Psychology and behavorial sciences - Theme
- 17721 reads
De belangrijkste ontwikkelingstaak voor adolescenten is het ontwikkelen van psychosociale autonomie. Daarvoor moet een adolescent een besef ontwikkelen van hun eigen identiteit, ze moeten zich daar zeker over voelen. Daarnaast moeten ze de vaardigheden ontwikkelen om betekenisvolle relaties met anderen te vormen, onderhouden en beëindigen. Als laatste moeten ze gewend raken aan gevoelens van seksueel verlangen, moeten ze hun seksuele oriëntatie definiëren en accepteren en meoten ze leren hoe ze deel kunnen nemen in eerlijke, gedeelde en veilige seksuele relaties. Om dat allemaal te ontwikkelen, moet een adolescent twee vaardigheden ontwikkelen; zelf-presentatie en zelf-onthulling. Dat zijn allebei vaardigheden die moeten worden aangeleerd en geoefend. Zelf-presentatie is het selectief presenteren van aspecten over jezelf. Dit doe je op basis van de reacties die je terugkrijgt van anderen. Zelf-onthulling is het onthullen van intieme aspecten van zichzelf. Dit zorgt ervoor dat je kunt valideren of je cognities en emoties accuraat zijn en maakt het mogelijk om hechte vriendschappen en relaties te ontwikkelen.
Eenderde van de adolescenten praat liever online over ingewikkelde onderwerpen dan face to face. Dit komt mogelijk door de beheersbaarheid, wat een gevoel van veiligheid geeft. Door de beheersbaarheid kunnen adolescenten hindernissen van offline communicatie online makkelijker overwinnen.
Op het internet ervaren adolescenten verschillende vormen van anonimiteit, anonimiteit van de bron en audiovisuele anonimiteit. Bij anonimiteit van de bron is het onbekend wie de berichten stuurt. Bij audiovisuele anonimiteit is er geen of minder sprake van non-verbale aanwijzingen binnen de communicatie en de visuele of auditieve hulpmiddelen die ze gebruiken kunnen adolescenten zelf sturen.
Gedacht werd dat de anonimiteit online zorgt voor het verdwijnen van een gevoel van individualiteit. Het kan ervoor zorgen dat er minder waarde wordt gehecht aan wat anderen van je vinden.
Anonimiteit heeft voor en nadelen. Online anonimiteit zorgt voor minder onzekerheid over de fysieke verschijning. Aan de andere kant kan anonimiteit zorgen voor meer impulsieve reacties.
De meeste online communicatie is asynchroon, adolescenten kunnen berichten veranderen en erop reflecteren voor ze het versturen. Dit is vooral een voordeel voor verlegen, onzekere adolescenten. Het voordeel is dat adolescenten beter nadenken voor ze informatie versturen, wat de zelf-presentatie en zelf-onthulling kan verbeteren. Daarentegen kunnen ze informatie ook zo aanpassen dat het bewust pijnlijk wordt voor een slachtoffer.
Het internet is nu heel toegankelijk, waarbij adolescenten makkelijk hun gesprekspartners kunnen kiezen en gemakkelijk informatie kunnen delen met veel verschillende mensen. Adolescenten kunnen hun zelf-presentatie en zelf-onthulling beter en efficiënter controleren, waardoor ze makkelijker vriendschappen kunnen vormen. Het nadeel is dat er ook makkelijker contact kan ontstaan met mensen die niet altijd adequaat of positief zijn.
Zelfconcept is de mate waarin overtuigingen en meningen over zichzelf duidelijk en zelfverzekerd zijn gedefinieerd en of ze consistent en stabiel zijn. Zelfvertrouwen is het evaluatieve aspect van de zelf.
Er zijn twee hypotheses over het zelfconcept. De fragmentatie hypothese gaat ervan uit dat het gemak waarmee online identiteiten kunnen worden ontwikkeld, kunnen zorgen dat de persoonlijkheid fragmenteert. De vele mogelijkheden tot relaties vergroten de fragmentatie. De zelfconcept unity hypothese gaat ervan uit dat het internet adolescenten de mogelijkheid geeft om met meer mensen van verschillende achtergronden te communiceren, waardoor ze hun identiteit kunnen valideren. Welke van de twee het geval is, hangt af van factoren zoals eenzaamheid.
Alle theorieën over het zelfvertrouwen gaan ervan uit dat er een universeel verlangen is van de mens om zijn zelfvertrouwen te behouden en beschermen. Twee belangrijke voorspellers voor het zelfvertrouwen zijn de controle over de omgeving en de acceptatie van anderen. Online communicatie kan beide aspecten bieden. Online communicatie blijkt het zelfvertrouwen van adolescenten over het algemeen te vergroten, behalve bij overmatig internetgebruik.
De rich-get-richer hypothese gaat ervan uit dat adolescenten die al sterke sociale vaardigheden hebben, meer profijt hebben van het internet om vriendschappen te vormen. De sociale compensatie hypothese gaat ervan uit dat internet vooral een voordeel is voor eenzame en angstige adolescenten, vanwege de controleerbaarheid van online communicatie. De rich-get-richer hypothese krijgt meestal de meeste wetenschappelijke ondersteuning.
De displacement hypothese noemt dat online communicatie de bestaande offline vriendschappen schaadt, doordat er minder tijd aan besteed wordt. Online contacten worden daar gezien als zwakke relaties die weinig gevoel van affectiviteit en inzet vragen. De stimulatie hypothese zegt daarentegen dat online communicatie de mogelijkheden tot communicatie met bestaande vrienden vergroot, waardoor het juist de vriendschappen versterkt. Deze hypothese krijgt de meeste wetenschappelijke steun.
De internet-enhanced self-disclosure hypothese is gebaseerd op drie uitgangspunten. Online communicatie zou een veilige omgeving bieden om zelf-onthulling te faciliteren. Daarnaast lijkt meer online zelf-onthulling de kwaliteit van vriendschappen te verbeteren en medieert zelf-onthulling in de relatie tussen online communicatie en de kwaliteit van vriendschappen.
Een belangrijk risico van online communicatie is online pesten en de mogelijkheid daartoe wordt versterkt door de anonimiteit, asynchroniciteit en toegankelijkheid. Dit zorgt ervoor dat ontremd gedrag gestimuleerd wordt, dat er minder kans is op confrontatie met de pester en dat het pestgedrag ook op lange termijn terug te halen is.
Het internet faciliteert de seksuele ontdekking van adolescenten. Ze kunnen makkelijker gevoelige seksuele onderwerpen bespreken dankzij de anonimiteit. Online communicatie is relatief veilig om seksualiteit te ontdekken, vooral voor homoseksuele adolescenten.
Het nadeel is dat online communicatie een groter risico geeft op ongewilde seksuele intimidatie. Adolescenten met het grootste risico zijn homoseksuele jongens en mensen die onzeker zijn over hun geaardheid, adolescenten die zijn misbruikt en tieners die offline ook riskant gedrag laten zien en tieners die chatsites bezoeken en online met vreemden praten over seks.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Main summaries home pages:
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1392 | 1 |
Add new contribution