Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4


Vragen

Vraag 1

Er zijn in Nederland vele honderden bestuursorganen die gezamenlijk dagelijks vele duizenden besluiten nemen. Het zou ondoenlijk zijn als elke Nederlandse burger tegen elk van deze besluiten zou kunnen opkomen in juridische procedures (hoe dat gaat, behandelen we in thema 6). In de Awb is ervoor gekozen dat recht alleen toe te kennen aan belanghebbenden. Het is dus van groot belang om te weten wanneer iemand belanghebbende is bij een besluit. Reden temeer om daar eens mee te oefenen. Geef voor elke van onderstaande casus aan of de daarin opgevoerde (rechts)personen belanghebbende zijn bij de besluiten die in de casus zijn omschreven:

Vraag 1a

Deniz en Joyce willen een festival organiseren in de gemeente Utrecht. Op grond van de evenementenverordening van de gemeente Utrecht geeft de burgemeester hen hiervoor geen vergunning (dit is een besluit in de zin van de Awb). Zijn Deniz en Joyce belanghebbende bij dit besluit?

Vraag 1b

Een goede vriend van mevrouw Visser is eigenaar van een mooi pand in Rotterdam. In dat pand wordt een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. De burgemeester van de gemeente Rotterdam past bestuursdwang toe op grond van artikel 13b Opiumwet, wat erop neerkomt dat het pand voor de duur van drie maanden gesloten wordt en niemand nog toegang tot het pand krijgt (ook de eigenaar niet). Dit is een besluit in de zin van de Awb. Is mevrouw Visser belanghebbende bij dit besluit?

Vraag 1c

De Lange Moersdyk is een weg tussen de Friese dorpjes Anjum en Morra. Deze weg wordt door de gemeenteraad van de gemeente Dongeradeel aan het openbaar verkeer onttrokken (de weg wordt definitief afgesloten). Dit is een besluit in de zin van de Awb. De reden voor dit besluit is dat langs deze weg een militair oefenterrein (voor schietoefeningen) wordt geopend.

Allard Schoonderbeek is eigenaar van een middelgrote supermarkt die eigenlijk alleen goed te bereiken is via deze weg. Zonder deze weg zouden zijn klanten minstens 10 kilometer moeten omrijden. Allard vreest dat dit ten koste gaat van zijn omzet. Er zijn in buurt namelijk genoeg andere supermarkten die in dat geval beter bereikbaar zijn. Is Allard belanghebbende?

Joost Schuurman is holistisch genezer uit Amsterdam. Hij gaat ervan uit dat de onttrekking van deze weg aan het openbaar verkeer een zodanige verstoring oplevert voor het vrijelijk vloeien van de aardstralen dat dit gaat leiden tot massale hoofdpijnklachten in Zuid-Limburg. Is Joost belanghebbende?

Anja Suikerveld is gepensioneerd en woonachtig in Dokkum (ongeveer 12 kilometer verderop) en gaat elke week fietsen in de Friese weilanden. De Lange Moersdyk is onderdeel van haar vaste route en ze vindt het zonde dat deze afgesloten wordt. Is Anja belanghebbende bij dit besluit?

Bas van Gent is de zoon van Lodewijck van Gent. Hij is 18 jaar en speelt met het idee om in de toekomst het bedrijf van zijn vader over te nemen. Als dat werkelijkheid zou worden, heeft Bas er ook last van dat de weg niet meer te gebruiken is. Is Bas belanghebbende bij dit besluit?

Volgens haar statuten zet de Stichting Cultureel-Historisch Landschap Noordoost Friesland zich in voor het behoud van wandelroutes en fietsroutes in het historische (voormalig) moerasgebied van de zogenaamde ‘Friese Kolken’ (waarin de Lange Moersyk ligt). De Stichting organiseert in dit verband lezingen, wandeltochten en fietstochten. De onttrekking van de Lange Moersdyk aan het verkeer zou volgens deze stichting het Noordoost Friese culturele erfgoed ernstig geweld aandoen. Is de Stichting belanghebbende?

Vraag 1d

De Stichting Consumentenbescherming Energie ontvangt al jaren subsidie van de minister van Economische Zaken voor het werk dat zij doet in het behartigen van de belangen van gedupeerden van stroomstoringen. De minister van Economische Zaken besluit op een zeker moment de subsidie drastisch te verlagen (dit is een besluit in de zin van de Awb). Is de Stichting belanghebbende bij dit besluit?

Vraag 1e

Op 29 juni 2017 legde de Autoriteit Consument en Markt (ACM, een bestuursorgaan) de NS een boete op van bijna 41 miljoen euro. Dit is een besluit in de zin van de Awb. Is de NS belanghebbende bij dit besluit?

