Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 4b


Vragen 

Vraag 1a

Bestudeer de volgende vier situaties:

Jan leent van Piet 1.000 euro. Piet mag dit elk moment terugvorderen. 

Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan?

Vraag 1b

Jan geeft aan Piet zijn fiets in vruchtgebruik.

Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan? 

Vraag 1c 

Piet heeft 1.000 euro aan kosten gemaakt om het dak van Jan van de ondergang te behoeden. Daardoor heeft Piet een bijzonder voorrecht in de zin van artikel 3:284 lid 1 BW tot voldoening van de kosten op Jan.

Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan? 

Vraag 1d

Jan wenst bij Piet een lening af te sluiten. Met het oog daarop geeft Jan aan piet een duur horloge in vuistpand.

Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan? 

Vraag 2a

De Vries is eigenaar van een boerderijtje in Klazienaveen. Via het terrein van zijn buurman Jansma zou De Vries op een eenvoudige wijze bij zijn schuurdeur kunnen komen. Hij bespreekt het een en ander met Jansma en dit overleg resulteert erin dat partijen op het terrein van Jansma ten behoeve van het terrein van De Vries een erfdienstbaarheid van weg vestigen. Zij spreken daarbij af dat De Vries op het terrein van Jansma op eigen kosten de voor de uitoefening van de erfdienstbaarheid benodigde weg aanlegt, alsmede een daarvoor benodigde brug over het riviertje dat het terrein van Jansma doorkruist.

Hoe dient de vestiging van het recht van erfdienstbaarheid plaats te vinden?

Vraag 2b

Heeft De Vries de medewerking van Jansma nodig om afstand te doen van het recht van erfdienstbaarheid? Zo ja, op grond waarvan? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Kas geeft zijn moestuin in 1990 vruchtgebruik aan Linda. Linda maakt twintig jaar met veel plezier gebruik van de moestuin, maar begin 2010 wordt het werken aan de tuin voor de inmiddels bejaarde Linda toch te zwaar. Daarom draagt Linda het recht van vruchtgebruik over aan Maarten, haar buurman. Begin 2015 overlijdt Linda. Als Maarten in juli 2015 de boontjes aan het oogsten is, komt Kas langs. “Ik kom de oogst ophalen” zegt Kas. Maarten reageert verbaasd. “U mag misschien wel bloot eigenaar zijn, maar ik heb het absolute recht van vruchtgebruik verkregen van onze betreurde Linda. Dan heb ik toch zeker recht op de oogst? Wie is eigenaar van de moestuin en van de oogst?

Vraag 4a 

Boer Jongsma heeft jarenlang geknokt, maar toch is zijn bedrijf failliet gegaan. De curator die het faillissement gaat afwikkelen, treft bij Jongsma de volgende goederen aan:

  • De grond en de gebouwen, waarde 2.000.000 euro;
  • Een tractor, waard 100.000 euro, die de eigenaar ervan, buurman Pietersen, in bruikleen heeft gegeven aan Jongsma;
  • Inventaris (losse roerende zaken), waarde 200.000 euro.

Boer Jongsma heeft ook nog schulden, namelijk de volgende:

  • Een geldlening van 2.000.000 bij de MNM-bank tot zekerheid waarvan ten behoeve van de MNM-bank een hypotheekrecht op de grond en de gebouwen is gevestigd;
  • Vorderingsrechten van tien schuldeisers tot de betaling van 100.000 euro elk.

Wat is de invloed van het faillissement op de mogelijkheden van Pietersen, de MNM-bank en de tien schuldeisers om hun rechten geldend te maken?

Vraag 4b

Hoeveel zullen de tien schuldeiser en de MNM-bank van hun vorderingen betaald krijgen? Ga ervan uit dat aan de afwikkeling van het faillissement geen kosten zijn verbonden.

Vraag 5

Andreas is eigenaar van een boomgaard. Hij sluit een lening van 25.000 euro af bij de Bato Bank en vestigt tot zekerheid daarvan een hypotheekrecht. De Bato Bank verkoop zijn vordering op Andreas op 15 april aan de Credit Bank en ondertekent een akte van cessie. Op 15 mei krijgt Andreas bericht dat de vordering is verkocht op 15 april en dat hij voortaan moet betalen aan de Credit Bank. Vervolgens raakt andreas in financiële nood. De Credit Bank wil de boomgaard verkopen krachtens haar recht van parate executie. Maar Andreas heeft in de openbare registers gekeken en ziet dat de akte van vestiging van hypotheekrecht is ingeschreven ten behoeve van de Bato Bank. Er is geen akte of ander feit ingeschreven dat Credit Bank hypotheek zou zijn. Volgens Andreas moet Credit Bank eerst een vonnis halen en executoriaal beslag leggen voordat zij de boomgaard veilen. Op welk moment gaat het hypotheekrecht over op de Credit Bank?

Vraag 6

Kunsthandelaar Opzoomer heeft een schilderij in bruikleen gekregen van Mistdag. Hij sluit een lening af bij Diederik Schoringa om zijn hoofd boven water te houden. Als zekerheid vestigt hij een pandrecht op de gehele inventaris van zijn kunsthandel, inclusief het schilderij. Van de verpanding wordt een akte opgemaakt en geregistreerd. Schoringa beseft nit dat het schilderij niet alleen van de hand van Mistdag is, maar zelfs eigendom. Opzoomer gaat failliet, dan melden zowel Mistdag als Schoringa zich bij de curator. Mistdag wil zijn schilderij terug en Schoringa wil zijn pandrecht op het schilderij executeren. Wie heeft gelijk?

Vraag 7

Jimmy leent op 1 december 5.000 euro uit aan Dave. Dave zal iedere maand 200 euro aflossen. Er wordt een stil pandrecht gevestigd op zijn horloge ten behoeve van Jimmy. Het horloge is ongeveer 4.000 euro waard. Er wordt een onderhandse akte geregistreerd. In de akte is een clausule opgenomen dat Jimmy mag kiezen het horloge zelf te houden als de geldlening niet tijdig afgelost wordt. In juli heeft Dave slechts 2 keer afgelost. Jimmy eist zijn horloge op. Jimmy besluit het horloge niet te verkopen, maar zelf te houden. Dave baalt dat hij het horloge heeft verpand en het horloge is meer waard geworden. Is Jimmy eigenaar geworden van het horloge?

Antwoordindicatie

Vraag 1a

  • Voorang scheppend? Nee, alle schuldeisers zijn in principe gelijk (art. 3:277 BW), tenzij er sprake is van voorrang. Een voorrang scheppend recht vloeit voor uit pand, hypotheek, voorrecht en andere in de wet aangegeven gronden (art. 3:278 lid 1 BW). Er is geen sprake van hypotheek of pand en ook niet van een voorrecht, waardoor Piet dus geen voorrang scheppend recht heeft. Het gaat hier om een vorderingsrecht op naam/persoonlijk recht.
  • Afhankelijk recht?  Nee, een vordering is overdraagbaar
  • Parate executie? Nee; Het recht van parate executie kan slechts worden toegepast door pand- en hypotheekhouders (art. 3:248 jo. 3:268 BW), hiervan is geen sprake
  • Separatistpositie? Nee dit moet dan volgen uit de wet, dat is niet het geval.

