Artikelsamenvatting bij Development during adolescence: The impact of stage-environment fit on young adolescents' experiences in schools and in families van Eccles e.a. - 1993

Dit onderzoek focust op de vraag of er iets uniek is aan de adolescentie, waardoor jongeren vaker problemen vertonen. De hypothese hierbij is dat er een mismatch bestaat tussen de behoeften van de adolescent en de mogelijkheden die uit hun sociale omgeving aangeboden worden. Adolescenten vertonen vaker problemen op school, maar ook in gezinsinteracties. Adolescenten krijgen ruzie met hun ouders, wat veroorzaakt kan worden door intrapsychische veranderingen tijdens de adolescentie. Andere verklaringen zijn dat in deze periode er veel verandert in het leven van de adolescent, zoals het veranderen van school. Er kan sprake zijn van een onvoldoende person-environment fit in de nieuwe school.


Dit onderzoek focust op de vraag of er iets uniek is aan de adolescentie, waardoor jongeren vaker problemen vertonen. De hypothese hierbij is dat er een mismatch bestaat tussen de behoeften van de adolescent en de mogelijkheden die uit hun sociale omgeving aangeboden worden. Adolescenten vertonen vaker problemen op school, maar ook in gezinsinteracties. Adolescenten krijgen ruzie met hun ouders, wat veroorzaakt kan worden door intrapsychische veranderingen tijdens de adolescentie. Andere verklaringen zijn dat in deze periode er veel verandert in het leven van de adolescent, zoals het veranderen van school. Er kan sprake zijn van een onvoldoende person-environment fit in de nieuwe school.

Rol van school

Er zijn verschillende visies op de rol die de school speelt in deze interactie. De grootte van de school kan invloed hebben. Zo is uit onderzoek gebleken dat kleine scholen veel voordelen bieden op het gebied van motivatie. Ook de kwaliteit van de leraar en de kwaliteit van de leerkracht-leerling interactie kan hier invloed op hebben. Een verandering in deze factoren kan dus invloed hebben op het functioneren van een adolescent.

De person-environment fit suggereert dat adolescenten die geen goede fit hebben met hun omgeving, slechter zullen functioneren. Leerkrachten zullen er dus alles aan moeten doen om de fit tussen (de behoeften van de) leerling en omgeving ideaal te maken, ook als de behoeften veranderen. Hierbij moet uitgegaan worden van wat de behoeften zijn, hoe de leerling gemotiveerd kan worden tot verdere ontwikkeling en hoe de ontwikkeling verloopt in vergelijk met andere leerlingen. De fit wordt beïnvloed door verschillende factoren en kan dus ook door verschillende factoren veranderen. Zo spelen schoolniveau, grootte van de school en bureaucratie een rol. In de overgang tussen basisschool en middelbare school zijn zes patronen te onderscheiden:

Op middelbare scholen is er een grotere nadruk op de macht van de leerkracht en discipline, terwijl op de basisschool meer ruimte is voor eigen inbreng en keuzes. Dit kan voor problemen zorgen aangezien er autonomie weggenomen wordt bij de overgang.

Op de middelbare school is er minder persoonlijk en positief contact tussen leerling en leerkracht. Daarnaast vertrouwen leerkrachten hul leerlingen minder dan op de basisschool.

Op de middelbare school wordt meer klassikaal gedaan en worden resultaten en voortgang openbaar geëvalueerd. Dit verhoogd de concurrentie tussen leerlingen.

Een van de grootste gevonden verschillen is dat leerkrachten in de brugklas (7th grade) zichzelf als minder bekwaam beoordelen, zeker met leerlingen die problemen vertonen.

Het werk in de brugklas vereist minder cognitieve vaardigheden dan dat op de basisschool. Er wordt vaak vanuit gegaan dat dit wel zo is, terwijl uit het onderzoek blijkt dat vooral in het 3e jaar op de middelbare school (grade 9) de weinig eisende activiteiten het meest voorkomen.

Er bestaat een groot verschil in beoordeling van competentie en prestaties tussen de basisschool en middelbare school. Op de middelbare school wordt kritischer gekeken naar hoe een leerling presteert en zijn de cijfers gemiddeld lager. Dit kan een grote impact hebben op het zelfvertrouwen van de leerling en daarmee op motivatie.

Rol van de omgeving

    Adolescenten hebben een veilige, intellectueel stimulerende omgeving nodig om met deze veranderingen om te kunnen gaan. Er is dus veel mis met het systeem zoals het nu is. De keuzevrijheid wordt beperkt, juist nu adolescenten daar behoefte aan hebben. Cognitieve vaardigheden worden niet getest, terwijl die juist groeien en de sociale groepen rond de jongeren worden door de overgang naar een andere school opgebroken. En dat terwijl peer-ondersteuning erg belangrijk is in deze periode. Deze fouten liggen echter in het bureaucratische systeem, en niet bij de leerkrachten. Zij hebben vaak ook moeite met les geven op een manier die bij hen past, en effectief is voor de leerlingen.