Inge is vaste reiziger van de NS en heeft bewijs in handen dat de NS de tarieven van het treinreizen gaat verhogen om de boete te kunnen betalen zonder verlies te lijden. Inge vindt dit een goede reden om ACM te dwingen niet zo’n hoge boete op te leggen. Is Inge belanghebbende bij het besluit van ACM?

Vraag 2

Geef van de volgende instanties aan of ze kunnen worden aangemerkt als een bestuursorgaan in de zin van artikel 1:1 lid 1 onder van de Awb zijn (a-orgaan):

Vraag 2a

De Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht;

Vraag 2b

De Minister van Veiligheid en Justitie.

Vraag 2c

De 'personal assistant' van de minister van Veiligheid en Justitie.

Vraag 2d

De Tweede Kamer der STaten Generaal.

Vraag 2e

De stichting Autoriteit Financiële Markten

Vraag 3

Beantwoord onderstaande vragen:

Vraag 3a

Geef aan wat het positieve en het negatieve aspect van het legaliteitsbeginsel inhouden.

Vraag 3b

Waarom is van belang om te weten of een organisatie een bestuursorgaan is?

Vraag 3c

Welke soorten bestuursorganen kennen we?

Vraag 3d

Waarom is dit onderscheid juridisch relevant?

Vraag 3e

Waar kan de definitie van een besluit worden gevonden in de Awb?

Vraag 3f

Leg uit waarom het juridisch relevant is of een beslissing van een overheidsinstantie wel of geen besluit in de zin van de Awb is.

Antwoordindicatie

Vraag 1

Vraag 1a

Ex art 1:2 eerste lid Awb → hebben zij een rechtstreeks belang? Ja

Zijn zij normadressaat? Ja, dus belanghebbende.

Vraag 1b

Nee, mevrouw Visser heeft in geen enkele zin enige betrokkenheid bij dit besluit van de gemeente.

Vraag 1c

Allard wordt rechtstreeks in zijn belangen geraakt

  • Normadressaat? Nee → OPERA
  • Objectief: ja, hij heeft een legitieme reden
  • Persoonlijk: ja, en hij woont in de buurt en hij wordt van zijn klanten ontnomen,
  • andere supermarkten niet.
  • Eigen: het is zijn eigen belang.
  • Rechtstreeks: Allard heeft een tegenstrijdig belang, en hij is de eigenaar.
  • Actueel: het is actueel.

Joost: Zijn belang niet objectief bepaalbaar → art 8:69a Awb

Anja: Niet objectiveerbaar -> persoonlijke belevenis.

Bas: Nee, het is niet actueel -> toekomstplannen houden geen grond.

De stichting: Ja ex art 1:2 derde lid Awb → Krachtens statutaire doelstellingen en belangen + feitelijke handelingen (meer dan enkel procederen)

Vraag 1d

Stichting Consumentenbescherming Energie: Zij zijn rechtstreeks geraakt door dit besluit ex art 1:2 eerste lid Awb.

Vraag 1e

De NS is de normadressaat → 1:2 eerste lid Awb, dus belanghebbende.

Inge: Relativiteitsvereiste ex art 8:69a Awb → ze heeft wel een gerechtvaardigd belang, strekt deze niet tot bescherming van haar belangen.

Vraag 2

Vraag 2a

  • Orgaan: art 6 Pwet → commissaris van de Koning is orgaan.
  • Rechtspersoon: art 2:1 BW → provincie is rechtspersoon.
  • Krachtens publiekrecht ingesteld: ja ook krachtens 2:1 BW.

Dus is een a-orgaan.

Vraag 2b

  • Orgaan: ex art 42-44 Gw → orgaan van de staat.
  • Rechtspersoon: art 2:1 BW → de staat heeft rechtspersoonlijkheid.
  • Krachtens publiekrecht ingesteld: ja op grond van 2:1 BW.

Dus is een a-orgaan.

Vraag 2c

  • Orgaan: de minister wel ex art 42-44 Gw. de personal assistent echter niet.
  • Rechtspersoon: 2:1 BW → de staat heeft rechtspersoonlijkheid.
  • Krachtens publiekrecht ingesteld: 2:1 BW.

Ondergeschikte ambtenaren zijn geen orgaan → dus is geen orgaan.

Vraag 2d

Orgaan: de SG en TK is orgaan van de staat ex art 50-51 Gw. Rechtspersoon: 2:1 BW → staat heeft rechtspersoonlijkheid. Krachtens publiekrecht: 2:1 BW.
Maar: lid 2 sub b sluit de TK uit van a en b organen. Dus dit is geen orgaan.

