Artikelsamenvatting bij De toegevoegde waarde van een school - Bosker (2012). De toegevoegde waarde van een school is dat wat de school heeft bijgedragen aan het eindniveau van zijn leerlingen.
Het meten van de toegevoegde waarde
Het meten van de toegevoegde waarde van een school is lastig. In het artikel worden twee meetmethoden besproken. Wanneer een kind op de bassischool komt, heeft het al een bepaald niveau op bijvoorbeeld woordenkennis. Tijdens de basisschooltijd neemt de woordenkennis toe en scoort de leerling op de eindtoets van de basisschool een hogere score dan waarmee hij begon. Deze voortgang op een bepaalde vaardigheid wordt leerwinst (1) genoemd. Om de toegevoegde waarde van de basisschool te meten kan men de leerwinst van een leerling gebruiken. Een andere meetmethode maakt gebruik van de mediaan (2). In plaats van te kijken naar de gemiddelde leerwinst van een leerling wordt gekeken naar de mate waarin de leerling onder of boven de verwachting presteert. Op basis van een grafiek met het gemiddelde eindexamencijfer voor een groep en de bijbehorende CITO-score kan gekeken worden of de leerling boven of onder de verwachting scoort.
Beïnvloedende factoren
Tijdens de basisschooltijd verandert het niveau van een leerling op een bepaalde vaardigheid. Dat dit niet alleen te maken kan hebben met het onderwijs dat de leerling krijgt, is iets om rekening mee te houden. Hoe een kind zich ontwikkelt, wordt in sterke mate beïnvloedt door mensen uit zijn omgeving. Op verschillende niveaus kan deze omgevingsinvloed doorwerken:
- Niveau van leerling - waar de persoonlijke eigenschappen, het IQ en motivatie van de leerlingen onder vallen.
- Niveau van vriendengroep - waar de sociale verbondenheid met de vriendengroep, hun hulp bij bijvoorbeeld huiswerk maken/studeren en de waardering voor school onder vallen.
- Niveau van het gezin - waar de mate waarin ouders betrokken zijn bij de school, er thuis ook aandacht is voor onderwijs en zich onderwijs financieel gezien kunnen veroorloven, onder wordt verstaan.
Is het mogelijk de toegevoegde waarde in de praktijk te bepalen?
Om op vraag een antwoord te kunnen geven bespreekt het artikel eerst nog enkele complicaties bij het meten van de toegevoegde waarde in praktijk. Praktische problemen, die ervoor zorgen dat het meten van de toegevoegde waarde van een school lastig wordt, zijn:
- Schoolwisselingen - als leerlingen niet hun hele schoolloopbaan op dezelfde school hebben doorgebracht, is het lastiger om te oordelen welke leerwinst bij welke school hoort.
- Zittenblijven - de leerwinst van het kind is lastiger te vergelijken met andere kinderen omdat het een extra jaar onderwijs heeft gehad.
- Doorverwijzingen naar het speciaal basisonderwijs – wat het meten van de toegevoegde waarde op dezelfde manier als schoolwisselingen bemoeilijkt.
Dan zijn er nog enkele door het artikel genoemde ‘fundamentele problemen’ bij het meten van de toegevoegde waarde van een school:
Hebben scholen een verschillende toegevoegde waarde? Het antwoord hierop is gegeven door onderwijseffecitiviteitsonderzoek. Er zijn daadwerkelijk verschillen tussen scholen.
Is de school wel echt de veroorzaker van de toegevoegde waarde? Het antwoord hierop is lastiger te geven. Naast de hierboven genoemde beïnvloedende factoren uit de omgeving kan ook het op waarde schatten van de toegevoegde waarde een rol spelen. De toegevoegde waarde kan op drie manieren verkeerd worden in geschat:
- Onderschatten - wat zich in meerdere vormen kan voordoen. Het kan zo zijn dat de toets, die aan het begin van de schooltijd, wordt afgenomen, niet goed het beginniveau van de leerling meet. Wanneer de leerling alle vragen fout heeft, is de toets niet in staat om een lager vaardigheidsniveau vast te stellen. Dit wordt het bodemeffect genoemd. Wanneer een leerling echter alle opgaven goed maakt, is de toets niet in staat om een hoger vaardigheidsniveau te bepalen. Dit wordt het plafondeffect genoemd. Onderschatten kan ook optreden als andere factoren (zoals zeer motiverende ouders) die ook invloed hebben op de toegevoegde waarde overgecorrigeerd worden.
- Overschatten - wat betekent dat belangrijke andere factoren (zoals motiverende en betrokken ouders, die helpen met huiswerk) die invloed hebben op de ontwikkeling van het kind niet worden meengenomen in het bepalen van de toegevoegde waarde.
- Strategisch gedrag van de school - wat betekent dat de school de toegevoegde waarde op negatieve wijze beïnvloedt. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat leerlingen een lager beginniveau krijgen toegewezen dan ze daadwerkelijk hebben, zal de leerwinst van deze kinderen uiteindelijk hoger zijn. Andere scholen doen aan ‘teaching to the test’. Dit betekent dat leerlingen geleerd wordt wat gevraagd wordt op toetsen. Zo zal hun leerwinst ook hoger worden en zal de toegevoegde waarde van de school ook hoger worden.
Conclusie
Als antwoord op de vraag of het mogelijk is de toegevoegde waarde van een school te bepalen, wordt in het artikel gewezen op een praktische benadering. Scholen zouden volgens het artikel jaarlijks moeten meten hoe hun leerlingen presteren. Door het leerlingvolgsysteem van CITO te volgen is het mogelijk de toegevoegde waarde van de school per jaargroep te meten. Belangrijk hierbij is dat niet alleen de prestaties op basisvakken, maar ook op andere vakken (zoals lichamelijke opvoeding) worden gemeten. Ook het doen van metingen op het eindniveau draagt bij aan het bepalen van de toegevoegde waarde van een school. De absolute leerprestatie van leerlingen aan het einde van hun basischooltijd laat zien hoe de school de leerlingen op het gewenste niveau heeft gebracht. Tot slot wijst het artikel op proceskenmerken. Hierbij wordt bedoeld dat scholen tijdens de schoolloopbaan van hun leerlingen het leerproces in de gaten moeten houden. Dit kan door tussentijdse toetsen en het volgen van een leerlingvolgsysteem.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
671 |
Add new contribution