Ga als vrijwilligers mangroves helpen herstellen in Madagaskar

Ga aan de slag als vrijwilliger in Ambondrolava (Madagaskar) om samen met lokale projectmedewerkers onderzoek te doen en onderhoud te plegen aan de bedreigde mangrove bossen. Er is steeds plaats van maximaal 4 vrijwilligers en de duur van het project is tussen de 1 en 3 maanden. Het is mogelijk om binnen je verblijf in Ambondrolava je PADI te halen of andere duikbrevetten afhankelijk van je huidige skills. Ben je op zoek naar een stage in Madagaskar? Als je een studie volgt die aansluit op de kernactiviteiten van de organisatie ben je vast van harte welkom.

Reefdoctor probeert conservatie van de mangrovebossen en koraalriffen steeds te combineren met educatie van de lokale bevolking en het ontwikkelen van duurzame inkomstenbronnen als bescherming tegen overexploitatie van het lokale ecosysteem.

Wat kun je verwachten van het Mangrove Vrijwilligersprogramma van ReefDoctor:

  • Mangrovemonitoring en gegevensverzameling.
  • Planten van mangroves & testen van kweekmethoden.
  • Visvangstonderzoek en identificatie van soorten aanwezig in het mangrovekanaal.
  • Onderhoudswerkzaamheden in de plantenkwekerij en planten van terrestrische bomen rondom het terrein.
  • Assisteren bij het verzorgen van de tuin en de projectlocatie in het algemeen.
  • Materiaal ontwikkelen voor outreach- en educatieve programma's.
  • Leer de Malagassische Vezo-taal.
  • Help de vrouwenvereniging bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, marketing en boekhouding.
  • Bezoek de aquacultuurprojecten van Reef Doctor in de baai van Ranobe, help bij de maandelijkse verkoop van zeekomkommers.
  • Help het onderwijsteam om Reef Doctor Juniors bij projecten te betrekken.
  • Ervaar het leven op een rustieke manier naast een traditionele Malagassische kustgemeenschap en krijg inzicht in de unieke Vezo-cultuur
  • Ervaar uit de eerste hand hoe een ngo voor natuurbehoud werkt.
  • Geniet van het verkennen van de omgeving; de populaire badplaats Spiny Forest of bezoek een van de regionale Nationale Parken (in je vrije tijd, op eigen kosten).

Let op: van juli t/m september maken zo'n 7000 bultrug walvissen gebruik van de baai waar je werkt voor het krijgen en zogen van de jongen.

Related content or attachment:
Tijdens je vakantie op Bonaire een dagje aan de slag als vrijwilliger?

Tijdens je vakantie op Bonaire een dagje aan de slag als vrijwilliger?

Bonaire vrijwilligerswerk op het strand

Elke 2e zondag van de maand kan je op de stranden van Bonaire helpen met het schoonmaken van de stranden en kustlijn. Combineer je Carribische vakantie met een goede daad. De organisatie achter deze acties is Clean Coast Bonaire. Zij gebruiken de opruimacties om inzicht te krijgen in het afval dat aanspoelt en doen ook onderzoek met deze data. Het 'leuke' aan de kust van Bonaire is dat er producten uit heel Latijns Amerika maar zelfs ook Azie aanspoelen. Na een paar dagen aan het strand of na een paar mooie snorkel tours zul je zien dan het schoonmaken van de zee en stranden hard nodig is. Alle kleine beetjes helpen bij het opschonen van de plastic soep.

Check voor jouw actieve zondag wel even op welke van de 3 locaties ze die dag aan de slag gaan: Piedra Pretu, Boka Onima of Te Amo Beach.

"It's easy, fun & there will be cookies...."