Vraag 2e

  • Stichting → geen a orgaan. B dan wel?
  • Ander persoon of college:
  • Met enig openbaar gezag bekleed: geen publiekrechtelijke rechtspersoon

Dus geen orgaan.

Vraag 3

Vraag 3a

Positief: het legaliteitsbeginsel geeft bevoegdheden aan verschillende instanties. Er moet wettelijke grondslag zijn voor het overheidshandelen.

Negatief: tegelijkertijd begrensd het legaliteitsbeginsel aan de uitoefening van toegekende bevoegdheden uit de wet, en stelt het grenzen.

Vraag 3b

Het is belangrijk omdat het aangeeft welke instanties bevoegd zijn om bepaalde besluiten te nemen en hoe zij deze bevoegdheid hebben gekregen. Daarbij heeft het ook invloed op de rechtsbescherming, want als iets geen BO is, valt dit niet onder de reikwijdte van de Awb.

Vraag 3c

A en B organen

Vraag 3d

Omdat een A orgaan altijd handelt als een BO. B organen handelen alleen als BO binnen de grenzen waarin zij zijn aangemerkt als BO. Anders handelen zij gewoon als civielrechtelijke instantie.

Vraag 3e

In artikel 1:3 awb

Vraag 3f

Omdat dit bepaalt of er iets in het recht verandert. Daarbij staat er anders geen beroep open.

Check page access:
Public
Check more or recent content:

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 1


Vragen

Vraag 1

"België verbiedt anonieme simkaart

Het Belgische parlement heeft gestemd voor wetgeving die de anonieme verkoop van simkaarten verbiedt, om het criminelen en terroristen zo lastiger te maken. Door de maatregel zijn prepaid-simkaarten in België binnenkort alleen nog verkrijgbaar bij vertoning van een geldig legitimatiebewijs, meldt De Morgen. De nieuwe regels kunnen nog dit jaar worden ingevoerd. Ook de eigenaars van de ruim 1 miljoen bestaande anonieme simkaarten in België moeten zich registreren. Dat kan straks zowel in de winkel als online, via de Belgische DigiD-variant eID. Mensen die nu een anonieme simkaart hebben hebben zes maanden de tijd om die te registreren.

Een meerderheid van het Belgische parlement stemde voor het plan, dat eerder door de parlementaire commissie terreur al werd goedgekeurd. Volgens de Belgische regering zijn anonieme simkaarten populair bij criminelen en terroristen. De maatregel geldt echter ook voor bijvoorbeeld journalisten, die anonieme simkaarten gebruiken om met anonieme bronnen te communiceren. De plannen zijn al opgesteld voor de aanslagen in Brussel in maart van dit jaar. (...)" (bron: nu.nl, 21-07-2016)

Vraag 1a

Welke beginselen van de democratische rechtsstaat spelen een rol in deze casus?

Vraag 1b

Stel jij bent toekomstig minister van (Veiligheid en) Justitie van Nederland. Waaraan zou jij meer gewicht toekennen: privacy of veiligheid?

Vraag 2

"Wilders schuldig aan groepsbelediging, maar geen straf

PVV-leider Geert Wilders is deels schuldig bevonden in het 'minder Marokkanen'-proces. Volgens de rechtbank heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie bij zijn uitspraken op de verkiezingsavond in 2014. Van enkele andere aanklachten, waaronder het aanzetten tot haat, werd hij vrijgesproken. Aan Wilders wordt geen straf opgelegd, omdat hij volgens de rechtbank met deze veroordeling voldoende gestraft is. Er is vastgesteld dat hij als politicus uitlatingen deed die hij niet had mogen doen, zegt de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had een boete van 5000 euro geëist. Volgens de rechters vormt de vrijheid van meningsuiting het fundament van onze samenleving, maar zijn er grenzen.

(...)

De zaak draaide om uitspraken die Wilders deed rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Hij vroeg op 19 maart onder meer aan PVV-aanhangers in Den Haag of zij meer of minder Marokkanen wilden hebben in de stad en in Nederland. Het publiek antwoordde "minder, minder", waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen. Een week daarvoor, op 12 maart, had Wilders tijdens een interview op een markt ook gesproken over minder Marokkanen "als het even kan". (...)" (bron: nos.nl, 9 december 2016)

Welk(e) beginsel(en) van de democratische rechtsstaat is/zijn in deze casus te herkennen?

