Werkgroepopdrachten Week 1 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Hoofdstuk 1

Casus 1

Notariskantoor Van Vleuten houdt een inloop dag voor ondernemers. Tijdens die dag kunnen ondernemers vragen wat voor hun activiteiten de meest geschikte rechtsvorm is. Als zij daarna binnen twee maanden die rechtsvorm voor hun activiteiten willen oprichten, krijgen zij korting als zij van de diensten van notariskantoor Van Vleuten gebruik maken. de jongste, overigens zeer kundige kandidaat-notaris is belast met de advisering op deze dag. Welke adviezen zou hij hebben gegeven?

Vraag 1

Jan heeft geen geld. Om wat bij te verdienen, wil hij in zijn eentje websites ontwikkelen. Hij wil geen schulden aangaan. Een computer en de software heeft hij al. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 2

Meneer de Boer heeft een groothandel in medische geïndiceerde vervoermiddelen. De groothandel wordt gedreven in de vorm van een eenmanszaak. Drie dochters van De Boer werken in de zaak. Na zijn overlijden wil De Boer de zaak overdoen aan zijn dochters. Hij weet alleen niet goed hoe hij de zaak over drie personen kan verdelen. Bovendien zijn de dochters bang voor aansprakelijkheidsrisico’s. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 3

Wouter de Haan wil samen met rijke vrienden in onroerend goed gaan handelen. Een deel van de financiële middelen verschaffen zij zelf. Voor de slagkracht van de onderneming zou het goed zijn als het eigen vermogen aanzienlijk groter was. Zij willen daarom op zo kort mogelijke termijn aandelen op de effectenbeurs plaatsen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 4

Ineke Duits heef een supermarkt: Maas B.V. Zij doet de inkoop alleen. Regelmatig betaalt zij te hoge prijzen. De leveranciers zeggen haar dat ze maar ergens anders naar toe moet gaan als het haar niet bevalt. Via een oproep in de krant komt zij in contact met 34 andere zelfstandige winkeliers. Zij besluiten hun krachten op inkoopgebied te bundelen en gezamenlijk te onderhandelen met leveranciers. Omdat het gaat om grote contracten heeft het de voorkeur voor hun samenwerkingsverband iets te regelen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 5

Bert van Roest heeft geen directe familie. Wel heeft hij een aanzienlijk vermogen. Hij wil voorkomen dat dit na zijn dood ten goede komt aan zijn achterneef. Bovendien zou hij het fijn vinden als zijn naam nog wat voortleefde na zijn dood. Hij wil zijn vermogen daarom na zijn dood aanwenden ter ondersteuning van daklozen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Casus 2

De studenten Wim en Walter zitten krap bij kas. Om wat geld bij te verdienen besluiten zij hun diensten aan te bieden als verhuizers. Wim heeft een tweedehands Ford-busje en Walter is erg sterk en kan goed sjouwen. Uit commerciële overwegingen kiezen zij een pakkende naam: Verhuiscentrum De Snelle Sjouwers. Zij willen de zaken groots opzetten. Daarvoor zijn wat investeringen nodig die alles bij elkaar 1200 euro belopen. Samen kunnen ze dat bedrag net bij elkaar krijgen. Omdat er nu al veel geld in hun onderneming zit willen ze de zaken wat officiëler aanpakken.

Vraag 6

In welke rechtsvorm moet Verhuiscentrum De Snelle Sjouwers worden opgezet? Geef een advies over de voor hen mogelijke rechtsvorm(en) en tevens over de voor hen meest geschikte rechtsvorm.

Casus 3

Op enig moment heeft Bas Paters de groente- en fruithandel Paters verkocht en overgedragen aan Stijn Paters. Van de overdracht is nooit opgave gedaan bij de Kamer van Koophandel. De vaste hulpverkoper van groente- en fruithandel Paters heeft ontslag genomen. Omdat de zaken niet er goed gaan en Stijn Paters niet zeker weet of hij over een paar maanden nog een hulpverkoper nodig heeft, leent hij via uitzendbureau Snel een hulpverkoper in. Deze hulpverkoper, een zekere Klaas van Druisen, werkt nu al weer drie maanden bij groente- en fruithandel Paters. Stijn Paters heeft echter nog geen enkele rekening van Snel voldaan. Snel stelt na een aantal aanmaningen een onderzoek in en komt tot de ontdekking dat de zaken van Stijn Paters slecht gaan en dat hij geen verhaal biedt. Klaas van Druisen mag van Snel de volgende dag niet bij de groente- en fruithandel gaan werken. Snel wil dat de bestaande nota’s, die inmiddels samen 11600 euro bedragen, toch voldaan worden. Snel ontdekt dat in het handelsregister Bas Paters als eigenaar van groente- en fruithandel Pater staat ingeschrevenen en spreekt daarom Bas aan. Bas Paters meent niet tot betaling gehouden te zijn, aangezien hij nooit een overeenkomst met Snel heeft gesloten en hij bovendien niets meer met de groente- en fruithandel te maken heeft. Snel beroep zicht op art 25 van de Handelsregisterwet 2007

