Interview met diëtist uit Manilla

‘Hier ervaar ik de realiteit van het leven’

  • Naam: Vivian Medrana
  • Beroep: diëtist
  • Loon: 18500 Peso per maand (€382,-)
  • Woonplaats: Manilla, Filipijnen

Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij Haven for the Elderly werkte ik veel samen met Vivian. Dit center ligt gelegen in een bergdorp op drie uur rijden van Manilla. Door de afgelegen locatie slaapt het meeste personeel intern. Vivian en ik zijn beide diëtist, maar komen van twee totaal verschillende werelden. Ik interviewde haar over haar werk.

Wat vindt je het leukste aan je werk?

De samenwerking met mijn collega’s en het contact met de ouderen die mijn werk kunnen begrijpen. Ik deel graag kennis met hun. Hier ervaar ik de realiteit van het leven en zie ik wat de ouderen nodig hebben om gelukkig te zijn. Hiermee bedoel ik puur de basisbehoeften; voeding, drinken, een bed etc. Daarnaast geeft dit werk me een leuk en sociaal leven. Ik heb leuke collega's en veel vrienden gemaakt. En ik heb ook een goede relatie met mijn keukenpersoneel. 

Wat vindt je minder leuk?

Mijn rol als supervisor van de keuken, vind ik moeilijk. Als supervisor stuur ik het personeel aan en moet ik hun werk monitoren. Het is ook moeilijk om de voedselvoorziening te regelen met het kleine budget dat er is. Het aantal cliënten groeit continue, het zijn er nu 156, maar het totale budget blijft hetzelfde. Ik ben de enige diëtist en heb veel taken; maaltijden faciliteren, personeel coördineren en de diëtetische dossiers bijhouden. Ik doe wat ik kan voor het welbevinden van de cliënten, maar zou graag meer doen. 

Is dat jouw grootste uitdaging?

ja, als eerste om het keukenpersoneel aan te sturen. Ze hebben veel meer ervaring in de keuken dan ik. Veel zijn 60 jaar en ouder. De uitdaging is om een goede balans vinden in wat zij weten en kunnen en wat ik hun moet leren. Natuurlijk heb ik met mijn achtergrond ook kennis en ervaring wat hun niet hebben. De tweede uitdaging is het kleine budget. Je moet inzicht hebben in de realiteit hier en geen onhaalbare doelen stellen. De situatie is zo dat er weinig budget is. Voor producten als snacks, zuivel en een deel van de medicatie, zijn we afhankelijk van sponsoren. De ouderen die hier wonen zijn verwaarloost door hun familie en brengen zelf geen geld mee. De politie haalt de ouderen van de straat en brengt ze hier. Prioriteiten stellen voor hun basisbehoeften qua voeding is dus belangrijk. De kwaliteit van leven verbeteren is het belangrijkste doel van de maaltijdvoorziening. 

Wat is je wens voor haven for the elderly?

Ik hoop dat de cliënten krijgen wat ze nodig hebben en gelukkig zijn. Ik hoop dat ze herenigd worden met hun familie. Voor haven for the elderly hoop ik dat we blijven groeien in professionaliteit en dat er meer bezoekers en toeristen zullen komen. Ik wil dat zij de goede dingen weten van het center, de omgeving, de verzorgende die voor de ouderen zorgen en alle mensen die betrokken zijn om de ouderen een fijn leven te bezorgen. 

Wat is je persoonlijke droom?

Met mijn beroep wil ik mijn land dienen. Ik wil werken in lokale communities om projecten te doen. Hopelijk bereik ik mijn doel en volg ik zo de wil van god. Mijn doel is om de arme mensen te helpen en de public health te verbeteren. Dat is ook de rede dat ik hier ben, maar in een communitie hebben ze nog meer hulp nodig in gezondheid en voeding. Het is daar heel moeilijk voor de kinderen en moeders om aan voeding te komen en veiligheid te waarborgen.

Welke communities hebben de meeste hulp nodig?

Er zijn er heel veel. Er zijn een heleboel arme gebieden verdeeld over het hele land. Ik hoop dat ik de kans krijg om daar naar toe te gaan. 

Bestaan dit soort projecten al?

ja, ze bestaan. Het National Nutrition Council Philippines maakt deze projecten mogelijk. Dus ik zou kunnen solliciteren.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ik wil mijn droom waarmaken om mij verder te ontwikkelen en ik wil meer studeren. Daarnaast wil ik mijn eigen familie starten en kinderen krijgen. Een gelukkig en gezond leven, zoals iedereen zich wenst.

Hoe denk je over de Nederlanders?

Nederlanders vind ik geïnteresseerd en behulpzaam. De Nederlandse vrijwilligers die ik heb ontmoet waren erg betrokken bij hun vrijwilligerswerk. Jij bent de eerste vrijwilliger die een langere periode is gebleven. Dank je wel daarvoor. Ik hoop dat ik Nederland ooit kan bezoeken en meer kan leren over de cultuur. 

Related content or attachment:
Haven for the Elderly
Follow the author: Suzan
More contributions of WorldSupporter author: Suzan:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check the related topics:
Activities abroad, studies and working fields
Countries and regions
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
747