Een min of meer gelukkig en zinvol leven leiden - Thema
Elementen en vaardigheden voor een zinvol leven en een gelukkige omgeving
- 1210 reads
Happy Stones maken, vinden en volgen
Echt leuk, vorige week vond ik op straat een hele mooie steen. De steen was van Happy Stones Den Haag. En de steen kan je opzoeken op Facebook. Ik heb een foto gemaakt en laten weten waar de steen is op de Facebook groep aan de maker. En ik heb de steen buiten laten liggen, om te zien hoe lang het zou duren voordat de steen weer ging reizen.
Je kan dus een Happy Stone maken
Verstop de steen in jouw buurt en wacht tot iemand de steen vindt, dat kan gewoon thuis, af en toe Facebook checken.
Voor de vinder
Doel
Echt leuk, gister was de steen voor de deur weg. Ik heb zelf een slachtoffersteen gevonden, dus ga misschien als ik het durf de steen beschilderen. En ik heb een van mijn Filippijnse artiesten vriendinnen heel enthousiast gemaakt, en Happy Stones kennen ze nog niet op de Filippijnen! Dus... ze gaan ze ook op de Filippijnen maken. Pay it Forward toch? Ieders dagje een beetje blijer maken, grenzeloos.
Het lijkt wel de week van de filmpjes te zijn op mijn blog, want eerder deze week blogde ik al over een campagne opname voor Save the Children. Toch moet ik even mijn opmerkingen als Wereldsupporter kwijt over het filmpje Happy Kathmandu wat ik deze week op facebook aantrof.
Het is natuurlijk een super idee om in een inspirerende stad als Kathmandu een parodie op de clip 'Happy' van Pharell Williams op te nemen. Ik word nog steeds heel blij van dit nummer, dus zat vol verwachting te kijken naar het youtube-filmpje in de hoop dat ik weer even helemaal mijn gevoel van Nepal terugkreeg.
Toch was er iets wat me wat minder 'happy' maakte toen ik de clip bekeek. In de clip zie je namelijk veel mensen in niet traditionele, Nepalese kleding. Nu is dat opzich het probleem niet, maar je ziet met name veel mensen gekleed in korte jurkjes en shorts en met ontblote schouders. Dat is iets wat in Nepal over het algemeen als 'not done' gezien wordt. Het filmpje werd dus in ieder geval niet gemaakt door mensen die echt uit Nepal kwamen.
Tijdens mijn verblijf heb ik me een avond ook echt verbaasd toen ik daar in Thamel rondliep en er Westerse mensen in korte broekjes en rokjes de stad bezochten. Het werd zelfs een beetje gek dat zij zich niet aan de klederdracht hielden, omdat ze duidelijk de enigen in de hele stad waren. Ik denk dat je dan ook een stuk minder serieus genomen wordt als je je niet enigszins aanpast, want zelfs wij Westerse vrijwilligsters vonden het een beetje apart.
Mijn mening is dat als je in een ander land te gast bent als toerist, het belangrijk is dat je de gewoonten leert kennen en je je daar zoveel mogelijk aan aanpast. Uit respect voor het land zou dat een hele kleine moeite voor je moeten zijn.
Ik wil dit dan ook graag meegeven aan toekomstige vrijwilligers die naar een ontwikkelingsland gaan. Het is zo makkelijk om je even in te lezen op de plek waar je heen gaat en je aan de gewoonten die daar gelden te houden. Jij geeft daar een signaal af (of je het nu wilt of niet) met de kleding die je draagt. Je valt al op doordat je niet uit het land zelf komt, maar het is zonde als je het beeld van een vrijwilliger in een bepaalde buurt verpest, doordat je je te weinig aanpast. Op deze manier heb je niet alleen jezelf ermee (mensen hebben minder respect voor jou, omdat jij je niet respectvol kleedt), maar verander je ook het imago van de vrijwilligers die later nog naar de buurt toekomen.
Dat laatste vind ik echt een kwalijke zaak, want een ander kan na jou vaak al veel minder voor elkaar krijgen, puur doordat jij het imago van 'de vrijwilliger' beschadigd hebt. Denk dus bij alles wat je doet tijdens je vrijwilligerswerk na over hoe je overkomt en wat de mogelijke gevolgen van je acties kunnen zijn. Ik heb nu de negatieve gevolgen belicht, maar door goed na te denken over dit soort dingen kun je natuurlijk ook een positief imago van de vrijwilliger ontwikkelen en zo juist meer bereiken!
Laat ik maar meteen met de deur is huis vallen: het leven is niet altijd geweldig als je geëmigreerd bent. Je bent niet altijd happy. Het lijkt misschien allemaal fantastisch: je bent je droom achterna gegaan, je zit op een fantastisch nieuwe plek, je bent de liefde achterna gegaan. Wat de reden ook was: je hebt een mooie en bijzondere stap gezet, met de nodige positieve verwachtingen.
Maar helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Na je emigratie kom je er pas achter wat verhuizen naar het buitenland écht betekent. Na verloop van tijd weet je dat je sommige dingen niet gegaan zoals je gehoopt had. Enkele voorbeelden:
• Vrienden maken is moeilijker dan je denkt
• Je voelt je (financieel) afhankelijk van je partner
• Je huis voelt niet als een thuis
• Het contact met de achterblijvers verloopt niet zoals je wilt
• Je hebt last van heimwee
Je goed voelen in het buitenland is niet een kwestie dat 1 ding op orde moet zijn en dan is alles goed. ‘Happy’ zijn na een emigratie vraagt op meerdere gebieden in je leven aanpassing en flexibiliteit. Om je plek helemaal te vinden in het buitenland en je ‘gelukkig’ te voelen is het nodig om de volgende gebieden optimaal tot uiting te laten komen.
1. Sociaal leven
2. Familie en gezinssituatie
3. Werksituatie
4. Rol in de maatschappij
5. Contact met ‘achterblijvers’
6. Heimwee
7. Taal
8. Je huis als thuis
9. Ontspanning, hobby en vrije tijd
Add new contribution