Werkgroep week 3 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1

Met deze casus kan geoefend worden met de begrippen bestuursorgaan, belanghebbende, besluit en de overige stof van de thema’s 1, 2 en 3. Lees deze casus en maak de bijbehorende opdrachten. 

Exploitant Fun Bike BV verhuurt al jaren bierfietsen die zij op haar website aanprijst als ‘cafés op wielen’. Onder het genot van een koud biertje en een gezellig muziekje rijd je langs de mooiste plekken in Amsterdam. Wat is er nu leuker dan op deze manier je vrijgezellenfeestje of bedrijfsuitje te vieren? Niet iedereen is echter even blij met de overlast, die deze feestvierende bierfietsers veroorzaken. Er komen dan ook steeds meer klachten binnen bij de gemeente. Niet alleen van bewoners van de binnenstad, die toch al met lede ogen moeten toezien hoe de toeristenstromen in het centrum alleen maar toenemen, maar ook van de Stichting Alcoholpreventie Amsterdamse binnenstad (StAA). Deze stichting stoort zich aan het grootschalig, openbaar drankgebruik in de stad en stelt zich onder meer ten doel het alcoholgebruik in de gemeente Amsterdam, met name in de binnenstad, terug te dringen en zo een goed woon- werk en verblijfsklimaat te bevorderen. Zij behartigt haar doelstellingen door het geven van voorlichting op middelbare scholen in Amsterdam, het voeren van overleg met de gemeente, het beheren van de website en het voeren van juridische procedures. Deze stichting verzoekt de gemeente om maatregelen te treffen en om de bierfietsen uit het centrum van de stad te weren. De burgemeester is gevoelig voor alle klachten van binnenstad bewoners en voor het verzoek van StAA en neemt op 3 oktober 2016 het Aanwijzingsbesluit verbod groepsfietsen in Amsterdam (zelf opzoeken via internet). Bij dit besluit is een gebied - het centrum van Amsterdam - aangewezen als gebied waarin het verboden is zich per 1 januari 2017 met een groepsfiets te bevinden.  

Artikel 2.17A van de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam 2008 (hierna: APV) (zelf opzoeken via internet)biedt de mogelijkheid tot het nemen van een dergelijk besluit. Dit artikel geeft de burgemeester de bevoegdheid om een gebied aan te wijzen waarbinnen het verboden is zich met een groepsfiets te bevinden. StAA is blij met het Aanwijzingsbesluit, maar vindt dat het gebied dat wordt aangewezen niet groot genoeg is. Minder blij met dit besluit is Fun Bike BV. Zij vreest een aanmerkelijke daling van haar omzet als haar klanten niet meer door het centrum mogen fietsen. Werknemers van Fun Bike BV vrezen dat hun baan op het spel staat en ook de bierleverancier Bier Online BV waarmee Fun Bike BV een contract heeft, vreest voor een beëindiging daarvan en dient een bezwaarschrift in tegen het aanwijzingsbesluit. Ook StAA, Fun Bike BV en twee van haar werknemers dienen een bezwaarschrift in. 

Ondertussen zoekt Fun Bike BV naar een manier om haar inkomsten op peil te houden: ze is van plan om zich - onder de naam Fun Train BV - behalve op de verhuur van bierfietsen ook te gaan toeleggen op de exploitatie van wegtreintjes. Dat zijn ‘stoomlocomotiefjes’ met een motor met daarachter een reeks aanhangwagentjes, waarin de bekende biertjes kunnen worden genuttigd. Op grond van artikel 61b van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens zijn dergelijke treintjes verboden. Burgemeester en wethouders hebben daar in het verleden ontheffing van verleend. Fun Train BV vraagt een dergelijke ontheffing aan, maar deze aanvraag wordt een paar weken later bij brief door burgemeesters en wethouders afgewezen onder verwijzing naar de artikel 3.3 en Bijlage 2 van de Beleidsregels ontheffing artikel 87 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens gemeente Amsterdam.   

Daarnaast besluit Fun Bike BV voor wat betreft de bierfietsen haar ‘werkterrein’ te verleggen’ naar het Vondelpark in Amsterdam Zuid. De omwonenden van dit park merken vrijwel meteen de effecten hiervan: luidruchtige feestvierders fietsen tot in de late uurtjes in en om het park. Enkele omwonenden zijn verenigd in de Buurtvereniging Vondelpark. De doelstelling van deze vereniging is om het belang van haar leden, allen bewoners van de buurten rondom het Vondelpark, te behartigen. Verder fungeert zij al jarenlang als gesprekspartner van de gemeente en verspreidt zij een nieuwsbrief met actuele informatie over de buurt onder haar leden. Secretaris De Wit maakt namens de Buurtvereniging Vondelpark bezwaar tegen het Aanwijzingsbesluit. Tevens vraagt hij de gemeente of dit allemaal zo maar mag en of Fun Bike BV geen ontheffing op grond van de Regeling voertuigen nodig heeft om met bierfietsen aan het verkeer deel te nemen, nu deze fietsen breder zijn dan 1.50 m. Als snel ontvangt hij een brief van ambtenaar Netjes namens het college van burgemeester en wethouders dat voor het rondrijden met de fietsen geen ontheffing nodig is. 