Vraag 7

Zal de vordering van Snel ad 11600 euro tegen Bas Paters worden toegewezen?

Casus 4

Negen fietsbedrijven in de regio Drenthe werken samen in de Stichting Behartiging Belangen Fietsbedrijven Regio Drenthe. De eigenaren van de fietsbedrijven hebben zitting in de ledenraad van aangeslotenen van de Stichting. In de statuten van de Stichting is bepaald, dat de bevoegdheid tot benoeming en ontslag van de bestuurders van de Stichting en de bevoegdheid tot statutenwijziging berusten bij de ledenraad van aangeslotenen. Een jurist die in contact komt met de Stichting Wijst het bestuur van de Stichting erop dat zijns inziens de opzet ervan niet in overeenstemming is met de wet.

Vraag 8

In hoeverre heeft de jurist gelijk met zijn opmerkt dat de opzet van de Stichting niet conform de wet is?

Vraag 9

Geef aan met elke juridische complicaties de Stichting geconfronteerd kan worden door haar eventueel niet juiste inrichting. Welke mogelijkheden heeft de Stichting om deze complicaties te vermijden?

Casus 5

Valerie Janssen is net gekozen tot voorzitter van de ondernemingsraad van Plateau B.V. Valerie werkt daar als bureauredacteur. Omdat de verhouding tussen de leiding van de onderneming en de ondernemingsraad in de afgelopen jaren niet al te best is geweest, wil Valerie weten welke advies- en inspraakrechten de Wet op de ondernemingsraden aan de ondernemingsraad toekent.

Vraag 10

Welke advies- en inspraakrechten heeft de ondernemingsraad van Plateau B.V.?

Hoofdstuk 2

Casus 1

Geef telkens aan of er sprake is van een niet-bestaande rechtspersoon, een rechtspersoon die rechtens bestaat, maar die voor ontbinding vatbaar is op grond van art 2:21 BW of een rechtspersoon die is opgericht zonder gebreken.

Vraag 1

Zoon A wil een stichting oprichten. De notaris verlijdt de akte van oprichting. De moeder van A, die de kwajongensstreken van haar zoon meer dan zat is, vernietigt de rechtshandeling tot oprichting op grond van handelingsonbekwaamheid van A. Van wat voor rechtspersoon is hier sprake?

Vraag 2

De notaris heeft een akte tot oprichting van een nv verleden. De bankverklaring was op het moment van verlijden nog niet ontvangen, maar de bank heeft de notaris vlak voor de oprichting telefonisch bevestigd dat de oprichter van de nv op een rekening ten behoeve van de nv 44000 euro heeft gestort. Van wat voor rechtspersoon is hier sprake?

Vraag 3

A, D, K besluiten een vereniging op te richten. Zij benoemen A tot bestuurder. Zij schrijven een huishoudelijk reglement en bepalen tot de hoogt van de jaarlijkse contributie. De vereniging treedt onder haar naam naar buiten. Van wat voor rechtspersoon is hier sprake?

Vraag 4

De notaris heeft een akte tot oprichting van een stichting verleden. De statuten, die in de akte zijn opgenomen, bepalen dat de 9 oprichters tevens leven van de stichting zullen zijn. Van wat voor rechtspersoon is hier sprake?

Vraag 5

De notaris heeft een akte tot oprichting van Julia B.V. verleden. De oprichters hadden gevraagd om een zo laag mogelijk maatschappelijk, gestort en geplaatst kapitaal. Hij heeft daarop in de akte een maatschappelijk, gestort en geplaatst kapitaal van 0 euro opgenomen. Van wat voor rechtspersoon is hier sprake?

