Artikelsamenvatting bij Therapeutic residential care for children and youth: a consensus statement of the international work group on therapeutic residential care van Whittaker et al. - 2016 - Chapter


Waar gaat het artikel over?

Verschillende landen hebben kritiek en vragen over de groepszorg interventies voor kinderen en volwassenen. De kritiek is:

  1. Er zijn vragen over of er niet betere uitkomsten gevonden kunnen worden voor kwetsbare kinderen en jeugdigen;
  2. Dit zal gedaan moeten worden door meer samenspraak te zoeken met families en te zoeken naar kansen en zorg en support in de thuissituatie en culturen van deze kinderen en jeugdigen. Om daarmee ook mogelijke mishandeling tegen te gaan;
  3. Dat er gekeken moet worden naar hoe de hoge kosten verminderd kunnen worden.

Het is niet mogelijk deze zorg, zoals hij nu is, op te schroeven omdat er geen goed werkende alternatieven zijn gevonden of zijn opgezet in de afgelopen jaren. Daarom zijn er gedeelde ideeën over het effectief verbeteren van bestaande interventies. Verschillende instanties zijn met ideeën gekomen, maar deze zijn nog niet algemeen goedgekeurd. Er moet ook gekeken worden naar de verschillende culturen, omgevingen, contexten en ook een betere kennis komen van de verschillen binnen de residentiële jeugdzorg. 

Wat is therapeutisch residentiële zorg?

De eerste stap naar het identificeren van kritieke en belangrijke elementen in de therapeutische residentiële zorg is het ontwikkelen van een algemeen geaccepteerd en werkende definitie van dit fenomeen.

Het artikel citeert:

"Therapeutische residentiële zorg gaat over het gebruik van een doeltreffend, multidimensionele leefomgeving gemaakt om behandeling te geven en educatie, support, zorg en bescherming te bieden aan kinderen en jeugdigen in omgevingen waar zij kans hebben op de ontwikkeling van mentale en gedragsproblemen. Dit wordt gedaan in samenwerking met verschillende instanties en mensen, binnen de samenleving." 

Therapeutische residentiële zorg wordt geleverd door aangewezen gemeenschappelijke centra binnen een cultuur, wijk of samenleving. Ze delen dezelfde setting karakteristieken, maar daarnaast is er een enorme verscheidenheid in behandeling, de filosofie achter de behandeling en de hoe de praktijk wordt gegeven (denkende aan de intensiteit en duratie van de interventie).

De definitie wordt gezien als een onderdeel en een stap in de richting naar 'een gemeenschappelijke taal' als het gaat om therapeutische residentiële zorg. 

Wat zijn de principes?

De zorg moet niet bestaan uit een soort check-list, maar gebaseerd zijn op de volgende waarden en principes, waar de zorg aan moet voldoen:

  1. primum non nocere: letterlijk vertaald ' als eerste - niet schaden', oftewel, veiligheid gaat voor. Verhalen uit de geschiedenis laten weten dat er kans is op mishandeling en gebruik van kinderen binnen de zorg. Daarom is het van belang dat de veiligheid van het kind altijd voorop staat. 
  2. Het is gericht op een fijne relatie tussen familie/gezin/kind en zorgverleners, zoals sociale pedagogen, leraren, psychologen etc. Het is constant gericht op het behouden van sterke familiebanden, en daarmee gericht op het behouden van support.
  3. De zorg is een groot web van verschillende services van zorg, in de gemeenschap, cultuur en sociale relaties waartoe de familie en het kind behoren. Constant gericht op het behouden van ecologische validiteit. 
  4. Deze zorg is meer dan alleen een platform waarop verschillende evidence-based interventies, technieken of strategieën uitgewerkt kunnen worden. Iedereen leert door te leven, en dat streeft deze zorg ook na. 
  5. Het ultieme doel voor de therapeutische residentiële zorg is het identificeren van evidence-based modellen en strategieën die effectief zijn voor kind/familie, die repliceerbaar zijn voor anderen en schaalbaar zijn op basis van proceduren, structuren en protocollen.

Familie gecentreerde therapie is gebaseerd op 3 centrale ideeën:

  • Behoud en geef kracht aan connecties tussen het kind en de familie;
  • Zorg voor, en support actief volledige participatie van de familieleden in het dagelijks leven van het kind en in het programma;
  • Promoot het hebben van gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitkomsten, gedeelde besluitvorming en actieve relaties tussen familieleden en zorgverleners.

Daarbij moet er ook gedacht worden aan de context en omgeving waarin er onderzoek moet worden gedaan naar betere zorg. De zorg zit verbonden aan meerdere contracten, bepaalde kostenplafonds, en specifieke verwachtte uitkomsten. 

Wat zijn de dimensies van therapeutisch residentiële zorg: interesses voor toekomstig onderzoek?

Door meer duidelijkheid te brengen in de verwachting van deze type zorg, door bijvoorbeeld het gebruik van een duidelijke definitie, wordt getracht ook meer duidelijkheid te bieden voor de zorgverleners en het onderzoek. Daarnaast wordt pleegzorg nu vaak gebruikt om deze zorg uit te kunnen oefenen, omdat het voor het kind niet meer veilig is om in de huidige opvoed situatie te blijven. Maar daarbij is dit een enorme invasieve behandeling/manier van zorg bieden, waarbij je het kind uit de vertrouwde omgeving haalt. 

Waar kan toekomstig onderzoek zich op focussen?

Dit review is gebaseerd op 7 grote thema's voor onderzoek:

  1. Veelbelovende programma modellen en innovatieve ideeën;
  2. Verschillende paden naar therapeutisch residentiële zorg;
  3. Het aangaan van banden met families en partners;
  4. Voorbereiden van jeugd op de transitie naar therapeutische residentiële zorg;
  5. Het verbeteren van onderzoek naar deze type zorg en de logistische, analytische en methodologische innovaties;
  6. De kosten;
  7. Gebruik van focused training en evaluaties voor de zorgverleners.
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Image

Click & Go to more related summaries or chapters:

Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen bij Jeugdzorg in Beweging (UL) 22/23

Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen bij Jeugdzorg in Beweging (UL) 22/23

Supporting content: 
Access: 
Public
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
833