Vraag 3

"Italië stuurt marine naar de Libische kust

Italië is van plan om volgende maand oorlogsschepen naar de Libische kust te sturen om de mensensmokkel en migratiestroom tegen te gaan. Een anonieme Italiaanse regeringsfunctionaris lekte dit nieuws gisteren naar persbureau Reuters.

.....read more
Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 2

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 2


Vragen

Vraag 1

Vraag 1a

Lees de volgende passage uit een interview in het Algemeen Dagblad van 26 mei 2015 met toenmalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer en beantwoord daarna de vragen hieronder:

De tekst is een beetje verouderd, maar na de verkiezingen van 15 maart 2017 was de situatie niet wezenlijk anders. Onze – relatief kleine – Tweede Kamer bestaat uit 13 fracties en de grootste fractie (nog steeds de VVD) heeft ‘maar’ 33 van de 150 zetels (en kreeg 21,3 % van de stemmen). Keizer haalt in bovenstaande passage aan dat hij met trots in het buitenland verkondigt dat zijn VVD de “kleinste grootste regeringspartij ter wereld” is.

Zoek in de Grondwet en in de Kieswet (Hoofdstuk P) de relevante bepalingen op. Verklaar aan de hand van deze bepalingen hoe het mogelijk kan zijn dat een partij die 21,3% van de stemmen behaalde, de grootste partij in de Tweede Kamer vormt.

Vraag 1b

Keizer suggereert dat de Nederlandse democratie bij het huidige kiesstelsel niet goed functioneert. Deel je deze mening? Betrek in je antwoord de voor- en nadelen van het Nederlandse kiesstelsel.

Vraag 1c

Om het aantal fracties in de Tweede Kamer in te dammen, stelt Keizer voor om te onderzoeken of een kiesdrempel kan worden ingesteld. Leg uit wat een kiesdrempel is en geef aan of het constitutionele recht de instelling hiervan op dit moment toelaat.

Vraag 1d

Als het gaat om de stof die we hierboven behandelen kom je in de praktijk verschillende benamingen voor entiteiten die in de gedachten van veel mensen ongeveer hetzelfde betekenen. Het gaat om de begrippen ‘politieke partijen’, ‘lijsten’ en ‘fracties’. Wat zijn de verschillen tussen deze termen?

Vraag 2

Tijdens de campagnes voorafgaand aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 2010 en 2012 was er op RTL4 het zogenaamde ‘premiersdebat’ te zien, waarin de lijstrekkers van de vier grootste politieke partijen de kans kregen zich te profileren. In 2017 was RTL4 eveneens van plan een dergelijk debat te organiseren, maar dat ging niet door omdat Mark Rutte en Geert Wilders niet wilden meedoen. Met de naam ‘premiersdebat’ wordt gesuggereerd dat kiezers rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op de keuze van de premier. Geef aan in hoeverre deze suggestie juist is.

Vraag 3

Vraag 3a

Op 5 november 2012, na een formatie van ongeveer twee maanden, kwam het kabinet Rutte II tot stand, bestaande uit de politieke partijen VVD en PvdA. Voor deze formatie werd een andere procedure gevolgd dan voorheen gebruikelijk was. Geef aan hoe deze procedure verloopt en in welk opzicht zij anders is dan de procedure die daarvoor werd gevolgd? Geef ook aan wat de juridische grondslag van de nieuwe procedure is. (NB: toen we deze opdrachten maakten, was het huidige proces van kabinetsformatie (2017) gaande en was het niet de verwachting dat deze.....read more

Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 3

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 3


Vragen

Vraag 1

"Minister Schippers op het matje om ontbreken draaiboeken Den Haag -

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Schippers (Volksgezondheid) na alarmerende berichten over haperende hulp aan gevaarlijke verwarde mensen. Gemeenten zouden uiterlijk deze zomer met een plan van aanpak komen over hulp aan loslopende psychisch gestoorden die mogelijk een gevaar vormen voor de samenleving. Gisteren werd echter bekend dat nog geen één gemeente zo’n draaiboek klaar heeft. VVD en D66 noemen het uitblijven van de broodnodige gemeenteplannen ’onacceptabel’. PvdA en CDA vinden het ’zorgelijk’, de PVV ’zeer pijnlijk’. Van minister Schippers willen ze weten hoe het mogelijk is dat gemeenten massaal de deadline overschrijden en wat daarvan de gevolgen zijn.