Casus 2

D en E zijn overeengekomen een bv op te richten die zich zal richten op het ontwikkelen van software voor computerondersteund onderwijs. D kopt namens de bv i.o. een winkelpand. Hij geeft aan een aannemer opdracht tot het verbouwen van de winkel. De bovenetage verhuurt hij aan Z. de bv wordt opgericht.

Vraag 6

Hoe kan de bv gebonden raken aan de overeenkomst tot koop van het winkelpand? Beantwoord dezelfde vraag voor de opdracht tot verbouwing en de huurovereenkomst.

Vraag 7

Wat zijn de gevolgen voor D, E, de verkoper van het winkelpand, de aannemer en Z als er geen gebondenheid van de bv tot stand komt?

Casus 3

F en G richten een vereniging op voor liefhebbers van zeldzame trekvolgels. Omdat het en hobby is, gaan zij niet naar de notaris, maar schrijven zij zelf een huishoudelijk reglement. Op enig moment kopen zij namens de vereniging een boswachtershuis met daarbij behorend stuk bosgrond. Zij kopen diezelfde dag bij een tuincentrum op rekening wat houten meubilair voor in het boswachtershuis.

Vraag 8

Kan de vereniging het boswachtershuis met het daarbij behorende stuk bosgrond in eigendom verkrijgen?

Vraag 9

Kunnen F en G worden aangesproken voor de koopprijs van het houten meubilair?

Antwoordindicatie

Hoofdstuk 1

Vraag 1

Jan kan het beste een eenmanszaak beginnen, want deze kan hij in zijn eentje beginnen, waar je voor een maatschap en een VOF een samenwerkingsovereenkomst nodig hebt. Bij een BV en een NV moet je notariskosten betalen en dat wil Jan niet, dus een eenmanszaak ligt het meest voor de hand. Ofwel een eenmanszaak is vormvrij. Wel wil hij geen schulden aangaan dus moet hij zich inschrijven in het handelsregister. Art. 2 Handelsregisterbesluit (inschrijving is niet duur). BV kan ook, want hierbij geldt geen minimumkapitaalvereiste. Ook is er de mogelijkheid om een buitenlandse rechtsvorm te kiezen. 

Vraag 2

Hij kan het beste een BV oprichten en dan alle drie de dochters aandelen geven. De dochters zijn dan enkel aandeelhouders en bestuurders en daardoor niet hoofdelijk aansprakelijk. De aandelen moeten worden volgestort en dat kan De Boer doen door de eenmanszaak in te leggen = storting in natura. Elk aandeel in de eenmanszaak moet worden geleverd op de wijze van art. 3:186 BW. Hij kan ook in testament vastleggen dat de aandelen vererven.  Omzetting in andere rechtspersoon staat in art. 2:18 BW

Vraag 3

Zij kunnen het beste een NV oprichten, want dan kunnen zij aandelen op naam en aan toonder uitgeven. Zij kunnen aandelen aan toonder op de effectenbeurs plaatsen.

Vraag 4

Zij kunnen het beste een coöperatie oprichten. Je bent dan lid van de coöperatie en je hebt stemrecht in de coöperatie, de bestuurder koopt namens de coöperatie in.

Vraag 5

Hij moet in zijn testament opnemen dat bij zijn dood een stichting moet worden opgericht ten behoeve van minderjarige daklozen.

Vraag 6

Zij willen geld verdienen dus moeten zij kiezen voor een rechtsvorm met een winstverdelingsdoel. Daarmee vallen de vereniging en de stichting af. Gezien het doel van een coöperatie art. 2:53 lid 1 BW is dat geen geschikte rechtsvorm voor Wim en Walter. Een BV ligt het meest voor de hand want dan hoef je geen minimumkapitaal in te brengen, wel zijn er dan veel regels van dwingend recht. Willen zij meer vrijheid dan ligt een vof het meest voor de hand. Dat is een overeenkomst tot gezamenlijke bedrijfsuitoefening voor gemeenschappelijke rekening van twee of meer personen welke samenwerking is gericht op het behalen van vermogensrechtelijk voordeel ten behoeve van de vennoten door middel van inbreng door de vennoten. In een vof zijn zij beiden vertegenwoordigingsbevoegd. Wel zijn zij dan hoofdelijk aansprakelijk.

