Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Samenvatting week 7 Inleiding Burgerlijk Recht

Week XII 

Het auteursrecht bestaat uit het exploitatierecht en het persoonlijkheidsrecht.  
Het exploitatierecht geeft de auteur de mogelijkheid bepaalde exploitatie van zijn werk te verbieden of tegen vaak betaling toe te staan. Met een licentie van zijn auteursrecht zal de auteur in moeten grijpen bij exploitatie. Het is een overdraagbaar vermogensrecht (art. 2 lid 1 Auteurs Wet), maar wel een onderhandse akte vereist (art. 2 lid 3 Aw). Een authentieke of notariële akte is bij overdracht niet nodig en inschrijving of registratie ook niet nodig. 
Het is vaak overdraagbaar aan een product, waarmee een auteur een lump sum (bedrag ineens) of een royalty (percentage van de inkomsten) krijgt. Schrijvers verlenen vaak aan een uitgever een exclusieve licentie in ruil voor een royalty. Bij een exclusieve licentie is een akte vereist (art. 2 lid 3 Aw). 

Het auteursrecht ontstaat gratis en vanzelf op het moment dat het werk tot stand komt. Een © is daarom niet nodig. Het auteursrecht duurt zeventig jaar na het sterfjaar van de auteur (art. 37 Aw). Na de dood haat het recht automatisch over op zijn wettelijk of testamentaire erfgenamen. Dus als iemand doodging in 1944 vervalt het erfrecht op 1 januari 2015. 

Het persoonlijkheidsrecht omvat het recht van de auteur op erkenning van het makerschap door naamsvermelding en het recht om zich te verzetten tegen verminking van zijn werk (art. 25 Aw). Het is geen vermogensrecht en ook niet overdraagbaar (art. 25 Aw). Het recht om zich te verzetten tegen verminking kan zelfs geen afstand worden gedaan (art. 25 lid 4 Aw). De persoonlijkheidsrechten komen na overlijden van auteur toe aan de door hem bij uiterste wilsbeschikking aangewezene. 

Het auteursrecht is grotendeels geharmoniseerd door Europese richtlijnen en het Hof van Justitie van de EU dus de hoogste rechter. Het auteursrecht komt in eerste instantie toe aan de maker van een werk en niet iemand die werkt naar het ontwerp van een ander en onder diens leiding en toezicht (art. 6 Aw). Wanneer een werk in het kader van een dienstbetrekking is gemaakt komt het auteursrecht in beginsel toe aan de werkgever (art. 7 Aw). Dit is fictief makerschap, zoals een journalist in een krant. 

In het geval van werk van letterkunde, wetenschap of kunst somt art. 10 Aw een opsomming van zulke werken: tekst, toneelstukken, muziek, tekeningen, etc. Een smaak heeft dat echter niet Levola/Smilde-arrest en een geur ook niet. Wel moet duidelijk zijn dat er een auteursrecht is op de roman, niet het papieren boek. Of het lied en niet de CD.  

Het auteursrecht kan bezwaar maken als zijn werk wordt openbaar gemaakt en/of wordt verveelvoudigd.  
Openbaar maken heeft betrekking op mededeling aan het publiek van het werk en op de verspreiding van exemplaren waarin het werk is vastgelegd, zoals radio of internet (art. 12 Aw). Maar niet muziek laten horen op radio of filmpje laten zien in privésfeer, geen toestemming nodig (art. 12 lid 4 Aw). De hoofdregel dat het verspreidingsrecht na eerste verkoop is uitgeput (art. 12b Aw) en dus tweedehandsverkoop en doorverkoop is toegestaan maar niet verhuren. Voor bibliotheken is het verbodsrecht omgezet in een aanspraak op een billijke vergoeding (art. 15c Aw). 
Verveelvoudigen heeft ten eerste betrekking op reproduceren of kopiëren (art. 14 Aw) en ten tweede betrekking op bewerking in gewijzigde vorm, zoals vertaling, muziekschikking, verfilming, toneelbewerking, etc (art. 13 Aw). In het Stokke/H3 products-arrest werd ook besloten dat de overname van een creatieve combinatie van op zichzelf onbeschermde elementen kan ook auteursrechtinbreuk opleveren. 
GS Media/Sanoma-arrest --> hyperlink inbreuk op auteursrecht. Dit bleek is sommige gevallen 
Svensson/Retriever-arrest --> geen sprake van inbreuk op het auteursrecht van hyperlink, indien het slechts een mededeling is en er geen nieuw publiek wordt bereikt 