Volunteer in Portugese Permaculture project and help restore the local ecosystem after catastrophic wildfires

Volunteer in Portugese Permaculture project and help restore the local ecosystem after catastrophic wildfires

forest fire portugal

At permaculture project Quinta do Vale a lot of work can be done. For years they have been creating their own small scale permaculture area in a Portugese valley. Through education and training they also try to have impact on a greater amount of people. But in 2017 great wildfires destroyed a large part of the valley and also a part of their permaculture property. The upside of the fires could be that locals might open up for a more sustainble land use. Taking good care of the land could have helped reducing the impact of the 2017 fires. As a volunteer you are very welcome to help them reforest the area. Get in contact through their website for updates on the volunteer needs.

They now welcome (quoted from their website):

  • If you want to just rock up in a campervan or with a tent and stay a couple of nights, you’re welcome.
  • If you’re just looking for a park-up while you do other things in the area, you’re welcome.
  • If you want to stay from a week to a month or two, volunteer some work and learn everything you can, you’re welcome.
  • If you’re particularly interested in doing some natural building repairs and reconstruction, you’re welcome.
  • If you have DIY skills or a trade and fancy coming to spend a summer helping us and the rest of the community, you’re welcome and we will all love you forever.
  • If you want to come and download all the accumulated knowledge and experience that’s in my head from nearly a decade living off grid, you’re welcome to do that too.
Stage of vrijwilligerswerk in de Filipijnen in marine conservation of biologie

Stage of vrijwilligerswerk in de Filipijnen in marine conservation of biologie

tropical beach

Loop stage op een tropisch eiland waarbij je onderzoek doet naar biodiversiteit, ecosystemen, klimaatverandering of een ander thema rond marine conservation. Je kunt hier ook terecht voor je stage om divemaster te worden.

Als vrijwilliger ben je bij dit project van harte welkom. Als ervaren duiker kun je meteen aan de slag, of nog wat extra lessen volgen. Als beginner haal je tijdens je vrijwilligerswerk meteen je PADI. Hoe je wel van de natuur maar niet van duiken (of niet elke dag)? Deze organisatie is actief met beach cleanups, voorlichting en milieu educatie en het beschermen planten van mangroves.

Werkzaamheden worden georganiseert vanuit Zamboanguita – 30 km vanaf Dumaguete op het eiland Negros Oriental - geniet vooral van de reis, want je bent er dus niet zomaar.

This content is used in bundle:

Natuur beschermen en dieren spotten: vrijwilligersprojecten, stages en tips van SanderP

Volunteer projects and support - WorldSupporter Theme
Vrijwilligerswerk Sumatra: onderwijs, afvalbeheer, recycling, permacultuur en natuurbehoud

Vrijwilligerswerk Sumatra: onderwijs, afvalbeheer, recycling, permacultuur en natuurbehoud

volunteers project wings Sumatra

Ga als vrijwilligers aan de slag bij deze Duitse organisatie die werkt vanuit een zelf-gebouwd Recycling Village in Noord-Sumatra, bij Gunung Leuser National Park. Je bent welkom om te helpen bij de diverse projecten van de stichting van 1 week tot maximaal 6 maanden. Als vrijwilliger draai een mee in de actuele projecten rond (milieu/natuur) onderwijs, afvalbeheer, recycling, permacultuur, herbebossing en natuurbehoud. In het nationaal park leven onder andere Orang-oetans, alle projecten helpen op de korte en/of langere termijn bij het beschermen van het leefgebied van deze fatastische dieren.

Ik heb geen ervaring met dit project, maar het lijkt een sympatieke club met veel gevoel voor lokale impact, respectvolle omgang met cultuur en natuur. Binnen de verschillende projecten werken diverse lokale mensen. Hoewel een deel van deze mensen Engels spreekt, zal het aanleren van de basis van het Indonesisch (Bahasa) worden gewaardeerd.

Het project ligt behoorlijk afgelegen, je dient dus goed voorbereid die kant op te gaan. Gelukkig is Project Wings behulpzaam met goede uitleg over de te volgen route. Het klimaat op Sumatra is vochtig en heet. Voor bijna alle projecten zijn bedekkende, oude kleding het meest praktisch. Passend voor een organisatie die grootendeels rond recycling draait kan je hier ook je kleding achterlaten voor volgende vrijwilligers of juist je werkoutfit uit de kleding-ruil bak vissen! Op de projectlocatie zijn gebouwen gemaakt van gerecycled materiaal. Vrijwilligers kunnen kiezen in welk type verblijf ze willen overnachten. Maaltijden worden ook verstrekt ter plekke. Uiteraard betaal je voor zowel kost als inwoning. Ook vraagt de organisatie actief om donaties, die je uiteraard ook kunt ophalen bij familie en vrienden voor je afreist.

