne starten waarin de hierboven getoonde foto (genomen door een fotograaf van de Telegraaf) een prominente rol zal spelen. Zij zal o.a. worden gebruikt in krantenadvertenties en op billboards. De bedrijfsjurist van David van den Berkel wil van u weten of de foto in de reclamecampagne gebruikt mag worden.

Vraag 2

Wat zou u adviseren?

Casus 3

In 1979 heeft schilder Marco Velling in opdracht van de ABN Amro op het hoofdkantoor in Amsterdam een unieke muurschildering gemaakt. De ABN Amro wil verbouwen en in dat kader zal de muur moeten worden afgebroken, met als gevolg de vernietiging van de muurschildering. Velling komt via via op de hoogte van de verbouwplannen en wenst zich tegen de vernietiging van zijn werk te verzetten.

Vraag 3

Kan hij zich met succes verzetten tegen de vernietiging van zijn werk?

Casus 4

Omdat in Canada het model 922 van de autofabrikant Ferrari (hierna aangeduid als Ferrari 922) niet zo goed meer verkoopt, besluit garagehouder Roelofsen uit Assen een aantal nieuwe en tweede hands modellen (die bestemd zijn voor de Canadese markt) rechtstreeks van Ferrari Canada te kopen. Deze exemplaren heeft hij voor een mooi prijsje op de kop weten te tikken, en hij verscheept ze naar Nederland. Na een grondige poetsbeurt biedt Roelofsen de Ferrari’s 922 in zijn showroom te koop aan. Om daaraan meer ruchtbaarheid te geven plaatst Roelofsen in de AutoWeek een grote advertentie waarin hij met gebruikmaking van het woordmerk Ferrari zijn waar te koop aanbiedt.

Vraag 4

Kan Ferrari, die wereldwijd houder is van het Ferrari-merk (dus ook in de Benelux) voor automobielen, zich tegen de handelwijze van Roelofsen verzetten?

Casus 5

Eind 2015 heeft Vessels zich georiënteerd omtrent de realisatie van een golfbaan in het dorpje Ansen (provincie Drenthe). Begin 2016 heeft hij daarvoor financiële steun gezocht bij de provincie Drenthe en een aantal banken. Hij is in deze fase naar buiten getreden onder de naam “Afslag Ansen” en zijn voorbereidende activiteiten hebben geleid tot publicaties in dag- en weekbladen. Vlak na deze publicaties heeft Makkel in Ansen een sportzaak geopend

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 6 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 6 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Oefenvragen Handelsrecht

Casus I

B heeft zijn woonhuis bij Z voor € 121.000 euro verzekerd tegen gevaren van brand. Enige tijd later besluit B het huis te verbouwen tot een café. Kort nadat B zijn plan heeft verwezenlijkt volgt een blikseminslag. De schade aan het pand bedraagt € 101.000 euro.

Vraag 1

Is Z tot uitkering gehouden?

Casus II

Y sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor zijn motor bij verzekeraar W. Y verzwijgt ten tijde van het aangaan van deze verzekeringsovereenkomst dat hij in het verleden is veroordeeld wegens rijden onder invloed. Op de terugweg van een restaurant naar huis verliest Y de macht over zijn motor. Hij komt ten val en sleurt in zijn val fietser G mee. G raakt door het ongeval gewond. G lijdt schade à € 1.100,-

Vraag 2

Kan G verzekeraar W met succes aanspreken?

Vraag 3

Stel dat de verzekeraar tot uitkering overgaat aan G. Kan de verzekeraar zich verhalen op Y?

Casus III

Plas heeft een kostbaarhedenverzekering afgesloten bij Assurent waarop zijn schilderij ‘Schuiten op rustige zee’ van de hand van H.W. Mesdag is verzekerd. Het schilderij is bij het sluiten van de verzekering door deskundigen gewaardeerd op € 110.000. Ook de verzekerde som is op dat bedrag gesteld. Na een heftige woordenwisseling van Plas met zijn meerderjarige zoon Adje grijpt de laatste een keukenmes waarmee hij opzettelijk de ‘Schuiten op rustige zee’ onherstelbaar vernielt. Assurent constateert na raadpleging van experts dat de waarde van het schilderij op het moment onmiddellijk voor de vernieling op € 61.000 gesteld moet worden. Plas vordert uitkering van € 110.000.

Vraag 4

Welk bedrag dient Assurent aan Plas uit te keren?

