Oefenmateriaal bij Statistiek III - RUG

 

Oefenmateriaal bij Statistics III - RUG

Bundle items:
Oefententamens voor deeltoets I - Psychologie RUG jaar 2 - Statistiek III

Oefententamens voor deeltoets I - Psychologie RUG jaar 2 - Statistiek III

In de bijlage vind je twee oefententamens (en antwoorden) bij deeltoets I voor het vak Statistiek III. Gegeven aan de Rijksuniversiteit Groningen, als onderdeel van jaar 2 bachelor psychologie.

Tentamen 1 bestaat uit 25 vragen met antwoorden

Tentamen 2 bestaat uit 23 vragen met antwoorden

Educational Institutions & Organizations: 
Activities abroad, study fields and work areas: 
Nederlandstalige Oefenvragen - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk

Nederlandstalige Oefenvragen - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk


Vragen

Wat zijn statistische methoden? - Tentamens 1

Vraag 1

Welk soort data beschrijft de populatie?

  1. De parameter
  2. De statistiek
  3. De steekproef
  4. De regressie

Vraag 2

Wat is het verschil tussen beschrijvende en inferentiële statistiek?

Vraag 3

Lydia doet onderzoek naar de invloed van kauwgum kauwen op concentratie bij jongeren. Ze selecteert deelnemers op verschillende middelbare scholen om mee te doen aan haar experiment. Wat is hier de populatie en wat is de steekproef?

Vraag 4

Myrthe kijkt naar de

......read more
TentamenTests bij de meestvoorkomende statistiekonderwerpen tijdens je studie - Bundel

TentamenTests bij de meestvoorkomende statistiekonderwerpen tijdens je studie - Bundel

Oefen- en tentamenvragen bij de meestvoorkomende statistiekonderwerpen tijdens je studie. Deze tentamenvragen zijn een aanvulling op de JoHo Statistiek samenvatting, waarin in dezelfde volgorde als deze tentamenbundel de theorie wordt behandeld.

Samenvattingen en studiehulp voor Psychologie Bachelor 2 aan de Rijksuniversiteit Groningen
Crossroads: activities
Follow the author: Psychology Supporter
This content is used in bundle:

Statistiek III: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

Nederlandstalige Custom samenvatting - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk

Nederlandstalige Custom samenvatting - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk


Hoe analyseer je multipele regressie? – Chapter 11

11.1 Hoe ziet een model voor multipele regressie eruit?

Een bivariaat model heeft als basis E(y) = α + βx ; een model met slechts een predictor (x) en twee variabelen (x en y). Een multipele regressiemodel is een model dat meerdere verklarende variabelen en eventueel ook controlevariabelen aankan. Een multipele regressieformule heeft de vorm: E(y) = α + β1x1 + β2x2.

De verschillende verklarende variabelen krijgen nummers: x1, x2, etc. Als er een verklarende variabele bij komt, dan wordt β2x2 aan de formule toegevoegd. De parameters in deze formule zijn α en β1 en β2.

Als y de verticale as is en x1 de horizontale as, dan is x2 een horizontale as die loodrecht op de eerste x-as staat. Daarmee wordt het een driedimensionaal assenstelsel. De multipele regressieformule duidt een plat oppervlak aan.

Een voorbeeld is het verband tussen vandalisme (y) en veganisme (x1), hierbij hoort een bivariate formule: E(y) = -51,3 + 1,5 x1 . Dit is een positieve relatie: wanneer het veganismepercentage omhoog gaat, gaat ook het vandalismepercentage omhoog. Nu wordt urbanisatie (x2) toegevoegd aan de formule, omdat bekend is dat dit sterk gerelateerd is aan vandalisme. Er ontstaat een multipele formule: E(y) = 58,9 – 0,6 x1 + 0,7 x2 . Als de formule gecontroleerd wordt voor urbanisatie, dan blijft de waarde van urbanisatie constant, bijvoorbeeld het gemiddelde (50). De formule wordt dan E(y) = 58,9 – 0,6 x1 + 0,7(50) = 58,9 – 0,6 x1 + 35. Deze formule heet een partiële regressieformule, omdat deze formule maar naar een deel van de mogelijke observaties kijkt (namelijk alleen naar die gevallen die een urbanisatieniveau van 50 hebben). Het effect van veganisme is -0,6, wanneer gecontroleerd voor urbanisatie. Nu is het verband tussen veganisme en vandalisme negatief. Er is sprake van Simpson’s paradox: als het effect van een controlevariabele teniet wordt gedaan, verandert de richting van het verband. In dit geval heeft de bivariate formule een andere richting dan de multipele formule.