Heel mooie projecten om in je wereldreis op te nemen!

 

Rewilding vrijwilligerswerk in de Schotse hooglanden

Rewilding vrijwilligerswerk in de Schotse hooglanden

Schotse hooglanden

Breng als rewilding vrijwilliger een week door in de ruige Schotse Hooglanden, waar je bomen kweekt, bomen plant, wilde dieren in de gaten houdt en ander essentieel werk ondersteunt om het Caledonische bos te helpen herstellen.

Elke week wordt geleid door twee bekwame en ervaren gidsen. Er kunnen maximaal tien vrijwilligers per week langskomen. Er is geen leeftijdsgrens, maar het werk kan fysiek zwaar zijn, dus je hebt een redelijke conditie nodig. Vrijwilligers zijn vrij om een werktempo te vinden waar zij zich prettig bij voelen.

Het project biedt volledige accommodatie inclusief vegetarisch of veganistisch eten en vervoer van en naar Inverness. Weken beginnen met een kennismakingswandeling. Elke taak wordt uitgelegd en gedemonstreerd voordat je begint en de organisatie zorgt voor alle benodigde gereedschappen en veiligheidsuitrusting. Woensdag is een vrije dag. Je kunt ervoor kiezen om iets met de groep te doen, de omgeving te verkennen of wat tijd voor jezelf door te brengen.

Onderzoeksstage in Paraguay voor biologen

Onderzoeksstage in Paraguay voor biologen

internship biologist Paraguay

Stichting Para La Tierra biedt diverse stageplaatsen aan in Paraguay voor biologen met interesse in biodiversiteit en ecologie. De organisatie is kleinschalig opgezet, dus je zult zeker zelfredzaam, inventief en flexibel moeten zijn. Ook de eventuele accreditatie voor studiepunten zul je zelf moeten regelen waarschijnlijk. En hoe erg is het eigenlijk om een unieke biologie stage te doen in het buitenland zonder dat je er studiepunten voor krijgt? De ervaring in het veld zal sowieso voor altijd bij blijven, en ook goed op je CV staan.

Voor de onderzoeksstages in Paraguay kun je je aansluiten bij de lopende onderzoeken van het lokale team of zelf (deels) bepalen aan welk organisme je wilt werken. Onderzoek is mogelijk op vogels, zoogdieren, enkele apen soorten, vissen, insecten, reptielen en amfibieen (eigenlijk is alles mogelijk dus...). Onderzoek vindt plaats in ruwweg 2 regio's: Ñeembucú Wetlands en het Paraguayan Upper Paraná Atlantic Forest.

Fundación Para La Tierra heeft ook een eigen collectie opgezette dieren, deze kan je helpen uitbreiden, beheren tijdens een stage voor het kleine natuurhistorische museum dat ze hebben gecreeerd. Heb je altijd al willen leren hoe je dieren moet opzetten? Waarom niet in Paraguay, omringt door een uniek landschap.

Para la Tierra is actief in het betrekken van lokale gemeenschappen bij het beschermen van de natuur. Je kunt, als je Spaans op niveau is, ook aan de slag als stagair in het educatie team!

Check hun website, leg contact en kijk of deze uitdaging wat voor jou kan zijn!

 

Stage of vrijwilligerswerk in de Filipijnen in marine conservation of biologie

Stage of vrijwilligerswerk in de Filipijnen in marine conservation of biologie

tropical beach

Loop stage op een tropisch eiland waarbij je onderzoek doet naar biodiversiteit, ecosystemen, klimaatverandering of een ander thema rond marine conservation. Je kunt hier ook terecht voor je stage om divemaster te worden.

