Goederenrecht - UU - Oefententamen 2017/2018 (1)


Vragen

Vraag 1

Bespreek of onderstaande goederen (geldig) bezwaard kunnen worden met een zekerheidsrecht. (NB: de eventuele vereisten voor vestiging hoeven niet besproken te worden).

  1. Een vordering ten aanzien waarvan schuldeiser en schuldenaar afgesproken hebben dat deze niet overdraagbaar is.
  2. Een recht van erfdienstbaarheid.

Vraag 2a

Triss is overleden na een lang ziektebed. Haar enige erfgenamen zijn haar neef Geralt en haar achternicht Ciri. Triss laat een landhuis na met omringende weilanden, een koetshuis en een spaartegoed bij de Rabobank. Ciri heeft een alcoholverslaving en zit diep in de schulden. De Rabobank is bereid haar tegen passende zekerheid een lening te verschaffen.

Is Ciri bevoegd om haar aandeel in het koetshuis te bezwaren zonder medewerking van Geralt?

Vraag 2b

Stel dat Ciri bevoegd is haar aandeel te bezwaren. Aan welke vereisten moet dan worden voldaan?

Vraag 2c

De nalatenschap is verdeeld en Ciri heeft onder andere het koetshuis toebedeeld gekregen. Zij heeft ook haar lening aan de Rabobank afgelost.

Helaas vervalt Ciri weer in haar oude gewoonten en begint ze weer met drinken. Zij maakt in korte tijd grote schulden. Gokbaas Vesimir zegt dat hij het koetshuis wel wil kopen voor het bedrag van de uitstaande drankschuld, EUR 200.000. Ciri verkoopt en levert het huis op 1 februari. Een week later verkoopt en levert Vesimir het pand voor EUR 450.000 aan Lambert.

Een paar weken later gaat Ciri bij neef Geralt op de koffie in het landhuis en ziet zij de verhuiswagen van Lambert voor het koetshuis staan. Als zij een praatje aanknoopt met Lambert, vertelt hij trots dat hij het koetshuis voor een prikkie, namelijk EUR 450.000, op de kop heeft getikt.

Ciri voelt zich bedonderd. Op advies van een bevriende advocaat vernietigt zij met succes de koopovereenkomst met Vesimir op 1 april op grond van misbruik van omstandigheden.

Wie is op 5 april eigenaar van het koetshuis?

Vraag 3

Lees onderstaande stellingen. Omcirkel het juist antwoord.

  1. Op grond van art. 3:278 BW heeft een zekerheidsgerechtigde voorrang bij openbare executie, wat betekent dat hij als eerste mag executeren.
  2. De Hoge Raad oordeelde in het arrest Modehuis Nolly I dat de directe leer niet kan worden toegepast bij de verkrijging van een registergoed met behulp van een op eigen naam optredende tussenpersoon.
    1. Beide stellingen zijn juist.
    2. Stelling I is juist, stelling II onjuist.
    3. Beide stellingen zijn onjuist.
    4. Stelling I is onjuist, stelling II is juist.

Vraag 4

Noem drie verschillen tussen een recht van erfdienstbaarheid en een kwalitatieve verplichting.

Vraag 5

Noem drie kenmerken van een beperkt recht.

    Vraag 6a

    Ter gelegenheid van het vijftigjarig huwelijk van opa en oma De Vries heeft tante Jannie besloten een kunstwerk te laten maken door de wereldberoemde kunstenaar Assiz, van wie opa en oma al menig expositie hebben bezocht. Het kunstwerk zal worden samengesteld uit familiefoto’s en knuffelbeertjes die aan tante Jannie toebehoren. Assiz is bereid om het kunstwerk te maken, mits hij volledige artistieke vrijheid krijgt. Tante Jannie gaat akkoord op op 15 mei 2016 onder voorwaarde dat ze 40% van de rekening pas betaalt bij levering van het kunstwerk. Aldus wordt besloten, waarbij ook wordt afgesproken dat Assiz het kunstwerk zelf op 15 juni 2016 zal aanbieden aan opa en oma.

    Op 15 mei 2016 geeft tante Jannie de foto’s en de knuffelbeertjes af bij Assiz. Assiz gaat op 18 mei 2016 met de spullen aan de slag en op 21 mei 2016 is het kunstwerk gereed. Bespreek de goederenrechtelijke positie ten aanzien van de foto’s en de knuffels op 16 mei 2016.

    Vraag 6b

    Bespreek de goederenrechtelijke positie ten aanzien van de foto’s en de knuffels op 22 mei 2016.

