Het onderzoeken van sociale prestatie karakteristieken gerelateerd aan sociale angst - Blöte, et al. (2015) - Artikel
Abstract
De ontwikkeling van SPOSY wordt beschreven, een observatieschaal voor spraakprestaties van sociaal angstige jongeren. De schaal is ontworpen als onderzoekstool om specifiek gedrag zichtbaar te maken dat door non-experts werd gezien en mogelijk om te verklaren waarom sociaal angstigen worden afgewezen door leeftijdsgenoten. In fase 1 werden items van de schaal gemaakt op basis van vrij observatie door non-experts. In fase 2 werden de psychometrische kwaliteiten van de schaal vastgesteld met behulp van een sample van 218 sprekers tussen de 9 en 16 jaar. De stabiele factoren Expressiviteit (E), Gebrek aan vertrouwen (G) en Agitatie (A) werden gevonden. E is negatief gerelateerd aan L. Sociaal angstigen werden omschreven als minder expressief en minder (zelf)vertrouwen, maar niet meer geagiteerd dan niet sociaal angstigen. Lage E lijkt gerelateerd aan veiligheidsgedrag en kan een belangrijke rol spelen in afwijzing door leeftijdsgenoten (peer rejection).
Introductie
Slechte sociale vaardigheden en moeilijkheden in de communicatie met leeftijdsgenoten worden vaak gerelateerd aan sociale angst. Zij worden als ‘anders’ beschouwd en zelfs mensen die hen niet eerder hebben gezien wijzen hen sneller af dan ‘gewone’ mensen. Het is belangrijk te weten waarom deze mensen als ‘anders’ worden beschouwd, wat maakt dat deze mensen anders overkomen. Zeker met het oog op toepassen om passende interventies aan te bieden. Dit betekent dat er gezocht moet worden naar specifieke cues. Hier worden vaak spraaktaken voor gebruikt, omdat de angst om te spreken in het publiek de meest voorkomende angst is binnen sociaal angstige adolescenten.
Eerder onderzoek kent verschillende uitkomsten, mogelijk omdat schalen niet sensitief genoeg waren. Dat was dan ook het doel van deze onderzoekers. In fase 1 werden items van de schaal gemaakt op basis van vrij observatie door non-experts. In fase 2 werden de psychometrische kwaliteiten van de schaal vastgesteld met behulp van een sample van 218 sprekers tussen de 9 en 16 jaar. De hypothese is dat men met behulp van de items specifieke gedragsfactoren kan onderscheiden tussen hoge en laag sociaal angstige sprekers.
Fase 1: Schaalontwikkeling
Methode
20 Hoog angstige en 20 laag angstige adolescenten werden geselecteerd van een groter sample. Deze longitudinale studie bevatte twee spraaktaken met een tussenperiode van 2 jaar. Er vonden geen interventies in de tussentijd plaats. Deze studie maakt gebruik van materiaal uit de tweede taak, aangezien angst dan niet voortkomt vanuit een nieuwe taak.
Instrumenten
De Nederlandse vertaling van de Social Anxiety Scale for Adolescents werd gebruikt om de trait sociale angst te meten.
Procedure sprekers
Er werd twee keer afgesproken op het laboratorium. Tijdens het eerste bezoek werden er verschillende vragenlijsten ingevuld en mocht men de ruimte zien waar zij een week later een toespraak zouden houden. Er werd gevraagd een toespraak voor te bereiden van 5 minuten over films die zij wel/niet leuk vonden en waarom dat het geval was. Een week later gaven zij deze toespraak alleen staand in de ruimte met een van tevoren opgenomen publiek band die werd geprojecteerd op de muur. Eerst zag men een leeg klaslokaal en dit liep steeds voller. Tevens werd verteld dat er achteraf door anderen een evaluatie plaats zou vinden op basis van de video opnames. Vijf setjes sprekers waren jonge adolescenten (12-15), vijf setjes oudere adolescenten (16-19). Een set bestond uit twee mannelijke/ twee vrouwelijke personen: een hoog sociaal angstige en een laag sociaal angstige.