Vraag 7

Bas staat in het handelsregister ingeschreven als eigenaar van de eenmanszaak. Wel heeft hij de onderneming verkocht en overgedragen. Er moet gekeken worden naar art. 25 lid 3 HRW. Aan Snel zal de vordering tegenover Bas Paters worden toegewezen. Rechtspersoon staat betreft verkeer gelijk aan een natuurlijk persoon. Een winkel kan dus eigenaar zijn van de rechtspersoon. Zie ook arrest Daan/ GEO (wordt nog wel gesproken over art. 31 van de handelsregisterwet).

Vraag 8

Een Stichting mag geen leden hebben art. 2:285 lid 1 BW. Dus ook geen ledenvergadering en daar lijkt de ledenraad van aangeslotenen van de stichting sterk op. In zoverre heeft de jurist dus gelijk

Vraag 9

De Stichting kan worden ontbonden op verzoek van een belanghebbende of het OM art. 2:21 lid 1 onder c jo. art. 2:21 lid 3 BW. Mogelijkheden om ontbinding te voorkomen: 1) De statuten wijzigen en de aangesloten ledenraad opheffen. 2) de stichting kan zich omzetten in een vereniging. Voor deze omzetting is wel rechterlijke machtiging vereist art. 2:18 lid 4 BW. Raad van commissarissen = raad van toezicht. (=vergelijkbare personen) Je moet niet kijken naar het naampje maar hoe het in de statuten staat.

Vraag 10

Zie voor de inspraakrechten: art. 25 WOR (adviesrecht voor bepaalde besluiten), 27 WOR (instemmingsrecht voor bepaalde besluiten) en art. 30 WOR (adviesrecht benoeming/ontslag bestuurder). Zie voor het recht op informatie: art. 31 WOR (algemene inlichtingen), 31a WOR (financieel-economische gegevens), 31b WOR (personeelsbeleid) en 31c WOR (externe adviesopdracht over aangelegenheden als bedoeld in art. 27 WOR).

Hoofdstuk 2

Vraag 1

Er is sprake van een bestaande stichting want er is een notariële akte. Overigens is er sprake van een oprichtingsgebrek want de oprichtingshandeling is vernietigd. De onderneming kan op verzoek van een belanghebbende worden ontbonden art. 2:21 BW.

Vraag 2

De NV is bestaand want de notariële akte is verleden. Wel is er sprake van een oprichtingsgebrek, want een telefonische mededeling is niet genoeg er moet echt sprake zijn van een bankverklaring. Ofwel de nv is voor ontbinding vatbaar art. 2:21 lid 1 onder a BW. Herstelakte is wel mogelijk om het gebrek te helen, art 2:21 lid 2 BW.  

Vraag 3

De vereniging is opgericht bij meerzijdige rechtshandeling art. 2:26 lid 2 BW. Er is sprake van een informele vereniging want er is geen sprake van een notariële akte art. 2:30 BW. Is er wel inschrijving in handelsregister dan is er sprake van getrapte aansprakelijkheid. 

Vraag 4

De stichting heeft een ledenverbod. Art. 2:285 BW daardoor is er sprake van een oprichtingsgebrek en is er gevaar voor ontbinding. Kijk goed naar de bevoegdheden van de leden wanneer zij bevoegdheden hebben die hetzelfde zijn als bij de vereniging dan wordt het ledenverbod overtreden. Wanneer het gewoon leden worden genoemd zonder bevoegdheden dan wordt het ledenverbod niet overtreden. art. 2:21 lid 1 onder c BW valt niet onder de wettelijke vorm.

Vraag 5

De BV is rechtsgeldig ontstaan, namelijk via de notariële akte. Wel moet het kapitaal tenminste 1 eurocent zijn, hierdoor is er sprake van een oprichtingsgebrek en is er het gevaar voor ontbinding art. 2:21 lid 1 onder a BW.

Vraag 6

Er wordt gehandeld namens de BV in oprichting. Na oprichting moeten de rechtshandelingen uitdrukkelijk of stilzwijgend worden bekrachtigd art. 2:203 lid 1 BW. Tot de tijd dat dat niet gebeurd is, is A hoofdelijk aansprakelijk art. 2:203 lid 2 BW

Vraag 7

D is hoofdelijk verbonden en is zelf verplicht tot nakoming art. 2:203 lid 2 BW. De verkoper van het winkelpand kan daardoor D aanspreken. Wanneer D het pand in eigendom heeft gekregen kan de aannemer D aanspreken. Wanneer A het pand niet in eigendom heeft verkregen kan de aannemer D aanspreken tot een vordering van schadevergoeding. Voor Z geldt in feite hetzelfde.