    Vraag 6c

    Assiz heeft op 16 januari 2016 een krediet verkregen van de SNS bank. Op dezelfde dag heeft hij tot zekerheid voor de nakoming van zijn verplichtingen zijn inventaris en bestaande en toekomstige voorraden, waaronder zijn kunstwerken, en ook zijn bestaande en toekomstige vorderingen, stil aan de bank verpand. Assiz heeft direct het volledige krediet opgenomen en sindsdien, ondanks herhaalde aanmaningen van de bank, niets meer aan de bank betaald.

    Stel dat Assiz eigenaar is geworden op 21 mei 2016 van het kunstwerk, kan de bank zich dan op het kunstwerk verhalen?

    Vraag 6d

    Kan de bank zich op 22 mei 2016 op de restantvordering van 40 % op Tante Jannie verhalen?

    Vraag 7

    Eric heeft een vordering van 1.000 euro op Annika. Op deze vordering heeft hij een (geldig) openbaar pandrecht gevestigd ten behoeve van De Rabobank. Eric cedeert vervolgens de vordering aan Stephan. Van de cessie doen zij mededeling aan Annika. De vordering die de Rabobank heeft op Eric is tot op heden niet voldaan.

    Aan wie kan Annika bevrijdend betalen?

    Antwoordindicatie

    Vraag 1

    1. Een vordering kan o.g.v. 3:83 lid 2 BW onoverdraagbaar worden gemaakt (Arrest Coface/Intergamma). Als het beding goederenrechtelijke werking heeft, is het onoverdraagbaar en daardoor niet te bezwaren met een pandrecht (art. 3:228 BW).
    2. Een erfdienstbaarheid is een afhankelijk recht (3:7 BW) en als zodanig geen zelfstandig en overdraagbaar recht (3:81 lid 1 BW), zodat dit recht niet bezwaard kan worden met een zekerheidsrecht.

    Vraag 2a

    Het gaat om een nalatenschap en dus om een bijzondere gemeenschap (art. 3:189 lid 2 BW). Ciri wil een zekerheidsrecht vestigen op haar aandeel in het koetshuis. Op grond van art. 3:190 lid 2 BW kan zij dat zelfstandig doen. Wel zal de bank, zolang het koetshuis onderdeel van de gemeenschap uitmaakt, pas tot executie over kunnen gaan als Geralt (de andere deelgenoot) daar toestemming voor geeft.

    Vraag 2b

    Het koetshuis is een onroerende zaak dus gaat het om het recht van hypotheek (art. 3:227 lid 1 BW).

    Art. 3:98 jo 3.83 jo 3.84:

    • geldige titel: hypotheekovereenkomst
    • bb: ja, o.g.v. art. 3:190 lid 2 BW
    • vestiging: art. 3:96 jo 3.260 BW

    Vraag 2c

    Overdracht 1: Ciri - Vesimir

    Art. 3.83 jo 3.84 BW:

    • geldige titel: koopovereenkomst, maar vernietigd met terugwerkende kracht (art. 3:53 BW)
    • bb: ja, want Fabiënne is eigenaar
    • levering: via art. 3:89 BW (notariële akte en inschrijving)

    Tussenconclusie: er heeft nooit overdracht plaatsgevonden tussen Ciri en Vesimir vanwege het ontbreken van een geldige titel.

    Overdracht 2: Vesimir - Lambert

    Art. 3:83 jo 3:84:

    • geldige titel: koopovereenkomst
    • bb: nee, want KK geen eigenaar
    • levering: via art. 3:89 BW (notariële akte en inschrijving)

    Wordt Lambert beschermd tegen de beschikkingsonbevoegdheid van Vesimir?

    Art. 3:88 BW geeft bescherming wanneer is voldaan aan de volgende vereisten:

    • B.o.b. vervreemder -> aan voldaan
    • Registergoed -> aan voldaan
    • Goede trouw -> uitwerken a.d.h.v. art. 3:11 BW, (waarschijnlijk) aan voldaan
    • B.o.b. vloeit voort uit eerdere overdracht niet zijnde b.o.b. van toenmalige vervreemder -> aan voldaan, namelijk een titelgebrek

    Wanneer aan alle vereisten van art. 3:88 BW is voldaan, wordt Lambert beschermd en is hij op 5 april de eigenaar van het koetshuis.

    Vraag 3

    D

    Vraag 4

    1. Erfdienstbaarheid is een beperkt absoluut recht, terwijl een k.v. verbintenisrechtelijk van aard is, waaraan de wet – onder voorwaarden – goederenrechtelijke werking toekent.
    2. Erfdienstbaarheid kan alleen voor feitelijke handelingen gevestigd worden, terwijl k.v. ook voor rechtshandelingen bedongen kunnen worden.
    3. De erfdienstbaarheid geldt alleen voor onroerende zaken, terwijl een k.v. voor registergoederen geldt.
    4. De erfdienstbaarheid heeft betrekking op beide erven, terwijl een k.v. alleen aan de schuldenaarskant betrekking heeft op het erf. Aan de schuldeiserskant heeft het betrekking op de persoon.

