Frontotemporale dementie - samenvatting van hoofdstuk 20 van Klinische neuropsychologie

Klinische neuropsychologie
Hoofdstuk 20
Frontotemporale dementie

Inleiding

Frontotemporale dementie (FTD) is een progressieve neuodegeneratieve aandoening. Drie subtypes hiervan zijn: 1) Gedragsvariant FTD-bv 2) Semantische dementie PNFA 3) Progressieve niet-vloeiende afasie SD

Klinisch beeld

De meest voorkomende frontotemporale dementie is de gedragsvariant (FTD-bv). Dit wordt gekenmerkt door een verandering in persoonlijkheid en sociaal gedrag, specifieke cognitieve stoornissen en veranderingen in taal. De belangrijkste veranderingen zijn verminderde betrokkenheid en emotionele vervlakking, initiatiefloosheid en apathie, verminderd oordeels – en kritiekvermogen, overactiviteit en rusteloosheid. Patiënten zijn vaak erg afleidbaar en er kan (sociale) ontremming en decorumverlies zijn. Er treden stoornissen in de sociale cognitie op. Vaak worden consequenties van gedrag niet overzien. Ook komt clichématig en stereotiep gedrag voor (inflexibel en dwangmatig). Naarmate de ziekte vordert gaat de patiënt minder spreken en is er sprake van economisch spraakgebruik, tot aan mutisme aan toe.

Drie subtypen binnen de gedragsvariant zijn: 1) Profiel met disinhibitie, verhoogde afleidbaarheid en overactiviteit 2) profiel met apathie, initiatiefloosheid en teruggetrokkenheid 3) profiel met stereotype en clichématig en dwangmatig gedrag

Een klein deel van de patiënten met frontotemporale dementie ontwikkeld motorisch voorhoornlijden, een aandoening die selectief de motorische neuronen aantast gedurende de ziekte. De gedragsveranderingen zijn gelijk aan de gedragsvariant. Na verloop van tijd treden bulbaire dysartrie (moeite met articuleren), speratrofie en fasciculaties (kleine spiertrekkingen) op, waarna er krachtsverlies is in armen en benen.

Progressieve niet-vloeiende afasie (PNFA) wordt gekenmerkt door een initieel geïsoleerd optredende, geleidelijk progressieve achteruitgang in de taalproductie. Het taalbegrip blijft ongestoord en er zijn ook geen overige cognitieve stoornissen. Er is overwegend behouden inzicht in het eigen functioneren met lijdensdruk. Later in de ziekte vertonen patiënten gedragsveranderingen zoals apathie, en vermindering van motivatie en zelfverzorging. Verminderde betrokkenheid en egocentrisme kunnen ontstaan en patiënten worden minder flexibel. Inzicht in eigen functioneren kan verslechteren en in latere fases kunnen cognitieve stoornissen ontstaan.

Semantische dementie wordt gekenmerkt door een multimodale afbraak van semantiek. De problemen breiden zich uit van de verbale modaliteit naar de non-verbale modaliteit. Gedragsveranderingen zijn te zien, maar niet op de voorgrond, deze zijn vaak dwangmatig en stereotiep. Patiënten worden egocentrischer en de intressewereld krimpt.

Diagnostische criteria

Voor alle subtypes geld dat er sprake moet zijn van een sluipend begin en een progressief beloop van klachten.

Bij FTD-bv moet er sprake zijn van achteruitgang in het sociale gedrag met emotionele vervlakking en een verlies van inzicht vroeg in het beloop. Er is al vroeg een stoornis in de regulatie van het persoonlijke gedrag.

Voor een PNFA moet er sprake zijn van een niet-vloeiende spraak met agrammatisme, fonematische parafasieën of woordvindingsproblemen in afwezigheid van overige cognitieve stoornissen en gedragsstoornissen.

Bij een SD zijn er prominente stoornissen in de semantiek, verbaal of visueel. Deze komen tot uiting door vloeiende, lege spraak en woordvindingsproblemen. Er zijn vaak visueel-perceptuele stoornissen en geen stoornissen bij overige cognitieve domeinen.

Genetica van FTD

De mate van erfelijkheid verschilt tussen de subtypes van FTD. Drie genen die samenhangen met het ontwikkelen van FTD zijn: het microtubule-associated protein tau, progranuline gen en het C90RF72 gen.

Neuropathologie

FTD is pathologisch heterogeen. De eiwitten slaan vooral neer in de frontale en temporale cortex, de hippocampus en de basale kernen.

Beeldvorming

Bij verdenking op een FTD is beeldvormend onderzoek van de hersenen geïndiceerd.

Bij FTD-bv is er veel frontale en/of temporale atrofie van het brein. Hippocampusatrofie kan ook voorkomen.

Bij PNFA is er asymmetrishce atrofie, voornamelijk de links frontotemporaal.

Bij SD is er atrofie in de temporaalkwabben, dit is vaak bilateraal. Vaak is er duidelijke hippocamusatrofie.

Behandeling

Er bestaat nog geen curatieve behandeling voor FTD.

Cognitieve stoornissen en gedragsveranderingen

Bij alle FTD varianten kunnen in de beginfase nog niet altijd aanwijzingen bij het neuropsychologisch onderzoek gevonden worden.

FTD-bv

Het veranderde gedrag staat het hele ziekteproces op de voorgrond. Ook ontstaan er specifieke cognitieve stoornissen in aandacht en concentratie, executieve functies, abstraherend vermogen en in taal.

Onderzoek hiernaar is lastig door minimale inspanning en hoge afleidbaarheid van patiënten.

Progressieve niet-vloeinde afasie (PNFA)

Patiënten met PNFA hebben aanvankelijk een aarzelend, haperend, en soms stotterend taalgebruik. Er zijn problemen met de fonologie en/of syntaxes. Er zijn vaak pogingen tot zelfverbeteringen. De taal ontbreekt een logische, correcte grammatica (agrammatisme). Woord en objectkennis zijn vrij ongestoord, maar begrip van complexe zinnen kan verminderd zijn. Lezen en schrijven zijn gestoord. Andere cognitieve functies blijven tot laat in het proces heel.

Semantische dementie (SD)

Bij SD is spontane spraak vloeiend, zonder fonologische en syntacatische fouten. Het begrip voor de betekenis van inhoudswoorden is beperkt en er zijn vaak semantische parafasieën en generalisaties. Er zijn begripsproblemen op woordniveau en er zijn benoemproblemen. Er zijn veel semantische parafasieën (een woord wordt vervangen door een bekender woord in dezelfde categorie). De problemen breiden zich uit naar de non-verbale modaliteit.

Non-verbale semantische stoornissen zijn moeilijk te herkennen. Zoals niet herkennen van gezichten.

Er zijn geen andere cognitieve stoornissen, maar later kunnen executieve functies problemen geven.

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
Check more of topic:
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:
Activity abroad, study field of working area:
This content is also used in .....

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: SanneA
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
2414