Reisverslag Pelido

 

Project Pelido                                                            

 

18 Januari 2015

 

Er was een hele vliegreis en een nachtrust van 4 uur verstreken voordat we wakker werden in het hostel vlakbij het vliegveld. We zouden deze dag zo’n  7a 8 uur reizen om naar het eerste project in Pelido te komen. We begonnen de dag met onze allereerste Oegandese maaltijd. Gebakken ei, zoete bananen, mango, watermeloen en gebakken brood. Dit smaakte heel wat beter dan het vliegtuigvoedsel dat ons werd aangeboden door het vriendelijke vliegtuigpersoneel. Tijdens het eten stelden de lokale reisleiders zich voor en er werd verteld wat ons te wachten stond.

 

Na het eten maakte we ons klaar om te vertrekken. Ik genoot nog even van mijn laatste normale toiletbezoek. En toen begon de roadtrip. Deze allereerst trip was heel bijzonder. Er was 1 hoofdweg en talloze hobbelige zandwegen, overal langs de weg stonden kraampjes en grote onafgemaakte gebouwen waar mensen hun winkel in hadden gevestigd. De verkeersregels waren gigantisch onoverzichtelijk voor ons westerlingen. Overal liepen mensen en reden Boda-Boda’s op de weg. Over de gaten in de wegen maar te zwijgen. We zagen overal kindjes die ‘’Mzungu’’ naar ons schreeuwden wat ‘blanke’ betekent, dit doen ze omdat de blanken hier erg schaars zijn er ze er zelden één zien.

 

Onderweg zijn we langs een winkelcentrum en een pinautomaat geweest. Niet zoals we deze in Nederland kennen. Om het winkelcentrum stond een grote muur met bewakers, en de klanten mochten pas naar binnen toe als ze door het poortje waren gelopen en als de auto helemaal was gecontroleerd. In het winkelcentrum zat een gewone supermarkt, een juwelier en zelfs een KFC. Bij de pinautomaat zat een soldaat met een fikse vuurmond die spelletjes zat te spelen op zijn mobiel. Helaas mochten we geen foto’s maken van de bewakers, ze kunnen dan je camera innemen. We hebben ook nog een bezoekje aan de evenaar gebracht. Dit was een lange gele streep over de weg.

 

Na de lange reis kwamen we aan op een prachtig terreintje. Er stond een school/weeshuis een waterpomp met gratis water voor de streek een groot voetbalveld met de officiële afmetingen en een grote kerk waar wij in sliepen. We werden hartelijk begroet door de paar kinderen die water aan het halen waren voor thuis. Het was op het moment kerstvakantie in Oeganda, deze vakantie duurt hier 2 maanden. Er waren daarom geen scholieren op het terrein. Ik denk dat Jet Bussemaker hier een voorbeeld aan kan nemen.

 

Het eten werd geserveerd door 2 vrouwen gedurende het project in Pelido. Met typische maaltijden als: Chapatti (bananenpuree) & rolleggs (pannenkoeken met ingerolde gebakken ei en tomaat). Verder was er altijd veel fruit bij de maaltijden, vooral zoete bananen, ananas en mango. En dan natuurlijk de groente: bonen met tomaat, rijst met tomaat, aardappelen met tomaat…. Heel veel tomaat :’( In Oeganda hebben ze geen opwarmmaaltijden en om toch aan alle vitaminen te komen is de maaltijd erg uitgebreid, (althans voor ons) koken kan wel 2 uur duren als je het voor een groep van 20 mensen maakt. Vandaar dat er voor ons gekookt werd.

 

Op project Pelido hadden we geen toiletten. We hadden wel iets wat erop leek. Een gat van 15 meter diep in een soort gebouwtje waar we hetzelfde moesten doen als in de wc thuis. In dit gebouwtje woonden ook heel veel spinnen en gekko’s.

 

In de kerk sliepen we in tenten, deze dienden vooral als klamboe voor de vliegen. Erg koud was het namelijk niet. Na ons te hebben geïnstalleerd in de kerk en de kerkbanken te gebruiken als opbergkast zongen we nog wat kampliedjes rondom het kampvuur en gingen naar bed.

 

 

 

19 januari 2015

 

6 uur. Toen ging de wekker. Oh nee.. toen begon een lelijke schreeuwvogel met haar ochtendgezang. We konden nog even omdraaien voor 2 uur.