De Buurtvereniging Vondelpark is zeer ontstemd over het in haar ogen lakse optreden van de burgemeester. Besloten wordt om de burgemeester te verzoeken om ook het Vondelpark en omgeving aan te wijzen als gebied waarbinnen het verboden is zich met een groepsfiets te bevinden. In een schriftelijke reactie laat de burgemeester weten dit verzoek niet te honoreren. 

Vraag 1a

Is deze afwijzing een besluit? 

Vraag 1b

Is deze afwijzing appellabel?

Vraag 1c

Geef ook van de andere handelingen van het bestuur die in de casus aan de orde komen gemotiveerd aan of het besluiten zijn in de zin van de Awb en indien het een besluit betreft, om welke type besluit het gaat en of daartegen bestuursrechtelijke rechtsmiddelen kunnen worden aangewend.

Ondertussen buigt men zich bij de gemeente over de bezwaarschriften die zijn ingediend tegen het Aanwijzingsbesluit. Voordat men toekomt aan de inhoudelijke behandeling van de bezwaren moet eerst gekeken worden naar de ontvankelijkheid van de bezwaarmakers. 

Vraag 1d

Zijn al deze bezwaarmakers belanghebbenden in de zin van de Awb?

 

Antwoordindicatie

Opdracht 1

Vraag 1a

De Buurtvereniging Vondelpark verzoekt de burgemeester om ook het Vondelpark en omgeving aan te wijzen als gebied waarbinnen het verboden is zich met een groepsfiets te verbinden. De Buurtvereniging Vondelpark verzoekt de burgemeester een concretiserend besluit van algemene strekking te nemen. Het gaat namelijk om een specifieke plaatsbepaling en er is geen sprake van een algemene normstelling. Er moet nu worden beoordeeld of de afwijzing een concretiserend besluit is. Wat een besluit is staat in art. 1:3 Awb. De vereisten zijn: schriftelijk, beslissing, bestuursorgaan, en een publiekrechtelijke rechtshandeling. Er wordt in dit geval een schriftelijke beslissing genomen om het verzoek niet te honoreren. De burgemeester is ook bestuursorgaan, omdat het een orgaan (art. 6 Gemw) is van de gemeente die is ingesteld krachtens publiekrecht art. 1:1 lid 1 sub a Awb jo 2:1 Bw. De bevoegdheid om verzoeken af te wijzen komt toe aan de burgemeester en is dus publiekrechtelijk van aard. Tot slot moet er sprake zijn van een rechtshandeling, dat betekent dat de beslissing is gericht op een rechtsgevolg. Dat is hier niet het geval, omdat de situatie is gebleven zoals de situatie was. Er mocht niet in het Vondelpark worden gereden met de bierfiets en dat blijft zo. Dit betekent dat er geen sprake is van een besluit op grond van art. 1:3 Awb. Echter, deze handeling wordt gelijkgesteld met een besluit op grond van art. 6:2 sub a Awb.

Vraag 1b

De afwijzing is wel appellabel. Op grond van art. 6:2 sub a wordt de schriftelijke weigering om een besluit te nemen met een besluit gelijkgesteld. Dit betekent dat er wel rechtsbescherming bij de bestuursrechter open staat.

Vraag 1c

  1. Aanwijzingsbesluit van 3 oktober 2016: Er is sprake van een besluit, omdat het voldoet aan alle eerdergenoemde criteria uit art. 1:3 lid 1 Awb. Het is een algemeen verbindend voorschrift, omdat het geen besluit is die geldt voor een individueel geval. Het gaat hier om een c-bas, omdat het gaat om een plaatsbepaling in Amsterdam. Hiervoor staat rechtsbescherming open bij de bestuursrechter.
  2. APV van Amsterdam 2008: Er is sprake van een besluit, omdat het voldoet aan alle eerdergenoemde criteria uit art. 1:3 lid 1 Awb. Het gaat hier om een algemeen verbindend voorschrift, omdat het voor eenieder geldt, het naar buiten toe werkt en het voor meerdere gevallen geldt. Hierbij staat geen rechtsbescherming open bij de bestuursrechter.
  3. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: Er is sprake van een besluit, omdat het voldoet aan alle eerdergenoemde criteria uit art. 1:3 lid 1 Awb. Het gaat hier om een algemeen verbindend voorschrift, omdat het voor eenieder geldt, het naar buiten toe werkt en het voor meerdere gevallen geldt. Hierbij staat geen rechtsbescherming open bij de bestuursrechter. 
  4. Ontheffing verbod door B&W: Er is sprake van een besluit, omdat het voldoet aan alle eerdergenoemde criteria uit art. 1:3 lid 1 Awb. Het besluit geldt enkel voor een specifiek geval, waardoor hier sprake is van een persoonsgerichte beschikking. Voor een beschikking staat rechtsbescherming open bij de bestuursrechter.
  5. Regeling voertuigen: Ook hier is sprake van een avv, hetzelfde geldt hier als bij het Reglement.
  6. Brief Ambtenaar Netjes: Er is geen sprake van een besluit, omdat er geen beslissing wordt genomen en er is geen sprake van een rechtsgevolg.
  7. Beleidsnotitie wegtreintjes binnenstad: Er is sprake van een besluit, omdat het voldoet aan alle eerdergenoemde criteria uit art. 1:3 lid 1 Awb. Het gaat hier om een beleidsregel, waarvoor geen rechtsbescherming openstaat bij de bestuursrechter. 
  8. Afwijzing aanvraag Fun Train BV: Een afwijzing van een beschikking wordt ook gezien als een beslissing ook al zijn er geen rechtsgevolgen aan verbonden. Dit staat in art. 1:3 lid 2 Awb. Dit betekent dat er ook rechtsbescherming openstaat, omdat het valt onder een beschikking.