    Vraag 5

    1. Absolute werking
    2. Zaaksgevolg
    3. Prioriteit

    Vraag 6a

    Op 16 mei is tante Jannie eigenaar en middellijk bezitter (art 3:107 lid 1 jo lid 3); Assiz is onmiddellijk houder (art. 3: 107 lid 4 en 108 BW)

    Vraag 6b

    • Er is sprake van zaaksvorming (5:16 lid 2 BW). Assiz heeft vormende arbeid verricht voor zichzelf.
    • Er is een nieuwe zaak met eigen identiteit ontstaan (Hinck/Van der Werff).
    • Conclusie: Assiz is op 21 mei eigenaar van de nieuwe zaak geworden. Het eigendomsrecht van Jannie is tenietgegaan.

    Vraag 6c

    Eerst vaststellen of er sprake is van een geldig pandrecht. Op 16 januari 2016 bestond het kunstwerk nog niet. Het was toen een absoluut toekomstige zaak. Hierop kan bij voorbaat een pandrecht worden gevestigd.

    Art. 3:98 jo 3:84 BW:

    • geldige titel: ovk tot het vestigen van een pandrecht/verschaffen van zekerheid
    • bb: op 16 jan. nog niet, wel op 21 mei 2016
    • vestiging bij voorbaat: art. 3:97 jo 3:237 lid 1 BW: authentieke of onderhandse geregistreerde akte

    Conclusie: op 21 mei heeft de SNS bank een stil pandrecht verkregen op het kunstwerk. Aangezien Assiz in verzuim is t.a.v. de terugbetaling van het krediet waarvoor het pandrecht is gevestigd, is de bank o.g.v. art. 3:248 lid 1 BW bevoegd zich op het kunstwerk te verhalen.

    Vraag 6d

    Op 16 januari 2016 - toen de pandakte werd opgemaakt- bestond de betreffende vordering nog niet. Evenmin bestond de rechtsverhouding tussen Assiz en Tante Jannie op dat moment. De vordering was toen aldus absoluut toekomstig. Op grond van art. 3:239 lid 1 BW is vestiging bij voorbaat van een pandrecht op absoluut toekomstige vorderingen niet mogelijk. Wel hadden partijen via de verzamelpandakteconstructie kunnen bewerkstelligen dat de vordering onder het pandrecht van de bank zou vallen, maar uit de casus blijkt niet dat die constructie is
    toegepast.

    Conclusie: er is geen pandrecht tot stand gekomen op de vordering op Tante Jannie, dus verhaal door de bank is niet mogelijk.

    Vraag 7

    Art. 3:246 lid 1 BW: de (openbaar) pandhouder = Rabobank.

    Check page access:
    Public
    Check more or recent content:

    Goederenrecht - UU - B2/B3 - Oefenmaterialen

    Goederenrecht - UU - Oefententamen 2017/2018 (1)

    Goederenrecht - UU - Oefententamen 2017/2018 (1)


    Vragen

    Vraag 1

    Bespreek of onderstaande goederen (geldig) bezwaard kunnen worden met een zekerheidsrecht. (NB: de eventuele vereisten voor vestiging hoeven niet besproken te worden).

    1. Een vordering ten aanzien waarvan schuldeiser en schuldenaar afgesproken hebben dat deze niet overdraagbaar is.
    2. Een recht van erfdienstbaarheid.

    Vraag 2a

    Triss is overleden na een lang ziektebed. Haar enige erfgenamen zijn haar neef Geralt en haar achternicht Ciri. Triss laat een landhuis na met omringende weilanden, een koetshuis en een spaartegoed bij de Rabobank. Ciri heeft een alcoholverslaving en zit diep in de schulden. De Rabobank is bereid haar tegen passende zekerheid een lening te verschaffen.

    Is Ciri bevoegd om haar aandeel in het koetshuis te bezwaren zonder medewerking van Geralt?

    Vraag 2b

    Stel dat Ciri bevoegd is haar aandeel te bezwaren. Aan welke vereisten moet dan worden voldaan?

    Vraag 2c

    De nalatenschap is verdeeld en Ciri heeft onder andere het koetshuis toebedeeld gekregen. Zij heeft ook haar lening aan de Rabobank afgelost.

