Duurzaamheid in Oeganda (en thuis)

 

In 2000 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties afgesproken om voor 2015 grote vooruitgang te boeken op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu.

In totaal zijn er acht concrete doelstellingen geformuleerd, de millenniumdoelen (the United Nations Millennium Development Goals). Deze staan hieronder op een rijtje.

  1. In 2015 zijn extreme armoede en honger uitgebannen.
  2. In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school
  3. In 2015 hebben alle mannen en vrouwen dezelfde rechten
  4. In 2015 is kindersterfte sterk afgenomen
  5. In 2015 sterven er minder vrouwen door zwangerschap
  6. In 2015 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt
  7. In 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
  8. In 2015 is er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp.

Niet alleen overheden maar ook (ontwikkelings)organisaties zetten zich in voor het realiseren van de millenniumdoelstellingen. Daarnaast zijn er o.a. in Nederland duizenden locale en regionale initiatieven, waarmee volwassenen, jongeren en kinderen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.

In deze blog wou ik inzoomen hoe ik millenniumdoel  7 in Oeganda tijdens de reis heb gewaarborgd.

De armoedebestrijding gaat hand in hand met milieubescherming. Luchtvervuiling, ontbossing en uitputting van landbouwgrond zijn directe bedreigingen voor de levensomstandigheden en gezondheid van mensen. Een duurzaam milieubeleid is daarom van levensbelang.

 

Tijdens mijn reis in Oeganda heb ik samen met de andere wereldsupporters meegeholpen op verschillende projecten. Op deze projecten werd gehandeld vanuit een visie die slaat op de millenniumdoelen. Project Lewengo werkt bijvoorbeeld aan de millenniumdoelen 1, 2, 6, 7 & 8.

Zoals ik al in mijn reisverslagen heb beschreven gooien de Oegandezen al hun afval gewoon op straat. Er is geen Rova die afrekent met de grote afvalhopen in de steden en dorpen. Dit wordt gedaan door de regionale millenniumdoeners. Tijdens Project Lewengo hebben we o.a. afvalgaten gegraven bij gezinnen om het afval in te verbranden. Op deze manier is er minder milieuvervuiling in de steden en dorpen.

Tijdens project Pelido hebben we ook de handen uit de mouwen gestoken. Hier hebben we geulen gegraven tussen de bananenbomen. Kenmerkend aan de bananenboom is dat deze voor 80% uit water bestaat en dus veel water nodig heeft. kenmerkend aan Oeganda is dat water er erg kostbaar is. Door de geulen te graven kan het regenwater makkelijker worden opgenomen door de dorre, harde grond. Tevens blijft het water ook langer in de grond zodat de bananenboom een kleine reserveopslag heeft.

Op plaatsen waar oude en verdorde bananenbomen hebben gestaan, hebben we composthopen gemaakt. De oude en verdorde bananenbomen werden met een kapmes tot moes gehakt en het onkruid gewied. Al deze ingrediënten bij elkaar maakt een prachtige composthoop.

Door op deze manier te werk te gaan raakt de landbouwgrond van de boeren niet uitgeput. De grond krijgt na elke 3 jaar een half jaar rust. Tijdens de rust ligt het bananenbos bezaait met meer van deze composthopen.

 

Over uitputting geschreven. Om zo duurzaam mogelijk te koken hebben we tijdens project Pelido stoofovens gekleid in de dorpen. Normaal gesproken wordt er gekookt boven een open vuur. Bij een open vuur gaat er veel warmte verloren en heb je veel meer brandstof nodig. Voor veel brandstof heb je veel bomen nodig en dit leidt langzamerhand naar ontbossing.

De stoofovens zijn gemaakt van diepe grond, gras voor de stevigheid en water. Het is zo gemaakt dat de brandstof die erin wordt verbrand zo lang mogelijk meegaat en er geen warmte verloren gaat. zo kan er dus duurzaam en efficiënt gekookt worden door de vrouwen van het dorp.

 

Hieronder nog een rijtje met tips hoe je duurzaam kunt zijn hier in Nederland.

  • De kraan sluiten terwijl je aan het tandenpoetsen bent
  • De plastic zakjes van de Albert Heijn hergebruiken
  • Doorspoelen met regenwater
  • Als de visite zegt ‘’Je hoeft voor mij niet te zetten hoor’’ doe dat dan ook niet
  • Niet in een open deur praten
  • Ramen sluiten als de verwarming aanstaat, we stoken niet voor de Russen
  • Gooi geen troep in de bosjes, maar netjes in de prullenbak
  • Subsidie voor zuinige auto’s terug invoeren
  • Emissierechten opkopen
  • De zeespiegel stijgt, dus moet u op gas gaan rijden

En dat waren ze weer voor deze week.

 

Access: 
Public
Follow the author: vroom.lucas@gmail.com
More contributions of WorldSupporter author: vroom.lucas@gmail.com
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
1163