Artikelsamenvatting bij Transitions to adulthood: What we can learn from the West van Fustenberg - 2013


Hoe werd er in de jaren 70 gedacht over de veranderingen in het gezinsleven? 

W. Goode heeft in 1963 een studie gepubliceerd, waarin hij voorspelde dat andere delen van de wereld het westerse model van het gezinsleven zouden overnemen. Hij voorspelde dat de industrialisatie en gezinsvorming op elkaar aan zouden sluiten. Afgeleid van de Parsonian theorie, ging hij ervan uit dat een economie gebaseerd op banen het nodig heeft dat er meer opleiding en vrije arbeid zou komen, waardoor de traditionele gezinsvormen, gebaseerd op gearrangeerde huwelijken en leiderschap van de ouderen, minder noodzakelijk zou worden. Dit was de Eerste Demografische transitie. De tweede demografische transitie was het feminisme, de dalende geboortecijfers en het destabiliseren van het huwelijk. Goode’s theorie klopt hierin niet; ook de westerse samenleving en het gezinsleven blijft enorm veranderen. 

Hoe kunnen we de komende veranderingen in Azie verklaren? 

We moeten kijken naar de veranderingen in de westerse samenleving. Die veranderingen zullen niet exact overgenomen worden, vanwege de vrije markt, het kapitalisme en de veranderende technologie, maar kunnen wel aanwijzingen geven. 

Wat is er veranderd sinds de jaren 60? 

In de jaren zestig begon de volwassenheid direct nadat de adolescentie stopte, maar dat is nu niet meer het geval, de overgang naar volwassenheid is nu meer een proces dat vijf tot tien jaar langer duurt dan voorheen en niet iedereen trouwt en krijgt kinderen. De overgang verloopt ook niet meer voor iedereen hetzelfde, de een gaat verder studeren, de ander blijft langer bij zijn ouders wonen en ze beginnen vaak pas richting de dertig aan kinderen in plaats van rond de twintig. 

Ook de seksuele ontwikkeling is veranderd, adolescenten beginnen nu vaak al met seks ruim tien jaar voor ze trouwen en er zijn steeds meer volwassenen die alleenstaande ouder worden. Het huwelijk is nu meer een viering en een keus dan een verplichting. 

De overgang naar volwassenheid is voor mannen en vrouwen steeds meer gelijk geworden, vrouwen ronden steeds vaker school af en gaan werken. Het leeftijdsverschil tussen mannen en vrouwen is verkleind, hoewel vrouwen vaak nog wel iets jonger zijn. 

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende landen? 

Klasse, regio’s, etniciteit en religie zorgen voor verschillen in de veranderingen tussen mensen. Veel van die verschillen zijn terug te leiden tot lokaal demografische, sociale, economische en ideologische verschillen. 

Waarom is de overgang naar volwassenheid veranderd? 

Allereerst speelt de verandering in de economie een belangrijke rol en de groei van de noodzaak van opleiding op de banenmarkt. Doordat er meer opleiding nodig is, meestal zo’n vijf jaar langer, kan je pas later aan het werk. Daarnaast zorgen de hoge werkeloosheid cijfers voor minder zekerheid in de baan. Daarnaast worden minder ervaren werkers minder makkelijk aangenomen, omdat ze minder stabiel en productief zouden zijn. 

Ouders zijn gewilliger geworden om kinderen te ondersteunen in de opleiding, doordat de gezinnen kleiner werden en ouders meer zijn gaan investeren. Mogelijk heeft de verlenging van de levensverwachting ook iets te maken met de mogelijkheid van ouders om kinderen te ondersteunen. 

Een andere factor is de veranderende kijk op seks voor het huwelijk. Er is meer mogelijk mbt anticonceptie en de normen zijn verzwakt. Abortus is steeds gemakkelijker geworden. Seksuele vrijheid heeft het mogelijk gemaakt om later te trouwen. 

Hoe wordt de periode tussen adolescentie en volwassenheid genoemd? 