    Helaas vervalt Ciri weer in haar oude gewoonten en begint ze weer met drinken. Zij maakt in korte tijd grote schulden. Gokbaas Vesimir zegt dat hij het koetshuis wel wil kopen voor het bedrag van de uitstaande drankschuld, EUR 200.000. Ciri verkoopt en levert het huis op 1 februari. Een week later verkoopt en levert Vesimir het pand voor EUR 450.000 aan Lambert.

    Een paar weken later gaat Ciri bij neef Geralt op de koffie in het landhuis en ziet zij de verhuiswagen van Lambert voor het koetshuis staan. Als zij een praatje aanknoopt met Lambert, vertelt hij trots dat hij het koetshuis voor een prikkie, namelijk EUR 450.000, op de kop heeft getikt.

    Ciri voelt zich bedonderd. Op advies van een bevriende advocaat vernietigt zij met succes de koopovereenkomst met Vesimir op 1 april op grond van misbruik van omstandigheden.

    Wie is op 5 april eigenaar van het koetshuis?

    Vraag 3

    Lees onderstaande stellingen. Omcirkel het juist antwoord.

    1. Op grond van art. 3:278 BW heeft een zekerheidsgerechtigde voorrang bij openbare executie, wat betekent dat hij als eerste mag executeren.
    2. De Hoge Raad oordeelde in het arrest Modehuis Nolly I dat de directe leer niet kan worden toegepast bij de verkrijging van een registergoed met behulp van een op eigen naam optredende tussenpersoon.
      1. Beide stellingen zijn juist.
      2. Stelling I is juist, stelling II onjuist.
      3. Beide stellingen zijn onjuist.
      4. Stelling I is onjuist, stelling II is juist.

    Vraag 4

    Noem drie verschillen tussen een recht van erfdienstbaarheid en een kwalitatieve verplichting.

    Vraag 5

    Noem drie kenmerken van een beperkt recht.

      Vraag 6a

      Ter gelegenheid van het vijftigjarig huwelijk van opa en oma De Vries heeft tante Jannie besloten een kunstwerk te laten maken door de wereldberoemde kunstenaar Assiz, van wie opa en

      .....read more
      Access: 
      Public
      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2017/2018 (2)

      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2017/2018 (2)


      Vragen

      Vraag 1

      Bespreek gemotiveerd of onderstaande stelling juist of onjuist is.

      “Toepassing van een beschikkingsbevoegdheidsclausule bij een levering onder eigendomsvoorbehoud leidt ertoe dat art. 3:86 BW vaker buiten werking blijft.”

      Vraag 2

      Yennefer en Geralts huwelijksgemeenschap is onlangs ontbonden, omdat Geralt een relatie blijkt te hebben met de buurvrouw Lytta. Er heeft nog geen verdeling plaatsgevonden.

      Yennefer is eigenlijk wel opgelucht en gunt Geralt en Lytta het allerbeste. Ze wil wel graag dat alles goed afgerond wordt. Omdat Yennefer elders wil gaan wonen, zou zij haar aandeel in de echtelijke woning aan Lytta willen overdragen. Kan dat? Zo nee, waarom niet, zo ja, wat zijn hiervoor de vereisten?

      Vraag 3a

      In 2015 heeft A-Bank een lening van EUR 1 miljoen verstrekt aan een nieuwe klant, Kunst- Beheer. Tot zekerheid van terugbetaling van deze lening heeft Kunst-Beheer een stil pandrecht gevestigd op de gehele kunstcollectie van Kunst-Beheer.

      In 2016 komt Kunst-Beheer ondanks de 1e lening in de financiële problemen en sluit dat jaar nogmaals een lening van EUR 1 miljoen af, ditmaal met Budget-bank. Ter zekerheid van deze 2e lening vestigt Kunst-Beheer opnieuw een stil pandrecht op de kunstcollectie.

      Aan welke voorwaarden moet zijn voldaan wil Budget-bank een geldig pandrecht hebben verkregen op de schilderijen van Kunst-Beheer is hier aan voldaan?

      Vraag 3b

      Kan A-Bank zijn vordering op Kunst-Beheer (openbaar) overdragen aan C-Bank? Zo nee, waarom niet, zo ja, wat zijn daarvoor de vereisten?

      Vraag 3c

      Heeft een eventuele overdracht van de vordering gevolgen voor de vraag wie pandhouder of pandgever is?

      Vraag 3d

      Stel dat de titel van de overdracht van de vordering vernietigd wordt op grond van dwaling door A-bank. Kunst-Beheer heeft echter reeds 6 de maandelijkse aflossingen betaald aan C- Bank. A-Bank komt bij Kunst-Beheer en stelt dat Kunst-Beheer de afgelopen zes maanden nog aan A-Bank moet betalen. Kunst-Beheer stelt dat de betalingen aan de C-Bank bevrijdend waren.