Vraag 1d

Voor alle gevallen geldt dat er geen sprake is van een beschikking. Geen van de bezwaarmakers is dus normadressaat. Of zij toch gezien kunnen worden als belanghebbende ex. art. 1:2 Awb moet worden beoordeeld op grond van de OPERA-criteria. OPERA staat voor: Objectief, persoonlijk, eigen, rechtstreeks en actueel. 

  1. Fun Bike BV: Fun Bike BV kan worden aangemerkt als belanghebbende, omdat zij een objectief, persoonlijk, eigen, rechtstreeks en actueel belang hebben.
  2. Werknemers Fun Bike BV: De werknemers kunnen waarschijnlijk niet als belanghebbende worden aangemerkt. Het loopt hier stuk op het vereiste van ‘rechtstreeks’. Er blijkt namelijk niet uit de casus dat er sprake is van een reële mogelijkheid tot het schenden van een fundamenteel recht. Het is niet zeker of de werknemers hun banen zullen verliezen.
  3. Stichting Alcoholpreventie Amsterdam: De stichting is belanghebbende op grond van art. 1:2 lid 3. 
  4. Buurtvereniging Vondelpark: Geen belanghebbende op grond van art. 1:2 lid 3, omdat er geen sprake is van een rechtstreeks geraakt belang.
  5. Bier online BV: Bier online BV kan niet worden aangemerkt als belanghebbende, omdat er sprake is van een afgeleid belang en geen actueel belang.
Access: 
Public

Image

This content is also used in .....

Werkgroepopdrachten en antwoorden bestuursrecht

Werkgroep week 1 bestuursrecht

Werkgroep week 1 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1 

Vraag 1a

U heeft ter voorbereiding op deze cursus het verhaal ‘Het Baken van Weesperkarspel’ gelezen In het verhaal komen onder meer de provincie Noord-Holland en de gemeente Weesperkarspel voorbij.  In het dagelijks taalgebruik verwijzen veel mensen, als zij spreken over de overheid naar ‘de Staat’, de provincie X’ of ‘de gemeente Y’. Licht toe waarom het vanuit bestuursrechtelijk c.q. juridisch perspectief van (groot) belang is deze termen strikt te scheiden van het bestuursorgaan-begrip. 

Vraag 1b

In het verhaal ‘Het Baken van Weesperkarspel’ passeren diverse bestuursorganen de revue, bijvoorbeeld het college van B&W en de burgemeester. Kunt u nog twee andere bestuursorganen in het verhaal identificeren? 

Opdracht 2 

Bij het begrip ‘bestuursorgaan’ staan het legaliteitsbeginsel en de wens om bestuursrechtelijke rechtsbescherming te bieden soms tegenover elkaar. Leg aan de hand van de zogeheten publieketaak-jurisprudentie uit wat hiermee is bedoeld en zet daarbij tevens uiteen wat het belang is van de voorgeschreven uitspraak ABRvS 17 september 2014 (Stichting bevordering kwaliteit leefomgeving Schiphol).  

Opdracht 3 

Geef ten aanzien van de gecursiveerde (rechts)personen gemotiveerd aan of zij belanghebbende zijn in de zin van de Awb.

Vraag 3a

De burgemeester gelast onder aanzegging van een last onder bestuursdwang met onmiddellijke ingang de sluiting van de woning van Marlou, nadat hier een hennepplantage is aangetroffen.

Vraag 3b

Tim de Boer woont in een grachtenpand naast de Laurentiuskerk in Weesperkarspel. De burgemeester besluit een exploitatievergunning te verlenen voor het hier nieuw te vestigen horeca-etablissement Het Baken van Weesperkarspel.

Vraag 3c

Café Toeters en bellen wenst tegen diezelfde exploitatievergunning op te komen.

Vraag 3d

De Parochie van het levend water bestaat voor een gedeelte (25 van 185 leden) uit voormalig kerkgangers van de Laurentiuskerk. De diensten van de parochie vinden plaats in de Nicolaaskerk, gelegen aan de andere kant van het centrum van Weesperkarspel. Als bekend wordt dat er na de renovatie sterke drank geschonken gaat worden in de Laurentiuskerk, spreken de leden van de parochie daar schande van. De parochie wenst daarom op te komen tegen de verleende Drank- en Horecawetvergunning.

