Verwarmen en Isoleren

Klimaatverandering is een hot topic.

In hoeverre wij als mensen er de oorzaak of oplossing voor zijn, is niet iedereen het over eens. Het idee dat we zullen moeten inleveren aan leefcomfort en dagelijks plezier, doet menigeen de hakken in het zand zetten.

Geen gezellige avondjes meer rond de open haard (want de verbranding van hout is inefficiënt en blaast schadelijke stoffen de lucht in), geen 130 km per uur meer op de snelweg (want met 100km per uur is het verbruik van een auto efficiënter) en geen koemelk meer in je cappuccino (want koeien laten veel scheten en dat is niet alleen onbeleefd, maar ook schadelijk voor het milieu).

Het liefst ontkennen we dat het überhaupt aan de orde is, maar we kunnen onze ogen er niet veel langer meer voor sluiten. Gelukkig zijn niet alle maatregelen even duur, pijnlijk of confronterend. 

Ik zal de komende tijd een aantal blogs publiceren met stappen die je zelf kunt zetten om je ecologische footprint te verkleinen en zo je eigen steentje bij te dragen aan een gezondere planeet.

In deze editie zal ik het over warmte in huis gaan hebben; hoe wek je het op en hoe houd je het vast? De kachel een tandje lager zetten en een trui aantrekken, kan iedereen wel bedenken. Er valt op dit vlak echter nog veel meer te doen. En door hierin stappen te zetten, bespaar je uiteindelijk geld op je energierekening. Win-win dus.

Warmte opwekken

  • Zorg ervoor dat je radiatoren “vrij” staan. Verplaats je bank, bind je gordijnen op en hang je kleding elders te drogen. Zo laat je de warme lucht beter circuleren en haal je het meeste uit je warmtebron.

  • Installeer radiator isolatiepanelen. Dit soort panelen weerspiegelen de hitte vanaf de achterkant, waardoor de radiatoren alleen nog maar de kamer opwarmen, en niet de muren. Een dergelijke maatregel is relatief goedkoop en gemakkelijk om te installeren.

  • Neem een slimme thermostaat. Dit systeem bestudeert je gewoontes en leert daardoor te anticiperen op je behoeftes. Aan de hand hiervan stelt het de meest optimale schema’s voor de verwarming van je huis samen. Behalve gemak, voorkomt dit systeem uiteindelijk ook verspilling van geld en energie.

Warmte vasthouden

  • Installeer tochtstrips (of zo’n lang gerekte tochthond) bij alle deuren en ramen.

  • Isoleer de spouwmuur. Dit is vooral belangrijk bij woningen van voor 1975. Spouwmuurisolatie verdien je in enkele jaren terug op de gasrekening. Sinds september 2019 kun je daar ook nog eens subsidie voor krijgen.

  • Informeer eens bij je energieleverancier of er regelingen zijn, waarmee je korting kan krijgen op isolatiemaatregelen.

  • Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Een koele slaapkamer is misschien minder fijn op het moment dat je je kleren gaat verruilen voor je pyjama, maar als je eenmaal onder de dekens ligt, komt dat gauw weer goed. Bovendien slaap je beter in een koelere ruimte.

Wat doe jij om warmteverspilling tegen te gaan?

 

Follow the author: Eva-Bee
More contributions of WorldSupporter author: Eva-Bee:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check the related topics:
WorldSupporter and development goals
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1052