      Wie heeft er gelijk?

      Vraag 4

      Witgoed BV verkoopt en levert een bandschuurmachine aan meubelmaker Van Hout. De machine wordt geleverd onder eigendomsvoorbehoud. Is Van Hout, voordat hij de koopsomnheeft betaald aan Witgoed BV, bevoegd te beschikken over de bandschuurmachine?

      Vraag 5

      Fred heeft geld geleend van Gerard. Fred heeft daarbij bedongen dat Gerard zijn vordering op Fred niet zal overdragen. Kort daarop moet Gerard zekerheid stellen voor de nakoming van een eigen verplichting. Kan hij de vordering op Fred verpanden?

      Vraag 6a

      Stephan en Mark zijn buren en hebben beide in de jaren ’90 een woning gekocht in De Bilt. Stephan heeft een bestelbusje omgebouwd tot camper. Hij kan de camper niet op zijn eigen grond parkeren. Mark heeft een veel grotere tuin en het achterste gedeelte van zijn tuin, gebruikt hij niet. In september 2012 heeft Stephan aan Mark gevraagd of hij zijn campertje mag parkeren op de achterste punt

      .....read more
      Access: 
      Public
      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2013/2014

      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2013/2014


      Vragen

      Vraag 1

      Noem drie kenmerken van goederenrechtelijke rechten en geeft kort aan wat die kenmerken inhouden.

      Vraag 2

      Bespreek de volgende stelling:

      Voor de beoordeling van de vraag of apparatuur een bestanddeel vormt van een gebouw is mede bepalend of de bedrijfsvoering van de onderneming in dat gebouw onmogelijk zou zijn zonder dergelijke apparatuur.

      Vraag 3

      Leg uit wat wordt verstaan onder de processuele functie van bezit en geef daarvan een voorbeeld.

      Vraag 4

      A is eigenaar van een stuk grond. Dwars over dit perceel loopt een pad, waarvan buurman B dagelijks gebruik maakt. Recht van overpad ontleent B aan een erfdienstbaarheid ten laste van de grond van A, welke is gevestigd ten behoeve van de grond van B. Stel dat B zijn grond overdraagt aan C en dat A zijn grond overdraagt aan D.

      Leg uit welke gevolgen de overdracht van B aan C respectievelijk de overdracht van A aan D heeft voor het recht van erfdienstbaarheid.

      Vraag 5

      A is producent van fietsen. B is leverancier van zadels, die pas worden gemonteerd wanneer de fietsen rijklaar zijn. A en B zijn overeengekomen dat B eigenaar blijft van de door hem geleverde zadels totdat deze door A zijn betaald. B is ten tijde van de montage van de zadels nog niet betaald.

      Wie is na de montage eigenaar van de zadels?

      Vraag 6

      Kan een bezitter niet te goeder trouw van een roerende zaak ooit de eigendom van die roerende zaak verkrijgen?

      Vraag 7

      Leg uit waarom het recht van vruchtgebruik in boek 3 BW is geregeld.

      Vraag 8

      Opslagbedrijf Terminal geeft aan constructiebedrijf De Knijp opdracht om 3 grote silo’s te vervaardigen die zijn bestemd voor de opslag van graan. De silo’s moeten worden gebouwd volgens gedetailleerde aanwijzingen van Terminal. Het staal dat nodig is voor de productie van de silo’s wordt door De Knijp gekocht bij staalleverancier Corus. Het staal wordt door Corus aan De Knijp geleverd onder eigendomsvoorbehoud. Nadat de drie silo’s zijn geproduceerd, maar voordat deze zijn afgeleverd bij Terminal, gaat De Knijp failliet. De Knijp heeft Corus niet betaald voor het door Corus geleverde staal. Terminal stelt zich op het standpunt dat zij eigenaar is van de door de Knijp geproduceerde silo’s. De curator van De Knijp stelt zich daarentegen op het standpunt dat de silo’s eigendom zijn van De Knijp nu deze nog niet zijn geleverd aan Terminal.

      Aan de hand van welke criteria moet worden beoordeeld wie eigenaar is van de drie silo’s?

