The Robbins & Judge Bundle: summaries and study notes for Essentials of Organizational Behavior

 

Summaries and study notes for Essentials of Organizational Behavior by Robbins & Judge

Bundle items:
Supporting content & Crossroads:
Business and Economics - Theme
Access: 
Public
This content is used in bundle:

Robbins & Judge: samenvattingen en studiemateriaal voor Essentials of Organizational Behavior

Samenvatting bij de 14e druk van Essentials of Organizational Behavior van Robbins & Judge

Samenvatting bij de 14e druk van Essentials of Organizational Behavior van Robbins & Judge

Wat is organisatorisch gedrag? - Chapter 1

Waarom is kennis over organisatorisch gedrag belangrijk?

Om het belang van organisatorisch gedrag te begrijpen, is het nuttig om te kijken naar het verleden van de inhoud van bedrijfsopleidingen. Tot de jaren tachtig richtten bedrijfsopleidingen zich op de technische aspecten van management, zoals economie, financiering en kwantitatieve technieken. Menselijk gedrag en het leren van vaardigheden om met mensen om te gaan waren geen belangrijke doelen. Maar sindsdien zijn bedrijfsscholen zich bewust geworden van het feit dat interpersoonlijke vaardigheden erg belangrijk zijn als het gaat om de effectiviteit van een manager. Een gebrek aan interpersoonlijke vaardigheden van managers is zelfs één van de belangrijkste reden waarom werknemers niet vooruitkomen.

Bij gedrag in organisaties is een van de belangrijkste beginselen het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden. Wanneer managers goed ontwikkelde interpersoonlijke vaardigheden hebben, zal dit leiden tot betere prestaties van de werknemers in organisaties. Een tweede belangrijk voordeel van het bestuderen van organisatorisch gedrag is dat het kan helpen om werkplekken beter te maken.

Bedrijven die worden gezien als "goede werkplekken", hebben vaak veel meer winst dan niet zo goede werkplekken. Ook de sociale relaties op het werk zijn erg belangrijk. Dit heeft namelijk invloed op de werktevredenheid van werknemers, stress op het werk en de omzet van het bedrijf.

Het vierde voordeel van kennis hebben over organisatorisch gedrag is dat dit het bewustzijn van sociale verantwoordelijkheid kan bevorderen. Dit is belangrijk omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een belangrijk onderwerp is. Maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen wordt besproken in hoofdstuk 2.

Management en organisatorisch gedrag

Er wordt steeds meer gevraagd van managers. Hedendaags lijkt het gebruikelijk dat personen in managementposities worden geplaatst, zonder dat zij vooraf een goede training hebben gehad. De eisen van de banen waarin ze worden geplaatst, zijn ook toegenomen. Managers hebben nu bijvoorbeeld zeven directe werknemers om te managen, terwijl eerder vijf de norm was. Ze hebben ook

.....read more
Access: 
Public
TentamenTests bij de 14e druk van Essentials of Organizational Behavior van Robbins & Judge

TentamenTests bij de 14e druk van Essentials of Organizational Behavior van Robbins & Judge

Wat is organisatorisch gedrag? - Tentamens 1

 

Vragen

Vraag 1

Wat houdt Organisational Behaviour in?

Antwoordindicatie

Vraag 1

Het is een interdisciplinair veld gericht op het beter begrijpen van het managen van mensen op de werkvloer.

Wat zijn attitudes en hoe beïnvloeden ze gedrag? - Tentamens 2

 

Vragen

Vraag 1

Welke drie componenten verklaren iemands houding?

Vraag 2

Welke twee andere variabelen naast houding verklaren gedrag?

Antwoordindicatie

Vraag 1

Cognitieve component, affectieve component en gedragscomponent.

Vraag 2

Subjectieve norm en waargenomen gedragscontrole.

Wat is de rol van emoties in organisatorisch gedrag?- Tentamens 3

 

Vragen

Vraag 1

Wat is het verschil tussen emotie en affect?

