Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
- 9115 reads
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Schirmeister / De Heus (HR 15-04-1994, NJ 1995, 614 ‘Oldtimer-arrest / tweedehands auto’)
Feiten:
De Heus koopt van Schirmeister een 22 jaar oude auto. Schirmeister stelt dat hij de auto door twee deskundigen heeft laten onderzoeken en de auto geheel in orde is bevonden. Als de Heus echter de auto na een jaar APK laat keuren blijkt de auto tal van gebreken te vertonen. Schirmeister daagt de Heus in rechte en beroept zich op bedrog, dwaling, wanprestatie en verborgen gebreken. Hij stelt dat de Heus hem expliciet heeft verteld dat de auto 100 % in orde was en dat zij in showroomconditie verkeerde.
Rechtsvraag:
Wanneer beantwoordt een zaak niet aan de overeenkomst (Artikel: 6:228 jo. 7:17 BW)?
HR:
De Hoge Raad formuleerde de algemene regel:
" Ingeval een ( tweedehands ) auto wordt gekocht om daarmee, naar de verkoper bekend is, aan het verkeer deel te nemen, zal als regel moeten worden aangenomen dat de auto niet beantwoordt aan de overeenkomst, indien als gevolg van een eraan klevend gebrek dat niet op eenvoudige wijze kan worden ontdekt en hersteld, zodanig gebruik van de auto gevaar voor de verkeersveiligheid zou opleveren".
Op deze regel heeft de Hoge Raad 4 grote uitzonderingen gemaakt:
a. De algemene regel gaat niet op indien de koper het risico van het gebrek heeft aanvaard. De koper heeft dan de eventuele aanwezigheid van bepaalde gebreken verdisconteerd.
Dit is bijvoorbeeld het geval indien de authentieke staat van de auto belangrijker is dan de
verkeerstechnische conditie. Verder is het van belang dat een verkoper, die aan de koper
bepaalde mededelingen heeft gedaan, zich niet zal kunnen beroepen op het onterecht uitgaan van de juistheid van die mededelingen door die koper. Het moet dan wel gaan over serieuze inlichtingen, niet om positieve aanprijzingen.
b. De algemene regel gaat niet op indien het om een gebrek gaat dat eenvoudig kan worden hersteld of ontdekt.
c. De algemene regel gaat niet op indien het gebruik geen gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid. Onder verkeersveiligheid wordt verstaan de ondergrens, waar een auto normaal gesproken aan moet voldoen.
d. De algemene regel gaat niet op indien de verkoper niet begreep of kon begrijpen dat de auto gekocht werd om daarmee aan het verkeer deel te nemen.
De Hoge Raad oordeelt bovendien dat de dwaling( art. 6:228 lid 2 BW) onder de gegeven omstandigheden, niet voor risico van de koper mag komen.
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Field of study
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
776 |
Add new contribution