Er zijn echter ook beperkingen op het auteursrecht, zoals: citeren, gebruik van overheidspublicatie, gebruik bij onderwijs, etc (art. 15 t/m 24 Aw). Sommige beperkingen hebben een zekere compensatie in de vorm van een vergoedingsaanspraak. 

Om uitvinders te beschermen en in staat te stellen geld te verdienen aan hun uitvinding bestaat het octrooirecht. Om dit recht te krijgen moet een octrooiaanvrage worden ingediend bij een overheidsinstantie, namelijk het NL Octrooicentrum. Er vindt geen onderzoek plaats naar de materiële voorwaarden en moet de uitvinding openbaar gemaakt worden. Ook kan het worden aangevraagd bij het Europees Octrooibureau, waarbij wel inhoudelijk wordt beoordeeld. Zij krijgen dan een tijdelijk monopolie, zodat anderen na dat monopolie kunnen profiteren van de uitvinding en erop kunnen voortbouwen. De Hoge Raad is hoogste rechter. 

Vereisten: 

  • Nieuwheid (art. 14 ROW --> Rijksoctrooiwet) --> moet nog niet toegankelijk, gepubliceerd of bekend zijn. Dus de uitvinder moet eerst octrooieren en dan pas openbaar maken, want eigen openbaarmaking is nieuwheidsschadelijk 

  • Inventiviteit (art. 6 ROW) --> niet voor de hand liggende manier kan worden gemaakt 

  • Technische toepasbaarheid (art. 7 ROW) --> wanneer uitvinding niet haalbaar is (tijdmachine kan niet en dus geen bescherming 

Het octrooi is een overdraagbaar vermogensrecht (art. 64 lid 1 Rijksoctrooiwet). Hier is een akte voor vereist (art. 65 lid 1 ROW). Geldig voor 20 jaar (art. 36 lid 6). Vatbaar voor octrooi zijn uitvindingen die nieuw zijn (fiets in Japan kan niet in NL worden geoctrooieerd), op uitvinderswerkzaamheid berusten (inventiviteit als uitvinding voor een deskundige niet op een voor de hand liggende wijze voortvloeit uit de stand van de techniek, aldus verrassend en niet voor de hand liggend art. 6 ROW dus niet lijmen ipv lassen of hout ipv plastic) en toegepast kunnen worden op het gebied van nijverheid (alles wat met techniek of productie te maken heeft art. 7 ROW en toepasbaar en werkend) art. 2 lid 1 ROW. Ontdekkingen, natuurwerenschappelijk theorieën, wiskundige methoden en esthetische vormgevingen worden niet als uitvinding beschouwd (art. 2 lid 2 sub a en b ROW). 

Handelingen die een octrooihouder kan verbieden staan in art. 53 lid 1 ROW. Maar ook hier geldt de uitputtingsregel dat wanneer eenmaal verkocht dat er ook mag worden doorverkocht of tweedehands worden verkocht (art. 53 lid 5 ROW). 
De bescherming houdt in dat wanneer iemand precies hetzelfde doet als in de conclusie van een geldig octrooi beschreven staat, is er sprake van octrooinbreuk (art. 35 lid 2 ROW). Bij de uitleg van een octrooi door de rechter moet zowel een redelijke bescherming aan de octrooihouder als een redelijke rechtszekerheid aan derden worden geboden. De octrooiconconclusie moet zo duidelijk mogelijk zijn en onduidelijkheid is in het nadeel van de octrooihouder, Ciba Geigy/Oté Optics-arrest.  