 

Vandaag werd de groep in 2 groepjes gesplitst. De ene groep hield zich bezig met stoofovens van klei en de andere groep zou zich focussen op geulen graven tussen de bananenbomen. De volgende dag zouden we omwisselen. Ik ging vandaag mee met de groep die stoofovens zou gaan maken. We stapten in de bus en werden naar het eerst project gereden. De reden dat we stoofovens zouden gaan kleien is omdat dit veel zuiniger werkt met het hout. De warmte wordt veel langer en met minder hout benut. Toen we arriveerden werden we hartelijk begroet door de kinderen. In plaats van alleen maar als Beatrix te zwaaien vanuit de bus hadden we nu een echte ontmoeting. Vandaag was het de bedoeling om zand dat uit een 15 meter diepe kuil kwam te mengen met vermalen gras. Dit werd dan samen de klei waar we lekker met onze voeten in mochten stampen om vervolgens het te gebruiken om de oven in elkaar te kleien. Die 15 meter diepe kuil werd volgens mij weer gebruikt om zo’n huisje voor de spinnen en gekko’s te maken. Afijn het zand moest naar de stampplek worden gebracht door ons, veel hoefden we niet te doen want de kinderen hielpen maar al te graag mee. Toen het zand allemaal was verplaatst met halve jerrycans en wasbakken werd er water toegevoegd en kon het stampen beginnen. Althans niet voor mij, ik vermaalde het lange gras met een machete wat daarna door de modder heen moest voor de stevigheid.  Zo’n mes van Danny Trejo uit de film Machete. Dit mes gebruiken ze voor heel veel dingen. Jackfruit hakken en zelfs voor het hakken van bomen. Op het moment dat ik dit tik heb ik nog een handjevol blaren op mijn hand van het omhakken van een boom (ander project).

 

Toen de klei lekker was gepureerd maakten de kinderen grote ballen die ze trots aan ons gaven die wij vervolgens weer trots aan de kerel gaven die de stoofoven in elkaar kleide. De stoofovens hebben ongeveer 3 weken nodig om te drogen. Het contact met de kinderen vond ik leuk. Ze spraken nog geen Engels. Maar met non-verbale communicatie kom je ook een heel eind. Ik vond het vreemd om te zien dat de kinderen onze benen waste na in de modder te hebben gebanjerd. Zoiets zou je niet snel in Nederland meemaken.

 

Na het bouwen van 2 stoofovens werden we het bananenbos ingeleid om composthopen te maken. Deze composthopen worden gebruikt voor de bananenbomen. Deze composthopen bestaan uit: dode bananenbomen en onkruid. Deze werden weer vermalen met de machete. In het bos moest je uitkijken geen enorme koe met hoorns van een meter tegen het lijf te lopen of op een van de kuikentjes of konijnen te stappen. Na het harde werken namen we afscheid en reden weer met de bus naar de kerk.

 

Na een korte siësta ging ik buiten voor de kerk zitten om even in mijn dagboekje te schrijven. Er waren heel veel kinderen rondom de school in groene schooluniformen. Dit zijn de kinderen die geen ouders meer hebben en dus wonen op deze locatie. Ze waren met een behoorlijk groepje (50 kids) dus ze durfden wel dichterbij te komen. Been/arm haar en stoppels zijn heel bijzonder bij een blanke dus iedereen moest dit even voelen. In Oeganda werden niet alleen onze grenzen verlegd maar ook die van de kinderen. Want het bleef niet bij haren voelen ze gingen steeds verder. De meiden die buiten zaten vonden dit ook minder fijn. Afijn de leraar kwam eraan en joeg de kinderen weg. We leerden ook het woord ‘Nayo’. Dit betekend ‘scheer je weg’ dat zou nog eens van pas kunnen komen later.

 

 

 

20 januari 2015

 

Vandaag werden we weer om 6 uur gewekt.. de vallen hebben niet gewerkt en de bewakers die de kerk bewaken hebben geen echte munitie in de AK zitten. Dus we moesten ons er maar bij neerleggen.

 

Vandaag was het geulen graven voor mijn groepje. We vertrokken om een uur of 10 naar locatie. Aangekomen werd uitgelegd dat de geulen bedoeld waren voor de neerslag die over een paar maanden zou komen. Het water zou makkelijker worden opgenomen door de grond en dit is gunstig voor de bananenbomen. We werden geholpen door de bewoners van de boerderij waar we aan het graven waren met de ‘hoes’, dit was het zelfgemaakte gereedschap dat hier werd gebruikt. Nou, eigenlijk hielpen wij hen want zoveel bakte we er niet van.

 

Interview

 

Nikolai, één van de zonen van de boer deed het mij een paar keer voor hoe je met de ‘hoes’ flink wat zand weg kon slaan. Vervolgens gooiden we het stukgeslagen (harde) zand op de rand zodat het een diepe geul werd. Nikolai en ik hebben een tijdje met z’n tweeën gewerkt en kwamen langzamerhand in gesprek. Nikolai is 16 jaar oud en woont 2 boerderijen verderop met zijn ouders en met zijn 9 broers en zussen. Nikolai gaat naar school toe en helpt in de vakantie en in het weekend zijn vader op de boerderij en klust bij om op de boerderijen van de buren te werken.  Nikolai geniet van zijn leventje hier. Op school gaat het goed en hij is goed in het vak Engels. Hij heeft veel vrienden met wie hij vaak gaat voetballen op het voetbalveldje vlak bij zijn huis. Nikolai en zijn familie hebben een pomp met schoon water in hun tuin staan waar ze ook water aan de buren geven in ruil voor bijvoorbeeld bananen en tomaten.