Als vrijwilliger ben je bij dit project van harte welkom. Als ervaren duiker kun je meteen aan de slag, of nog wat extra lessen volgen. Als beginner haal je tijdens je vrijwilligerswerk meteen je PADI. Hoe je wel van de natuur maar niet van duiken (of niet elke dag)? Deze organisatie is actief met beach cleanups, voorlichting en milieu educatie en het beschermen planten van mangroves.

Werkzaamheden worden georganiseert vanuit Zamboanguita – 30 km vanaf Dumaguete op het eiland Negros Oriental - geniet vooral van de reis, want je bent er dus niet zomaar.

Maak tijdens je vakantie in Engeland een dagje schoon op het strand

Maak tijdens je vakantie in Engeland een dagje schoon op het strand

clean beach trash up

Ga een dagje, of een paar uur mee met een lokale beach cleanup. Je trekt er op uit met de bewoners om een stuk strand te ontdoen van zwerfafval. Acties worden op deze website vermeld en zijn steeds wisselend qua locatie. Ook als je langer in Engeland verblijft voor bijvoorbeeld een stage of studiejaar kan je op deze manier laagdrempelig mengen met de locals en iets doen voor de natuur in je gastland.

Zet je in voor de natuur op Kaapverdië

Zet je in voor de natuur op Kaapverdië

Project Biodiversity zet zich in om de biodiversiteit op de eilanden van Kaapverdië te beschermen en te versterken. Jij kunt in de diverse projecten meewerken als vrijwilliger. Denk bijvoorbeeld aan het planten van bomen, het verzorgen, redden en beschermen van zeeschildpadden, het helpen tijdens een beach cleanup of help bij het tellen van vogels of het inventariseren van de lokale flora. Bij een aantal van deze werkzaamheden kan je ook kiezen voor een verblijf bij een lokale familie in huis (homestay).

In je vrije uurtjes kan je op deze eilandengroep surfen, snorkelen, kiten en nog even verder gaan met het strand opruimen.

Lijkt dit project je leuk? Maar heb je niet de mogelijkheid om er zelf naartoe te gaan? Je kunt ook een nest met schildpadden adopteren.

Ben jij bij dit project geweest als vrijwilliger? Laat hieronder dan vooral je ervaringen achter.

Vrijwilligerswerk of stage in het mangrove bos van Bonaire

Vrijwilligerswerk of stage in het mangrove bos van Bonaire

mangrove bos

Deze vrijwilligersorganisatie is gek van mangroves, vandaar de naam Mangrove Maniacs. Zij zetten zich in voor het behoud en herstel van de mangrovebossen van Bonaire. Dit doen ze door herbebossing, het beheren van de getijde kanalen en door de lokale bevolking te betrekken en te informeren over het belang van deze bossen.

Als vrijwilliger help je bij de diverse activiteiten rond aanplant, opkweken en beheer van mangroves en ondersteun je de aanwezige onderzoekers bij hun onderzoekswerkzaamheden.

Als stagair of onderzoeker voer je je eigen onderzoeksproject uit in het mangrove ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan de rol van mangrove bossen bij het afvangen van CO2, de functie van gezonde bossen voor het lokale toerisme of de visserij, of ontwikkeld eco-educatieve materialen.

Het is een kleine club met weinig middelen (maar voldoende passie voor mangroves) dus je zult creatief, zelfstandig en zelfredzaam moeten zijn.

Combineer Duiken, onderzoek naar haaien met een beach clean up in Costa Rica

Combineer Duiken, onderzoek naar haaien met een beach clean up in Costa Rica

hamerhaai

Ga aan de slag als vrijwillige onderzoeker in het mooie Costa Rica. Mision Tiburon doet onderzoek naar met name hamerhaaien en combineert dit onder andere met educatieve activiteiten en beach clean ups om zo het leefmilieu van de haaien te beschermen. Je vrijwilligerswerk voer je veelal op of in het water uit. Nog geen ervaring met duiken? Costa Rica is een mooie plek om je PADI te halen of je duikniveau te verbeteren.