Antwoordindicatie

Vraag 1

Emoties zijn complexe menselijke reacties op persoonlijke prestaties of tegenslagen. Affectie richt zich op het algemene gevoel mensen ervaren, het bevat zowel emoties als stemmingen.

Waarom is persoonlijkheid relevant in organisatorisch gedrag? - Tentamens 4

 

Vragen

Vraag 1

Wat voor verschillende soorten persoonlijkheden zijn er?

Vraag 2

Wat is het verschil tussen instrumentele waarden en terminale waarden?

Vraag 3

Schwartz meende dat waarden (values) in het basic value model in te delen waren op twee dimensies. Op welke twee dimensies zijn ze in te delen?

  1. Self-transcedence – self-enhancement ; openness to change – conservation
  2. Personal values – social values ; moral values – competence values
  3. Security – self direction ; achievement –benevolence
  4. Instrumental values – terminal values ; extrinsic values – intrinsic values

Vraag 4

Welke eigenschap is niet geassocieerd met extraversie?

  1. Assertief

  2. Spraakzaam

  3. Sociaal

  4. Zelfvertrouwen

.....read more
Access: 
Public
BulletPointsamenvatting per hoofdstuk bij de 14e druk van Essentials of Organizational Behavior van Robbins & Judge - Chapter

BulletPointsamenvatting per hoofdstuk bij de 14e druk van Essentials of Organizational Behavior van Robbins & Judge - Chapter

Wat is organisatorisch gedrag? - BulletPoints 1

  • Om het belang van organisatorisch gedrag te begrijpen, is het nuttig om te kijken naar het verleden van de inhoud van bedrijfsopleidingen. Tot de jaren tachtig richtten bedrijfsopleidingen zich op de technische aspecten van management, zoals economie, financiering en kwantitatieve technieken. Menselijk gedrag en het leren van vaardigheden om met mensen om te gaan waren geen belangrijke doelen. Maar sindsdien zijn bedrijfsscholen zich bewust geworden van het feit dat interpersoonlijke vaardigheden erg belangrijk zijn als het gaat om de effectiviteit van een manager. Een gebrek aan interpersoonlijke vaardigheden van managers is zelfs één van de belangrijkste reden waarom werknemers niet vooruitkomen.
  • Organisatorisch gedrag bestudeert de impact van gedrag binnen organisaties op drie niveaus: op individueel niveau, op groepsniveau en de organisatie. Het doel van leren over organisatorisch gedrag is om organisaties effectiever te maken. De studie van organisatorisch gedrag is de studie van mensen in organisaties en de manier waarop hun acties de organisatie beïnvloeden. 
  • Organisatorisch gedrag gaat vooral over werkgerelateerde gedragingen en gevoelens, zoals: werktevredenheid, verzuim, personeelsverloop, productiviteit, prestaties en management.
  • De kernthema's in het bestuderen van organisatorisch gedrag zijn: motivatie; leiderschapsgedrag en macht; interpersoonlijke communicatie; groepsstructuur en processen; attitude ontwikkeling en perceptie; veranderingsprocessen; conflict en onderhandeling en werkontwerp.
  • Succesvolle managers zijn degenen die snel promotie maken binnen een organisatie. Luthan en zijn medewerkers keken naar dit verschil door 450 managers te bestuderen, die zich bezighielden met vier soorten managementactiviteiten:
  1. Traditioneel management: besluitvorming, planning, controle;
  2. Communicatie: uitwisseling van routine-informatie en verwerking van papierwerk;
  3. Human resources (HR) management: motiveren, disciplineren, conflicthantering, personeel en training;
  4. Netwerken: socialiseren, politiek gedrag en omgaan met derden.
  • Data is de basis van evidence-based management. Eerder was de betekenis van het woord "statistiek" "een beschrijving van de staat". Statistieken werden toen namelijk alleen voor regerings doeleinden gebruikt. Er waren echter
.....read more
Access: 
Public
Essentials of Organizational Behavior - Robbins & Judge - 12e druk

Essentials of Organizational Behavior - Robbins & Judge - 12e druk

Chapter 1. Introduction to Organizational Behavior

Organizational behavior (OB): The study field of how individuals, people, groups and structure behave and act in organizations.