Vraag 3e

Op  zaterdag 17 mei 2019 is Café Toeters en Bellen bezocht door een jonge vrouw, een mystery guest. Aan deze vrouw is wijn verkocht. Aan het café wordt een boete opgelegd van € 1.360,-., wegens strijd met het verbod van artikel 20, eerste lid, van de Drank- en Horecawet (DHw): alcoholhoudende drank mag niet worden verstrekt aan een bezoeker van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. De eigenaar van Toeters en Bellen, Cor, is woedend op Truus, de barvrouw van dienst. Hij heeft haar nog zó duidelijk geïnstrueerd altijd naar legitimatie te vragen bij twijfel. Truus sputtert tegen: ze heeft wel degelijk alle bezoekers die op het oog aan de jonge kant waren om legitimatie gevraagd. Ze belooft Cor dat ze de boete zal aanvechten en zal zorgen dat die van tafel gaat. Cor

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 2 bestuursrecht

Werkgroep week 2 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1

U heeft ter voorbereiding op deze cursus het verhaal ‘Het Baken van Weesperkarspel’ gelezen. In dit verhaal komen diverse bestuurshandelingen terug. Geef bij de onderstaande bestuurshandelingen aan of er sprake is van een besluit in de zin van de Awb. Besteed daarbij aandacht aan de elementen van het besluitbegrip. Vervolgens dient u ook aan te geven of de betreffende bestuurshandeling appellabel is, dat wil zeggen of daartegen beroep bij de bestuursrechter kan worden ingesteld.  

Vraag 1a

De mededeling van consulente Petra van de gemeente Weesperkarspel dat het voor Marlou zinloos is om een uitkering op grond van de Participatiewet (beter bekend als bijstandsuitkering) aan te vragen omdat haar inkomen boven de bijstandsnorm valt.

Vraag 1b

De gemeenteraad van Weesperkarspel die het bestemmingsplan wijzigt, zodat de Laurentiuskerk (ook) een horecabestemming krijgt.

Vraag 1c

De burgemeester van Weesperkarspel die Marlou zijn voornemen (zie artikel 5:50 Awb) stuurt om tot sluiting van haar woning over te gaan wegens het aantreffen van een hennepplantage. Marlou wordt hierbij de mogelijkheid tot een reactie geboden.  

Vraag 1d

De boete die de Arbeidsinspectie, namens de minister van SZW, oplegt aan werkgever Kees van Berkel. Dit naar aanleiding van zijn verantwoordelijkheid voor het arbeidsongeval van één van zijn werknemers bij het hijsen van de nieuwe kerktoren van de Laurentiuskerk.

Vraag 1e

Het uitblijven van een reactie op het schriftelijk verzoek van Kees van Berkel aan het college van B&W om hem subsidie toe te kennen ten behoeve van het funderingsherstel van de Laurentiuskerk.

Opdracht 2

De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) regelt de zorg voor mensen met een beperking. Medische zorg als zodanig valt niet onder deze wet, wél zaken als thuiszorg en hulpmiddelen. Burgers kunnen op grond van de Wmo passende hulp krijgen, zoals bijvoorbeeld een rolstoel, hulp in de huishouding of een traplift. Bijzonder aan de Wmo is dat de wet een informele werkwijze oplegt aan de gemeente. 

Lees de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 21 maart 2018 (JB 2018/94), inclusief de bijbehorende annotatie, te vinden op Blackboard. Zoek ook wat achtergrondinformatie op over de Wmo. Beantwoord vervolgens de navolgende vragen.

Vraag 2a

Schets in eigen woorden wat er feitelijk in deze zaak speelt en welke rechtsvraag de CRvB moet beantwoorden. 

Vraag 2b

Waarom voert het college van B en W aan dat de brief van 30 december 2014 geen besluit betreft? Hoe oordeelt de CRvB hierover?             

Vraag 2c

Waarom is het volgens de annotator billijk dat de bestuursrechter de brief van 30 september 2014 wél aanmerkt als besluit?

Vraag 2d

De annotator, een bestuursrechtjurist, lijkt nogal kritisch te zijn over ‘de dejuridisering’ die aan de Wmo ten grondslag ligt. Hij constateert (voor zichzelf) dat veronachtzaming van zorgvuldige juridische ijkpunten in abstacto (regels) en in concreto (beschikkingen) nogal ‘in’ is onder bestuurders. 

Welke argumenten kunt u voor en tegen de door de annotator geconstateerde ‘dejuridisering’ bedenken?

Opdracht 3 

Stel: u bent lid

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 3 bestuursrecht

Werkgroep week 3 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1

Met deze casus kan geoefend worden met de begrippen bestuursorgaan, belanghebbende, besluit en de overige stof van de thema’s 1, 2 en 3. Lees deze casus en maak de bijbehorende opdrachten. 