      Vraag 9

      Aqua BV verkoopt nieuwe en gebruikte zeilboten. Op 26 april 2012 verkoopt Aqua BV een tweedehands zeilboot aan Peter de Vries, die er in zijn vrije tijd mee wil gaan zeilen. De levering geschiedt door feitelijke overgave. De zeilboot was door Aqua BV op 24 maart 2012 door ruil

      .....read more
      Access: 
      Public
      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2012/2013

      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2012/2013


      Vragen

      Casus I

      Julia, een studente die nog bij haar ouders inwoont, heeft het academisch jaar 2010/2011 afgesloten als zij beseft dat ze reeds 7 jaren bezig is met haar studie Rechten en geen financiële middelen meer heeft om haar studie in het daaropvolgende studiejaar af te ronden. Omdat ze zo dicht bij de eindstreep is, besluit ze toch door te zetten en op zoek te gaan naar een geldbron. Die vindt ze: studiegenoot Sebastiaan, die altijd de nieuwste computerapparatuur in huis heeft, is een fervent en getalenteerd gamer en heeft de afgelopen jaren veel geld verdiend door succesvolle deelname aan internationale toernooien.

      Sebastiaan is bereid om Julia een lening te verstrekken. Maar Sebastiaan is niet alleen een getalenteerd gamer: hij scoorde een 9,0 voor zijn tentamen goederenrecht en realiseert zich bij het verstrekken van de lening aan Julia dat het verstandig is om zekerheid te bedingen. Sebastiaan vraagt Julia om een waardevolle zaak waarop zij ten behoeve van hem een pandrecht zou kunnen vestigen. Julia gaat akkoord met het pandrecht en geeft Sebastiaan in dat kader de parelketting van haar moeder mee, de meest waardevolle zaak die zich in haar ouderlijk huis bevindt.

      Vraag 1

      Heeft Sebastiaan een pandrecht op de ketting verkregen?

      Sebastiaan heeft bij het gamen ook een nieuwe tablet gewonnen. Julia heeft om die reden haar oog laten vallen op Sebastiaans oude, maar nog zeer bruikbare tablet. Zij geeft aan dat zij deze graag van Sebastiaan zou willen kopen maar daar nu het geld nog niet voor heeft. Over een half jaar verwacht zij het bedrag wel te hebben. Sebastiaan, die het lastig vindt om Julia iets te weigeren, gaat akkoord met de koop en is bereid de tablet meteen mee te geven. Wel wordt in de koopovereenkomst een eigendomsvoorbehoud opgenomen en spreken zij af dat betaling binnen zes maanden moet plaatsvinden.

      Julia vergeet de afspraak. Sterker nog, ze heeft de tablet na drie maanden verkocht en geleverd aan Kasper, haar nieuwe vriend, maar wel met de afspraak dat Julia de tablet zelf zal mogen blijven gebruiken tot haar scriptie af is.

      Zes maanden na levering door Sebastiaan, komt hij de tablet ophalen, omdat hij nog steeds geen betaling heeft ontvangen. Julia, die aan een writer’s block lijdt en dus niet opschiet met haar scriptie, vertelt hem dat het apparaat inmiddels van Kasper is en weigert afgifte.

      Vraag 2

      Kan Sebastiaan de tablet revindiceren?

      Sebastiaans zaken lopen goed. Hij heeft een baan aangeboden gekregen bij een gameontwikkelaar en is daar op 1 februari 2012 in dienst getreden. Het accepteren van de baan maakt dat Sebastiaan klaar is voor een volgende stap in zijn leven. Hij besluit om een deel van zijn gespaarde geld te investeren in een onroerend zaak. Het studentenhuis waar Sebastiaan woont, wordt bij toeval te koop

      .....read more
      Access: 
      Public
      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2012/2013 (2)

      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2012/2013 (2)


      Vragen

      Vraag 1

      Bakkerij Kadet heeft een eigen winkelpand aan de Dorpsstraat. Voor de noodzakelijke investeringen heeft Kadet een flinke som geld geleend van de Broodbank en (tot zekerheid van terugbetaling) ten gunste van de Broodbank zekerheidsrechten gevestigd op alle goederen die Kadet op dit moment heeft of in de toekomst nog zal verkrijgen. Deze zekerheidsrechten dienen tot zekerheid voor alles wat de Broodbank, uit welken hoofde dan ook, nu of in de toekomst van Kadet te vorderen heeft of zal hebben.

      1. Stel, de vordering van de Broodbank op Kadet wordt volledig afbetaald. De afspraak tussen de Broodbank en Kadet is dat de zekerheidsrechten van de Broodbank toch blijven voortbestaan (het is immers niet uitgesloten dat er nieuwe vorderingen van de Broodbank op Kadet zullen ontstaan). Welk wetsartikel maakt dit voorbestaan mogelijk en met welk kenmerk van zekerheidsrechten staat dit op gespannen voet?