Vraag 1b

  • Voorrang scheppend? Art. 3:201 BW; Het recht van vruchtgebruik is een beperkt recht; Je spreekt alleen over voorrang indien je een betaling van een ander vraagt. Bij vruchtgebruik gaat het om een genotsrecht; geen sprake van voorrang.
  • Afhankelijk recht? Art. 3:7 BW; een afhankelijk recht is een recht dat aan een ander recht zodanig verbonden is dat het niet zonder dat andere recht kan bestaan. Als je een recht hebt dat LOS kan bestaan van een ander recht, waarbij je het niet in je vermogen hoeft te hebben dan is er geen sprake van een afhankelijk recht.   
  • Parate executie? Nee; het recht van parate executie kan slechts worden toegepast door pand- of hypotheekhouders (art. 3:248 BW jo. 3:268 BW), hier is geen sprake van.
  • Separatispositie? Vruchtgebruik is een recht op een zaak, een rechtstreeks recht op de zaak. Hij hoeft niet iets te vragen aan jan of de curator. Hij kan gebruik maken van zijn vruchtgebruik ondanks het faillissement; hij hoeft zich niks aan te trekken van het faillissement. Absoluut werkend recht.

Vraag 1c

  • Voorrang scheppend? Art. 3:278 BW; voorrang vloeit voort uit voorrecht lid 1. Voorrang vloeit alleen voort uit de wet lid 2. De kosten tot behoud geeft op grond van artikel 3:284 lid 1 BW voorrang; lid 3 Dus sprake van een voorrang scheppend recht.
  • Afhankelijk recht? Art. 3:7 BW; een afhankelijk recht is een recht dat aan een ander recht zodanig verbonden is dat het niet zonder dat andere recht kan bestaan. Voorrangsrecht inclusief vorderingsrecht; art. 3:284 BW  dit betreft geen afhankelijk recht maar 1 geheel.
  • Parate executie? Nee, het recht van parate executie kan slechts worden toegepast door pand- of hypotheekhouders (art. 3:248 BW jo. 3:268 BW), hier is geen sprake van.
  • Separatispositie? Nee hij heeft niet een recht op een zaak; maar slechts een vordering t.o.v. Jan; dus geen separatistpositie.

Vraag 1d

  •  Voorrang scheppend? Art. 3:278 BW; voorrang vloeit voort uit pand;  
  • Afhankelijk recht? Ja; pand (& hypotheek zijn) is een afhankelijk recht, het pandrecht gaat mee op het goed; namelijk gevestigd op een goed. Het is niet van het hoofdrecht los te maken en niet afzonderlijk overdraagbaar. Art. 3:82 BW. Afhankelijk van de vordering.
  • Parate executie? Art. 57 Fw bepaalt zelfs dat ze hun recht kunnen uitoefenen alsof er geen faillissement was. Ze kunnen dus gebruik blijven maken van hun recht van parate executie. Gewone schuldeisers kunnen ingeval van faillissement hun schuldenaar niet meer zelfstandig verhaal zoeken. Zij moeten de in de faillissementswet aangegeven weg volgen. Art. 3:248 lid 1 jo. 3:268 lid 1 BW
  • Separatispositie ? Ja; er is sprake van een beperkt recht; en de beperkt gerechtigde van een vuistpand kan als separatist zijn recht blijven uitoefenen.

    Vraag 2a 

    Erfdienstbaarheid = een genotsrecht = beperkt recht = een zakelijk recht dat is geregeld in art. 5:70 BW. Een erfdienstbaarheid kan krachtens art. 5:72 BW door vestiging en door verjaring.

    Art. 3:98 BW afdeling van overeenkomstige toepassing op het vestigen van een beperkt recht op een zodanig goed. Dus art. 3:84 BW is van overeenkomstige toepassing; er moet sprake zijn van;

    • Een geldige titel; moet in de titel staan dat er een erfdienstbaarheid wordt gevestigd;
    • Levering; art. 3:89 BW (namelijk beperkt recht wordt gevestigd op een onroerende zaak);
    • Beschikkingsbevoegdheid; moet eigenaar zijn van dit erf.

    Vraag 2b

    Art. 5:82 BW; afstand; indien de eigenaar van het heersende erf (de vries) uit hoofde van de erfdienstbaarheid verbonden lasten en verplichtingen op kosten afstand van zijn recht wil doen, is de eigenaar van het diende erf (Jansma) gehouden hieraan mee te werken.

    Art. 3:98 BW;  voor afstand van een beperkt recht is precies hetzelfde vereist als voor vestiging van dat beperkte recht. Afstand moet worden gezien als terug levering van het deel waarop de erfdienstbaarheid zat aan de hoofdgerechtigde waardoor het beperkte recht weer opgaat in het hoofdrecht en dus als apart recht tenietgaat.

    Dus er is medewerking vereist want moet volgens 3:84 BW;

    • Een geldige titel; moet in de titel staan dat er van een erfdienstbaarheid afstand wordt gedaan;
    • Levering; art. 3:89 BW (namelijk beperkt recht wordt gevestigd op een onroerende zaak); notariële akte gevolg door inschrijving daarvan in de daartoe bestemde openbare registers; DOOR PARTIJEN opgemaakte notariële akte; dus samenwerking vereist.
    • Beschikkingsbevoegdheid; erfdienstbaarheid is van toepassing op Jansma.

    Vraag 3

    Vruchtgebruik wordt omschreven in art. 3:201 BW als het recht om goederen die aan een ander toebehoren te gebruiken en daarvan de vruchten te genieten. Vruchtgebruik ontstaat door vestiging of verjaring (art. 3:202 BW). Het recht van vruchtgebruik is gevestigd voor een bepaalde persoon. Het gaat dan ook van rechtswege teniet door de dood van de vruchtgebruiker (art. 3:203 lid 2 BW). Wanneer de vruchtgebruiker het recht heeft overgedragen aan een derde (art. 3:223 BW), dan komt het eveneens door de dood van de eerste vruchtgebruiker ter vervallen. Kas is dus eigenaar van zowel de moestuin als de oogst In beginsel kun je vruchtgebruik overdragen; art. 3:98 jo. 3:84 BW.

    • Titel; ja
    • Beschikkingsbevoegd; ja
    • Levering; art. 3:89 BW

    Maarten lijkt een vruchtgebruik te hebben verkregen.

    ECHTER

    • Art. 3:223 BW: je kan een vruchtgebruik overdragen, echter blijft de duur van het vruchtgebruik ongewijzigd.
    • Art. 3:203 lid 2 BW; vruchtgebruik kan niet worden gevestigd voor langer dan het leven van de vruchtgebruiker; dit was Linda;

    Vraag 4a

    Pieterse die de tracto had uitgeleend in bruikleen: betekent niet dat hij de eigendom kwijt is en kan Pieterse kan het faillissement negeren en kan de zaak uit het faillissement halen alsof er geen faillissement is. MNM-bank; hypotheekrecht; art. 3:268 BW; recht van parate executie; MNM bank kan het faillissement negeren en de gebouwen/grond onmiddellijk verkopen en uit de waarde van deze goederen voldaan. De tien-schuldeiser; vorderingsrechten, gewoon een persoonlijkrecht; krijgen de rest, geen enkele vorm van voorrang.