Exploitant Fun Bike BV verhuurt al jaren bierfietsen die zij op haar website aanprijst als ‘cafés op wielen’. Onder het genot van een koud biertje en een gezellig muziekje rijd je langs de mooiste plekken in Amsterdam. Wat is er nu leuker dan op deze manier je vrijgezellenfeestje of bedrijfsuitje te vieren? Niet iedereen is echter even blij met de overlast, die deze feestvierende bierfietsers veroorzaken. Er komen dan ook steeds meer klachten binnen bij de gemeente. Niet alleen van bewoners van de binnenstad, die toch al met lede ogen moeten toezien hoe de toeristenstromen in het centrum alleen maar toenemen, maar ook van de Stichting Alcoholpreventie Amsterdamse binnenstad (StAA). Deze stichting stoort zich aan het grootschalig, openbaar drankgebruik in de stad en stelt zich onder meer ten doel het alcoholgebruik in de gemeente Amsterdam, met name in de binnenstad, terug te dringen en zo een goed woon- werk en verblijfsklimaat te bevorderen. Zij behartigt haar doelstellingen door het geven van voorlichting op middelbare scholen in Amsterdam, het voeren van overleg met de gemeente, het beheren van de website en het voeren van juridische procedures. Deze stichting verzoekt de gemeente om maatregelen te treffen en om de bierfietsen uit het centrum van de stad te weren. De burgemeester is gevoelig voor alle klachten van binnenstad bewoners en voor het verzoek van StAA en neemt op 3 oktober 2016 het Aanwijzingsbesluit verbod groepsfietsen in Amsterdam (zelf opzoeken via internet). Bij dit besluit is een gebied - het centrum van Amsterdam - aangewezen als gebied waarin het verboden is zich per 1 januari 2017 met een groepsfiets te bevinden.  

Artikel 2.17A van de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam 2008 (hierna: APV) (zelf opzoeken via internet)biedt de mogelijkheid tot het nemen van een dergelijk besluit. Dit artikel geeft de burgemeester de bevoegdheid om een gebied aan te wijzen waarbinnen het verboden is zich met een groepsfiets te bevinden. StAA is blij met het Aanwijzingsbesluit, maar vindt dat het gebied dat wordt aangewezen niet groot genoeg is. Minder blij met dit besluit is Fun Bike BV. Zij vreest een aanmerkelijke daling van haar omzet als haar klanten niet meer door het centrum mogen fietsen. Werknemers van Fun Bike BV vrezen dat hun baan op het spel staat en ook de bierleverancier Bier Online BV waarmee Fun Bike BV een contract heeft, vreest voor een beëindiging daarvan en dient een bezwaarschrift in tegen het aanwijzingsbesluit. Ook StAA, Fun Bike BV en twee van haar werknemers dienen een bezwaarschrift in. 

Ondertussen zoekt Fun Bike BV naar een manier om haar inkomsten op peil te houden: ze is van plan om zich - onder de naam Fun Train

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 4 bestuursrecht

Werkgroep week 4 bestuursrecht

Opdrachten 

Opdracht 1

Piet Parelhoen verhuurt een pand in de gemeente ’s-Hertogenbosch al jaren als kantoor. In het bestemmingsplan is het pand echter bestemd voor woondoeleinden en niet voor kantoor-doeleinden. Zijn buurman Fred van Zanten, die behoorlijk veel last zegt te hebben van het gebruik als kantoorpand vraagt de gemeente daartegen handhavend op te treden. Hij ontvangt per kerende post een ontvangstbevestiging van zijn verzoek, een beslissing blijft echter uit. 

Vraag 1a

Binnen welke termijn moeten burgemeester en wethouders beslissen op het verzoek om handhavend op te treden?      

Burgemeester en wethouder besluiten uiteindelijk om handhavend op te treden tegen de overtreding van het verbod om zonder omgevingsvergunning gronden en bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan te gebruiken (art. 2.1 lid 1 sub c Wabo) en leggen Parelhoen een last onder dwangsom op. De last houdt in dat hij het gebruik van het pand in strijd met het bestemmingsplan een dag na ontvangst van de handhavingsbeschikking moet staken en gestaakt moet houden. Per dag dat hij niet aan de last voldoet zal hij een dwangsom van €3500,- verbeuren tot een maximum van €350.000,-. In de handhavingsbeschikking wordt ter onderbouwing van deze beschikking gesteld dat ‘er sprake is van een overtreding van art. 2.1 lid 1 sub c Wabo, waartegen B&W handhavend  moeten optreden, zeker nu een derde belanghebbende daarom heeft verzocht’. ‘De overtreding moet zo spoedig mogelijk worden beëindigd, zodat een korte begunstigingstermijn en een hoge dwangsom in dit geval passend zijn’. Het handhavingsbesluit valt Parelhoen rauw op zijn dak. Hij was niet op de hoogte van het handhavingsverzoek van een derde belanghebbende en al helemaal niet van een voornemen van burgemeester en wethouders om hem een last onder dwangsom op te leggen.

