Verwerp het wetsvoorstel scheiden zonder rechter! - Hüsen - Artikel

In dit artikel bespreekt de auteur waarom volgens hem het wetsvoorstel 'scheiden zonder rechter', net als twee voorgaande wetsvoorstellen met vergelijkbare strekking, door de Eerste Kamer verworpen zou moeten worden.

Waar gaat het wetsvoorstel precies over?

Het wetsvoorstel wil, zoals de naam al stelt, het mogelijk maken voor mensen om te scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Dit wil zij doen door art. 1:150 en 1:152 BW te wijzigen, waardoor de echtscheiding ook door een ambtenaar van de burgerlijke stand uitgesproken kan worden, onder de voorwaarde dat de echtgenoten er gezamenlijk om verzoeken bij de ambtenaar én dat zij geen kinderen hebben waarover zij gezamenlijk gezag uitvoeren. Dit kunnen zij doen bij de gemeente waar één van de echtgenoten woont, of als het huwelijk buiten Nederland is begaan, bij de gemeente Den Haag. Na 14 dagen wordt de scheiding door de ambtenaar in persoon uitgesproken. De scheidingsuitspraak hoeft niet meer ingeschreven te worden, alleen een akte daarvan in het register. De enige juridisch inhoudelijke rol die de ambtenaar speelt in het proces, is zijn eigen bevoegdheid vaststellen en vaststellen dat de echtgenoten het eens zijn over het stuklopen van het huwelijk.

Welke bezwaren heeft de auteur omtrent het wetsvoorstel?

Allereerst stelt de auteur dat, in tegenstelling tot het gangbare proces omtrent echtscheiding, er bij scheiden middels een burgerlijk ambtenaar geen rechters, advocaten of notaris aan te pas komen, waardoor afgezien van het daadwerkelijk beëindigen van het huwelijk, er geen nevenvoorzieningen getroffen kunnen worden door partijen en de ambtenaar niet kan uitzoeken of de partijen het eens zijn over de gevolgen van de scheiding, enkel of ze erkennen dat het huwelijk inderdaad niet langer in stand kon blijven.

Een verder gevolg van het ontbreken van rechterlijke tussenkomst, is dat er geen echtscheidingsconvenant opgesteld hoeft te worden. Dit is echter wel nog steeds mogelijk, alleen dan zal het op eigen houtje gedaan worden. Als de twee oud-echtgenoten zelf afspraken gaan maken over onder andere (het beperken van) de partneralimentatie en de verdeling van de goederen uit de huwelijksgemeenschap, ligt het voor de hand dat de zwakkere partij in het huwelijk achtergesteld zal worden. Nadeel hiervan is dat een convenant een overeenkomst is, die in principe bindend is tenzij er sprake is van strijd met de openbare orde, goede zeden en de wet, waardoor de ex echtgenoten er in beginsel aan vast zitten, tenzij er sprake is geweest van bijvoorbeeld misbruik van recht of dwang, maar dan zal er als nog een juridische procedure gevoerd moeten worden, waardoor het aanvankelijke voordeel van het scheiden zonder rechter alweer ongedaan gemaakt is. Met dit in het achterhoofd zullen echtgenoten die waarde hechten aan het goed vast laten leggen van de gevolgen van de scheiding, dus sowieso al naar de rechter gaan.

Volgens de staatssecretaris zou ongeveer 3500 echtparen, 10% van het totaal aantal scheidingen per jaar, gebruik zullen maken van het scheiden zonder rechter. Hier zou jaarlijks €800.000 door bespaard worden op gefinancierde rechtsbijstand, maar de vraag is hoe groot dit voordeel daadwerkelijk blijft, als blijkt dat een deel van de echtgenoten naderhand niet tevreden is over de uitkomst van bepaalde aspecten van de scheiding, en alsnog naar de rechter stapt.

De auteur sluit af door te verwijzen naar art. 1:80c en d BW, waarbij geregistreerd partnerschap gezamenlijk beëindigd kan worden als een overeenkomst overlegd wordt waarin duidelijke afspraken over partneralimentatie en dergelijke opgesteld zijn. Als dit toegevoegd zou worden aan het wetsvoorstel, zou dat in ieder geval al een hele verbetering zijn.

Image

Access: 
Public

Image

Click & Go to more related summaries or chapters:

Samenvattingen bij artikelen over Personen-, Familie- en Erfrecht

Join WorldSupporter!
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
903