De VVD-bewindsvrouw laat weten nog niet op de zaak te willen ingaan. De Tweede Kamer had ze eerder al beloofd om na het zomerreces met een brief te komen over de kwestie. Tot die tijd doet ze er geen uitspraken over. De meeste politieke partijen erkennen dat de materie niet eenvoudig is. Zo blijkt het in de praktijk nog steeds moeilijk te zijn om verwarde mensen van de straat te halen zolang ze dat zelf niet willen. Ook is het moeilijk om de vele langs elkaar heen werkende instanties te stroomlijnen. Minister Schippers heeft vlak voor de zomer een plan naar de Kamer gestuurd waardoor het mogelijk wordt om potentieel gevaarlijke mensen eerder, voor een korte periode te observeren en screenen. Familieleden van ernstig verwarde mensen kijken hier reikhalzend naar uit. De Tweede Kamer is positief over het plan en kondigt aan vaart te zullen maken met het bespreken ervan."  (Bron: www.telegraaf.nl)

Hierboven wordt gesproken over het ‘op het matje roepen’ van een minister. Dat is een niet erg juridische manier om aan te geven dat de Kamer (of leden daarvan) van opvatting zijn dat de minister zich moet verantwoorden. In het hoorcollege is ingegaan op het leerstuk van ministeriële verantwoordelijkheid. De vraag of de minister hiervoor verantwoordelijk is, hoeft hieronder niet te worden besproken. Wel word je gevraagd om de verschillende manieren (ten minste 4, maar er zijn er wellicht zelfs nog meer) in kaart te brengen waarop een minister door de Tweede Kamer (of haar leden) kan worden gevraagd om inlichtingen. Geef daarbij ook aan wat de verschillen zijn tussen deze manieren.

Vraag 2

Stel nu dat het in deze bijeenkomst centraal staande conflict niet zou hebben gespeeld tussen de minister en de Tweede Kamer, maar tussen de minister en de Eerste Kamer. Zou uw antwoord bij opdracht 2 dan anders luiden?

Vraag 3

Stel dat de minister ook nadat zij verantwoording heeft afgelegd aan de Tweede Kamer zwaar onder vuur blijft liggen. In meerderheid in de Tweede Kamer is zelfs van opvatting dat de minister zou moeten opstappen en legt deze opvatting vast in een

.....read more
Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 4


Vragen

Vraag 1

Er zijn in Nederland vele honderden bestuursorganen die gezamenlijk dagelijks vele duizenden besluiten nemen. Het zou ondoenlijk zijn als elke Nederlandse burger tegen elk van deze besluiten zou kunnen opkomen in juridische procedures (hoe dat gaat, behandelen we in thema 6). In de Awb is ervoor gekozen dat recht alleen toe te kennen aan belanghebbenden. Het is dus van groot belang om te weten wanneer iemand belanghebbende is bij een besluit. Reden temeer om daar eens mee te oefenen. Geef voor elke van onderstaande casus aan of de daarin opgevoerde (rechts)personen belanghebbende zijn bij de besluiten die in de casus zijn omschreven:

Vraag 1a

Deniz en Joyce willen een festival organiseren in de gemeente Utrecht. Op grond van de evenementenverordening van de gemeente Utrecht geeft de burgemeester hen hiervoor geen vergunning (dit is een besluit in de zin van de Awb). Zijn Deniz en Joyce belanghebbende bij dit besluit?

Vraag 1b

Een goede vriend van mevrouw Visser is eigenaar van een mooi pand in Rotterdam. In dat pand wordt een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. De burgemeester van de gemeente Rotterdam past bestuursdwang toe op grond van artikel 13b Opiumwet, wat erop neerkomt dat het pand voor de duur van drie maanden gesloten wordt en niemand nog toegang tot het pand krijgt (ook de eigenaar niet). Dit is een besluit in de zin van de Awb. Is mevrouw Visser belanghebbende bij dit besluit?

Vraag 1c

De Lange Moersdyk is een weg tussen de Friese dorpjes Anjum en Morra. Deze weg wordt door de gemeenteraad van de gemeente Dongeradeel aan het openbaar verkeer onttrokken (de weg wordt definitief afgesloten). Dit is een besluit in de zin van de Awb. De reden voor dit besluit is dat langs deze weg een militair oefenterrein (voor schietoefeningen) wordt geopend.

Allard Schoonderbeek is eigenaar van een middelgrote supermarkt die eigenlijk alleen goed te bereiken is via deze weg. Zonder deze weg zouden zijn klanten minstens 10 kilometer moeten omrijden. Allard vreest dat dit ten koste gaat van zijn omzet. Er zijn in buurt namelijk genoeg andere supermarkten die in dat geval beter bereikbaar zijn. Is Allard belanghebbende?