Vervolg Casus VI: Veronderstel – ongeacht uw antwoord op vraag 7 – dat Assurent uiteindelijk aan Plas € 110.000 uitkeert. Assurent zoekt voor dit bedrag verhaal op Adje.  

Vraag 5

Slaagt Assurent’s verhaal?

Oefenvragen Faillissementsrecht

Casus I

Van Malen Bv vraag het faillissement van Glaas BV aan wegens een nog openstaande vordering van € 9.850 uit hoofde van de verkoop en levering van een bedrijfswagen. Bij de behandeling van de faillissementsaanvraag verklaart De Vras, een van de bestuurders van Glaas BV: “Op vordering van Van Malen BV, die oorspronkelijk €18.100 bedroeg, wordt stipt €850 per maand afbetaald, conform een getroffen betalingsregeling. Voor het overige heeft Glaas BV slechts de normale (opeisbare) schulden, hoewel sprake is van enige siezoensslapte”. Van Malen BV ontkent het een en ander niet, maar persisteert bij de aanvraag.

Vraag 1

Zal de rechter het faillissement van Glaas BV uitspreken?

Casus II

C koopt op 28 oktober 2016 een antiek kastje van zijn buurman D. Op 1 november 2016 wordt D failliet verklaard.

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 7 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 7 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus I

B is enig bestuurder en enig aandeelhouder van Brood BV. Brood BV verkeert in een deplorabele financiële toestand. In een poging de vermogenspositie van Brood BV te verbeteren, verkoopt en levert B op 11 november 2013 namens de BV een aan haar toebehorende vrachtwagen aan W. W, die weet dat Brood BV ‘met haar rug tegen de muur staat’, bedingt een prijs van € 75.000, hoewel de dagwaarde ten minste € 90.000 bedraagt. De inspanningen van B ten spijt, vraagt een van de schuldeisers van Brood BV op 15 december 2013 het faillissement aan van Bakker BV. Op 18 december 2013 betaalt Brood BV bestuurder B nog in verband met diens loonvordering over de maanden september t/m november 2013. Op 20 december 2013 spreekt de rechtbank het faillissement van Brood BV uit. De curator treft vrijwel geen activa aan. 

Vraag 1

Welke mogelijkheden biedt de Faillissementswet de curator de boedelbaten te vermeerderen?

Vraag 2

Hoe luidt uw antwoord op vraag 1 wat betreft de koopovereenkomst aangaande de vrachtauto indien gegeven is dat W de vrachtauto een week later aan Z voor € 90.000 heeft verkocht en heeft geleverd en Z niet op de hoogte is van de problemen van Brood BV?

Casus II

De Jong is bestuurder en enig aandeelhouder van BV Z. BV Z verkeert in financiële moeilijkheden. Op 6 december 2013 ontvangt De Jong van de vennootschap een eenmalige bonus van € 20.000 vanwege het feit dat hij bijzondere inspanningen voor de vennootschap zou hebben geleverd. Voor deze bonus is geen grondslag in zijn arbeidsovereenkomst (of een nadere afspraak) te vinden. Op 4 januari 2014 failleert BV Z.

Vraag 3

Ziet u mogelijkheden voor de curator om de betaling van de bonus ongedaan te maken?

Vervolg Casus II

Ga er nu van uit dat de uitbetaling van de bonus aan De Jong berust op een afspraak in diens arbeidsovereenkomst.

Vraag 4

Ziet u mogelijkheden voor de curator om de betaling van de bonus ongedaan te maken?

Casus III

Het bestuur van BV C ziet dat de zaken slecht gaan. Met het oog op een eventuele ‘doorstart’ worden diverse activa tegen boekwaarde verkocht aan een groepsmaatschappij van BV C. Het ‘scenario’ voorziet erin dat deze groepsmaatschappij de onderneming in afgeslankte vorm voortzet. Het bestuur van BV C vraagt vervolgens surseance van betaling aan. Een week later verkoopt het bestuur namens BV C zonder medewerking van de bewindvoerder voor een vriendenprijs een aantal vrachtwagens aan firma F.

Vraag 5

Is BV C tijdens de surseance gehouden om het loon, verschuldigd in de periode vóór aanvang van de surseance, aan de werknemers te voldoen?

Vraag 6

Wat kan de bewindvoerder ondernemen tegen de verkoop van de vrachtwagens?

Vraag 7

Wat kan de bewindvoerder ondernemen tegen in zijn ogen paulianeuze vervreemding

.....read more
Access: 
Public
Handelsrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

Handelsrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

  • In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Handelsrecht voor de opleiding Rechten, jaar 2 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1331 1
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.