Welk visum regelen voor een reis, werk of vrijwilligerswerk naar Sri Lanka?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum (ETA) is nodig en kan voor voor een periode van 30 dagen online aangevraagd worden. Deze aanvraag kan ook via de ambassade in Brussel of op Bandaranaike International Airport (BIA). De laatste optie is wel duurder en het kan zijn dat je geweigerd wordt (dit gebeurd altijd met een goede reden overigens), ook is het sterk de vraag of een vliegmaatschappij je toelaat zonder visum. Controleer dit altijd goed! Het toeristenvisum kan verlengd worden in Sri Lanka tot maximaal drie maanden, bij het hoofdkantoor van het Ministerie van Immigratie en Emigratie in Colombo. Een returnticket en bewijs van genoeg financiële middelen is verplicht. In de praktijk wordt hier bij aankomst bijna nooit naar gevraagd. Voor het toeristenvisum heb je een BRP uitreksel nodig om te bewijzen dat je in Nederland woont.  

Werkvisum
Je kunt alleen werken in Sri Lanka als je in een van de volgende categorieën valt:

  1. Aangenomen zijn als personeel van een project dat goedgekeurd is door de staat en die valt onder de bedrijven van de Board of Investment (BOI) van Sri Lanka
  2. Bankpersoneel
  3. Werknemers bij een NGO
  4. Personeel werkzaam bij een organisatie die onder diplomatieke missies vallen
  5. Personeel bij een privé-bedrijf

Het werkvisum moet worden aangevraagd in Sri Lanka zelf bij de Afdeling van Immigratie en Emigratie. Je kan geen toeristenvisum om laten zetten in een werkvisum. Je moet dus eerst een Entry Visum aanvragen bij de consulaire afdeling in Nederland. Bij deze aanvraag moet je al wel aangeven dat je uiteindelijke doel is om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Benodigdheden voor Entry Visum

  • Een brief van de Afdeling van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka, waarin ze aangeven akkoord te gaan met de aanvraag
  • Paspoort dat nog geldig is tot op zijn minst twee maanden na het einde van het verblijf in Sri Lanka
  • 2 gekleurde pasfoto's
  • Kopie van je vliegticket

Je Entry Visa is geldig gedurende een maand. In die tijd zal je werkgever met alle benodigde documenten het benodigde visum voor je aanvragen in Sri Lanka. Hierbij moet jij naast een kopie van je paspoort de volgende documenten aan de werkgever opsturen (per categorie):

  1. Een certificaat dat het project onder BOI valt, verzoekschrift van het bedrijf waar je gaat werken, aanbeveling van het ministerie dat van toepassing is.
  2. Aanvraag door de bank waar je gaat werken, aanbeveling door de Centrale Bank van Sri Lanka.
  3. Verzoekschrift van de NGO, aanbeveling van het NGO-secretariaat van het ministerie van Defensie, werkvergunning uitgegeven door het ministerie van Defensie.
  4. Aanvraag van de betreffende institutie, aanbeveling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  5. Formulieren 48 en 65 (te verkrijgen op de Afdeling van Immigratie en Emigratie in Colombo), aanvraag van het bedrijf, aanbeveling van meest relevante ministerie voor dit bedrijf.

Elk visum is geldig gedurende een jaar en kan jaarlijks verlengd worden bij de Afdeling van Immigratie en Emigratie in Colombo.

Vrijwilligersvisum 
Om Sri Lanka binnen te komen zul je een Entry visum aan moeten vragen. Daarna heb je een maand om in Sri Lanka een Residence Visa voor de vrijwilliger aan te vragen, deze is een jaar geldig. Waarschijnlijk kan hij nog verlengt worden bij het Ministerie van Immigratie en Emigratie.

Benodigdheden voor Entry Visum:

  • Een brief van de Afdeling van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka, waarin ze aangeven akkoord te gaan met de aanvraag
  • Paspoort dat nog geldig is tot op zijn minst twee maanden na het einde van het verblijf in Sri Lanka
  • 2 gekleurde pasfoto's 
  • Kopie van je vliegticket
  • Je Entry Visa is geldig gedurende een maand.

Voor het Residence Visa heb je nodig:

  • Kopie van Paspoort die geldig is tot twee maanden na het aflopen van je visum
  • Ingevuld aanvraagformulier 
  • Brief van organisatie
  • Aanbeveling van de minister van het ministerie waaronder de organisatie valt 

Let op: de ambassade accepteert geen aanvragen voor visa met formulieren die dubbelzijdig geprint zijn!

Actuele informatie

De meest actuele informatie check je op: http://www.immigration.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=152&Itemid=197&lang=en 

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2721