    Vraag 4b

    MNM-bank heeft recht op parate executie op de grond en gebouwen = €2.000.000,-; zij krijgen deze gehele vordering. Wat over blijft is de inventaris van 200.000; dit moet worden gedeeld door 10; want ze hebben een gelijk recht en geen voorrang; dus worden voldaan naar evenredigheid van ieders vordering. De vordering was van iedere schuldeiser gelijk. Dus ieder krijgt 1/10 deel van de 200.000 = per schuldeiser 20.000,-

    Vraag 5

    Art. 3:84 BW; de levering. Art. 3:94 lid 1 BW; recht op naam kun je leveren door een daartoe bestemde akte en mededeling daarvan aan die persoon door de vervreemder of verkrijger; dit is openbare cessie. Hier is wel sprake van; Op 15 mei krijgt Andreas een bericht dus ook sprake van een mededeling pas toen is de openbare cessie geslaagd (op 15 april is er slechts sprake van een akte maar nog geen mededeling). Art. 3;94 lid 2 BW Stille cessie is als er sprake is van een authentieke akte of een geregistreerde onderhandse akte, dit is in casu niet het geval. Titel; vordering op naam; beschikkingsbevoegdheid; 

    Art. 3:7 jo. 3:82 BW; betreft een afhankelijk recht, namelijk hypotheekrecht; dient ter zekerheid van de vordering. Als je niet meer rechthebbende bent van de vordering dan heb je ook niks aan het hypotheekrecht. Afhankelijke rechten volgen het recht waaraan zij verbonden zijn. Als je een vordering overdraagt gaat tevens het beperkte recht mee over op deze vordering. Ook al staat het verkeerd in de registers; dat doet hier niet aan af! Geen leveringsakte vereist voor het beperkte recht specifiek.

    Vraag 6

    Art. 3:236 BW (vuistpand); geen sprake van want het schilderij blijft bij Opzoomer hangen. Art. 3:237 BW (stil pandrecht); pandrecht op een roerende zaak kan ook worden gevestigd bij authentieke of geregistreerde onderhandse akte zonder dat de zaak in de macht van de pandhouder wordt gebracht. In de casus is gegeven dat er geprobeerd is middels een akte een pandrecht te vestigen. Art. 3:84 BW jo. 3:98 BW; Beschikkingsonbevoegd; je kan niet meer overdragen dan je hebt; Nemo-Plus; Schoringa had het pandrecht niet kunnen krijgen; Derdenbescherming? Wordt Schoringa beschermd door de beschikkingsonbevoegdheid van Opzoomer; art. 3:238 BW; Bescherming tegen beschikkingsonbevoegdheid is niet mogelijk want de zaak is niet in de macht van Schoringa gebracht. Deze bescherming gaat pas op zodra Schoringa de zaak in zijn macht heeft verkregen. (onzekerheid van stil pandrecht). Je wordt niet beschermd door de beschikkingsonbevoegdheid. Schoringa heeft geen pandrecht. Misdag kan zijn schilderij dus gewoon revindiceren (art. 5:2 BW)

    Vraag 7

    Art. 3:235 BW; elk beding waarbij de pand- of hypotheekhouder de bevoegdheid wordt gegeven zich het verbonden goed toe te eigenen, is nietig.

      Check page access:
      Public
      Check more or recent content:

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 1a

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 1a


      Vragen

      Vraag 1

      Arwen is een geadopteerd kind. Ze is geboren in Sri Lanka, maar getogen in Gorinchem. Inmiddels is ze 32 jaar oud. De laatste jaren waren problematisch, ze verkeert in een identiteitscrisis. Ze vraagt zich af wie haar echte ouders zijn. Uiteindelijk weet ze via het tv-programma Spoorloos haar biologische ouders te traceren. Ze wil hen graag ontmoeten en vraagt zich af in hoeverre het mogelijk is de juridische band met haar biologische ouders te herstellen, zonder de band met haar huidige juridische ouders te verbreken. Wat is uw antwoord op haar vraag?

      Vraag 2a

      Sander en Fiona zijn op 6 januari 2017 zonder het maken van huwelijksvoorwaarden gehuwd. De woning is door Sander vóór het huwelijk aangekocht door middel van een hypothecaire geldlening die door hem alleen is aangegaan. Na zes jaar huwelijk gaan Sander en Fiona scheiden.

      Sander heeft inmiddels een verzoek tot echtscheiding ingediend. Nog voordat de scheiding is uitgesproken wint Fiona de Jackpot van € 1.000.000 bij de Staatsloterij. In hoeverre maakt Sander hierop aanspraak?

      Vraag 2b

      Wie is vóór, tijdens en na het huwelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld?

      Vraag 3a

      Evelien en Eva zijn in 2017 gehuwd. Ze willen graag een kind. Een goede vriend, Matin, is bereid aan hun kinderwens mee te werken door zijn zaad te doneren. Het is de bedoeling dat Eva het kind zal dragen. Het plan wordt succesvol uitgevoerd, het kind dat ter wereld komt heet Hugo.

      Wie is/zijn de ouder(s) van Hugo en wie heeft/hebben het ouderlijk gezag?

      Vraag 3b

      Een week na de geboorte van Hugo komt Matin op kraamvisite. Hij herkent zichzelf onmiddellijk in de glimmende oogjes van de kleine spruit. Ondanks zijn afspraken met Evelien en Eva wil hij nu een afstammingsband met zijn zoon. Welke mogelijkheden heeft Matin?

      Vraag 3c

      Vergeet vraag b (Matin heeft geen interesse in een ouderschapsrol). Vlak na de geboorte van Hugo neemt Evelien de benen. Ze is geschrokken van de zware verantwoordelijkheid die op haar moeder zou komen te rusten. Zij heeft via haar advocaat inmiddels een verzoek tot echtscheiding ingediend. Eva realiseert zich dat zij er nu feitelijk alleen voorstaat, maar zij meent dat Evelien zich niet zomaar aan haar verantwoordelijkheden kan onttrekken. Welke mogelijkheden heeft zij?

      Vraag 4a

      Zak en Ashley wonen ongehuwd samen als Ashley in verwachting raakt. Het kind wordt geboren, het is een jongen en het heet Aaron.

      Wie is/zijn de juridische ouders van Aaron?

      Vraag 4b

      Wie heeft/hebben het ouderlijk gezag over Aaron?

      Vraag 4c

      Welke geslachtsnaam heeft het kind?

      Vraag 4d

      Stel: Zak en Ashley besluiten nadat Aaron geboren is een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

      Wat zijn de gevolgen hiervan voor het antwoord op vraag wie de ouders zijn van Aaron en wie het ouderlijk gezag heeft van het kind?

      Vraag 4e

      Wat

      .....read more
      Access: 
      Public
      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 1b

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 1b


      Vragen

      Vraag 1a

      Royce en Gwen zijn in 2011 in gemeenschap van goederen met elkaar gehuwd. Ze hebben samen geen kinderen. Royce overlijdt. Hij laat achter zijn echtgenote Iris en zijn twee (meerderjarige) kinderen uit zijn eerste huwelijk, Mercedes en Hadrian. Er is geen testament. De gemeenschap van goederen bestaat uit een woonhuis, waard € 400.000, banktegoeden, waard € 50.000, en een auto, waard € 30.000.