    In dit onderzoek worden de zovenstaande veranderingen nader bekeken. Er werd een 2-jarig longitudinaal onderzoek gestart op 12 scholen met in totaal 1500 leerlingen. Het grootste verschil dat gevonden werd was het zelfvertrouwen van de leerkrachten in hun werk. Dit had invloed op de zelfredzaamheid van de leerlingen. Ook deze relatie is getest, waaruit naar voren kwam dat leerlingen die van een leerkracht met veel zelfvertrouwen overschakelden naar een leerkracht met weinig zelfvertrouwen aan het eind van hun eerste jaar op de middelbare school (7th grade) zichzelf lager inschatten met betrekking tot bekwaamheid in schoolvaardigheden dan leerlingen die gelijk bleven of erop vooruit gingen wat betreft zelfvertrouwen van de leerkracht. Een verandering in de aard van de relatie met de leerkracht heeft invloed op de interesse van leerlingen in het vak dat de leerkracht geeft. Dit werkt twee kanten op, leerlingen die de leerkracht aardig vinden zullen meer hun best doen voor zijn vak, terwijl leerlingen die het slecht kunnen vinden met de leerkracht vaak minder interesse tonen in het vak.

    De person-environment fit is ook getest in dit onderzoek. De ontwikkeling tijdens de puberteit leidt tot een behoefte aan meer autonomie. Dit is duidelijk te zien bij onderzoek onder de meisjes. Vroege starters gaven aan minder autonomie te ervaren dan meisjes die op tijd, of laat in de puberteit kwamen. De behoefte veranderde dus, terwijl het aanbod gelijk bleef. Leerkrachten behandelden vroege starters anders dan de meisjes die op tijd of laat starten met de puberteit. Daarnaast ervaren de vroege starters de klas anders dan de andere meisjes. Hoe dit precies werkt moet nog onderzocht worden.

    Door de slechte fit die vroege starters ervaren, lopen zij meer risico op regeloverschrijdend gedrag en spijbelen. Meisjes die aangeven dat ze geen zeggenschap hebben, maar dat wel zouden moeten hebben (can’t but should), lopen meer risico op normbrekend gedrag en slechte resultaten op school.

    Ook in de gezinnen verandert er veel als jongeren van school wisselen. Er ontstaat een stressvolle periode waarin jongeren autonomer willen worden, terwijl de ouders vaak nog niet toe zijn aan het loslaten van de regels. Jongeren gaan ook steeds meer tijd doorbrengen met vrienden in plaats van thuis. Jongeren komen in aanraking met andere ouders en gaan zich afvragen of de opvoedpraktijken van hun ouders wel zo goed zijn. Dit leidt vaak tot het betwijfelen van de autoriteit van de ouders. Daarentegen kunnen ouders juist beschermender worden aangezien ze de veranderingen in hun kinderen opmerken. De meeste ruzies gaan over kleine zaken zoals je kamer opruimen. Dit komt doordat de jongere vindt dat dit nu zijn eigen zaak is, terwijl ouders vast willen houden aan de regels die zij opgesteld hebben. Deze autonomie niet krijgen kan problemen op school en zelfvertrouwen van de jongere beïnvloeden.

    De omgeving van adolescenten moet een goede fit zijn met de behoeften van de adolescent. Dit geldt zowel voor school als voor in het gezin. Voor het welzijn van de leerling en de leerkracht zou er veel moeten veranderen op de middelbare scholen. Daarnaast zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de person-environment fit bij adolescenten thuis.

    Access: 
    Public
    Work for WorldSupporter

    Image

    JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

    Working for JoHo as a student in Leyden

    Parttime werken voor JoHo

    Image

    Click & Go to more related summaries or chapters:

    Study guide with Developmental psychology: the best scientific articles summarized

    Study guide with articles for Developmental psychology

    Summaries and study assistance with articles for Developmental psychology

    • for 60+ summaries with articles for Developmental psychology, see the supporting content of this study guide

    Related summaries and study assistance

    Summaries and supporting content: 
    Access: 
    Public
    This content refers to .....
    Psychology and behavorial sciences - Theme
    Comments, Compliments & Kudos:

    Add new contribution

    CAPTCHA
    This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
    Image CAPTCHA
    Enter the characters shown in the image.
    Check how to use summaries on WorldSupporter.org


    Online access to all summaries, study notes en practice exams

    How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

    • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
    • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
    • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
    • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
    • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

    Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

    There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

    1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
      • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
    2. Use the topics and taxonomy terms
      • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
    3. Check or follow your (study) organizations:
      • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
      • this option is only available trough partner organizations
    4. Check or follow authors or other WorldSupporters
      • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
    5. Use the Search tools
      • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
      • The search tool is also available at the bottom of most pages

    Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

    Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

    Field of study

    Check the related and most recent topics and summaries:
    Activity abroad, study field of working area:
    Access level of this page
    • Public
    • WorldSupporters only
    • JoHo members
    • Private
    Statistics
    1006 1