Het is ook mogelijk om een wetenschapsstage uit te voeren bij Mision Tiburon als je (mariene) biologie studeert. Stages worden aangeboden van juni tot augustus.

Ga als vrijwilligers mangroves helpen herstellen in Madagaskar

Ga als vrijwilligers mangroves helpen herstellen in Madagaskar

mangroves planten

Ga aan de slag als vrijwilliger in Ambondrolava (Madagaskar) om samen met lokale projectmedewerkers onderzoek te doen en onderhoud te plegen aan de bedreigde mangrove bossen. Er is steeds plaats van maximaal 4 vrijwilligers en de duur van het project is tussen de 1 en 3 maanden. Het is mogelijk om binnen je verblijf in Ambondrolava je PADI te halen of andere duikbrevetten afhankelijk van je huidige skills. Ben je op zoek naar een stage in Madagaskar? Als je een studie volgt die aansluit op de kernactiviteiten van de organisatie ben je vast van harte welkom.

Reefdoctor probeert conservatie van de mangrovebossen en koraalriffen steeds te combineren met educatie van de lokale bevolking en het ontwikkelen van duurzame inkomstenbronnen als bescherming tegen overexploitatie van het lokale ecosysteem.

Wat kun je verwachten van het Mangrove Vrijwilligersprogramma van ReefDoctor:

  • Mangrovemonitoring en gegevensverzameling.
  • Planten van mangroves & testen van kweekmethoden.
  • Visvangstonderzoek en identificatie van soorten aanwezig in het mangrovekanaal.
  • Onderhoudswerkzaamheden in de plantenkwekerij en planten van terrestrische bomen rondom het terrein.
  • Assisteren bij het verzorgen van de tuin en de projectlocatie in het algemeen.
  • Materiaal ontwikkelen voor outreach- en educatieve programma's.
  • Leer de Malagassische Vezo-taal.
  • Help de vrouwenvereniging bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, marketing en boekhouding.
  • Bezoek de aquacultuurprojecten van Reef Doctor in de baai van Ranobe, help bij de maandelijkse verkoop van zeekomkommers.
  • Help het onderwijsteam om Reef Doctor Juniors bij projecten te betrekken.
  • Ervaar het leven op een rustieke manier naast een traditionele Malagassische kustgemeenschap en krijg inzicht in de unieke Vezo-cultuur
  • Ervaar uit de eerste hand hoe een ngo voor natuurbehoud werkt.
  • Geniet van het verkennen van de omgeving; de populaire badplaats Spiny Forest of bezoek een van de regionale Nationale Parken (in je vrije tijd, op eigen kosten).

Let op: van juli t/m september maken zo'n 7000 bultrug walvissen gebruik van de baai waar je werkt voor het krijgen en zogen van de jongen.

Stage in marokko: duurzame landbouw en waterbeheer

Stage in marokko: duurzame landbouw en waterbeheer

fruitbomen

De High Atlas Foundation is een Marokkaanse NGO (Marrakech, Fes of Oujda) met jaren ervaring in het begeleiden van internationale studenten op bachelor en master niveau. Vrijwillige stages duren meestal tussen de 3 en 6 maanden en specifieke projecten worden opgesteld in samenspraak met jou als student en de eventuele eisen vanuit je opleiding in Nederland. Een behoorlijke mate van zelfredzaamheid lijkt wel essentieel om je stage tot een succes te maken.

De stichting focust op duurzame landbouw, waterbeheer, en vrouwen en jongeren empowerment. De landbouwprojecten gaan veelal over het planten van fruitbomen in lokale gemeenschappen en bij scholen om zowel het klimaat te beschermen als de bevolking een kans op extra inkomsten te bieden.

Bezoek hun website voor meer informatie en neem vooral contact met ze op.