In de Wet op de Naburige Rechten zijn een aantal rechten opgenomen die erg lijken op het auteursrecht. Uitvoerende kunstenaar zoals zangers, acteurs en dansers hebben het recht om de opname van hun uitvoering en de reproductie of openbaarmaking daarvan te verbieden (art. 2 WNR). Fonogrammenproducten hebben vergelijkbare rechten bij geluidsopnamen (art. 6 WNR) en omroeporganisaties ten aanzien van hun radio en tv-uitzendingen (art. 8 WNR). Ook producenten van eerste vastleggingen van films hebben een naburig recht (art. 7a WNR). Deze rechten op geluidsopnames (van uitvoeringen) duren tot 70 jaar na eerste openbaarmaking (art. 12 lid 3 WNR). De andere bovengenoemde rechten tot 50 jaar na eerste openbaarmaking (art. 12 WNR).  

Deze rechten komen boven op het auteursrecht. Bijvoorbeeld voor tekstschrijver die een lied schrijft, een zangeres die dat lied zingt (aldus uitvoert), een fonogrammenproducent die uitvoering opneemt en een omroeporganisatie die opname uitzendt, zitten dus de volgende rechten: auteursrecht tekstschrijver, naburig recht van de zangeres als uitvoerend kunstenaar, naburig recht van de fonogrammenproducent en het naburig recht van de omroeporganisatie 
Een ander boorbeeld is dat Femke een lied zingt dat is geschreven en gecomponeerd door Anouk, dat wordt uitgevoerd en vastgelegd. Dan is Femke niet mede auteursrechthebbende, maar ze heeft wel een naburig recht (art. 2 WNR). 

Databankenwet beschermt de producent van een databank waar substantieel in is geïnvesteerd tegen het opvragen of hergebruiken van het geheel of een substantieel deel van die databank (art. 1 en 2 Dw). Wel moet voor deze bescherming de producent bewijzen dat hij substantieel heeft geïnvesteerd in de verkrijging, de controle of de presentatie van de inhoud van de databank.  

Het kwekersrecht is een soort octrooirecht voor plantenrassen die in de Zaaizaad en plantgoedwet is vastgesteld. Dit is voor rassen die nieuw, onderscheidbaar, homogeen en bestendig zijn (art. 49 lid ZPW). Het moet dus duidelijk te onderscheiden zijn van andere rassen (art. 49 lid 4) en dat het voldoende eenvormig is (art. 35 lid 3 ZPW). De verlening van kwekersrecht komt alleen toe aan de kweker (art. 50 ZPW) en wordt verleend door Raad van plantenrassen (art. 55 en 56 ZPW). Hierdoor is hij uitsluitend bevoegd teeltmateriaal van dat ras voort te brengen, te vermeerderen, in handel te brengen, etc (art. 57 lid 1 ZPW). Kwekersrecht duurt meestal 25 jaar, soms 30 jaar (art. 72 ZPW). 

Het portretrecht is gebaseerd op het grondrecht van privacy en is opgenomen in art. 21 Auteurswet. Door privacybelangen kan er worden verzet tegen openbaarmaking van portret. Dit kwam terug in Cruijff/Tirion-arrest. Het portretrecht komt toe aan de geportretteerde en is niet overdraagbaar. Wel kan het worden uitgeoefend door nabestaanden (art. 25a AW). 

Slaafse nabootsing gaat over het nodeloos verwarring wekkend nabootsen van gebruiksvoorwerpen. Dit kwam terug in het All Round/Simstars-arrest. Het moet gaan om productvormgeving met een eigen gezicht op de Nederlandse markt. Registratie is niet vereist. Wanneer dat product nodeloos (geen technische noodzaak bestaat) bestaat en daardoor verwarring ontstaat bij het publiek dan kan dit door de producent worden verboden. Bijvoorbeeld gaten in fietstassen zorgt niet voor verwarring. 