In multipele regressie geeft een coëfficiënt het effect aan van een verklarende variabele op een responsvariabele, terwijl gecontroleerd wordt voor andere variabelen in het model. Bij bivariate regressie geeft een coëfficiënt het effect aan van een verklarende variabele op een responsvariabele, terwijl alle andere mogelijke verklarende variabelen genegeerd worden. Bij multipele regressie worden de andere variabelen dus tijdelijk even weggepoetst, terwijl ze bij bivariate regressie compleet genegeerd worden. Dit is het

.....read more
Access: 
JoHo members
Statistical methods for the social sciences van Agresti - 5e druk, 2018 - Supersamenvatting

Statistical methods for the social sciences van Agresti - 5e druk, 2018 - Supersamenvatting


Wat is er veranderd in de 5e druk?

  • Het gebruik van software is nog belangrijker geworden, hier wordt meer aandacht aan besteed en het wordt concreter uitgelegd. De software die behandeld wordt, is SPSS, SAS, R en Stata.

  • Updates in software zoals SPSS zijn verwerkt in de uitleg, onder andere in hoofdstuk 11.

  • Aan hoofdstuk 5 zijn de onderwerpen meest aannemelijke schatter en bootstrap-methoden toegevoegd.

  • De volgorde van behandelde onderwerpen binnen sommige hoofdstukken is veranderd, onder andere in hoofdstuk 6.

  • Aan hoofdstuk 13 zijn voorbeelden toegevoegd van case studies en is een uitleg van lineaire gemengde modellen toegevoegd.

  • Aan hoofdstuk 14 is het onderwerp nonparametrische regressie toegevoegd.

Supersamenvatting

Beschrijvende statistiek vat de informatie uit een verzameling data samen in frequentiedistributies, diagrammen, puntgrafieken, boxplotten en kruistabellen. Deze weergaven hebben een gemiddelde, mediaan of modus. De hellingscoëfficiënt beschrijft hoe steil een grafiek stijgt of daalt en de standaarddeviatie beschrijft de spreiding.

Inferentiële statistiek maakt voorspellingen aan de hand van data. Er kunnen betrouwbaarheidsintervallen worden berekend voor proporties of gemiddelden, onder andere met behulp van de t-distributie. De nulhypothese is vaak dat twee variabelen onafhankelijk zijn, een significantietoets onderzoekt of er genoeg ondersteunend materiaal is voor de alternatieve hypothese. Een chi-kwadraattoets geeft aan hoe ver de verwachte en geobserveerde frequenties uit elkaar liggen. De sterkte van een verband is de correlatie, dit wordt onder andere gemeten met een betrouwbaarheidsinterval.

Een steekproef dient om een schatting te maken van een parameter die iets zegt over de populatie. Uitschieters kunnen grote effecten hebben op een statistiek. Hoe groter de steekproef, hoe nauwkeuriger de statistiek. Een longitudinaal onderzoek maakt gebruik van herhaalde metingen. De steekproefverdeling geeft niet de data weer maar de kansen op deze data. Als een distributie normaal verdeeld is, kan informatie worden afgeleid.

De kleinste-kwadratenmethode zoekt de regressielijn die het beste bij de data past. De determinatiecoëfficiënt geeft aan hoe goed deze regressielijn de werkelijkheid voorspelt. Met een regressiemodel wordt meestal een complexer model bedoeld dan een lineaire functie.

Een multipele regressiemodel is een model dat meerdere verklarende variabelen en eventueel ook controlevariabelen aankan. De uitdaging van multipele regressie is om met kruisproducten statistische interactie in een model te vatten, zonder overbodige variabelen. Een gereduceerd model kan beter zijn dan een compleet model.

Meerdere groepen vergelijken kan met ANOVA, deze inferentiële methode vergelijkt gemiddelden. Hierbij kunnen dummyvariabelen worden gebruikt. Naast eenweg-ANOVA, zijn er ook tweeweg-ANOVA, factoriële ANOVA, MANOVA en ANCOVA.