      Wat zijn de erfrechtelijke gevolgen van het overlijden van Royce?

      Vraag 1b

      Mercedes en Hadrian zien aankomen dat Gwen de nalatenschap gaat opmaken, zodat zij later niks krijgen. Zij willen meer zekerheid. Wat is uw advies?

      Vraag 2

      Marieke was jarenlang ongehuwd. Met haar ouders had zij geen goed contact. Om te voorkomen dat haar ouders van haar zouden erven maakte zij in 2001 een testament. Daarin benoemde zij haar broer Kasper tot haar enige erfgenaam. De jaren verstreken en Marieke vond uiteindelijk (in 2010) toch nog haar grote geluk in de liefde. Ze trouwde met Carl, met wie ze nog acht mooie jaren deelde, totdat ze door een noodlottig ongeval het leven liet. Volgens het testament is broer Kasper nu de enige erfgenaam. Carl is verbijsterd. Dit kan volgens hem nooit de bedoeling van Marieke zijn geweest. Zij heeft ten tijde van het maken van haar testament geen rekening gehouden met het feit dat zij nog ooit zou trouwen. Ze moet wel in de veronderstelling zijn geweest dat met het huwelijk de erfstelling ten behoeve van haar broer niet meer zou gelden. Kunt u Carl wellicht enige hoop bieden?

      Vraag 3

      Geralt is overleden. Hij was ongehuwd en had geen kinderen. Hij laat als zijn enige erfgenamen achter zijn neven Klaas en Zoltan en zijn nicht Yennefer. De erfgenamen weten van aanpakken. Na de begrafenis van Geralt ontruimen zij de woning en geven zij de gehele inboedel mee met het grof vuil. Het had wellicht nog iets opgebracht op marktplaats, maar die moeite wilden de erfgenamen niet nemen. Als al het werk erop zit gaan ze samen uit eten bij restaurant ‘Imperio Romano’. De rekening van het etentje betalen ze van de bankrekening van wijlen oom Geralt.

      Dan blijkt er ineens nog een rekening te zijn van achterstallige belastingen, zo'n € 70.000. De nalatenschap blijkt daardoor negatief te zijn. De belastingdienst dringt aan en de erfgenamen vragen u of zij de nalatenschap alsnog kunnen verwerpen.

      Vraag 4

      Zak overlijdt. Hij laat achter: zijn beide ouders, Aaron en Ashley, halfbroer Billy en halfzusters Eva en Evelien. Zak had een broer Jay, maar deze broer is vóór Zak overleden met achterlating van twee kinderen: Sander en Fiona. Zak heeft geen testament gemaakt. Wie zijn op grond van de wet de erfgenamen van Zak en voor welke delen erven zij?

      Vraag 5a

      Frodo is overleden. Hij heeft in 2007 een

      .....read more
      Access: 
      Public
      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 2a

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 2a


      Vragen

      Vraag 1

      A verhuurt zijn huis aan B. Vervolgens verkoopt A dit huis aan C en draagt het aan hem in eigendom over. Kan B zijn recht handhaven tegenover C?

      Vraag 2a

      Bespreek en vergelijk de rechtspositie van A:

      A leent zijn auto voor een maand uit aan B. Nog in diezelfde maand gaat B failliet

      Vraag 2b

      A leent bedrag van 5.000 euro aan B. Kort nadien gaat B failliet.

      Vraag 2c

      A heeft een erfpachtrecht op een aan B toebehorend stuk land. B gaat failliet.

      Vraag 2d

      A vestigt een recht van erfpacht op zijn grond ten behoeve van B. Vervolgens verkoopt A de grond en draagt die in eigendom over aan C. Kan B zijn recht handhaven tegenover C? 

      Vraag 2e

      A geeft zijn huis in bruikleen aan B. Vervolgens verkoopt A dit huis aan C en draag het aan hem in zijn eigendom over. Kan B zijn recht handhaven tegen over C?

      Vraag 3

      In de meeste boeken staat voorin opgenomen “niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigt of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever”. Valt dit auteursrecht te kwalificeren als een goed in de zin van artikel 3:1 BW?

      Vraag 4

      A koopt van B een huis voor €150.000. Het huis wordt aan A geleverd. Omdat A de koopprijs niet kan betalen leent hij een ton bij een bank waarvoor hij aan de bank een hypotheek op het huis verschaft. Vervolgens geeft A het huis in bruikleen X en nog later schenkt en levert hij het huis aan Y. Kunt aangeven wat de rechtspositie van A, de bank, X en Y is?

      Vraag 5

      Welke kwalificaties geeft u aan de volgende objecten:

      1. een perceel grond

      2. een stoel

      3. een erfpachtrecht

      4. een kat

      5. een boot

      6. een auto

      Antwoordindicatie

      Vraag 1

      Art. 7:226 BW; Koop breekt geen huur; verplichtingen gaan over op de nieuwe eigenaar C. Ook een nieuwe verhuurder moet de huur opzeggen als hij de huur wil beëindigen. Het huurcontract eindigt namelijk niet als de woning wordt verkocht. De nieuwe eigenaar zet het bestaande huurcontract voort. Als hij het huurcontract wil beëindigen is hij gebonden aan wettelijke regels voor opzegging. Wil de nieuwe eigenaar de woning zelf gebruiken (dringend eigen gebruik), dan kan hij de huur niet meteen opzeggen. Dit kan pas 3 jaar nadat hij de huurder schriftelijk gemeld heeft dat hij de nieuwe eigenaar is. Dus ja.

       

      Vraag 2a

      Bruikleen overeenkomst. A blijft eigenaar van de auto, indien B failliet gaat, kan A de auto uit terugvorderen (revindiceren) aangezien A gewoon eigenaar is gebleven van de auto. Art. 7A:1777/7A:1778 BW & art. 5:2 BW.

      .....read more
      Access: 
      Public
      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 2b

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 2b


      Vragen

      Vraag 1a

      Evelien heeft de scooter van Sander gestolen en deze vervolgens uitgeleend aan Kasper. Sander dagvaard Evelien tot teruggave van de scooter. Kasper pretendeert geen rechthebbende of eigenaar te zijn. Hij erkent dat hij slechts detentor is.

      Wat is de goederenrechtelijke positie van Sander, Evelien en Kasper?

      Vraag 1b

      Wie moet bewijzen rechthebbende te zijn?

      Vraag 2a

      Hugo heeft op 23 december 2013 van Kasper een theepot geschonken gekregen. Op dat moment wist, noch behoorde Hugo te weten dat het een theepot betrof uit de gestolen inboedel van Sander. Hugo laat de theepot, dat hij mooi vindt maar erg beschadigd is, in januari restaureren door een professionele restaurateur voor €150,-. Sander komt er op 1 februari achter dat de gestolen theepot zich bij Hugo bevindt. Sander wil de theepot terugvorderen. Sander stelt niets te maken te hebben met de reparatie door Hugo en weigert de kosten te betalen.

      Mag Sander de vaas terugvorderen zonder de kosten van de restauratie te betalen?