The study field is individuals, groups of people and the structure of the people and groups within the organization. The purpose of OB is to obtain information and knowledge about the behavior of an organization so they can work more efficient and effective.

OB’s core themes:

  • Motivation
  • Leader behavior and power
  • Interpersonal communication
  • Group structure and process
  • Personality, emotions and values
  • Attitude development and perception
  • Change processes
  • Conflict and negotiation
  • Work design

Systematic study: Study that looks at relationships, and let’s scientific evidence helps us find causes, effects and conclusions.

Evidence based management (EBM): Management that uses scientific evidence to make decisions.

Organizational behavior is built on contributions from a number of behavioral disciplines:

  • Psychology: A study of the behavior of humans. With contributions to learning, motivation, personality, job satisfaction and work design. (Micro-level)
  • Social psychology: How people focus on each other and influence each other in a social way. With contributions to behavioral change, attitude change, communication, power and intergroup behavior. (Micro-level)
  • Sociology: The study of how people react and what their relations are with culture, environment and organizations.

With contributions to communication, intergroup behavior, organizational technology, change and culture (Macro-level)

  • Anthropology: The study of people and their activities in groups, cultures and different countries. With contributions to comparative values, attitudes, organizational culture and power. (Macro-level)

Contingency variables: Variables that lead to each other, but with special conditions. ‘One’ leads to ‘two’ under the condition that ‘three’.

There are some opportunities for Organizational Behavior, which make it important to look at OB. These challenges include:

  • Responding to the Economic Pressures
  • Responding to Globalization: where there is an increased amount of foreign assignments, more different cultures and countries with low-cost labor. Globalization: Focuses on the differences of people in different countries.
  • Managing workforce diversity. Workforce diversity: Differences and similarities of people within an organization. This could be in terms of cultural background, sex, race, religion, etc. These differences should be taking into account to adapt to people in organizations.
  • Improving customer service and people skills. Service job: The job in which an organization’s employee comes in direct contact with the customer.
  • Coping with temporariness. Organizations
.....read more
Access: 
Public
Samenvatting gedrag en organisaties 10e druk - Robbins en Judge

Samenvatting gedrag en organisaties 10e druk - Robbins en Judge

Deze samenvatting bij Gedrag en Organisaties van Robbins en Judge (10e druk) is gedoneerd aan WorldSupporter in 2015

Hoofdstuk 1. Gedrag in Organisaties (start deel 1: inleiding)

Pas sinds eind jaren ‘80 is er aandacht voor gedrag in organisaties. Dat is jammer want kennis van gedrag in organisaties is zeer belangrijk voor de carrière van managers. Mensen gaan niet ergens werken vanwege het loon en de arbeidsvoorwaarden. Het gaat hen voornamelijk om de kwaliteit van het werk en een stimulerende werkomgeving. De kans op zo’n soort werkomgeving is groter bij managers met interpersoonlijke vaardigheden. Hierdoor ontstaat een positieve keten:

Manager met interpersoonlijke vaardigheden --> plezierige werkomgeving --> eenvoudig gekwalificeerd personeel trekken --> betere resultaten. Technische vaardigheden zijn noodzakelijk voor een goede manager maar niet voldoende. Goed zijn met mensen is een extra vereiste.

 

1.1
Gedrag in Organisaties (GiO) = het wetenschappelijk onderzoek naar het menselijk gedrag in arbeidssituaties. Dit bestaat uit 3 elementen: individuele factoren, groepsprocessen en organisatie structuren. GiO is vooral gericht op het verbeteren van de effectiviteit van een organisatie.

