Oefententamens Europees Recht - UvA

 

Deze bundel bevat oefententamens bij het vak Europees Recht aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze tentamens zijn gebaseerd op het oude curriculum, maar de stof is zodanig vergelijkbaar, dat de oefententamens goed bruikbaar zijn bij het nieuwe curriculum.

Bundle items:
Europees Recht - UvA - Deeltoets II 2017
Europees Recht - UvA - Deeltoets II 2015
Europees Recht - UvA - Deeltoets I 2013
Europees Recht - UvA - Deeltoets II 2013
Europees Recht - UvA - Deeltoets II 2012
Europees Recht - UvA - Deeltoets II 2011
Europees Recht - UvA - Deeltoets II 2010
Europees Recht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen & oefenvragen - UvA
Crossroads: activities
Follow the author: Law Supporter
Content categories
This content is used in bundle:

Europees Recht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen & oefenvragen - UvA

Hoorcollegeaantekeningen Europese rechtsgeschiedenis - UVA - Rechten - 2015/2016

Hoorcollegeaantekeningen Europese rechtsgeschiedenis - UVA - Rechten - 2015/2016

Gebaseerd op het collegejaar 2015 - 2016


Week 1 - College 1

Waarom rechtsgeschiedenis?

Het recht hoe we het vandaag kennen is sterk historisch bepaald. In het bijzonder door het Romeins recht. Met name het privaatrecht heeft een zeer oude geschiedenis.Daarnaast draagt de rechtsgeschiedenis bij aan de wetenschappelijke reflectie op het recht. Door de historische achtergronden kunnen we het beter begrijpen en zo vragen beter beantwoorden. En geeft het richting aan de interpretatie van actuele rechtsregels. Denk hierbij aan de wetshistorische interpretatie. Die interpretatie kan bijvoorbeeld helpen bij open normen in de wet. Wanneer je kennis hebt van het verleden van het recht ben je hierdoor beter in staat om het recht te contextualiseren, te relativeren en het kritisch te beoordelen.

Geschiedenis kan bepalend zijn voor de betekenis van actuele rechtsregels: interpretatie gestuurd door rechtshistorische argumenten. Dit zag je bij de discussie over de doodstraf in Amerika. Zowel de voorstanders als de tegenstanders maakten hier gebruik van.

Codificatie: begripsbepaling en historische achtergronden

Codificatie is op schrift gesteld recht dat het gehele recht of een bepaald deelterrein van het recht omvat. Voorbeelden hiervan zijn strafrecht, strafvordering, burgerlijk wetboek, algemene wet bestuursrecht en de grondwet. Al het recht van het Europese continent is gecodificeerd. Dit is niet het geval in het Engelse recht. Dit is niet gecodificeerd.

Voorwaarden van de definitie: door de overheid afgekondigd, geschreven en exclusieve gelding/volledigheid. Het gewoonterecht wat dus ongeschreven is, is dus niet gecodificeerd.

Historische achtergronden en functies

De moderne codificaties ontstaan in de 18e eeuw in Frankrijk als een product van de Verlichting en het natuurrecht. Want in die tijd hadden verschillende standen verschillende rechten. Zo had in tijd de elite veel betere rechten dan de gewone burgers. Een grote mate van rechtsongelijkheid en rechtsverscheidenheid. De functies die codificatie moest dienen waren: het bevorderen van rechtsgelijkheid, rechtszekerheid, rechtseenheid en het einde van willekeur. Echter was toen nog de opvatting dat het streven naar rechtszekerheid zal leiden tot het wantrouwen van rechters.

Volledigheid van codificatie door rechterlijke interpretatie

Omdat het recht altijd ontwikkelt en hierdoor kan de wetgever nooit van tevoren alle mogelijke toekomstige gevallen voorzien. Hierdoor worden leemten in de codificatie aangevuld door de rechterlijke interpretatie.

De interpretatievrijheid van de rechter is onbeperkt. Dit volgt namelijk uit de interpretatieplicht, ook wel de plicht van de rechter om recht te moeten spreken. Er zijn wel grenzen aan.....read more

Access: 
Public
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
3626
Last updated
08-11-2022