Oneerlijke handelspraktijken zijn misleidend als informatie wordt verstrekt die feitelijk onjuist is of die de gemiddelde consument misleidt door bijvoorbeeld ten aanzien van de aard, de belangrijkste kenmerken of de prijs waar de gemiddelde consument een besluit over een overeenkomst anders niet had genomen (art. 6:193c lid 1 BW). Zoals een slogan “nu een half jaar voor maar 3 euro”, terwijl de klant ook de verzendkosten moet betalen. Het is ook misleidend als door de marketing van het product waaronder het gebruik van vergelijkende reclame verwarring wordt geschapen ten aanzien van producten, handelsmerken, handelsnamen of andere onderscheidende kenmerken van een concurrent (art. 6:193c lid 2 sub a BW). 
Een handelspraktijk is agressief als door intimidatie, dwang etc. de keuzevrijheid of de vrijheid van handelen van de gemiddelde consument met betrekking tot het product aanzienlijk wordt beperkt of kan worden beperkt, waardoor de gemiddelde consument ene besluit over een overeenkomst anders niet had genomen (art. 6:193h lid 1).  

Misleidende reclame is in art. 6:194 lid 1 BW. Terwijl bij vergelijkende reclame een concurrent door een concurrent aangeboden goederen of diensten uitdrukkelijk of impliciet worden genoemd (art. 6:194a lid 1). Alleen als ze door een objectieve manier worden genoemd en voldoen aan eisen van art. 194a lid 2. Dus bijvoorbeeld “Dropjes zijn bij ons 2 euro goedkoper dan bij Droogstoppel”, mag wel mits wel zelfde kwaliteit en hoeveelheid. 

De Wet bescherming bedrijfsgeheimen beschermt bedrijfsgeheimen tegen onrechtmatig gebruik ervan. Een bedrijfsgeheim is informatie die niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk is, die handelswaarde bezit omdat zij geheim is en die onderworpen is aan redelijke maatregelen, gezien de omstandigheden, om deze geheim te houden. Het is onrechtmatig om een bedrijfsgeheim zonder toestemming van de rechtmatige houder te verkrijgen, te gebruiken of openbaar te maken (art. 2 Wbb). Of wanneer de persoon wist of moest weten dat het bedrijfsgeheim direct of indirect werd verkregen op een onrechtmatige manier en is gebruikt of openbaar gemaakt (art. 2 lid 3). Ook het verhandelen van goederen waarvan het ontwerp, kenmerken, werking, etc aanzienlijk voordeel heeft of hebben bij bedrijfsgeheimen die onrechtmatig zijn verkregen (art. 2 lid 4). Dus als het voor een vakman het bedrijfsgeheim eenvoudig is af te leiden uit het eindproduct is het geen beschermd bedrijfsgeheim. 
Wel is toegestaan verkrijgen van bedrijfsgeheim doormiddel van a. onafhankelijke ontdekking of onafhankelijk ontwerp of b. observatie, onderzoek, demontage of testen van een product die voor het publiek is gesteld (art. 3 lid 1 sub a en b Wbb). Dit heet reverse engineering. Naast een beroep op de Wbb is een aanvullend beroep op onrechtmatige daad (art. 6:162) mogelijk. 