.....read more
Access: 
JoHo members
Nederlandstalige BulletPoints - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk

Nederlandstalige BulletPoints - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk


Wat zijn statistische methoden? – BulletPoints 1

  • Bij statistiek wordt allereerst aan de hand van een ‘design’ een planning gemaakt van hoe data wordt verzameld. Vervolgens zijn er twee vormen van statistische analyse; beschrijvende statistiek en inferentiële statistiek. Beschrijvende statistiek vat de informatie uit een verzameling data samen, zodat de data makkelijker te begrijpen is. Inferentiële statistiek maakt voorspellingen aan de hand van data. Afhankelijk van het doel wordt bepaald van welke vorm van statistiek er sprake is: als er wordt samengevat is het beschrijvend, als er voorspellingen worden gedaan is het inferentieel.

  • Om de verschillen tussen vormen van statistiek beter te begrijpen, zijn een aantal basisbegrippen belangrijk. De subjecten zijn de entiteiten die worden geobserveerd bij een onderzoek, meestal mensen maar soms families, scholen, steden etc. De populatie is het geheel van subjecten die je wilt onderzoeken (bijvoorbeeld de Nederlandse bevolking). De populatie wordt hierna aangeduid in formules met de hoofdletter N. De steekproef is een beperkt aantal geselecteerde subjecten waarover je daadwerkelijk data gaat verzamelen (bijvoorbeeld 1000 Nederlanders uit verschillende provincies). De steekproef wordt met de kleine letter n aangeduid in formules. Het uiteindelijke doel is iets te leren over de populatie, maar omdat het onmogelijk is om de gehele populatie te onderzoeken, trekt men een steekproef.

  • Het doel van statistiek is om meer te weten te komen over de parameter. De parameter is de numerieke samenvatting van de populatie, ofwel de onbekende waarde die iets zegt over de uiteindelijke toestand van het geheel. Het gaat dus niet om de steekproef maar om de populatie. Kort gezegd is de parameter de waarde van belang. Een belangrijk onderdeel van inferentiële statistiek is daarom beoordelen hoe representatief een steekproef is.

.....read more
Access: 
JoHo members
Nederlandstalige TentamenTickets - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk

Nederlandstalige TentamenTickets - Statistical Methods for the Social Sciences - Agresti - 5e druk


Wat zijn statistische methoden? – TentamenTickets 1

  • Het is voor iedereen mogelijk om statistiek te leren gebruiken, zelfs zonder veel wiskundige voorkennis en zelfs met angst voor statistiek. Het belangrijkst hierbij zijn logisch nadenken en doorzettingsvermogen.

  • Om het nut van statistiek in te zien, houd het doel van een steekproef voor ogen: data die informatie geeft over de gehele populatie.

  • Het is soms lastig om onderscheid te maken tussen beschrijvende statistiek en inferentiële statistiek. Bedenk hierbij wat je zelf uit een steekproef zou willen halen: wat voor informatie over het gedrag van mensen is waardevol om te achterhalen? Aan de hand van het doel van een steekproef is makkelijker te bepalen of het gaat om samenvattende statistiek of voorspellende statistiek.

Welke soorten steekproeven en variabelen zijn er? – TentamenTickets 2

  • Het is makkelijk om het overzicht te verliezen bij de vele verschillende soorten variabelen. Een trucje is om je een onderzoek in te beelden dat je zelf interessant vindt, bijvoorbeeld hoeveel make-up vrouwen dragen, en je af te vragen welke soort variabelen gebruikt kunnen worden. Je kunt uitgaan van categorische variabelen met een nominaal meetniveau (geen make-up versus wel make-up) of een ordinaal meetniveau (geen make-up, een beetje make-up, veel make-up, of heel veel make-up). Ook kun je uitgaan van kwantitatieve variabelen, bijvoorbeeld gemeten in aantal miligram gebruikte make-up per dag. Is er dan sprake van een interval meetniveau of een ratio meetniveau? Zijn de variabelen discreet of continu? Via welke soorten onderzoek kun je de hoeveelheid make-up meten? En met welke soorten bias moet je rekening houden? Stel jezelf deze vragen voor een paar mogelijke onderzoeksonderwerpen.

  • Als

.....read more
Access: 
JoHo members
Psychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG B2 - Studiebundel

Psychologie: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG B2 - Studiebundel

Image

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Statistiek II voor de opleiding Psychologie, jaar 2, aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Samenvattingen Shop Psychologie B2 - RUG op JoHo.org

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
569
Last updated
15-08-2023