Procedure observatoren
Bestaat uit 40 vrouwelijke psychologie en orthopedagogie studenten. Zij kregen de eerste minuut van de toespraak te zien, daarna 30 seconden om de drie meest opvallende karakteristieken van de spreken op te schrijven. Er werden geen richtlijnen gegeven. Er werd eerst geoefend.
Resultaten en discussie
Alle beschrijvingen werden door psychologen blind in 33 categorieën geplaatst. Bij zowel hoog angstigen (HA) als laag angstigen (LA) werd rusteloosheid het meest genoemd, daarna goede spreekstijl, oninteressant en onnatuurlijke manier van spreken. HA kregen vaker gesloten houding en nerveus te horen, onzekere uitdrukking en goede inhoud. LA kregen vaker te horen: eigen verhalen tijdens toespraak, slechte spreekstijl en passende bewegingen. Vervolgens werden er nog meer passende categorieën gemaakt, er bleven er 22 geschreven items over.
Fase 2: Psychometrische kwaliteit en relatie tot Sociale Angst
Onderzocht werden: de inter-rater gelijkenis tussen items (verschillend van goed tot minder goed), de factor structuur van de schaal, de interne consistentie van de factoren (adequaat tot goed), de concurrente validiteit, gender en leeftijdseffecten, en de discriminatoire validiteit.
Methode
Deelnemers
222 sprekers tussen de 9 en 16 jaar hadden beide testmomenten afgerond. Na exclusie bleven er 218 deelnemers over. Daarnaast werd er een trainingsgroep voor de observanten samengesteld.
Instrumenten
SPOSY, 19 items
Performance-Questionnaire-Observer
Procedure sprekers
Zie fase 1. 33 mannelijke HA en 32 LA en niet spraakangstig werden geselecteerd
Procedure SPOSY rating
Training: 3 blinde vrouwelijke studenten. Eerst een training met de makers van de SPOSY, daarna mochten ze zelfstandig ratings uitvoeren.
Uiteindelijke rating: iedere observator bekeek alle 218 sprekers twee keer, T1 en T2. De sets waren gelijk verdeeld qua leeftijd en sekse. De volle 5 minuten van de tapes werden bekeken, daarna werd de schaal ingevuld.
Resultaten
Goede inter-rater betrouwbaarheid bij 16 items, de overige 6 was er weinig betrouwbaarheid. Er kwamen 3 factoren naar boven: Expressiviteit (enthousiast, expressief gedrag versus afstandelijk gedrag), Gebrek aan (zelf)vertrouwen (onzeker en nerveus gedrag) en Agitatie (rusteloos gedrag). E correleert negatief met G. E en G correleren niet met A. E is positief gecorreleerd met leeftijd, G negatief. Meisjes waren meer expressief dan jongens, tonen meer vertrouwen en minder agitaties.
Discussie
Jongeren die meer onzekerheden vertonen tijdens een toespraak zijn doorgaans minder expressief. De schalen E en G discrimineren tussen HA en LA ongeacht de sekse. Schaal E is uniek voor SPOSY en komt niet terug in andere spraak observaties. Doordat HA veiligheidsgedrag (zoals letterlijk de toespraak herinneren en voordragen en weinig persoonlijke inbreng tijdens een toespraak) vertonen, kunnen zij niet interacteren met anderen, waardoor HA vaak ongeïnteresseerd overkomen.
De A schaal discrimineerde de HA niet van LA, mogelijk omdat deze schaal een meer algemene vorm van een vervelend gevoel weergeeft in plaats van sociale angst. SPOSY vormt een toevoeging gezien de heldere scheiding in drie factoren en nieuwe items in vergelijking met andere schalen. Mogelijk heeft de SPOSY ook discriminatoire krachten bij andere stemmingsstoornissen. Nieuw onderzoek moet uitwijzen of E en G ook karakteristiek zijn binnen andere sociale situaties dan een toespraak.
Tekortkomingen van deze studie: deelnemers hebben geen vastgestelde sociale angst op basis van een diagnose. Er werd geen peer rejection binnen deze studie gebruikt en de observatoren waren van een andere leeftijd dan de deelnemers die een toespraak gaven. Er werden alleen vrouwelijke observatoren gebruikt. Op T1 beoordeelden de observatoren maar 1 minuut film, terwijl dit 5 minuten was op T2.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1054 |
Add new contribution