 

In de pauze hebben we even gezeten bij de rest van de groep en dronken we wat water. Kort daarna kreeg ik een privérondleiding op de plantages van zijn vader en op die van zijn buren. Dit was de eerste keer dat ik de enorme jackfruit vruchten zag. Enorme groene knotsen in de boom. Ik stond er nog naar te kijken of Nikolai zat boven in de boom om zo’n jackfruit te ‘’plukken’’. Van elke plant en boom kreeg ik een biologie uitleg en mocht ik een blaadje en vrucht meenemen. (Deze had ik in mijn tas gedaan, en hier ruikt mijn tas nog naar).

 

Na de rondleiding had ik weinig om hem aan te bieden behalve wat Nederlandse ’moam’ snoepjes. Deze stopte hij allemaal gretig in zijn mond en zat appetijtelijk deze zoetekauw weg te smakken. Wat mij brengt op mijn volgende onderwerp. Nikolai wil graag tandarts worden als hij klaar is met school. Toen ik vroeg of hij ook zijn tanden poetst of flost kon hij hier geen ‘’ja’’ op antwoorden. Dit vond ik wel vreemd. Hij had wel een stralend gebit. Ik vraag me af of die snoep wel zo’n goed idee was. Na de rondleiding gingen we nog even met zijn allen in de tuin van de ouders van Nikolai zitten. Hier moesten we nog even wachten tot de bus terugkwam om ons op te halen. Hier hebben we nog even gespeeld met het kleine zusje van Nikolai ‘Silver’. Nikolai zag eruit als een liefhebbende broer. We hebben het ook nog even over Nederland gehad. Het lijkt hem niks om hier heen te gaan. Bij sneeuw en strenge verkeersregels viel hij een beetje af. Maar het idee om veel geld te kunnen verdienen in Nederland sprak hem wel aan. De bus kwam de hoek om rijden dus het was bijna tijd om weg te gaan. Ik kreeg nog 3 passievruchten in mijn had gedrukt van Nikolai als aandenken. Hij stond erop om er een op te eten voor we weg zouden rijden. Ik had alleen geen idee hoe je zo’n ding openmaakt of hoe je zo’n vrucht moet eten. Je moet er keihard op bijten en dan het sap eruit drinken. Toen ik de schil in mijn mond deed om erop te kauwen moest hij hard lachen.  We namen afscheid en reden terug naar de kerk.

 

Terug bij de kerk maakten we ons klaar voor.. jawel de voetbalwedestrijd! Het voetbalteam van de school in officiële Adidas voetbalshirtjes (sluikreclame) hadden ons namelijk uitgedaagd voor een potje voetbal. De witte Worldmapping T-shirts werden ingezet om op te kleuren om zo ook zulke coole sporttenues te maken. Het ging er allemaal heel officieel aan toe. Er was een poging toe gedaan om het lange gras dat op het voetbalveld groeide te kortwieken. Maar we zijn al 3 dagen aan de Afrikaanse mentaliteit gewend dus we voetbalden gewoon in het (ontzettende) hoge gras. Het volkslied werd gezongen en de spelers gaven elkaar een hand. Omdat het snikheet was hebben we de tijden van de wedstrijd een beetje aangepast en de limit van wisselen een beetje aangepast. De scheidsrechter was echter wel partijdig want we hadden geen 3 minuten verlenging gehad. We hadden een groot publiek, wat ik wel leuk vond. De kinderen die water haalden konden het niet laten om keihard ‘’Landstede’’ te schreeuwen. De strijd hebben we gewonnen met 9-4 wat tegen alle verwachtingen inging, ik had me erop ingesteld al verloren te hebben. Ik ben dan ook geen ster in voetbal.. of rennen.. of iets wat met sport te maken heeft. Na de wedstrijd gaven we sportief alle spelers een hand en genoten van de overwinning tijdens een voortreffelijke maaltijd.

 

Na een jerrycandouche en wat mislukte pogingen de schreeuwvogel boven het spit te rijgen gingen we vroeg naar bed om de volgende dag heel vroeg fris en fruitig naar de safari te gaan!

 

Access: 
Public
Follow the author: vroom.lucas@gmail.com
More contributions of WorldSupporter author: vroom.lucas@gmail.com
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
977