      Vraag 2b

      Verandert uw antwoord als Hugo op 28 december 2013 erachter was gekomen dat de theepot van diefstal afkomstig was?

      Vraag 3

      Paul huurt een elektrische zaag bij een bouwmarkt. Op het moment dat hij de zaag in ontvangst neemt, is hij al van plan de zaag zelf te houden en nooit meer terug te brengen. Is hij detentor of bezitter van de zaag?

      Vraag 4a

      In het Drentse gemeente W is een bloeiend verenigingsleven. Er zijn maar liefst drie handbalverenigingen en deze staan elkaar bijzonder naar het leven. De oudste vereniging, SHME, heeft een fraaie originele banier die bij de thuiswedstrijden van het eerste team thuis trots aan de zijkant van het veld staat opgesteld. Op nieuwjaarsdag 2014 weet Chris, lid van de tweede handbalvereniging, HULP, de banier te ontvreemden uit de bezemkast van SHME in de met HULP gedeelde sporthal. Chris wil de banier voor zichzelf houden en verstopt haar als verworven buit in zijn schuur. Piet, lid van de derde handvereniging GHVI, heeft dit gezien en breekt in de nacht van 2 januari 2014 op zijn beurt de schuur van Chris open, neemt de banier mee en legt haar in zijn eigen schuur Ook Piet wil de banier voor zichzelf houden.

      Kan Chris, als hij op 2 januari 2014 de ontvreemding ontdekt, de banier van Piet vorderen?

      Vraag 4b

      Kan de vereniging SHME, als zij op 2 januari 2014 achter de ontvreemding komt, de banier van Piet vorderen?

      Vraag 5a

      Vragen bij het arrest Gielkens/Gielkens.

      Schets de casus van dit arrest

      Vraag 5b

      Wordt Peter Jozef Gielkens op grond van de wet in eerste instantie beschouwd als detentor of als bezitter nu hij beweert de Opel Corsa van zijn zuster ten geschenke gekregen te hebben?

      Vraag 5c

      Stel dat Peter Jozef Gielkens in eerste instantie als bezitter wordt beschouwd,

      .....read more
      Access: 
      Public
      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 3a

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 3a


      Vragen

      Vraag 1

      Fiona huurt een fiets van fietsenwinkel Zwartje. Na een dag op de fiets door de provincie getoerd te hebben, wil ze de fiets houden c.q. kopen. Hoe kan de fiets geleverd worden als Zwartje bereid is de fiets verkopen?

      Vraag 2

      Kan ik de eigendom van mijn gestolen auto overdragen aan de verzekeringsmaatschappij? 

      Vraag 3a

      J heeft zijn fiets, die bij fietsenmaker Q is gestald, aan K verkocht. J verzoekt Q de fiets te zijner tijd aan K af te geven.

      Welke vorm van bezitsoverdracht is dit?

      Vraag 3b

      Als Q weigert aan deze overdracht mee te werken, gaat dan ondanks zijn weigering toch de eigendom van de fiets over?

      Vraag 3c

      Stel dat de eigendom van de fiets overgaat, kan de fietsenmaker dan de reparatiekosten van de koper vorderen?

      Vraag 4

      Student Z heeft een fiets nodig. Student Y is eigenaar van twee fietsen en is bereid een daarvan aan Z te verkopen. Ze komen een prijs overeen, de koop wordt gesloten. Y deelt Z mee dat hij de fiets in het achterste fietsenrek aan de voet van flatcomplex – waar zij beiden wonen – heeft gestald. Hij overhandigt de sleutel van de fiets aan Y. Is hier voldaan aan het vereiste van bezitsverschaffing zoals artikel 3:90 BW dat stelt?

      Vraag 5a

      De Jong heeft een vordering ten bedrage van €10.000,- op Koning. De Jong verkoopt de vordering op 1 mei 2013 aan Christiaansen. Op 6 mei 2013 maken beide partijen de akte van cessie op. Op 10 mei deelt Christiaansen de cessie aan Koning mee.

      Op welk moment is Christiaansen rechthebbende van de vordering geworden?

      Vraag 5b

      Moet Berends betalen aan Christiaansen als hij op het moment van de mededeling twijfelt aan de juistheid van de mededeling?

      Antwoordindicatie

      Vraag 1

      Art. 3:84 BW.

      • Geldige titel; koop, art. 7:1 BW
      • Beschikkingsbevoegd; fietsenwinkel is eigenaar dus beschikkingsbevoegd
      • Levering; art. 3:90 BW, roerende zaak door bezitsverschaffing. De fiets bevindt zich in dit geval al feitelijk onder Fiona maar zij is houder nog geen bezitter. Middels Art. 3:115 sub b BW kan de levering plaatsvinden; traditio brevi manu; een tweezijdige verklaring zonder feitelijke handeling is voldoende wanneer de verkrijger houder van de zaak voor de vervreemder was.

      Vraag 2

      Art. 3:84 BW;

      • Geldige titel; kan gewoon een overeenkomst sluiten
      • Beschikkingsbevoegdheid; nog steeds eigenaar dus gewoon beschikkingsbevoegd
      • Levering; Krachtens art. 3:90 lid 1 BW geschiedt de levering van een roerende zaak door daarvan het bezit te verschaffen. Voor die bezitsverschaffing is het noodzakelijk dat de vervreemder de zaak in zijn macht heeft. Zonder macht over de zaak is hij immers feitelijk niet in staat de verkrijger een zodanige macht over de zaak te verschaffen dat deze als bezitter is aan te merken.

      Uitzonderingen op de regel; levering door middel

      .....read more
      Access: 
      Public
      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 3b

      Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 3b


      Vragen

      Vraag 1

      A verkoopt en levert zijn herenhuis aan B voor €300.000,-. Een week nadat de leveringshandeling heeft plaats gehad, verkoopt en levert B het herenhuis voor €320.000 aan C. C verkoopt en levert het herenhuis vervolgens weer een week later aan D een vriend van B.

      Pas na de overdracht van het herenhuis door C aan D ontdekt A dat hij bij de koop door B is bedrogen.

      Op vordering van A vernietigt de rechter de koopovereenkomst A-B op grond van artikel 3:44 lid 1 jo. Lid 3 (jo. 3:49 e.v. BW). Vaststaat dat C geheel onkundig is van het door B gepleegde bedrog, maar dat D door zijn vriend B volledig op de hoogte is gebracht van zijn bedrog. Wie is eigenaar van het herenhuis nadat de koopovereenkomst tussen A en B is vernietigd?

        Vraag 2

        Kasper ziet bij Sander zes boeken op het bureau liggen waarvoor hij wel belangstelling heeft. Sander die krap bij kas zit, wil deze wel alle zes aan Kasper verkopen, ook al weet Sander dat hij een van de boeken van Julia heeft geleend. Ze komen een prijs overeen voor de zes boeken en de koop wordt beklonken. Sander overhandigt de zes boeken aan Kasper. Is hier sprake van een geldige eigendomsoverdracht?