Joost Schuurman is holistisch genezer uit Amsterdam. Hij gaat ervan uit dat de onttrekking van deze weg aan het openbaar verkeer een zodanige verstoring oplevert voor het vrijelijk vloeien van de aardstralen dat dit gaat leiden tot massale hoofdpijnklachten in Zuid-Limburg. Is Joost belanghebbende?

Anja Suikerveld is gepensioneerd en woonachtig in Dokkum (ongeveer 12 kilometer verderop) en gaat elke week fietsen in de Friese weilanden. De Lange Moersdyk is onderdeel van haar vaste route en ze vindt het zonde dat deze afgesloten wordt. Is Anja belanghebbende bij dit besluit?

Bas van Gent is de zoon van Lodewijck van Gent. Hij is 18 jaar en speelt met het idee om

.....read more
Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 5

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 5


Vragen

Vraag 1

De bevoegdheid om besluiten (niet zijnde algemeen verbindende voorschriften) te nemen, de zogenaamde bestuursbevoegdheid, kan soms worden overgedragen (gedelegeerd). Voor debeantwoording van de vraag of dit in een specifiek geval is toegestaan, geldt niet dezelfde delegatieterminologie als waarmee hierboven geoefend is.

Vraag 1a

Wanneer is delegatie van bestuursbevoegdheden volgens de Awb toegestaan?

Vraag 1b

Verschilt dit van de mogelijkheid dergelijke bestuursbevoegdheden te mandateren en zo ja, waarom?

Vraag 1c

De burgemeester van de gemeente X wil de bevoegdheid tot het opleggen van een gebiedsverbod aan een voetbalhooligan – dit is een besluit in de zin van de Awb – op grond van artikel 172a Gemeentewet delegeren aan een door hem ingestelde commissie of aan een politieambtenaar. Is dit toegestaan?

Vraag 2

Het legaliteitsbeginsel geldt ook voor de bevoegdheid om regels (algemeen verbindende voorschriften) te maken. In de volgende bepalingen wordt steeds een zogenaamde regelgevende bevoegdheid toegekend. Geef aan of het orgaan dat de bevoegdheid krijgt, deze mag overdragen aan een ander orgaan. Let op: niet alle wettelijke voorschriften die hieronder zijn gegeven, zijn opgenomen in de wettenbundels. Je moet deze in dat geval opzoeken via www.wetten.nl.

Vraag 2a

Artikel 2 lid 1 Gw.

Vraag 2b

Artikel 8 Gw.

Vraag 2c

Artikel 10 lid 1 Gw.

Vraag 2d

Artikel 65 lid 1 Spoorwegwet.

Vraag 2e

Artikel 6.13 lid 2 Mediawet 2008.

Vraag 3

Algemene vragen:

Vraag 3a

Wat betekenen de begrippen attributie en delegatie?

Vraag 3b

Waarin verschilt het begrip mandaat van bovenstaande begrippen?

Vraag 3c

Hoe houden deze begrippen verband met het legaliteitsbeginsel?

Vraag 4

Café De Tap krijgt al sinds 2005 elk jaar voor de zomerperiode een terrasvergunning. Dit is een besluit in de zin van de Awb. Meestal wordt de vergunning in april, net voordat het zomerseizoen begint, verleend. Ook voor het komende seizoen is een vergunning aangevraagd. Stel: op 15 april 2017 krijgt de eigenaar van De Tap een brief van het college van burgemeester en wethouders waarin staat dat er geen vergunning wordt verleend in verband met de verkeersveiligheid. Het college van burgemeester en wethouders wijst er daarbij op dat er het vorige seizoen minstens zes ongelukken hebben plaatsgevonden doordat voetgangers het trottoir niet konden gebruiken en op de rijweg zijn aangereden. De eigenaar heeft echter al nieuwe stoelen voor het terras gekocht in de veronderstelling dat de vergunning zoals de voorgaande tien jaren zou worden verleend. Zijn buurman, Café De Cameleon, heeft daarenboven wel weer een terrasvergunning voor 2016 gekregen.

Je bent advocaat en hebt de eigenaar van café De Tap als cliënt. Je legt hem uit dat naar jouw oordeel door het college van burgemeester en wethouders diverse formele en materiële normen voor bevoegdheidsuitoefening (abbb) zijn geschonden. Welke normen zijn dit en waarom?

