Trend: alleen op groepsreis

Het einde van het schooljaar is in zicht en de zomer is weer in aantocht. Dit betekent dat vele mensen hun koffers kunnen inpakken voor een vakantie en/of rondreis. Waar de meeste mensen met hun vrienden, partner, ouders of andere bekenden op reis gaan, wordt het ook steeds populairder om als individu mee te gaan op groepsreis met alleen maar onbekenden.  

Onderzoek ANVR

De trend van alleen op reis gaan, maar dan binnen een groep wordt steeds groter. Dat blijkt uit de recente onderzoeksresultaten van het ANVR, de brancheorganisatie van de reiswereld. De exacte cijfers over de groei van het aantal groepsreizen zijn niet bekend en de precieze redenen ook niet. Toch zijn er wel een aantal mogelijke verklaringen te geven waarom men steeds meer deelneemt aan groepsreizen. De belangrijkste reden is, volgens ANVR, het veranderende imago van een groepsreis. Het beeld wat er lang heerste was dat je als deelnemer continue met de gehele groep optrad en er geen enkel moment van privacy was. Dit is helemaal niet zo, want iedere deelnemer heeft juist de tijd en ruimte om een gedeelte van zijn of haar groepsreis op een eigen manier in te vullen.

Voordelen groepsreis

Er zijn verschillende redenen waarom mensen er voor kiezen om op groepsreis te gaan. Iemand kan bijvoorbeeld single zijn, maar toch niet alleen het avontuur willen aangaan. Daarnaast zoeken mensen gelijkgestemden, althans dat zegt reistrendwatcher Tessa de Stegge. Of iemand op een spirituele, sportieve of culturele reis wil. Mensen vinden het leuk om hun ervaringen te delen met anderen. Tevens is het voor velen ook een stuk veiliger. Je reist met een tourguide die alle ins and outs kent van de bestemmingen waar jij je op dat moment bevindt en hij/zij spreekt de lokale taal wat erg handig kan zijn als jij ergens mee zit. Toch is, zoals daar net ook al gezegd, een groepsreis ook voor een groot gedeelte een individuele aangelegenheid. Jij maakt je eigen keuzes aan welke activiteiten je deelneemt en jij hebt op de plaats van bestemming ook de tijd om je eigen plannen te maken. Bovendien leer je je reisgenoten pas kennen op de luchthaven of plaats van bestemming. Het feit dat je voor een gedeelte ook 'alleen' bent, moet je dus niet vergeten. 

Jongeren

De bovengenoemde trend is ook onder de jongere doelgroepen steeds meer zichtbaar. Hoewel wij in tijd leven waarin het individualisme steeds belangrijker wordt, speelt deze omgekeerde trend bij deze doelgroep ook ten zeerste. Tevens lijkt dit een bewuste keuze van hen, omdat ze juist het avontuur willen aangaan en vaak nog erg flexibel zijn, waardoor leden uit deze doelgroep zich snel kunnen aanpassen. Persoonlijk vind ik dit een mooie ontwikkeling, want de jongeren van nu lijken steeds meer vervlochten met hun smartphone en minder geintereseerd te raken in andere mensen. Deze trend bewijst maar weer eens dat niet altijd alles is zoals het lijkt.

Ervaringen

Zelf heb ik een aantal jaar gelden ook als individu een groepsreis gemaakt naar Costa Rica. Een onvergetelijke ervaring. Heb jij dit zelf ook gedaan? Ik ben benieuwd naar de verhalen en hoor graag van je!

Follow the author: Stan
More contributions of WorldSupporter author: Stan:
Comments, Compliments & Kudos

Individueel een groepsreis

Leuk om je artikel te lezen, Stan! In 1998 en in 1999 ben ik reisleider geweest en heb in totaal 4 reizen gemaakt naar China. Er zaten sporadisch individuen in de groep. Dat was altijd leuk en gezellig, er waren ook veel mensen die samen met een vriend of vriendin op groepsreis gingen. Er zijn nu meer reizen gericht op individuen in de groep, zodat er meer andersoortige combinaties te maken zijn van verschillende mensen. Elke keer mixen van groepen en mensen, erg leuk. Het maakte destijds ook uit of je gedurende de kindervakantie tijd op groepsreis ging of niet, en wat voor soort mensen er dan in de groep zaten. Zelf ben ik niet zo'n groepsreiziger, ga wel helemaal alleen, dat vind ik dan fijner. Alleen voor bestemmingen als China, dat kan je zelf heel moeilijk regelen in zo'n korte tijd, dus dan is het wel weer handiger. Altijd pro's en con's. Dat maakt het weer leuk!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check the related topics:
Competences and goals for meaningful life
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1573 1