        Vraag 3a

        A is eigenaar van een fiets. B steelt de fiets van A. Nadien schenkt en levert B de fiets aan zijn vriend C. Deze verkoopt en levert de fiets aan D, die een fietsenwinkel heeft en daarbij gespecialiseerd is in de aan- en verkoop van tweedehandsfietsen. A ontdekt de fiets, twee jaren nadat de fiets hem is ontstolen, bij D en legt onder hem beslag tot afgifte. D verzet zich tegen afgifte aan A en stelt dat hij rechthebbende is met betrekking tot de fiets. Vaststaat dat D te goede trouw was op het moment dat hij de fiets van C verkreeg. Kan A de fiets revindiceren onder D?

        Vraag 3b

        Zou het antwoord op vraag a. anders zijn als D de fiets in de winkel van zijn vaste leverancier C had gekocht?

        Vraag 3c

        Stel B had de fiets niet gestolen, maar gehuurd van A. Kan A in dat geval de fiets revindiceren onder D?

        Vraag 4

        Is de regel van artikel 3:86 of artikel 3:88 BW toepasselijk op een overdracht van:

          1. Een fiets?
          2. Een schip?
          3. De vordering, die A tegen B heeft tot terugbetaling van het door A aan B uitgeleende geld?
          4. Een auto, waarvoor een kentekenbewijs is afgegeven?
          5. De “Nachtwacht”?

          Vraag 5a

          Eva - een succesvolle zakenvrouw- is eigenaar van een groot zeilschip (25m), de Alera. Omdat Eva de gewoonte heeft van drankmisbruik wordt zij op 5 februari 2014 onder curatele gesteld (1:378 lid 1 sub b BW). Een dag na de ondercuratelestelling ontmoet zij

          .....read more
          Access: 
          Public
          Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 4a

          Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 4a


          Vragen

          Vraag 1

          Cornald heeft besloten de drukke Randstad te ontvluchten en een boerderijtje aan te schaffen in het Groningse land. Cornald heeft net zijn boerderijtje betrokken als buurman Dirk aanbelt “Wij moeten het over de weg hebben” aldus Dirk. Cornald weet niet waarover Dirk het heeft. Dirk blijkt eigenaar te zijn van een stuk land, dat vlak achter het land van Carnold ligt. Daarop staat een permanent bewoonde stacaravan. Vanaf zijn land kan Dirk niet de openbare weg bereiken. Vroeger was er wel een weggetje, aldus Dirk, maar toen Cornalds huis voor de verkoop werd verbouwd is deze verdwenen. Cornald ziet het helemaal niet zitten om speciaal voor Dirk een weg aan te moeten leggen. Daar staat ook helemaal niets over in de openbare registers. Moet Cornald voor Dirk een toegangsweg tot de openbare weg aanleggen, ook als daarover niets in de openbare registers te vinden is?

            Vraag 2

            Aalbrecht is een juwelier met enige faam te Amsterdam. In zijn collectie heeft hij een verzameling van tien identiek geslepen saffieren. De waarde van deze saffieren beloopt €1.000,- per stuk. Een van de beste klanten van Aalbrecht is Michel Johnson, een wereldberoemd zanger met een nogal excentrieke smaak. Dit uit zich onder meer daarin dat Johnson een met edelstenen bezette handschoen pleegt te dragen, ook wanneer het weer geen aanleiding geeft tot het dragen van handschoenen. Op een dag bezoekt Johnson de winkel van Aalbrecht en hij is meteen gecharmeerd van de tien saffieren. Hij vraagt Aalbrecht deze saffieren in zijn tijgerbonten handschoen (waarde €10.000) te zetten. Al de volgende dag heeft Aalbrecht de klus geklaard. Wie eigenaar van de met saffieren bezette handschoen?

            Vraag 3a

            Fruit & Zo BV en Appelboom BV leveren al jaren hun heerlijke “Golden Delicious appels aan appelmoesfabrikant Prut BV die deze appels verwerkt tot appelmoes. Op 14 september 2015 verkoopt en levert Fruit & Zo 10 ton appels aan Prut BV. De volgende dag levert Appelboom BV eveneens 10 ton appels aan de fabrikant. Beide leveranciers hebben een eigendomsvoorbehoud in hun contracten met Prut BV opgenomen (zie art. 3:91 en 3:92 en BR nr. 164). Prut BV slaat alle appels op in een grote loods naast de fabriek die dus 20 ton appels bevat. Op 17 september worden de appels tot appelmoes verwerkt.

            Wie is eigenaar van de appels die tot 17 september in de loods liggen?

            Vraag 3b

            Wie is eigenaar van de appelmoes op 17 september?

            Vraag 4a

            Christa is eigenaar van een stuk grond. Zij wil graag een vakantiehuisje laten bouwen om in te wonen. Als Christa de benodigde vergunning rond heeft, spreekt zij met Berend af dat Berend met zijn bouwmaterialen het huisje gaat bouwen voor €30.000,-. Als het huisje op 1 maart 2014 klaar is, blijkt dat Christa niet

            .....read more
            Access: 
            Public
            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 4b

            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 4b


            Vragen 

            Vraag 1a

            Bestudeer de volgende vier situaties:

            Jan leent van Piet 1.000 euro. Piet mag dit elk moment terugvorderen. 

            Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan?

            Vraag 1b

            Jan geeft aan Piet zijn fiets in vruchtgebruik.

            Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan? 

            Vraag 1c 

            Piet heeft 1.000 euro aan kosten gemaakt om het dak van Jan van de ondergang te behoeden. Daardoor heeft Piet een bijzonder voorrecht in de zin van artikel 3:284 lid 1 BW tot voldoening van de kosten op Jan.

            Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan? 

            Vraag 1d

            Jan wenst bij Piet een lening af te sluiten. Met het oog daarop geeft Jan aan piet een duur horloge in vuistpand.

            Heeft Piet een voorrang scheppend recht? Is het recht van Piet een afhankelijk recht? verschaft het recht Piet de bevoegdheid tot parate executie? Verschaft het recht Piet een separatistpositie bij een eventueel faillissement van Jan? 

            Vraag 2a

            De Vries is eigenaar van een boerderijtje in Klazienaveen. Via het terrein van zijn buurman Jansma zou De Vries op een eenvoudige wijze bij zijn schuurdeur kunnen komen. Hij bespreekt het een en ander met Jansma en dit overleg resulteert erin dat partijen op het terrein van Jansma ten behoeve van het terrein van De Vries een erfdienstbaarheid van weg vestigen. Zij spreken daarbij af dat De Vries op het terrein van Jansma op eigen kosten de voor de uitoefening van de erfdienstbaarheid benodigde weg aanlegt, alsmede een daarvoor benodigde brug over het riviertje dat het terrein van Jansma doorkruist.

            Hoe dient de vestiging van het recht van erfdienstbaarheid plaats te vinden?

            Vraag 2b

            Heeft De Vries de medewerking van Jansma nodig om afstand te doen van het recht van erfdienstbaarheid? Zo ja, op grond waarvan? Zo nee, waarom niet?

