Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
- 10984 reads
Artikel: 12 Wet CAO
Onderwerp
Uitbetaling overwerkvergoeding: mag er van de CAO-bepalingen worden afgeweken indien dit gunstiger voor de werknemer is?
Casus
Werknemer (Boonen) was in dienst bij de werkgever (Quicken). In de CAO was een bepaald salaris opgenomen maar de werknemer kreeg een hoger bedrag uitgekeerd. In de CAO was ook een overwerkregeling opgenomen; bij overuren kreeg men een extra percentage uitgekeerd. De werkgever betaalde de werknemer niet de overwerkvergoeding. De werknemer stelde dat hij daar wel recht op had. De werkgever verweert zich door te stellen dat er al van de CAO werd afgeweken waardoor de overwerkregeling ook niet van toepassing is.
Hof
De rechtbank heeft gekeken naar de hoogte van beide salarissen. Bij de berekening kwam naar voren dat het overeengekomen salaris hoger uitviel dan het salaris welke de werknemer zou krijgen als de CAO-bepalingen werden nageleefd (inclusief de overwerkregeling). Het was niet toegestaan om ten voordele van de werknemer af te wijken.
Hoge Raad
De Hoge Raad is het niet eens met de beslissing van de rechtbank. De wet CAO dient in deze zaak te worden nageleefd. In artikel 12 Wet CAO is namelijk bepaald dat ‘elk beding’ dat strijdig is met een cao waaraan beide partijen gebonden zijn, nietig, en in plaats daarvan gelden de bepalingen van de cao. De rechtbank had niet het salaris en de overwerkvergoeding bij elkaar op mogen tellen en zijn conclusie daar aan mogen verbinden, dit leidt tot rechtsonzekerheid. De bepalingen met betrekking tot het salaris en de overwerkvergoeding dienen dan ook zelfstandig te worden nageleefd.
Conclusie
Artikel 12 Wet CAO dient te worden nageleefd, ook wanneer dit tot een ongunstiger resultaat voor de werknemer zou leiden. Het is niet toegestaan om ten voordele van de werknemer af te wijken.
Let op: in de comment-sectie is een alternatieve interpretatie toegevoegd door een anonieme bezoeker!
Extra
De Hoge Raad is op de voorgaande conclusie teruggekomen, zie: Teunissen & Verkerk/Welter’s, HR 24 april 2009, JAR 2009/130.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Main summaries home pages:
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1225 | 1 |
Onjuiste interpretatie van Boonen/Quicken Rechtenstudent contributed on 10-07-2023 21:56
Dit is een onjuiste interpretatie van Boonen/Quicken, hier vindt je een betere interpretatie:
"rt. 12 Wet Cao bepaalt dat elk beding tussen de werkgever en de werknemer dat strijdt met een voor hen geldende cao, nietig is en dat in plaats daarvan de corresponderende cao-bepaling geldt. Voor de uitleg van deze bepaling is hetgeen de Hoge Raad heeft geoordeeld in het arrest Boonen/Quicken (HR 14 januari 2000, JAR 2000/43) leidend: art. 12 Wet Cao wordt strikt geïnterpreteerd waar het gaat om afwijkingen ten nadele van de werknemer (afwijkingen ten voordele van de werknemer zijn steeds toegestaan, tenzij sprake is van een bepaling met een standaardkarakter). Zo is het, bijvoorbeeld, niet toegestaan de werknemer een in de cao geregelde overwerkvergoeding te ontzeggen omdat werkgever en werknemer zijn overeengekomen dat de werknemer in plaats daarvan een (veel) hoger loon dan het cao-loon zal ontvangen. Nog afgezien van het feit dat een dergelijke afspraak kan meebrengen dat de werknemer er in de ene maand financieel voordeel van kan hebben, maar in de andere maand kan worden benadeeld ten opzichte van de cao-regeling (met nietigheid tot gevolg), mogen verschillende arbeidsvoorwaarden - zoals in casu loon en de overwerkvergoeding - niet op één hoop worden gegooid: elk beding moet voor de toepassing van art. 12 Wet Cao afzonderlijk worden beschouwd."
Add new contribution