Auteursrecht: 

  • Copyright 

  • Tijdelijke monopolie op kunstwerken 

  • Creativiteit 

  • Geen inschrijving of formaliteiten 

Octrooirecht: 

  • Patent 

  • Geeft tijdelijk monopolie op technische uitvindingen 

  • Inventiviteit 

  • Inschrijving en inhoudelijke toetsing (is het wel inventief) 

Waarom auteursrecht en octrooirecht: 

  • Nuttig want door belang van tijdelijke monopolie zal hij meer kunst maken of meer uitvinden en daardoor meer investeren. Ook wat goed voor vooruitgang en samenleving 

  • Ook eerlijk als een kunstenaar of uitvinder de vruchten kan plukken van zijn geestelijke arbeid 

Auteursrecht: 

  • Copyright 

  • Is niet verplicht, want ontstaat vanzelf doordat het werk wordt geuit en dus geen registratie nodig 

  • Werk --> object  

  • Maker --> subject 

  • Auteurswet 
    - NL-recht, grotendeels EU-geharmoniseerd door verschillen EU-richtlijnen 

  • Voorwerp van bescherming is het werk. Werk van letterkunde, wetenschap of kunst 

  • Rechthebbende: de auteur, de creatieve maker 

  • Art. 1 Aw geeft inhoudsopgave en wat auteursrecht is 
    - exclusief recht 
    - openbaarmaking en verveelvoudigen verbieden 

  • Exploitatierecht 
    - overdraagbaar met een akte art. 2 Aw 

  • Persoonlijkheidsrecht  
    - Recht op naamsvermelding (vaststellen dat jij rechthebbende bent) 
    - Recht op verzet tegen verminking 
    - art. 25 Aw 
    - Niet overdraagbaar 

  • En in het algemeen ieder voortbrengsel op het gebeid van letterkunde, wetenschap of lunst, op welke wijze of in welken vorm het ook tot uitdrukking zij gebracht 

  • Geur niet Levola-arrest 
    - want voldoende nauwkeurig en objectief moet worden geïdentificeerd 
    - dat kan bij smaak en geur niet 

  • Ideeën niet beschermd 
    - uitgewerkte formats wel (Voice of Holland, Boer zoekt Vrouw) 
    - te algemeen idee niet Kamperen op de middenstip-arrest 

  • Geen auteursrecht op techniek, zoals vouwfiets Brompton-arrest 

Exploitatierecht: 

  • Bijna alle componisten en songwriters hebben hun auteursrechten overgedragen aan Buma Stemra die vervolgens geld voor muziekgebruik incasseert en dat aan hen uitkeert 

  • Alle supermarkten, cafés, etc. Betaald aan Buma Stemra en incasseert dat aan componisten en songwriters 

Maker: 

  • Creatieve persoon 

  • Niet opdrachtgever, besteller of uitvoerder 

  • Maker en rechthebbende is ontwerpen van de stoel en niet van timmerman of eigenaar 

  • Uitzondering: werkgever art. 7 Aw 

  • Niet limitatieve opsomming in art. 10 Aw: tekst, muziek, beeld, film, bouwwerken, films, toegepaste kunst, computerprogramma's 

Werk en exemplaar: 

  • Werk --> onstoffelijk schepping tot uitdrukking in stoffelijk exemplaar, zoals roman is een werk maar komt tot uitdrukking in een exemplaar en dus stoffelijk exemplaar 

  • Lied is werk maar CD is de stoffelijke uitdrukking 

Vereiste voor bescherming: 

  • Creativiteitseis 

  • Vereisten: 
    - Eigen Oorspronkelijk Karakter --> niet ontleend 
    - Persoonlijk Stempel --> zekere mate van creativiteit 

  • Dus EOK & PS 

  • Dit komt terug in Endstra-tapes/Nieuw Amsterdam-arrest 

  • Hoge Raad zei dat het voortbrengsel ene eigen oorspronkelijk karakter moet bezitten (niet zijn gestolen) --> Eigen Oorspronkelijk Karakter  

  • Blijk geven van creativiteit --> niet Persoonlijke Stempel 

  • Een droogrek apart is technisch bepaald en zonder creativiteit, maar met een konijn bijvoorbeeld is wel creatief en dan wel een werk 

