Huisbezoek Breda - Arrest

Huisbezoek Breda (CrvB 19-12-2017, ECLI:NL:CRVB:2017:4473)

Feiten

I.c. gaat het enerzijds over besluitvorming en mandatering en anderzijds over privacy tijdens een huisbezoek. Het college is bevoegd tot onderzoek naar het (voort)bestaan van het recht op bijstand.

De appellante ontving bijstand voor alleenstaande en stond ook als alleenwonend ingeschreven in de Basisregistratie. In december 2014 is door een buitengewoon opsporingsambtenaar bij de afdeling Toezicht en Handhaving een onderzoek ingesteld naar de rechtmatigheid van de verleende bijstand. Op 3 februari 2015 is samen met de inspecteur een huisbezoek afgelegd op het uitkeringsadres. De bevindingen en de resultaten van het onderzoek zijn voor de commissie Sociale Zekerheid (commissie SZ) aanleiding geweest om de bijstand van appellante in te trekken omdat appellante in strijd met haar inlichtingenverplichting niet had gemeld dat zij niet woonde op het uitkeringsadres. Het besluit op bezwaar is door de commissie SD namens het college genomen.

CrvB

I.c. is het bestreden besluit namens het college door de commissie Sociale Zekerheid (commissie SZ) genomen. De Afdeling heeft eerder geoordeeld dat mandaat van de bevoegdheid om op bezwaar te beslissen niet mag worden verleend aan een niet-ondergeschikte. De commissie SD kan worden gezien als een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. Daarom was deze commissie niet bevoegd om in mandaat te beslissen op de bezwaren van appellante tegen de genomen besluiten. Het college heeft echter het bestreden besluit voor zijn rekening genomen, zodat, gelet op het bepaalde in art. 6:22 Awb, in de onbevoegdheid van de commissie SD geen reden is gelegen het bestreden besluit niet in stand te laten.

Wat betreft het onderzoek naar de woonsituatie geldt het volgende. Het college is bevoegd om onderzoek te doen naar het (voort)bestaan van het recht op bijstand. De opsporingsambtenaar was als gemeenteambtenaar bevoegd het onderzoek namens het college uit te voeren. Een huisbezoek zou niet alleen door een toezichthouder mogen worden uitgevoerd.

Het zonder toestemming openen en onderzoeken van kasten en laden tijdens een huisbezoek is onrechtmatig als hiervoor geen redelijke grond of enige concrete aanleiding voor bestond. De privacy van appellante is in ernstige mate geschonden. Ook omdat in het door de gemeente opgestelde protocol Huisbezoek expliciet staat vermeld dat medewerkers nooit zelf deuren of kasten mogen openen. Men had hier wel medewerking voor kunnen vragen aan appellante.

De opsporingsambtenaar heeft tijdens het huisbezoek foto’s gemaakt van de woning terwijl niet is gebleken dat appellante hem daarvoor toestemming heeft verleend. Het is toegestaan om zonder toestemming van een belanghebbende openlijk van foto’s te maken tijdens een huisbezoek. Mits de foto’s alleen de manier van bewoning betreffen en bijdragen aan een behoorlijke verslaglegging door het college. Foto’s kunnen hierbij aanzienlijk bijdragen aan de verduidelijking. De foto’s dienen dan ook gerechtvaardigde belangen van het college.

Kern

Het niet bevoegd beslissen op bezwaar hoeft niet te leiden tot vernietiging van het bestreden besluit. Wat betreft huisbezoeken wordt geoordeeld dat dit niet door een daartoe aangewezen toezichthouder hoeft te worden gedaan. Het zonder toestemming maken van foto’s tijdens het huisbezoek brengt niet een ongerechtvaardigde inbreuk op de privacy met zich mee. Het zonder toestemming openen van tijdens een huisbezoek is echter wel in strijd met het recht op privacy.

 

 

 

Check page access:
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
845
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.