Vraag 8

Er is sprake van een informele vereniging en deze kan geen registergoederen verkrijgen art. 2:30 lid 1 BW.  En het boswachtershuis met het stukje grond is een registergoed.

Vraag 9

Wanneer F en G bestuurders zijn dan zijn zij hoofdelijk aansprakelijk voor de koopprijs van het houten meubilair art. 2:30 lid 2 BW.

Check page access:
Public
Check more or recent content:

Werkgroepopdrachten 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 1 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 1 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Hoofdstuk 1

Casus 1

Notariskantoor Van Vleuten houdt een inloop dag voor ondernemers. Tijdens die dag kunnen ondernemers vragen wat voor hun activiteiten de meest geschikte rechtsvorm is. Als zij daarna binnen twee maanden die rechtsvorm voor hun activiteiten willen oprichten, krijgen zij korting als zij van de diensten van notariskantoor Van Vleuten gebruik maken. de jongste, overigens zeer kundige kandidaat-notaris is belast met de advisering op deze dag. Welke adviezen zou hij hebben gegeven?

Vraag 1

Jan heeft geen geld. Om wat bij te verdienen, wil hij in zijn eentje websites ontwikkelen. Hij wil geen schulden aangaan. Een computer en de software heeft hij al. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 2

Meneer de Boer heeft een groothandel in medische geïndiceerde vervoermiddelen. De groothandel wordt gedreven in de vorm van een eenmanszaak. Drie dochters van De Boer werken in de zaak. Na zijn overlijden wil De Boer de zaak overdoen aan zijn dochters. Hij weet alleen niet goed hoe hij de zaak over drie personen kan verdelen. Bovendien zijn de dochters bang voor aansprakelijkheidsrisico’s. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 3

Wouter de Haan wil samen met rijke vrienden in onroerend goed gaan handelen. Een deel van de financiële middelen verschaffen zij zelf. Voor de slagkracht van de onderneming zou het goed zijn als het eigen vermogen aanzienlijk groter was. Zij willen daarom op zo kort mogelijke termijn aandelen op de effectenbeurs plaatsen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 4

Ineke Duits heef een supermarkt: Maas B.V. Zij doet de inkoop alleen. Regelmatig betaalt zij te hoge prijzen. De leveranciers zeggen haar dat ze maar ergens anders naar toe moet gaan als het haar niet bevalt. Via een oproep in de krant komt zij in contact met 34 andere zelfstandige winkeliers. Zij besluiten hun krachten op inkoopgebied te bundelen en gezamenlijk te onderhandelen met leveranciers. Omdat het gaat om grote contracten heeft het de voorkeur voor hun samenwerkingsverband iets te regelen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Vraag 5

Bert van Roest heeft geen directe familie. Wel heeft hij een aanzienlijk vermogen. Hij wil voorkomen dat dit na zijn dood ten goede komt aan zijn achterneef. Bovendien zou hij het fijn vinden als zijn naam nog wat voortleefde na zijn dood. Hij wil zijn vermogen daarom na zijn dood aanwenden ter ondersteuning van daklozen. Welke rechtsvorm is het meest geschikt?

Casus 2

De studenten Wim en Walter zitten krap bij kas. Om wat geld bij te verdienen besluiten zij hun diensten aan te bieden als verhuizers. Wim heeft een tweedehands Ford-busje en Walter is erg sterk en kan goed sjouwen. Uit commerciële overwegingen kiezen zij een pakkende naam: Verhuiscentrum De Snelle Sjouwers. Zij willen de zaken groots opzetten. Daarvoor zijn wat investeringen nodig die alles bij elkaar 1200

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 2 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 2 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Hoofdstuk 6

Casus 1

Garagehandel B.V. heeft 3 bestuurders, C, D en E. de raad van commissarissen wordt gevormd door Z en V. in de statuten van Garagehandel B.V.  is bepaald dat slechts vertegenwoordigd zijn: a) het bestuur als zodanig, b) C zelfstandig, en c) D en E gezamenlijk. Deze vertegenwoordigingsregeling is ingeschreven in het handelsregister. C, D en E hebben in het reglement opgenomen dat zij alle drie moeten instemmen met de aankoop van een tweedehands auto boven een bedrag van 25.000 euro. Geef voor elk van de onderstaande gevallen aan of Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uit kan.