  • Dus: 
    - Niet beschermd: te banaal/triviaal 
    - Wel: creativiteit 
    - Niet: te technisch bepaald 
    - Wel: vrije vormgeving 
    - Niet: een abstract idee 
    - Wel: uitgewerkte format 

Inhoud van het recht (wat kun je verbieden met auteursrecht): 

  • Openbaar maken, op welke manier dan ook (art. 12 Aw) 
    - Verspreiden van exemplaren 
    - Vertonen of laten horen 
    - Uitzenden of online zetten 

  • Uitputting (art. 12b) 
    - Voor verspreidingrecht geldt uitputting 
    - Doorverkoop en tweedehandsverkoop mag 
    - Laten horen of vertonen mag niet 
    - Geldt alleen voor fysieke exemplaren, niet voor gedownloade e-books, muziek of films 

  • Verveelvoudigen. Twee betekenissen: 
    - Reproduceren/kopiëren (art. 14 Aw) 
    - Bewerken/nabootsen (art. 13 Aw) 
    Tara Grotter lijkt te veel op Harry Potter en dus viel onder beschermingsomvang. Deze beschermingsomvang wordt bepaald door Accordo/Tros-arrest. Rechter bekijkt naar totaalindrukken en zegt dat er te veel beschermende trekken zijn overgenomen. Bijvoorbeeld een kinderstoel door Stokke en een andere kinderstoel met een extra plank is het de vraag of het een andere totaalindruk wekt, Stokke/H3 products-arrest. Of Nijntje die een totaalindruk wekt en dus een variant werd verboden. 

Openbaar maken van muziek: 

  • Buma Stemra 

  • Kennislip Turijn 

Online openbaar maken 

  • Online zetten (downloaden of streamen) 

  • Valt onder auteursrecht 

  • Door hyperlinken zoals een link die je kan klikken voor info. Dit mag volgens Svensson/Retriever-arrest, maar alleen naar legaal materiaal GS Media BV/Sanoma Media-arrest. Dit levert namelijk niet nieuw publiek op 

Foto-auteursrechtclaims: 

  • Hergebruik van een foto op internet (Instagram, Facebook, TikTok) kan niet zomaar gebruikt worden 

Beperkingen auteursrecht: 

  • Art. 15 t/m 24a Aw 

  • Citaatrecht (art. 15a Aw) 

  • Privé kopiëren (art. 16c Aw) 

  • Parodie (art. 18b Aw) 

Duur auteursrecht: 

  • 70 jaar te rekenen van de 1e van januari van het jaar van het sterfjaar van de maker 

  • Art. 37 lid 1 Aw 

Octrooirecht: 

  • Ook wel patent genoemd 

  • Uitvindingen van belang 

  • Rijksoctrooiwet (Rijks dus heel koninkrijk) 

  • Nederlands recht maar geharmoniseerd oor Europees Octrooiverdrag. Geen EU-verdrag, want ook staten die geen lid zijn van EU. Ook geen laatste zeggenschap dus Hoge Raad hoogste rechter 

  • Registratie vereist. Bij of Octrooicentrum NL dus alleen in NL en zonder vooronderzoek of Europees Octrooibureau voor meer Europese landen, volledig onderzoek en is een bundel van nationale octrooien 

Rechthebbende: 

  • Aanvrager 

  • Tenzij iemand aanvroeg zonder toestemming van echte uitvinder (art. 11 ROW) 

  • Of werkgever van de uitvinder (art. 12 ROW) 

Octrooieerbaar (wat is beschermd): 

  • Uitvindingen 

  • Art. 2 lid 1 ROW --> uitvindingen die nieuw zijn en op uitvinderswerkzaamheid berusten en toegepast kunnen worden op het gebied van nijverheid 

  • Voortbrengsel of werkwijze 

Niet octrooibaar: 

  • Art. 2 lid 2 ROW: 

  • Ontdekkingen 

  • Theorieën 

  • Esthetische vormgeving 

  • Art. 3 ROW: 