Iedereen leest het gedrag van andere mensen en probeert te begrijpen waarom ze juist dat gedrag vertonen. Iedereen probeert ook gedrag te voorspellen. Helaas zijn deze voorspellingen vaak niet zo accuraat. Om dit te verbeteren kun je je intuïtieve mening aanvullen met de kennis van de onderzoeken van GiO. Het idee van het wetenschappelijk onderzoek naar GiO is dat er fundamentele wetmatigheden zijn die individueel gedrag verklaren. Verschillen in gedrag kunnen zo worden verklaard en voorspelt. Zonder fundamentele wetmatigheden zouden voorspellingen heel lastig worden.

Over het algemeen is gedrag voorspelbaar. Door middel van systematisch onderzoek kunnen we deze voorspellingen doen. Systematisch onderzoek voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Het onderzoekt verbanden tussen verschijnselen.
  • Het onderscheid oorzaak & gevolg
  • De conclusie zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, oftewel, de gegevens zijn verzameld onder gecontroleerde omstandigheden en zijn op verantwoorde wijze gemeten en geïnterpreteerd.

De kennis die voort vloeit uit dit systematische onderzoek kan beschikbaar worden gesteld in toegankelijke kennis banken. Hierin zijn de nieuwste inzichten verzameld en op basis van deze kennis banken kunnen protocollen worden opgesteld.

.....read more
Access: 
Public
Samenvatting Gedrag in organisaties (Robbins & Judge)

Samenvatting Gedrag in organisaties (Robbins & Judge)

Deel 1. Inleiding

 

Hoofdstuk 1. Gedrag in Organisaties

Pas sinds eind jaren ‘80 is er aandacht voor gedrag in organisaties. Dat is jammer want kennis van gedrag in organisaties is zeer belangrijk voor de carrière van managers. Mensen gaan niet ergens werken vanwege het loon en de arbeidsvoorwaarden. Het gaat hen voornamelijk om de kwaliteit van het werk en een stimulerende werkomgeving. De kans op zo’n soort werkomgeving is groter bij managers met interpersoonlijke vaardigheden. Hierdoor ontstaat een positieve keten:

Manager met interpersoonlijke vaardigheden --> plezierige werkomgeving --> eenvoudig gekwalificeerd personeel trekken --> betere resultaten. Technische vaardigheden zijn noodzakelijk voor een goede manager maar niet voldoende. Goed zijn met mensen is een extra vereiste.

 

1.1
Gedrag in Organisaties (GiO) = het wetenschappelijk onderzoek naar het menselijk gedrag in arbeidssituaties. Dit bestaat uit 3 elementen: individuele factoren, groepsprocessen en organisatie structuren. GiO is vooral gericht op het verbeteren van de effectiviteit van een organisatie.

Iedereen leest het gedrag van andere mensen en probeert te begrijpen waarom ze juist dat gedrag vertonen. Iedereen probeert ook gedrag te voorspellen. Helaas zijn deze voorspellingen vaak niet zo accuraat. Om dit te verbeteren kun je je intuïtieve mening aanvullen met de kennis van de onderzoeken van GiO. Het idee van het wetenschappelijk onderzoek naar GiO is dat er fundamentele wetmatigheden zijn die individueel gedrag verklaren. Verschillen in gedrag kunnen zo worden verklaard en voorspelt. Zonder fundamentele wetmatigheden zouden voorspellingen heel lastig worden.

Over het algemeen is gedrag voorspelbaar. Door middel van systematisch onderzoek kunnen we deze voorspellingen doen. Systematisch onderzoek voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Het onderzoekt verbanden tussen verschijnselen.
  • Het onderscheid oorzaak & gevolg
  • De conclusie zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, oftewel, de gegevens zijn verzameld onder gecontroleerde omstandigheden en zijn op verantwoorde wijze gemeten en geïnterpreteerd.