Red de zeeschildpadden van Barbados

Red de zeeschildpadden van Barbados

karetschildpad

Elk jaar mei en november is er een groep van zes internationale vrijwilligers nodig om te helpen met het beschermen en onderzoeken van de karetschildpad. Als vrijwilliger help je met educatie, opsporing en bescherming van deze zeeschildpadden. Het team bestaat naast de internationale vrijwilligers ook uit zes lokale vrijwilligers waardoor je ook het echte Barbados kunt leren kennen tijdens het project. Je wordt ter plekke opgeleid om zowel schildpadden bescherming onder de knie te krijgen als voor het uitvoeren van het onderzoek en de daarbij behorden data analyse.

Vereisten: minimaal 21 jaar, 2 tot 4 maanden beschikbaar, communicatief vaardig en voldoende fit om op uren te maken op het strand.

Vrijwilligers gezocht: Bomen planten voor een groener Nederland

Vrijwilligers gezocht: Bomen planten voor een groener Nederland

seedling

Komend jaar willen Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. Om dit doel te behalen oogsten ze op landgoederen en andere groene zones zaailingen van bomen die anders zouden worden gemaaid of worden verdrukt. De geoogste bomen worden vervolgens gratis uitgedeeld aan burgers, boeren en gemeenten in heel Nederland. Om te zorgen dat het vergroenen van Nederland gratis kan gebeuren is een hele batterij aan actieve vrijwilligers nodig.

Wat ga je doen: vanaf november worden op vele oogstlocaties kleine boompjes uit de grond gehaald - verplaatst naar een centrale opslag en vanaf daar verdeeld over de verschillende weggeef locaties. Bij al deze onderdelen zijn vrijwilligers nodig. Met name het oogsten kan een zware klus zijn en om een miljoen bomen te kunnen planten, moeten er dus ook een miljoen geoost worden.

Meld je aan en kijk op welke locaties jij je wilt en kunt inzetten voor een groener Nederland

 

Kom als vrijwilliger helpen bij het herbebossen in de biodiversiteits hotspot van Brazilië

Kom als vrijwilliger helpen bij het herbebossen in de biodiversiteits hotspot van Brazilië

regenwoud

Kom als vrijwilliger, onderzoeker of stagair helpen bij het verzamelen van zaden, kweken van bomen en het herbebossen (reforestation) van het Atlantische Woud in Brazilië. Dit bos is minder bekend dan de Amazone maar zeker zo waardevol voor de biodiversiteit van Brazilië. Het Atlantische Woud ligt tussen de staten Rio Grande do Norte en Rio Grande do Sul en strekt zich uit van de kust tot de bergen in het binnenland. De vegetatie van het bos varieert afhankelijk van de breedtegraad en hoogte, met als resultaat een verscheidenheid aan bosbiomen, waaronder tropisch regenwoud, tropisch, deel bladverliezend bos, laag bergbos en mangrovemoerassen.

Vrijwilligers en stagairs kunnen aan de slag bij Iricambi. Iricambi werkt vanuit het hoofdkantoor in Minas Gerais en leidt vanuit die locatie het Iracambi Research Center. Het onderzoekscentrum en de bijbehorende bomenplantage liggen in een afgelegen gebied. Van vrijwilligers wordt verwacht dat ze tegen het veeleisende klimaat van dit gebied opgewassen zijn. Afhankelijk van het seizoen waarin je helpt, kan je helpen bij het opkweken en verzorgen van zaailingen of juist bij het planten van de jonge boompjes en het onderzoeken en controleren van de pas geplante boompjes.

Gedurende het jaar zijn er diverse projecten rond educatie, voorlichting, medicinale planten waarbij je afhankelijk van je voorkennis en taalvaardigheid kunt helpen, assisteren of gewoon gezellig meedoen.

Het project heeft ruime ervaring met vrijwilligers van over de hele wereld. Je kunt je overnachtingen en maaltijden via Iricambi regelen en als je langer dan een maand blijft krijg je korting op je projectbijdrage. Een minimum bezoek van 2 weken is gewenst.

Maak je handen vies en help heel concreet bij het beschermen van de biodiversiteit van Brazilië.