.....read more
Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 6

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 6


Vragen

Vraag 1

De Evangelische Vereniging Doetinchem (EVD) heeft een busje met een aanhangwagen langs de openbare weg staan. Op de aanhangwagen staat een groot bord met het opschrift: “Jezus Leeft”. Het geheel is op een opzichtige wijze geparkeerd, midden op een rotonde, zodat de boodschap door iedereen die daar passeert, gezien wordt. Met gebruikmaking van artikel 170 Wegenverkeerswet 1994 (WVW) wordt het busje namens het college van burgemeester en wethouders (hierna: het college) van Doetinchem weggesleept, omdat gevreesd wordt dat het de veiligheid op de openbare weg in het gevaar brengt. De EVD is woest en haar advocaat voert, na tevergeefs bezwaar te hebben gemaakt bij het college, in de procedure voor de bestuursrechter aan dat artikel 170 WVW in strijd is met haar recht op godsdienstvrijheid zoals neergelegd in artikel 6 van de Grondwet. Artikel 170 WVW houdt volgens de advocaat ten onrechte geen rekening met groepen die hun religieuze overtuiging op deze manier te berde willen brengen. De advocaat dringt er derhalve bij de bestuursrechter op aan om artikel 170 WVW om deze reden buiten toepassing te verklaren.

Hoe groot acht je de kans dat de bestuursrechter daartoe overgaat?

Vraag 2

Om de grondrechten die zijn vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) te incorporeren in het nationale recht heeft het parlement van het Verenigd Koninkrijk in 1998 de Human Rights Act (HRA) aangenomen. Dit is een wet die is te vergelijken met een wet in formele zin. De grondrechtenbepalingen in deze wet zijn vrijwel letterlijke kopieën van de bepalingen in het EVRM. Daarnaast bevat de HRA bepalingen over hoe de wet dient te worden geïnterpreteerd en toegepast.

Het Nederlandse parlement heeft geen wet aangenomen om het EVRM onderdeel uit te laten maken van de Nederlandse rechtsorde. Leg uit waarom een vergelijkbare wet in Nederland niet nodig is voor de doorwerking van het EVRM.

Vraag 3

In de Marktverordening Utrecht 2014 zijn de volgende bepalingen opgenomen:

Artikel 6 Standplaatsvergunning

  1. Het is verboden om een standplaats op een markt in te nemen zonder vergunning van het college.
  2. Het is verboden op het marktterrein te handelen zonder vergunning.

Artikel 7 Vereisten voor het toekennen van een standplaats

Voor toewijzing van een standplaats komt alleen een handelingsbekwaam natuurlijk persoon in aanmerking die:

  1. de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt,
  2. een aanvraag voor een vergunning bij het college heeft ingediend,
  3. een aansprakelijkheidsverzekering voor zijn marktbedrijf heeft en
  4. in Nederland werk mag verrichten.

Dirk Pieters is opgegroeid op een boerderij. Hij is 19 jaar en studeert in Utrecht. Om wat bij te verdienen wil hij graag op zaterdag een standplaats op de markt innemen, waar hij dan producten van de boerderij van zijn ouders wil verkopen: kaas, eieren en andere ambachtelijke producten. Hij dient

.....read more
Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 7

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 7


Vragen

Vraag 1a

Al langere tijd wordt het gemeentebestuur van Gorinchem overspoeld met klachten over geluidsoverlast ten gevolge van het luiden van de klokken van de Grote Kerk. De grote klok van de kerk slaat, dag en nacht, elk kwartier om de tijd aan te geven. Iedere ochtend worden bovendien om zeven uur, gedurende twintig minuten, vier klokken geluid om de gelovigen op te roepen tot het bijwonen van de ochtendmis. Omwonenden klagen al jaren over de geluidsoverlast die dit oplevert. Het gemeentebestuur heeft het kerkbestuur ook al meerdere malen laten weten dat het zo niet langer kan. Overleg met de pastoor van de kerk heeft helaas niets opgeleverd. De gemeenteraad is nu van mening dat het afgelopen moet zijn met het luiden van klokken. Een ambtenaar heeft uitgezocht dat op basis van artikel 10 van de Wet openbare manifestaties (Wom) de gemeenteraad bevoegd is om regels te stellen met betrekking tot duur en geluidsniveau van klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden, waaronder ook het oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging. De gemeenteraad neemt vervolgens, op basis van artikel 10 Wom, inderdaad een verordening aan waarin het luiden van klokken op alle dagen
van de week wordt verboden. De pastoor is het natuurlijk niet eens met dit verbod. Volgens hem is de verordening in strijd met de godsdienstvrijheid.

Is de godsdienstvrijheid van de pastoor hier inderdaad in het geding is? Ga voor de beantwoording van deze vraag eerst het volgende na:

  • In welke bepalingen is de godsdienstvrijheid vastgelegd in de Grondwet en in het EVRM?
  • Valt het luiden van de kerkklokken onder de reikwijdte van deze bepalingen?