Parelhoen komt in bezwaar op tegen dit handhavingsbesluit. Hij voert aan dat hij het echt niet vindt kunnen dat burgemeester en wethouders na jarenlang oogluikend het gebruik van het pand als kantoor te hebben toegestaan, uit het niets met een handhavingsbeschikking op de proppen komen zonder dat hij op de hoogte is gesteld of hem gevraagd is naar zijn kant van het verhaal. Ook vindt hij de hoogte van de dwangsom buiten alle proporties en de begunstigingstermijn veel te kort om de last uit te voeren. Hij kan toch niet zomaar een trouwe huurder het pand uitzetten? Daarnaast voert hij aan dat burgemeester en wethouders in het kader van de onroerendzaakbelasting (OZB) het pand al jarenlang als kantoorpand aanmerken en dus nu niet plotsklaps kunnen stellen dat het gebruik als kantoor niet is toegestaan en daartegen handhavend kunnen optreden. Bovendien stelt hij dat hij ten gevolge van het handhavingsbesluit wel eens aan de rand van een faillissement kan komen te staan, omdat hij daardoor een recentelijk gesloten langlopend huurcontract jegens de huurder niet meer zal kunnen nakomen. 

Tot slot stelt Parelhoen dat ook een ander pand in de omgeving in strijd met

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 5 bestuursrecht

Werkgroep week 5 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1

Noem twee privaatrechtelijke instrumenten die de overheid (als rechtspersoon) kan gebruiken en geef van elk van die instrumenten twee voorbeelden uit de praktijk.   

Opdracht 2

Op 17 augustus 2019 heeft de politie een inval gedaan in een  woonwagenkamp in Hilversum en daar in de woonwagen van Erik de Vries een hennepkwekerij met 225 planten aangetroffen. Erik huurt de woonwagen en standplaats sinds 2015 van de gemeente. Op grond van de huurovereenkomst is het onder meer verboden om in het gehuurde verdovende middelen in de zin van de Opiumwet te vervaardigen. Bij brief van 18 augustus 2019 heeft de burgemeester Erik medegedeeld dat de hennepkwekerij strijdig is met de Opiumwet en hem een waarschuwing gegeven. Verder heeft de gemeente in kort geding ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de standplaats en de woonwagen gevorderd. Deze vorderingen zijn door de kantonrechter toegewezen. Erik heeft bij het gerechtshof in Amsterdam hoger beroep tegen dit vonnis ingesteld. In één van de grieven voert hij aan dat de gemeente met deze vorderingen de publiekrechtelijke regeling van de Opiumwet onaanvaardbaar doorkruist.

Vraag 2a

Welk privaatrechtelijk instrument gebruikt de gemeente Hilversum in dit geval?

Vraag 2b

Aan de hand van welke criteria zal het hof  beoordelen of van een   onaanvaardbare doorkruising van het publiekrecht door het privaatrecht?

Vraag 2c

Centraal in het betoog van Erik staat artikel 13b van de Opiumwet. Op grond van dit artikel kan een woning (tijdelijk) worden gesloten. Volgens Erik staat dit artikel eraan in de weg dat de overheid gebruik maakt van haar privaatrechtelijke bevoegdheden. Heeft Erik gelijk? 

Opdracht 3

De gemeente Utrecht wil cultuur en daarbij in het bijzonder het maken van muziek bevorderen. Zij stelt daartoe een terrein aan de rand van de stad ter beschikking voor de bouw van een ‘muziekmakerscentrum’. Music4U B.V. dat oefenstudio’s verhuurt aan bands en muziekgroepen in Utrecht, is meteen enthousiast en gaat in gesprek met de gemeente over de ontwikkeling van het centrum. Als snel wordt duidelijk dat de exploitatie niet rond kan komen zonder dat de gemeente daarvoor aan Music4U een garantie verstrekt. Zonder deze garantie is de bank niet bereid Music4U de benodigde lening te verstrekken, die nodig is voor de ontwikkeling van het centrum. Omdat de gemeente vertrouwen heeft in de exploitatie van het centrum door Muscic4U sluit zij met haar een overeenkomst waarin zij afspreek voor Music4U garant te staan (garantie-overeenkomst). De Stichting Studio’s Utrecht, die ook oefenruimtes aan muzikanten verhuurt, is van oordeel dat de gemeente aldus onrechtmatig jegens haar heeft gehandeld. Zij is van mening dat zij door de garantie-overeenkomst tussen de gemeente en Music4U is benadeeld. Als zij onder dezelfde gunstige condities bij de bank geld had kunnen lenen, had zij het centrum ook kunnen exploiteren. De gemeente had het belang van Stichting Studio’s Utrecht bij zijn besluitvorming moeten betrekken. Door het handelen van de gemeente is volgens haar een oneerlijke concurrentiepositie ontstaan. Stichting

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 6 bestuursrecht

Werkgroep week 6 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1

Na succesvolle jaren keert het tij voor de horecaonderneming gevestigd in de Sint Laurentiuskerk. Marlou is er kapot van. Sinds er direct naast de kerk een kinderdagverblijf is gebouwd draait de horecaonderneming verlies. De kinderen van het kinderdagverblijf zijn erg luidruchtig. Het blijkt voor de horecagasten niet mogelijk om een normale conversatie te voeren en van rustig uitslapen is voor de hotelgasten al helemaal geen sprake. Het gevolg is een grote daling van het aantal horecagasten en een leegstand van de hotelkamers. Marlou gaat op onderzoek uit en al gauw ontdekt zij dat het kinderdagverblijf helemaal niet op die locatie had mogen worden gebouwd. Het bestemmingsplan is daar heel duidelijk over. Het college van B en W had nooit een omgevingsvergunning om te bouwen mogen verlenen. Marlou heeft geen bezwaar gemaakt tegen de vergunningverlening door B en W en de termijn om bezwaar te maken is verstreken.