      2. Geef aan of op de volgende goederen van Kadet een zekerheidsrecht is c.q. zal komen te rusten (en zo ja, welk zekerheidsrecht):

      • De broden op de houten schappen en de gebakjes in de vitrine, waarvan het meel door Molenaar aan Kadet onder eigendomsvoorbehoud is geleverd. Kadet heeft de vordering ter zake van het meel nog niet voldaan;
      • De grote ingemetselde oven, die Kadet onder eigendomsvoorbehoud geleverd heeft gekregen door de fabrikant en nog niet volledig heeft afbetaald;

      • De vorderingen op belangrijke nieuwe klanten die Kadet volgende maand verwacht te krijgen.

      Vraag 2

      In de onderstaande situaties is steeds sprake van een conflict tussen A en C. Wat is rechtens?

      1. B is eigenaar van een perceel grond. Dwars over dit perceel loopt een pad waarvan buurman A dagelijks gebruik maakt. Recht van overpad ontleent A aan een erfdienstbaarheid ten laste van de grond van B, welke is gevestigd ten behoeve van de grond van A. B draagt zijn grond over aan C. C laat A weten dat A niet langer van het pad gebruik mag maken. A legt zich daar niet bij neer.

      2. A levert een tractor onder geclausuleerd eigendomsvoorbehoud (ofwel: een clausule met vervreemdingsbevoegdheid) aan B. Vervolgens spreken B en C af dat B ten behoeve van C een stil pandrecht zal vestigen op deze tractor in het kader van een lening die C aan B heeft verstrekt. De benodigde vestigingsformaliteiten worden door B in acht genomen. Op een zekere dag wil C de tractor gaan executeren, omdat B ten opzichte van hem in gebreke is gebleven. A wil de tractor terug omdat hij geen betaling van B heeft ontvangen.

      3. B vestigt ten behoeve van A een stil pandrecht op zijn (B’s) viool. Vervolgens geeft B de viool in vruchtgebruik aan C. Op een zekere dag wil A de viool

      .....read more
      Access: 
      Public
      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2010/2011

      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2010/2011


      Vragen

      Vraag 1

      Bespreek of, en zo ja, op welke wijze, een recht van vruchtgebruik gevestigd kan worden op:

      • een hypotheekrecht

      • een fokstier

      • een recht van erfpacht

      • een vordering op naam

      Casus I

      In de Rotterdamse haven vindt veel containeroverslag plaats. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde hijskranen. Deze kranen zijn tientallen meters hoog, zodat grote vrachtschepen eenvoudig hun lading kunnen lossen. De kranen halen de containers uit het laadruim en bewegen hiervoor over rails van vele meters lang, die met flinke bouten in de kade zijn verankerd.

      Vraag 2

      Aan de hand van welke criteria moet worden beoordeeld of de kranen onroerend zijn?

      Vraag 3

      Is de eigenaar van de grond waarop de kranen staan ook eigenaar van de kranen?

      Zo ja, hoe kan worden bereikt dat een ander dan de eigenaar van de grond eigenaar van de kranen wordt?

      Casus II

      A wil graag een kopieerwinkel beginnen. Hij heeft al een perceel grond met daarop een geschikt gebouw gekocht en geleverd gekregen van de vorige eigenaar B, die er groente en fruit verkocht. A koopt tien kopieermachines van C; de machines worden geleverd onder eigendomsvoorbehoud. Vervolgens installeert hij de apparaten in zijn (A’s) gebouw. Een paar dagen later opent hij vol trots zijn winkel ‘Copy Copy’

      A voldoet niet aan zijn betalingsverplichtingen jegens C. C ontbindt daarom de overeenkomst met A en hij vraagt aan A vriendelijk doch dringend of hij zijn machines terug mag hebben. A antwoordt hem: ‘Hoezo, jouw machines?

      Deze machines zijn zo’n essentieel onderdeel van mijn kopieerwinkel dat ze mijn eigendom zijn geworden – wat is immers een kopieerwinkel zonder kopieermachines?!’

      Vraag 4

      Wie is bezitter van de kopieermachines nadat zij zijn afgeleverd bij A maar voordat ze zijn geïnstalleerd?

      Vraag 5

      Welke vordering stelt C tegen A in (gegeven het feit dat hij de machines terug wil)?

      Vraag 6

      Hoe beoordeelt u het standpunt van A dat hij eigenaar is geworden van de kopieermachines?

      Casus III

      A leent een kostbaar schilderij van zijn goede vriend B. Het schilderij krijgt een prominente plaats in de huiskamer van A. B overlijdt maar zijn erfgenamen weten niet dat B het schilderij had uitgeleend aan A. Daarom blijft het schilderij geruime tijd bij A hangen zonder dat de erfgenamen van B aanspraak maken op teruggave van het schilderij.