Vraag 1b

Is de beperking rechtmatig in het licht van de beperkingen die de Grondwet toestaat op de godsdienstvrijheid? Vergeet niet om hierbij ook te kijken naar artikel 10 Wom.

Vraag 1c

Is de beperking rechtmatig in het licht van de beperkingen die het EVRM toestaat op de godsdienstvrijheid?

Vraag 1d

Geef het meest in het oog springende verschil aan tussen de beperkingssystematiek van de Grondwet en die van het EVRM.

Vraag 2

Egmond aan Zee BV heeft een grote hoeveelheid mensen in dienst voor het laden en lossen van grote zeeschepen. De werknemers van dit bedrijf zijn buitengewoon ontevreden over hun arbeidsomstandigheden. Het is zwaar werk en er moeten te lange uren worden gedraaid, zonder noemenswaardige pauzes. Na dit meerdere keren te hebben aangegeven bij hun werkgever (en nul op het rekest te hebben gekregen) geven ze aan te zullen gaan staken. De directie van Egmond aan Zee BV is ‘not amused’ en geven aan deze staking niet te zullen accepteren. De werknemers stellen echter dat zij recht hebben om te staken op grond van artikel 6 lid 4 van het Europees Sociaal Handvest. De directie stelt zich

.....read more
Access: 
Public
Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 8

Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019 - Week 8


Vragen

Vraag 1

Beargumenteer of je het eens of oneens bent met de volgende stelling: ‘De burgemeester is het belangrijkste orgaan van de gemeente’.

Vraag 2a

In het coalitieakkoord van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht, ‘Utrecht maken we samen’, staat onder meer: ‘De ambitie om meer studenten- en starterswoningen te realiseren blijft onverminderd van kracht.’ Wethouder Paulus Jansen (SP) heeft de portefeuille ‘Wonen’ onder zich. Vanwege het structureel uitblijven van voldoende studentenwoningen wordt hem sinds 2014 op momenten het vuur na aan de schenen gelegd door gemeenteraadslid Steven Menke (Student en Starter). In augustus 2015 is het weer raak. Menke beklaagt zich in de gemeenteraad uitgebreid en op stevige toon over het ontbreken van adequate huisvesting voor eerstejaarsstudenten. De SP, nu met zes zetels in de raad, breekt met het voeren van het huidige beleid een verkiezingsbelofte, aldus Menke. Jansen schiet, niet voor het eerst, in de verdediging tegen dit verbale geweld. ”Als het aan mij en mijn partij lag dan waren die studentenwoningen er allang al geweest, maar zoals u weet gaat ik niet over de financiën van deze stad. Dat is niet mijn portefeuille. Voor dit soort klaagzang moet u eigenlijk bij mijn collega Jeroen Kreijkamp (D66) zijn. Dat is de wethouder van Financiën en hij gaat over de centen.”

Is de verwijzing van Jansen naar zijn collega Kreijkamp staatsrechtelijk gezien terecht?

Vraag 2b

Student en Starter, een kleine partij met twee zetels in de raad, is ‘not amused’ over de reactie van Jansen. De partij dient een motie van wantrouwen in. Deze wordt gesteund door de gehele oppositie. Dit betekent dat vijftien van de 45 raadsleden de motie steunen. Wat betekent dat staatsrechtelijk en politiek gezien voor de positie van Jansen?

Vraag 3a

Na het bankroet in 2008 van de IJslandse bank Landsbanki en dochter Icesave kon de provincie Noord-Holland in één klap niet langer beschikken over 78 miljoen euro aan bij die bank uitstaande tegoeden. Het besluit van gedeputeerde staten eind 2008 om een juridische procedure te starten teneinde een gedeelte van de tegoeden terug te krijgen, werd op voordracht van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos door de Kroon bij Koninklijk Besluit vernietigd. Naar aanleiding van deze affaire stapten in juli 2009 alle gedeputeerden van de provincie Noord-Holland op. Toenmalig commissaris van de Koningin Borghouts toonde zich in 2009 niet solidair met zijn gedeputeerden en bleef aan. Achteraf betoonde hij hierover spijt. “Het was goed geweest als ik was afgetreden. Ik heb er spijt van dat ik toen niet meteen dat democratische gebaar heb gemaakt.”[1] Zoek op internet achtergrondinformatie op over het Icesave-schandaal en beantwoord daarna de volgende vragen.

Leg uit wat een ‘(spontane) vernietiging’ is en waarom dit een bewijs is van het feit dat Nederland een eenheidsstaat is, waarin provinciebesturen binnen

.....read more
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check all content related to:
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1664
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.