Vraag 1a

Kan Marlou in deze situatie bij de rechter schadevergoeding eisen van de gemeente omdat zij de vergunning heeft verleend en Marlou hierdoor inkomsten misloopt? Leg uit.

Het kinderdagverblijf doet goede zaken. Het aantal kinderen neemt snel toe. Het gebouw waarin het kinderdagverblijf huist wordt te klein. Om die reden vraagt het bestuur een omgevingsvergunning aan om uit te breiden. Die krijgt het kinderdagverblijf en al spoedig is de verbouwing voltooid en wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de extra ruimte. Hierdoor ondervindt Marlou nog meer geluidsoverlast. Anders dan voorheen, had Marlou tegen deze vergunning wel bezwaar gemaakt. Dit leidt er in de beroepsprocedure uiteindelijk toe dat de bestuursrechter de vergunning vernietigt, omdat deze in strijd is met het bestemmingsplan. Marlou eist vervolgens bij de civiele rechter schadevergoeding van de gemeente voor de schade die zij heeft geleden ten gevolge van de uitbreiding van het kinderdagverblijf.   

Vraag 1b

De gemeente beroept zich bij de civiele rechter op het argument dat zij niet onrechtmatig heeft gehandeld aangezien het allemaal wel mee valt met de geluidsoverlast die de kinderen produceren. Heeft dit verweer kans van slagen?   

In de civiele procedure wordt door de gemeente ook het verweer gevoerd dat de bepalingen in het bestemmingsplan niet strekken tot de bescherming van de belangen van horecaondernemers zoals Marlou en dat Marlou om die reden niet in aanmerking kan komen voor schadevergoeding.

Vraag 1c

Hoe zou u dit verweer van de gemeente duiden?

Ten slotte voert de gemeente het verweer dat de schade die Marlou heeft geleden niet het gevolg is van het besluit om een omgevingsvergunning te verlenen. Volgens de gemeente is de horecagelegenheid vooral minder in trek geraakt door de onvriendelijke houding van het personeel. 

Vraag 1d

Hoe zou u het verweer van de gemeente duiden?

Opdracht 2

Stel in de gemeente Weesperkarspel is de volgende beleidsregel gepubliceerd:

‘Het college van B en W kent op aanvraag van degene die schade lijdt of zal lijden

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 7 bestuursrecht

Werkgroep week 7 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1 

Goksport is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en organiseren van sportprijsvragen. Het organiseert onder andere de Supertoto, een spel waarin kan worden gegokt op allerlei zaken die zich kunnen voordoen in voetbalwedstrijden: van het aantal gele en rode kaarten per team of per wedstrijd tot het aantal overtredingen, het percentage balbezit etc. Stichting De Nationale Sporttotalisator (SDNS), de instelling die de Toto sinds jaar en dag organiseert, is niet blij met deze concurrent. Volgens SDNS houdt Goksport zich niet aan de voorschriften die zijn verbonden aan de vergunning die zij heeft gekregen. Zo zou Goksport zich niet houden aan de voorschriften inzake de wijze van bepaling van het prijzenschema en zou het de administratie en de dekking van de aan de organisatie verbonden kosten niet op orde hebben. Ook zouden personen jonger dan achttien jaar aan de Supertoto mogen meedoen. De Stichting beklaagt zich hierover bij de Kansspelautoriteit. (NB: U dient bij de beantwoording van de onderstaande vragen gebruik te maken van de Wet op de kansspelen).

Vraag 1c

In hoeverre zijn personen werkzaam bij de Kansspelautoriteit toezichthouders in de zin van de Awb?  

Vraag 1b

Tanja Slootduijker is aangewezen als toezichthouder bij de Kansspelautoriteit. Welke bevoegdheden heeft zij zoal? 

Naar aanleiding van de brief van SDNS krijgt Tanja van haar leidinggevende de opdracht bij Goksport langs te gaan om nadere informatie boven water te krijgen. Tanja wordt bij de voordeur van het bedrijf te verstaan gegeven dat zij het bedrijf niet binnen mag. 

Vraag 1c

Mag Goksport Tanja de toegang weigeren?

