Privacy en gemeenten: de Algemene Verordening Gegevensverwerking - de Vries & Meijer - 2017 - Artikel

1. Wat is de nieuwe Europese privacywet?

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: de AVG) in de gehele Europese Unie (EU) van toepassing. De AVG brengt grote wijzigingen aan in het Europese privacyrecht. Voor de inwerkingtreding van de AVG hanteerde elk land zijn eigen privacywetgeving. De AVG treedt in de plaats van de Europese Privacyrichtlijn 1995 en de daarop gebaseerde Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wpb). De verordening heeft anders dan de Privacyrichtlijn rechtstreekse werking in alle lidstaten. Hiermee lost de nieuwe regelgeving grotendeels de fragmentatie van de Europese privacywetgeving op. Sommige bepalingen uit de AVG moeten wel in nationale regelgeving nader worden uitgewerkt, zoals die omtrent de nationale toezichthouder.

2. Waarop ziet de nieuwe wetgeving?

Onderwerp van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is de verwerking van persoonsgegevens. Art. 4 onderdeel 1 AVG verstaat hieronder ‘alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare persoon’. Daaronder vallen allerlei soorten informatie, bijvoorbeeld omtrent verblijfplaats, vingerafdruk en pasfoto, maar ook arbeidsverleden en het bezoek van websites. Op de verwerking van bijzondere persoonsgegevens, zoals bepaalde medische informatie en informatie omtrent ras, politieke overtuiging of religie (art. 9 lid 1 AVG), is strengere regelgeving van toepassing. ‘Verwerking’ omvat alle handelingen die worden uitgevoerd met persoonsgegevens, zoals opslaan, gebruik en doorzenden.

Volgens de AVG is de ‘verantwoordelijke’ de partij die het doel en de middelen voor de verwerking van de persoonsgegevens bepaalt (art. 4 onderdeel 7 AVG). Dat is meestal de gemeente. Onder ‘betrokkene’ vallen meestal de burger en ambtenaren. Als ‘verwerker’ kwalificeert doorgaans de partij die de gemeente inschakelt om persoonsgegevens te verwerken. Toezicht op de naleving van de AVG is de taak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

3. Welke verplichtingen legt de AVG op?

Volgens art. 5 lid 1 AVG zijn de basisbeginselen van de verordening ‘doelbinding’, ‘minimale gegevensverwerking’, ‘juistheid’, ‘opslagbeperking’ en ‘integriteit en vertrouwelijkheid’. Nieuw ten opzichte van de Wpb is de ‘verantwoordingsplicht’; ingevolge art. 5 lid 2 AVG moeten gemeenten kunnen aantonen dat zij de beginselen naleven. Op grond van art. 30 lid 1 AVG dienen gemeenten ook hun verwerkingsactiviteiten bij te houden, dit is de zogenaamde ‘documentatieplicht’. Bij de uitvoering van de verordening moeten de gemeenten uitgaan van ‘privacy-by-design’ en privacy-by-default’ (art. 25 AVG), wat betekent dat ze bij het opstellen van nieuw beleid vanaf het begin af aan privacy meewegen.

Alle verwerkingen moeten voldoen aan tenminste één van de zes in art. 6 AVG genoemde voorwaarden. Hoewel deze grotendeels overeenkomen met die in de Wpb, bevatten ze enkele zwaardere restricties op gegevensverwerking door gemeenten. Zo kan de verwerking van gegevens van een burger door de gemeente niet gebaseerd worden op toestemming. Ook bevat de AVG in art. 13 en 14 AVG een uitgebreide verplichting van de verantwoordelijken om informatie te verstrekken aan betrokkenen. Die informatie bevat onder andere de contactgegevens van de gemeente, het doel en de grondslag van de verwerking en rechten van de betrokkene ten opzichte van de gemeente. Art. 12 en 13 AVG vullen de technische details van de informatieplicht nader in. Een gemeente die samenwerkt met andere gemeenten of private instellingen bij het verwerken van gegevens dient met die partijen een overeenkomst te sluiten die inhoudelijk voldoet aan de voorwaarden van art. 26 AVG.