            Vraag 3

            Kas geeft zijn moestuin in 1990 vruchtgebruik aan Linda. Linda maakt twintig jaar met veel plezier gebruik van de moestuin, maar begin 2010 wordt het werken aan de tuin voor de inmiddels bejaarde Linda toch te zwaar. Daarom draagt Linda het recht van vruchtgebruik over aan Maarten, haar buurman. Begin 2015 overlijdt Linda. Als Maarten in juli 2015 de boontjes aan het oogsten is, komt Kas langs. “Ik kom de oogst ophalen” zegt Kas. Maarten reageert verbaasd. “U mag misschien wel bloot eigenaar zijn, maar ik heb het absolute recht van vruchtgebruik

            .....read more
            Access: 
            Public
            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 5a

            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 5a


            Vragen

            Vraag 1a

            Albert verkoopt aan Bento een fiets voor €500,- en laat Bento de fiets meenemen onder de belofte, dat hij de koopprijs over twee dagen zal komen betalen.

            Welke verbintenis(sen) kunt u hier ontdekken?

            Vraag 1b

            Wat is de bron van deze verbintenis(sen)?

            Vraag 1c

            Wat is het object van deze verbintenis(sen)?

            Vraag 2a

            Zijn de hierna genoemde plichten te kwalificeren als (onderdeel van) een verbintenis? Zo ja, benoem de bron van de verbintenis. Zo nee, waarom niet?

            De plicht van een vader, zijn tienjarig zoontje te onderhouden.

            Vraag 2b

            De plicht van een vader zijn 19 jarige studerende dochter te onderhouden.

            Vraag 2c

            De plicht van een vader zijn 22 jarige studerende zoon te onderhouden

            Vraag 2d

            De plicht van een schoolkind, in een druk bezette stadsbus zijn zitplaats aan een oudere passagier af te staan.

            Vraag 2e

            De plicht van een dominee op zondag de kerkdienst te leiden.

            Vraag 3a

            Jan heeft een fiets. Geef bij ieder van de hierna genoemde rechtshandelingen aan of het een eenzijdige dan wel een meerzijdige rechtshandeling betreft. Ga in het geval van een eenzijdige rechtshandeling na, of het een gerichte of ongerichte rechtshandeling betreft. Ga in het geval van een meerzijdige rechtshandeling na of het een obligatoire overeenkomst betreft en zo ja, of deze wederkerig of eenzijdig resp. Baat of om niet is.

            Jan geeft de fiets cadeau aan zijn vriend Kees;

            Vraag 3b

            Jan laat de fiets repareren bij fietsenmaker Foetsie;

            Vraag 3c

            Jan zegt het stallingscontract met betrekking tot zijn fiets op;

            Vraag 4

            Rutger is op 1 maart 2007 voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij een fabriek. Hij is ingesteld als inpakker. In 2011 beland hij in een psychiatrische centrum. Sinds 2012 staat hij onder behandeling van een psychiater. Na een aantal maanden werkt Rutger vanaf 12 juli 2013 een aantal uren per week. Op vrijdag middag heeft Rutger het helemaal gehad. Hij stapt naar de directeur en geeft aan ontslag te willen nemen. Vaststaat dat in verband met de recessie en geestelijke gestelheid van Rutger, hij niet snel een andere baan kan vinden. De fabriek heeft het ontslag bij brief op 1 september 2013 bevestigd. Stel u bent advocaat van de werknemer. Welke gronden zou u aanhalen om de gebondenheid van de werknemer aan het ontslag te weerleggen?

            Antwoordindicatie

            Vraag 1a 

            Verbintenis = dat een persoon een recht op een prestatie door een andere persoon heeft, terwijl de ander tegenover de eerste tot het verrichten van die prestatie verplicht is. Er zijn hier twee verbintenissen: Bento is verplicht de koopprijs van de fiets over twee dagen te komen te betalen aan Albert. Albert is verplicht de fiets te leveren aan Bento.

            Vraag 1b

            Waaruit kan een

            .....read more
            Access: 
            Public
            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 5b

            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 5b


            Vragen

            Vraag 1a

            Vragen n.a.v. het arrest van Geest – Nederlof.

            Schets de casus die leidde tot dit arrest

            Vraag 1b 

            Welk van de door art. 6:228 lid 1 genoemde dwalingsgevallen is hier aan de orde?

            Vraag 1c 

            Welke regel formuleert de Hoge Raad (zie r.o. 3.2)? Bij welk gedeelte van het thans geldende art. 6:228 speelt deze regel een rol?

            Vraag 1d

            Rechtvaardigt het “lichtvaardige” handelen van de (ondeskundige) koper – het niet laten keuren van de auto door een deskundige alvorens tot aankoop over te gaan – volgens de HR een uitzondering op deze regel? (zie r.o. 3.4)

            Vraag 2a

            Geef aan of de volgende overeenkomsten geldig zijn:

            Gino zoekt al enige tijd naar mogelijkheden om zijn markt voor de afzet van cocaïne te vergroten. Steeds stuit hij op ernstige concurrentie van Carlo. Hij besluit dat Carlo moet verdwijnen en sluit een overeenkomst met Joop om voor 100.000 euro Carlo uit de weg te ruimen.

            Vraag 2b

            Marieke wil haar echtgenoot uit de weg ruimen. Ze koopt een bijl bij een doe-het-zelfwinkel zonder erbij te vermelden dat ze daarmee haar echtgenoot wil vermoorden.

            Vraag 2c

            Variant op vraag b: de verkoper is op de hoogte van de plannen van Marieke en verkoopt toch de bijl.

            Vraag 3a

            Ga na of in de onderstaande gevallen een aantastbare rechtshandeling tot stand komt:

            De 24-jarige curandus Jaap heeft 10.000 euro van een oom geërfd. Hij koopt buiten medeweten van zijn curator een piano van dit geld.

            Vraag 3b

            Piet, een 15-jarige, krijgt 5 euro zakgeld per week. Na een half jaar sparen koopt hij van dit geld een tweedehands I-Phone.

            Vraag 4

            De 15-jarige Freek heeft na het overlijden van zijn opa een erfenis (geld) gekregen. Hij wilt van het geld een brommer kopen en vraagt toestemming aan zijn vader Hans. Hans stelt als voorwaarde dat hij een model mag kopen voor maximaal 2.000 euro. Freek koopt een brommer van 4.500 euro. Bij thuiskomst blijkt de vader niet zo blij te zijn met de aankoop. Kan de vader van Freek in zijn hoedanigheid als wettelijke vertegenwoordiger de koopovereenkomst vernietigen? Motiveer uw antwoord.

            Vraag 5

            Mevrouw Feenstra is 68 jaar en haar buurman heeft een kennel met honden. Door een motorisch gebrek aan een van de achterpoten van een hond is hij afgekeurd als renhond. Brends weet dat dit zal leiden tot verlamming. Op een dag benadert hij mevrouw met de vraag of zij het gezelschap van de hond tijdens haar wandelingen zou waarderen. Hij benadrukt de raszuiverheid en het trouwe karakter en zegt bewust niks over de ziekte. Na drie maanden kan de hond al niet meer lopen. Mevrouw Feenstra wenst de overeenkomst te vernietigen. U adviseert haar.

            Vraag 6

            Margje is onder curatele gesteld wegens drankmisbruik. Op een dag verkoopt zij haar gouden armband buiten medeweten

            .....read more
            Access: 
            Public
            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 6B

            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 6B


            Vragen 

            Vraag 1

            Is de ontbindingsregeling van de artikel 6:265 e.v. van toepassing in de volgende gevallen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom en onder welke voorwaarden bestaat dan de bevoegdheid tot ontbinding?