De kennis die voort vloeit uit dit systematische onderzoek kan beschikbaar worden gesteld in toegankelijke kennis banken. Hierin zijn de nieuwste inzichten verzameld en op basis van deze kennis banken kunnen protocollen worden opgesteld. In de medische wereld wordt bijvoorbeeld al zo gewerkt. Voor het veld van GiO is dat echter anders. Kennis zit nog voornamelijk in de hoofden en beslissingen worden vaak nog onsystematisch genomen.

Systematisch wetenschappelijk onderzoek kan intuïtieve kennis aanvullen. Niet alle intuïtieve kennis is fout. Door middel van wetenschappelijk onderzoek kan intuïtieve kennis verder worden ontwikkeld en kunnen verklaringen en voorspellingen nauwkeuriger worden.

 

1.3
GiO = toegepaste gedragswetenschap en heeft bijdragen van verschillende gedragswetenschappen. De belangrijkste zijn: psychologie (individu), sociale psychologie

.....read more
Access: 
Public
Samenvatting Organizational Behaviour (Robbins, Judge & Campbell)

Samenvatting Organizational Behaviour (Robbins, Judge & Campbell)

 

A: What is organizational behaviour?

 

Being a good manager requires strong interpersonal skills, as communication is crucial, as one must manage different types of resources: people, money, and time in order to achieve specific goals.

 

A Manager’s Four Main Functions

Planning function refers to setting goals, creating strategies, and preparation of plans that make different activities work coherently and effectively.

Organising function concerns tasks identification and division, assignment of tasks to individuals, setting reporting and decision- making systems.

Leading function relates to motivating workers and directing others’ actions, choosing communication canals and solving conflicts.

Controlling function refers to controlling others’ work outcomes and checking whether everything is being done as planned; and when necessary undertaking corrective actions.

 

Management roles

They can be divided into 3 main categories: interpersonal roles, informational roles and decisional roles. The concept was developed by Henry Mintzberg and is called Mintzberg’s Managerial Roles (below).

 

 

ROLE

DESCRIPTION

 

Interpersonal

 

Roles which involve ceremonial/symbolic duties

Figurehead

Symbolic head, needs to perform duties of social/legal nature

Leader

Motivates and directs employees

Liaison

Maintains a network of outside contacts

Informational

 

Collection and dissemination of information

Monitor

Receives information, serves as nerve centre of internal and external information

Disseminator

Transmits information from outsiders to the organisation’s members

Spokesperson

Transmits information about the organisation to outside parties

Decisional

 

Refers to making choices

Entrepreneur

Analyses the organisation and its environment for opportunities and initiates projects to bring about change

Disturbance handler

Undertakes corrective actions in case of problems

Resource allocator

Makes or approves important organizational decisions

Negotiator

Represents the organization in negotiations

 

Management skills

There are 3 types of management skills developed by Robert Katz: Technical skills (application of specialised knowledge, know-how, e.g. think of mechanical engineer, vet, pharmacist), human skills (easiness to.....read more

Access: 
Public

The Legendary Books of Study Bundle

The Kotler Bundle: summaries and study notes for The Principles of Marketing by Kotler and Armstrong

The Kotler Bundle: summaries and study notes for The Principles of Marketing by Kotler and Armstrong

Image

What is The Principles of Marketing about?

  • This handbook is the most widely used book on marketing. It provides a solid introduction to what marketing is all about and explains in a complex way how to create value to build and maintain relationships with customers.
  • The book reflects today's society more than some other books on marketing. It shows how consumers make a product or brand part of their lives and share it with each other in an interactive way.

How is The Principles of Marketing organized?

  • The book starts with the ten
.......read more
Access: 
Public
The Sapolski Bundle: summaries and exams for Why Zebras Don’t Get Ulcers

The Sapolski Bundle: summaries and exams for Why Zebras Don’t Get Ulcers

Image

The Sapolski Bundle: Summaries and exams for why Zebras Don’t Get Ulcers

The Acclaimed Guide to Stress, Stress-Related Diseases, and Coping

Access: 
Public
Follow the author: Business and Economics Supporter
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
568