Ingevolge de AVG dient in sommige situaties een zogenaamde ‘gegevensbeschermingseffectenbeoordeling’ uitgevoerd te worden. Dit heet ook wel een Privacy Impact Assessment (PIA). Deze moet onder andere plaatsvinden in het geval van grootschalige gegevensverwerking en stelselmatige monitoring van publieke ruimte (art. 35 lid 4 AVG).

4. Wat zijn de rechten van betrokkenen?

De AVG geeft aan betrokkenen bepaalde rechten ten opzichte van gemeenten. Hieronder vallen onder andere het recht van inzage (art. 15 AVG) en het recht van bezwaar (art. 21 AVG). Nieuw vergeleken met de Wpb is het recht op gegevensopenbaarheid (art. 20 AVG). De betrokkene heeft het recht om zijn eigen persoonsgegevens te verkrijgen van de gegevensverwerker, zodat hij deze kan overdragen aan een andere partij. Ook het recht op beperking van de verwerking (art. 18 AVG) is nieuw  ten opzichte van de Wpb.

5. Hoe werkt de beveiliging en de meldplicht datalekken?

Gemeenten dienen op grond van art. 32 lid 1 AVG een op het risico afgestemd beveiligingsniveau te waarborgen. Daaronder vallen bijvoorbeeld maatregelen als het pseudonimiseren van persoonsgegevens en het gebruik van gebruikersaccounts en wachtwoorden. Bij de beoordeling van het beveiligingsniveau moet de gemeente rekening houden met risico’s als gevolg van vernietiging, wijziging en ongeoorloofde toegang tot gegevens (art. 32 lid 2 AVG). Uit onderzoek blijkt dat datalekken veel voorkomen bij gemeenten. Datalekken moeten worden gemeld aan de AP en in ernstige gevallen ook aan betrokkenen (art. 33 en 34 AVG).

6. Wie is de functionaris voor gegevensbescherming?

Art. 37 lid 1 AVG verplicht gemeenten om een functionaris voor gegevensbescherming (FG) in te stellen. Deze functionaris moet deskundig zijn op het gebied van privacywetgeving en –praktijk (lid 5). Daarnaast moet hij of zij op grond van de Europese Art 29-werkgroep WP29 ook goede kennis hebben van de administratie en procedure van de betreffende organisatie. De taken van de functionaris staan opgesomd in art. 39 AVG. De WP29 adviseert dat overheidsinstanties alle gegevensverwerkingen onder de verantwoordelijkheid van de FG plaatsen. Op grond van art. 38 AVG moet de gemeente de functionaris faciliteren in de onafhankelijke uitvoering van diens taak.

7. Hoe moet worden omgegaan met bijzondere persoonsgegevens?

Art. 9 lid 1 AVG verbiedt de verwerking van bijzondere persoonsgegevens, tenzij er sprake is van een uitzondering. De lijst met uitzonderingen moet nog door de wetgever in de Uitvoeringswet AVG worden opgemaakt.

8. Hoe ver strekt de boetebevoegdheid van de AP?

De AP kan een hoge geldboete opleggen, namelijk tot een maximum van 20 miljoen euro (art. 83 lid 6 AVG). Ondernemingen kunnen een nog hogere boete ontvangen door een bijtelling tot 4% van de totale wereldwijde jaaromzet. De AVG geeft ruimte aan lidstaten om hiervan af te wijken. De Nederlandse wetgever heeft nog geen duidelijkheid gegeven over of zij wel of niet van deze mogelijkheid gebruik zal maken.

Access: 
Public

Image

Click & Go to more related summaries or chapters:

Samenvatting bij belangrijke artikelen voor Bestuursrecht

Samenvatting bij belangrijke artikelen voor Bestuursrecht, zoals behandeld tijdens diverse bachelor vakken over Bestuursrecht aan Nederlandse universiteiten in de periode 2016-2018

Maak gebruik van onderstaande links voor het lezen van de samenvattingen.

Summaries and supporting content: 
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
767