Uiteindelijk wordt Tanja toch toegelaten. Haar wordt gevraagd in de koffiehoek naast de receptie te wachten tot de directrice van Goksport haar te woord kan staan. Om de tijd te doden knoopt Tanja bij de koffieautomaat een gesprekje aan de receptiemedewerker Rob en kantinemedewerker Henk. Zij vraagt hen terloops hoe het eigenlijk zit met de administratie van het bedrijf. Wordt deze bijgehouden in een papieren archief, of staat deze bijvoorbeeld op een aparte schijf op het bedrijfsnetwerk, zo vraagt zij hen. En, is het zo dat je als zestienjarige al aan de Supertoto mee mag doen? Omdat zij ontwijkend reageren op haar vragen, geeft Tanja hen streng te kennen dat zij deze informatie van hen vordert en dat zij de hen bekende informatie hierover dienen te verstrekken.

Vraag 1d

Zijn Rob en/of Henk verplicht om deze informatie te verstrekken? En als Tanja dezelfde informatie later, als deze haar te woord staat, vordert van de directrice, is deze dan verplicht die te verstrekken?

Vraag 1e

Zijn het niet voldoen aan de vergunningsvoorschriften betreffende de administratie en het laten deelnemen van personen onder de 18 jaar aan sportprijsvragen overtredingen die bestraft kunnen worden met een bestuurlijke boete? Maakt het antwoord op deze vraag uit voor het antwoord op vraag d? 

Opdracht 2

Aan het eind

.....read more
Access: 
Public
Werkgroep week 8 bestuursrecht

Werkgroep week 8 bestuursrecht

Opdrachten

Opdracht 1

Lees onderstaande casus goed door. Identificeer al lezende bestuursrechtelijke aandachtspunten, indachtig de door u opgedane kennis in de voorgaande thema’s. Ter voorbereiding op de onderwijsbijeenkomst formuleert u schriftelijk driepotentiële tentamenvragen, gebaseerd op de onderstaande casus. De tentamenvragen dienen open vragen te zijn (geen multiple choice). Probeer daarbij een makkelijke, een gemiddelde en een moeilijke tentamenvraag te formuleren. De tentamenvragen moeten kunnen worden beantwoord aan de hand van de voor dit vak verplichte literatuur. Na het formuleren van een vraag, dient u deze ook te voorzien van een ‘standaardantwoord’. Dit antwoord dient (ook) een korte schets te bevatten van het relevante aangestipte leerstuk en (eventueel) van belang zijnde jurisprudentie. Achteraan dit thema treft u een tweetal voorbeelden aan. Tijdens de onderwijsbijeenkomst zullen de voorbereide vragen thematisch worden behandeld.

N.B. 1: u wordt verzocht de door u geformuleerde vragen en standaardantwoorden geprint en in tweevoud mee te nemen naar de werkgroep.

N.B. 2: de beste/meest geschikte vraag, inclusief standaardantwoord, zal na beoordeling (en eventueel noodzakelijk fijn slijpen) door het docententeam als tentamenvraag in de eindtoets (of de inhaal/reparatietoets) worden verwerkt.

Onderstaande casus is een vervolg op de in de zelfstudieopdrachten van Thema 7 gepresenteerde casus over ‘Respectabele Rinus’.

Casus

Rinus is ‘het gedoe’ in de gemeente Dulden helemaal zat. De burgemeester maakt hem het leven meer dan zuur en op deze manier ‘valt er voor een ondernemer geen droog brood meer te verdienen’. Hij spreekt zijn netwerk aan en raakt al snel in gesprek met de gemeente Teuge. Hier is men wél geïnteresseerd in de ondernemende plannen van Rinus. Te meer omdat de gemeente nog wat leegstaande panden op het zieltogende industrieterrein ‘het Vogelnest’ in eigendom heeft die - na een stevige verbouwing - uitermate geschikt zouden zijn voor de ‘economische activiteiten’ van Rinus. Een overeenkomst tussen partijen komt dan ook snel tot stand: Rinus koopt voor een aanzienlijk, wellicht zelfs wat té aanzienlijk, bedrag het leegstaande pand ‘De Adelaar’. Uiteraard wel onder de expliciete voorwaarde dat de gemeente de benodigde vergunningen zal verlenen.

Rinus gaat om tafel met een architect om de ideeën voor vestiging van zijn nieuwe club O.W. in ‘De Adelaar’ te concretiseren. Een grondige verbouwing moet van club O.W. de hipste en populairste club van de regio maken. De parkeerfaciliteiten om het pand heen worden grondig aangepakt om te voldoen aan de door de gemeente opgelegde parkeernomen. Ook de verkeersontsluiting zal worden verbeterd, onder meer door het instellen van éénrichtingsverkeer in enkele omliggende straten (hierna: het verkeersbesluit). Zodra het totale pakket aan maatregelen en ambities op tafel ligt, wordt op het dan nog desolate parkeerterrein bij De Adelaar een feestelijke borrel georganiseerd. De wethouder Ruimtelijke Ordening schuift aan om met Rinus, diens architect en diverse aannemers en onderaannemers het glas te heffen. De wethouder spreekt bij die gelegenheid onder meer uit dat hij trots is op zoveel ondernemingsgeest in zijn gemeente.

.....read more
Access: 
Public
Follow the author: mandycassa@hotmail.com
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:
WorldSupporter and development goals:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1621