  • Strijd met openbare orde of goede zeden 

  • Menselijk lichaam 

  • Planten en dieren 

Nieuwheid (eerst vereiste): 

  • Art. 4 ROW 

  • Uitvinding wordt als nieuw beschouwd, indien zij geen deel uitmaakt van de stand van de techniek 

  • En op de dag van indiening van de octrooiaanvragen openbaar toegankelijk is. Waar dan ook ter wereld of als het door de uitvinder al eerder heeft openbaar gemaakt 

  • Dus de uitvinder moet eerst octrooieren en dan pas openbaar maken, want eigen openbaarmaking is nieuwheidsschadelijk 

Inventiviteit (tweede vereiste): 

  • Niet creatief, want dat auteursrecht 

  • Art. 6 ROW 

  • Resultaat van uitvinderswerkzaamheid aangemaakt, indien zij voor een deskundige niet voor een voor de hand liggende wijze voortvloeit uit de stand van de techniek 

  • Erg subjectief 

  • Voor de gemiddelde vakman en dan verrassend is, niet voor de hand, onverwacht positief effect, overwinnen van een vooroordeel, lang gevoelde behoefte, oplossing voor een lang probleem of nieuwe oplossing 

  • Inklapbaar WC-blok-arrest was niet inventief genoeg, omdat het al vouwen al bekend was 

Technische toepasbaarheid (derde vereiste): 

  • Art. 7 ROW 

  • Enig gebied van de nijverheid, de langbouw daaronder begrepen 

Octrooi-inbreuk: 

  • Bedrijfsmatig toepassen, vervaardigen of verkopen (art. 53 lid 1 ROW) 

  • Doorverkopen of tweedehandsverkoop mag (uitputting) (art. 53 lid 5 ROW) 

Beschermingsomvang: 

  • Art. 53 lid 2 ROW en art. 69 Europees Octrooiverdrag 

  • In octrooiaanvraag staat beschreven wat er wordt beschermd, dat staat in conclusie van octrooischrift 

  • Bij bepalen van beschermingsomvang kijken we niet naar letterlijke tekst maar ook niet als richtlijn. Niet wat de uitvinder volgens een deskundige heeft willen beschermen. Midden houden tussen redelijke bescherming voor de aanvrager en redelijke rechtszekerheid voor derden. Rekening houden met equivalenten. Komt terug in Remington/Improver-arrest, hier ging het om een epileer apparaat en dit was volgens het Hof een equivalent.  

Duur: 

  • Maximaal 20 jaar vanaf de aanvraag (art. 36 lid 6 ROW) 

  • Jaarlijkse verlenging en betaling jaartaks noodzakelijk, anders verval 

  • Aanvullend Beschermings Certificaat mogelijk voor (art. 90-98 ROW: 
    - medicijnen en gewasbescherming 
    - maximaal 5 jaar extra 

Aanverwante beschermingsvormen: 

  • Naburige rechten, Databankenrecht, Kwekersrecht, Portretrecht, Slaafse nabootsing, oneerlijke handelspraktijken, misleiden en vergelijkende reclame en bedrijfsgeheimen 

Kwekersrecht: 

  • Zaaizaad en plantgoedwet 

  • Soort octrooirecht voor platenrechten die: 
    - nieuw, onderscheidbaar, homogeen allemaal gelijk) en bestendig zijn (volgende generatie zelfde kenmerken (art. 49 lid 1 ZPW) 

  • Duur 25 (art. 72 ZPW) 

Bedrijfsgeheimen: 

  • Bevoegdheid die ontstaat door geheimhouding 

  • Art. 1 Wet bedrijfsgeheimen: informatie die niet algemeen bekend is en niet gemakkelijk toegankelijk is 

  • Gebruik zonder toestemming is onrechtmatig 

Image

Access: 
Public

Image

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Follow the author: Abel-Jan Scheffer
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
905