      Vraag 7

      Kan A door enkel tijdsverloop eigenaar worden van het schilderij en zo ja, na hoeveel jaar?

      Vraag 8

      Geef drie voorbeelden van een afhankelijk recht en geef bij ieder voorbeeld aan van welk (hoofd)recht het recht in kwestie afhankelijk is.

      Vraag 9

      Het arrest Teixeira de Mattos is gewezen onder oud recht. Onder huidig recht zou de bewindvoerder – ter onderbouwing van Teixeira’s goederenrechtelijke positie met betrekking tot de Nillmij-certificaten

      .....read more
      Access: 
      Public
      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2010/2011 (2)

      Goederenrecht - UU - Oefententamen 2010/2011 (2)


      Vragen

      Casus I

      Vraag 1

      Kan een bestolen eigenaar de eigendom van een gestolen roerende zaak overdragen aan een ander? Zo ja, op welke wijze vindt de levering plaats?

      Vraag 2

      A vraagt B een unieke Chinese vaas voor hem te kopen. Op 1 mei koopt B in eigen naam maar voor rekening van A de bedoelde Chinese vaas van C. Op 2 mei gaat B failliet. Op 3 mei levert C de vaas aan B. Op 12 mei wil A de vaas bij B ophalen. De curator van B stelt zich op het standpunt dat B de eigenaar is van de vaas en weigert afgifte.

      Wie is op 12 mei eigenaar van de Chinese vaas?

      Casus II

      In HR 24 maart 1995, AA 1995, 705 (Hollander’s Kuikenbroederij), dat onder oud recht werd gewezen, leest men in de uiteenzetting van de feiten:

      “In 1978 verkrijgt Hollander’s een krediet van de Raffeisenbank Domburg (verder: de Bank). Daartoe draagt zij al haar tegenwoordige en toekomstige pluimvee aan de Bank in eigendom over, tot zekerheid van de betaling van het door haar aan de Bank verschuldigde.”

      Vraag 3

      Zou deze overdracht naar huidig Nederlands recht geldig zijn geweest?

      Vraag 4

      Hoe wordt tegenwoordig (anno 2011) vergelijkbare zekerheid voor de bank bewerkstelligd?

      Casus III

      Simons verwerft een recht van erfpacht op het perceel van Teunissen. Dit recht van erfpacht wordt gevestigd voor een periode van twintig jaar. Na drie jaar laat Simons een opslagruimte op het perceel bouwen en plant hij een reeks Judasboompjes langs het pad dat naar deze ruimte leidt. Voor de bouw van de opslagruimte heeft Simons een lening bij de bank gesloten. Tot zekerheid voor de terugbetaling van deze lening heeft hij ten gunste van de bank een recht van hypotheek op zijn recht van erfpacht gevestigd.

      Vraag 5

      Wie is eigenaar van de opslagruimte en de Judasboompjes die Simons gebouwd respectievelijk geplant heeft?

      Vraag 6

      Stel dat Teunissen de eigendom van de grond overdraagt aan Simons. Welk rechtsgevolg zou dat hebben voor het recht van erfpacht van Simons en voor het recht van hypotheek van de bank op het recht van erfpacht?

      Casus IV

      Bank B heeft een vordering van € 800.000 op A. A heeft tot zekerheid van betaling een stil pandrecht op zijn (A’s) dure Stradivariusviool gevestigd ten behoeve van B.

      Vraag 7

      Hoe wordt een stil pandrecht gevestigd?

      Vraag 8

      Wat gebeurt er met het pandrecht van B indien B zijn vordering op A verkoopt en levert aan C?

      Vraag 9

      Wat gebeurt er met het pandrecht van B indien A zijn viool verkoopt en levert aan D, die het pandrecht van B kent noch behoort te kennen, indien wordt afgesproken dat A de viool voorlopig nog voor D zal houden?

      Vraag 10

      Stel dat E – die nog

      .....read more
      Access: 
      Public
      Work for WorldSupporter

      Image

      JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

      Working for JoHo as a student in Leyden

      Parttime werken voor JoHo

      Check more of this topic?
      Check all content related to:
      How to use more summaries?


      Online access to all summaries, study notes en practice exams

      Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

      There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

      1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
      2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
      3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
      4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
      5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

      Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

      Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

      Field of study

      Access level of this page
      • Public
      • WorldSupporters only
      • JoHo members
      • Private
      Statistics
      2246
      Comments, Compliments & Kudos:

      Add new contribution

      CAPTCHA
      This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
      Image CAPTCHA
      Enter the characters shown in the image.
      Promotions
      Image

      Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

      Werkzaamheden: o.a.

      • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
      • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
      • PR & communicatie werkzaamheden

      Interesse? Reageer of informeer