Inleiding Staats- en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2018/2019
- 2220 reads
De bevoegdheid om besluiten (niet zijnde algemeen verbindende voorschriften) te nemen, de zogenaamde bestuursbevoegdheid, kan soms worden overgedragen (gedelegeerd). Voor debeantwoording van de vraag of dit in een specifiek geval is toegestaan, geldt niet dezelfde delegatieterminologie als waarmee hierboven geoefend is.
Wanneer is delegatie van bestuursbevoegdheden volgens de Awb toegestaan?
Verschilt dit van de mogelijkheid dergelijke bestuursbevoegdheden te mandateren en zo ja, waarom?
De burgemeester van de gemeente X wil de bevoegdheid tot het opleggen van een gebiedsverbod aan een voetbalhooligan – dit is een besluit in de zin van de Awb – op grond van artikel 172a Gemeentewet delegeren aan een door hem ingestelde commissie of aan een politieambtenaar. Is dit toegestaan?
Het legaliteitsbeginsel geldt ook voor de bevoegdheid om regels (algemeen verbindende voorschriften) te maken. In de volgende bepalingen wordt steeds een zogenaamde regelgevende bevoegdheid toegekend. Geef aan of het orgaan dat de bevoegdheid krijgt, deze mag overdragen aan een ander orgaan. Let op: niet alle wettelijke voorschriften die hieronder zijn gegeven, zijn opgenomen in de wettenbundels. Je moet deze in dat geval opzoeken via www.wetten.nl.
Artikel 2 lid 1 Gw.
Artikel 8 Gw.
Artikel 10 lid 1 Gw.
Artikel 65 lid 1 Spoorwegwet.
Artikel 6.13 lid 2 Mediawet 2008.
Algemene vragen:
Wat betekenen de begrippen attributie en delegatie?
Waarin verschilt het begrip mandaat van bovenstaande begrippen?
Hoe houden deze begrippen verband met het legaliteitsbeginsel?
Café De Tap krijgt al sinds 2005 elk jaar voor de zomerperiode een terrasvergunning. Dit is een besluit in de zin van de Awb. Meestal wordt de vergunning in april, net voordat het zomerseizoen begint, verleend. Ook voor het komende seizoen is een vergunning aangevraagd. Stel: op 15 april 2017 krijgt de eigenaar van De Tap een brief van het college van burgemeester en wethouders waarin staat dat er geen vergunning wordt verleend in verband met de verkeersveiligheid. Het college van burgemeester en wethouders wijst er daarbij op dat er het vorige seizoen minstens zes ongelukken hebben plaatsgevonden doordat voetgangers het trottoir niet konden gebruiken en op de rijweg zijn aangereden. De eigenaar heeft echter al nieuwe stoelen voor het terras gekocht in de veronderstelling dat de vergunning zoals de voorgaande tien jaren zou worden verleend. Zijn buurman, Café De Cameleon, heeft daarenboven wel weer een terrasvergunning voor 2016 gekregen.
Je bent advocaat en hebt de eigenaar van café De Tap als cliënt. Je legt hem uit dat naar jouw oordeel door het college van burgemeester en wethouders diverse formele en materiële normen voor bevoegdheidsuitoefening (abbb) zijn geschonden. Welke normen zijn dit en waarom?
Zie art 10:13 Awb e.v.
Ja, zie art 10:13 Awb. mandaat mag altijd verleend worden tenzij de wet anders stelt. Voor delegatie is er een wettelijke grondslag vereist.
Bestuursbevoegdheden: de bevoegdheid om iets concreets te beslissen. Eerst in de gemeentewet kijken → art 178 Gem wet. Dit artikel zegt dat delegatie aan een BO mogelijk is in lid 1. Er is een wettelijke grondslag voor delegatie in lid 1, maar lid 2 geeft hierop het verbod (de uitzondering).
Als je naar 10:14 Awb kijkt, zie je ook dat delegeren aan ondergeschikten niet toegestaan is.
Machtigen → mandateren
Een politieambtenaar is een ondergeschikte dus hieraan mag ook niet worden gedelegeerd.
Wel kan je iemand machtigen ex art 177 Gem wet. Echter vormt lid 2 hier ook een barrière voor.
Bevoegdheid wordt geattribueerd aan de wetgever in Gw. ‘De wet regelt’ → betekent dat delegatie is toegestaan.
Nb: iedere vervoeging van het woord regelen geeft aan dat de wetgever de bevoegdheid mag overdragen
De bevoegdheid wordt geattribueerd aan de wetgever in Gw. ‘Bij de wet’ → geen delegatie toegestaan
Bevoegdheid wordt geattribueerd aan de wetgever in Gw. ‘Bij of krachtens’ → delegatie is toegestaan.
Attributie van Gw aan Spoorwegwet → delegatie aan regering ‘Bij of krachtens’ → regering mag weer delegeren aan bijv ministers.
Gw attribueert aan formele wetgever → delegatie aan minister. Minister mag niet delegeren, want het woord ‘regels’ heeft alleen in de Grondwet een delegerende betekenis. Bij wetgeving of lager alleen kijken naar ‘bij of krachtens’.
Bij beide wordt een bevoegdheid overgedragen. Bij de ene een al bestaande bij de ander een nog niet bestaande bevoegdheid. Delegatie is wel afhankelijk van de wettelijke grondslag van de originele bevoegdheid (attributie).
Bij mandaat wordt geen bevoegdheid overgegeven, deze blijft onder naam van de originele bevoegdheid drager. Er verandert juridisch gezien niets. Mandaat heeft dus eigenlijk niets te maken met het legaliteitsbeginsel, omdat er geen wettelijke grondslag voor is vereist. Als er niet staat dat mandaat niet is toegestaan, mag je dit gewoon doen.
Zie hierboven
Nb: attributie/ delegatie zijn regelgevende bevoegdheden. Mandaat wordt eigenlijk alleen bij bestuursbevoegdheden behandeld.
Algemene beginselen van behoorlijk bestuur; deels gecodificeerd (awb), en deels ongeschreven
Vertrouwensbeginsel → hij krijgt al 10 jaar de vergunning
Gelijkheidsbeginsel → zijn buurman heeft wel een vergunning gekregen
Evenredigheidsbeginsel/belangenafweging → 3:4 lid 2 Awb
Rechtszekerheid → hij krijgt al 10 jaar een vergunning, en nu ineens niet meer.
Motiveringsbeginsel → motiveren van besluit van BO
Formeel:
Proces/ organisatie van de besluitvorming
Zorgvuldige voorbereiding 3:2 jo. 4:7 jo. 4:8 Awb → hoorplicht
Tijdige besluitvorming 4:13 – 4:15 Awb
Motivering moet er zijn 3:47 Awb → wettelijke grondslag en belangen moeten duidelijk zijn.
Bekendmaking 88 jo. 89 lid 3 GW, 3:40-3:42 Awb
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Deze bundel bevat de werkgroepopdrachten en uitwerkingen uit 2018/2019 bij het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht.
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Main summaries home pages:
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
2080 |
Add new contribution