            1. Een grootvader schenkt aan zijn kleindochter een boot, maar blijf nalatig in de levering.
            2. Justes zegt steeds dat hij een brommer die hij op 20 mei heeft geruild met zijn klasgenoot Julian "volgende week" komt brengen, maar het is inmiddels al eind juni.

            Vraag 2

            Twee partijen komen overeen dat tegen betaling schilderwerkzaamheden in een woning worden uitgevoerd. Er worden geen exacte data genoemd. Na enige tijd is het schilderbedrijf nog steeds niet met het werk begonnen. Er wordt geklaagd en geeft het schilderbedrijf nog een week om te beginnen. Het schilbedrijf geeft aan dat dit hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren, maar komt vervolgens niet opdagen. Kan de overeenkomst met het schilderbedrijf worden ontbonden? 

            Vraag 3

            Een schooldirecteur koopt bij een handelaar 500 vulpennen. Deze vulpennen lekken allemaal. De vloerbedekking moet worden schoongemaakt voor 800 euro. De handelaar wordt voor het bedrag aansprakelijk gesteld. De handelaar stelt niet aansprakelijk te zijn, omdat hij niet in verzuim is. Kan de handelaar met succes tot schadevergoeding worden aangesproken? 

            Vraag 4a

            Tandarts Beukema koopt voor zijn praktijk een nieuwe bank 10 maart 2014 bij een meubelzaak. De bank kost 1.000 euro, er wordt eerst 5% betaald. Er geldt een maximale levertijd van 4 weken. Echter wordt de prijs binnen de vastgestelde tijd niet voldaan.

            Is de meubelzaak jegens Beukema verplicht de bank bij de praktijk af te leveren als Beukema de meubelzaak op het uitblijven van de aflevering attendeert en directe aflevering wenst? 

            Vraag 4b 

            Kan de meubelzaak op 1 juli 2014 de overeenkomst ontbinden?

            Antwoordindicatie

            Vraag 1

            1. Nee, ontbinding kan alleen bij een wederkerige overeenkomst en een schenking is dat niet. Dus art. 6:265 BW is niet van toepassing. Hier is er slechts een verbintenis ten opzichte van de schenker; dus een eenzijdige overeenkomst.
            2. Art. 6:265 BW moet er sprake zijn van een tekortkoming in de nakoming, lid 2 maar voor zover tekortkoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, in dit geval kan de scooter nog steeds geleverd worden. Dus niet meteen ontbinden maar verzuim nodig. Art. 6:81 BW zegt dat verzuim geldt gedurende de tijd dat de prestatie uitblijft en opeisbaar is. Hiernaast art. 6:82 BW, redelijke termijn van nakoming indien na deze termijn alsnog uitblijft is er sprake van verzuim. Art. 6:83 lid 1 sub a BW; wanneer er sprake is van een fatale termijn is de schuldenaar direct in verzuim zonder ingebrekestelling. In casu is er sprake van een fataal termijn namelijk begin juni, het verzuim treedt zonder i.g.b.s. in; dus vanaf begin
            .....read more
            Access: 
            Public
            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 7a

            Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 7a


            Vragen

            Vraag 1a

            Op een zonnige dag loopt Jan Jansen, 25 jaar, langs de melkfabriek aan de Eerste Jan Steenstraat in Amsterdam. De deuren van de fabriek staan wijd open en in de fabriek staat een mooie rode vrachtauto met de portieren wijd open en de contractsleutel erin. Jan start de auto en rijdt ermee weg. De rit duurt evenwel niet lang, want hij rijdt met auto en al de woning aan de overzijde van de fabriek binnen. De bewoners raken daardoor ernstig gewond. Vast staat dat Jan ten gevolge van een geestesziekte ieder inzicht in het ongeoorloofde van zijn daad miste.

            Is Jan aansprakelijk ex art. 6:162 BW voor de ontstane schade?

            Vraag 1b

            Stel dat Jan kort voor het voorval een wandeling aan het maken was met zijn begeleider van een psychiatrisch ziekenhuis. Jan was aan de aandacht van deze begeleider ontsnapt, toen de begeleider gebeld werd door zijn vriendin. Is het psychiatrisch ziekenhuis dan (ook) aansprakelijk?

            Vraag 2

            Mark en Kim, broer en zus, van resp. 15 en 12 jaar, moeten terecht staan voor de kinderrechter wegens het plegen van een reeks winkeldiefstallen bij winkelier X. Tijdens de zitting komt vast te staan dat deze kinderen schuldig zijn, maar lijden aan affectieve verwaarlozing; vader en moeder zijn vrijwel nooit thuis, omdat zij al hun vrije tijd plegen door te brengen op de plaatselijke golfbaan. Wie kan terzake van de ontstane schade door winkelier X aansprakelijk worden gesteld?

            Vraag 3

            De familie Jansen heeft een huis gekocht in een pas gebouwde woonwijk in Meppel. Als zij er een week wonen, komt een van de buurvrouwen op bezoek. Nadat de gastvrouw de jas van de buurvrouw heeft opgehangen, begeven ze zich naar de woonkamer. De buurvrouw merkt niet dat er een opstapje is, van ongeveer 5 cm van de hal naar de woonkamer. Vast staat dat de gastvrouw tijdens het geanimeerde gesprek dat zij samen voeren vergeet om haar daarop te attenderen. De buurvrouw valt en loopt daardoor blijven letsel op aan haar been. Haar beroep – zij heeft een beroep waarbij zij veel moet staan – kan zij daardoor niet meer uitoefenen. Zij spreekt de gastvrouw aan en baseert zich daarbij op artikel 6:162 BW. Formuleer argumenten pro en contra. Geef vervolgens ook uw eigen oordeel.

            Vraag 4

            Een meisje van 12 jaar oud staat te wachten op een teken van een politieagent, alvorens – als voetganger- de kruising over te steken. Op het teken van de agent steekt zij de straat over; tegelijkertijd geeft de agent echter ook een teken aan een andere verkeersstroom, hetgeen tot gevolg heeft dat het meisje tegen een fietsende dame aanloopt, waardoor deze ten val komt en schade lijdt. Kan de fietser de ouder(s) van het meisje aanspraken voor vergoeding van de schade ex. Art.

            .....read more
            Access: 
            Public
            Burgerlijk Recht 1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

            Burgerlijk Recht 1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

            • In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Burgerlijk Recht 1 voor de opleiding Rechtsgeleerdheid, jaar 1, aan de Rijksuniversiteit Groningen.
            • Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina
            Work for WorldSupporter

            Image

            JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

            Working for JoHo as a student in Leyden

            Parttime werken voor JoHo

            Check all content related to:
            How to use more summaries?


            Online access to all summaries, study notes en practice exams

            Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

            There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

            1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
            2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
            3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
            4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
            5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

            Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

            Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

            Field of study

            Access level of this page
            • Public
            • WorldSupporters only
            • JoHo members
            • Private
            Statistics
            1526
            Comments, Compliments & Kudos:

            Add new contribution

            CAPTCHA
            This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
            Image CAPTCHA
            Enter the characters shown in the image.
            Promotions
            Image

            Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

            Werkzaamheden: o.a.

            • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
            • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
            • PR & communicatie werkzaamheden

            Interesse? Reageer of informeer