De periode van semi-autonome is de periode waarin jongeren geen adolescenten en geen volwassenen zijn. Dit is een levensfase geworden die volgt op  de adolescentie.

Wat is de invloed geweest van het opbreken van de sekseverschillen? 

Vrouwen studeren nu vaker door en er wordt verwacht dat ze langer blijven werken. Daardoor wordt er op latere leeftijd een gezin gesticht. Door de betere anticonceptie is het ouderschap een keuze geworden en kinderloosheid wordt geaccepteerd. 

Wat zijn de verschillen binnen de westerse samenleving? 

De verschillen tussen de landen ontstaan door de verschillende economische condities, de verschillende onderwijssystemen, de gelijkheid tussen man en vrouw en de acceptatie van seks voor het huwelijk. 
Ook religie en etniciteit bepaalt veel in de tijdstippen waarop veranderingen worden doorgemaakt. 

Hoe zit het met de veranderingen naar volwassenheid in Azië? 

De veranderingen in de opleiding zijn al ingezet in Azië. Deze verandering is een bijproduct van de economische groei en de vergrootte vraag naar werknemers die hoger opgeleid zijn. Ook vrouwen gaan al meer naar school, waardoor vrouwen meer participeren in de arbeidsmarkt. Zoals Goode voorspelde lijkt de verandering van een agriculturele samenleving naar een op banen gebaseerde economie te zorgen voor een verandering, voor het verminderen van de gezinsvorming. 

De groeiende uitstel van het huwelijk gaat samen met de toename van seksuele activiteiten voor het huwelijk, maar deze toename is beperkt. Dit staat wel in contrast met de westerse patronen. Mogelijk volgt de trend van seks voor het huwelijk de overige veranderingen in plaats van dat het de veranderingen vooraf gaat. Doordat de leeftijd waarop mensen trouwen wel later wordt, daalt het geboortecijfer in Azie wel. 

Het uit huis gaan in Azie is wel veranderd door de latere leeftijd waarop mensen trouwen, maar dit is wel anders gegaan dan in de westerse landen. 

Doordat de sekseverschillen groot blijven in Azie en vrouwen niet altijd het werk op willen geven wanneer ze hoger opgeleid zijn, zullen vrouwen het trouwen steeds vaker helemaal afhouden. Dit gebeurt nu al in Japan. Voorheen was het eerder stoppen met school ook een reden om eerder te trouwen, dat is nu niet meer het geval. Ze zijn dan niet hoog genoeg opgeleid om een gezin te onderhouden. 

Het huwelijk zal steeds meer verandering door gaan maken in Azie, vergelijkbaar als in het westen gebeurde. Verwacht wordt dat het aantal scheidingen zal gaan stijgen, vooral in gezinnen met lagere inkomens. Doordat ouderen hun zeggenschap gaan verliezen, kan het grote gevoel van collectiviteit, dat belangrijk is in Azie, gaan verminderen. Dit wordt versterkt doordat de lager opgeleide gezinnen niet voldoende inkomen meer gaan genereren om een intergenerationele huishouden te onderhouden. 

Wat concluderen de auteurs van dit artikel? 

Vooral het verlengen van het onderwijs, de groeiende seksegelijkheid, de veranderingen in de banenmarkt en de effectiviteit van anticonceptie hebben geleid tot een verandering in de overgang naar volwassenheid. Het zijn macro-level invloeden die effect hebben op het individuele gezinsleven. 
Er zijn wel veel verschillen binnen de westerse samenleving in de veranderingen, maar verwacht wordt dat dezelfde condities ook van invloed zullen zijn op de veranderingen in Azie. 

Access: 
Public

Image

Click & Go to more related summaries or chapters:

Study guide with Developmental psychology: the best scientific articles summarized

Study guide with articles for Developmental psychology

Summaries and study assistance with articles for Developmental psychology

  • for 60+ summaries with articles for Developmental psychology, see the supporting content of this study guide

Related summaries and study assistance

Summaries and supporting content: 
Access: 
Public
This content refers to .....
Psychology and behavorial sciences - Theme
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering

Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
883 1