Vraag 1

C koopt zonder overleg namens Garagehandel B.V. een tweedehands auto voor 35.000 euro. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uit komen?

Vraag 2

D koopt zonder overleg namens Garagehandel B.V. een tweedehands auto voor 25.000 euro. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uitkomen?

Vraag 3

E koopt zonder overleg namens Garagehandel B.V> een tweedehands auto voor 35.000 euro. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uitkomen?

Vraag 4

D en E kopen namens Garagehandel B.V. een tweedehands auto voor 35.000 euro van hun vriendje Z. De prijs ligt 15.000 boven de BOVAG-adviesprijzen. Z weet dat hij een te hoge prijs krijgt en dat C volgens afspraak zou moeten instemmen. Kan Garagehandel B.V. onder de gesloten overeenkomst uitkomen?

Casus 2

Het bestuur van de bij de notariële akte opgerichte voetbalclub Tratenboys bestaat uit F, G en H. in de statuten is bepaald dat F de vereniging niet kan verbinden voor geldbedragen boven 6.000 euro. Bovendien is bepaald dat voor de aankoop van registergoederen de goedkeuring van de algemene vergadering is vereist. F stelt namens de vereniging een bedrag van 11.000 euro ter beschikking aan het Rode Kruis. Zonder machtiging van de algemene vergadering sluiten F, G en H met Z een koopovereenkomst ter verwerving van een weiland dat de vereniging als oefenveld wil gaan gebruiken.

Vraag 6

Kan de vereniging het geld van het Rode Kruis terugvorderen?

Vraag 7

Is de vereniging gebonden aan de overeenkomst met Z?

Casus 3

H bezit 65 % van de aandelen in Bodal N.V. J is enig bestuurder van Bodal. H is commissaris. H en J zijn het oneens over het te voeren beleid. Voor een besluit tot wijziging van de statuten en voor een besluit tot ontslag van bestuurders is een meerderheid van twee derden van het geplaatste kapitaal op de aandeelhoudersvergadering vereist. J sluit tegen de zin van H een samenwerkingsovereenkomst. Daarbij besteedt Bodal haar inkoopactiviteiten uit aan Gadoor B.V. In de statuten van Bodal staat dat het bestuur de goedkeuring van de raad van commissarissen nodig heeft voor het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst. H heeft goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst onthouden. H roept een algemene vergadering bijeen en benoemt naast

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 3 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 3 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus 1

Bert Verres is bakker. Hij heeft een eenmanszaak: Bakkerij Bert. Op enig moment besluit hij een bv op te richten. Hij wil graag zijn bakkerij op de aandelen van de bv storten.

Vraag 1

Kan Bert Verres zijn bakkerij op de aandelen van de op te richten bv storten?

Vraag 2

Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn voor storting van de bakkerij op de aandelen mogelijk is?

Vraag 3

Verschilt het antwoord op vraag 2 als Bert Verres besluit een nv op te richten en zijn bakkerij op de aandelen van de nv wil storten?

Casus II

Een notaris gaat twee nv’s oprichten. Denken N.V. zal een maatschappelijk kapitaal van 200000 euro hebben; Zweerstra Financieringen N.V. een maatschappelijk kapitaal van 250000 euro. De toekomstige aandeelhouders van Denken N.V. hebben het voornemen om te bedingen dat zij drie vierden van het nominale bedrag van de aandelen pas hoeven te storten nadat Denken N.V. het opgevraagd zal hebben.

Vraag 4

De oprichters van Denken N.V. willen een zo laag mogelijk geplaatst kapitaal. Geef aan hoe hoog het bedrag van het geplaatste kapitaal ten minste moet zijn?

Vraag 5

De oprichter van Zweerstra Financieringen N.V. wil een zo laag mogelijk geplaatst kapitaal. Geef aan hoe hoog het bedrag van het geplaatste kapitaal ten minste moet zijn?

Vraag 6

Zal de notaris meewerken aan de wens van de toekomstige aandeelhouders van Denken N.V. om drie vierden van het nominale bedrag pas op een later ogenblik te hoeven storten?

Casus III

De 10.000 uitstaande aandelen van 1000 van N.V. Z zijn alle volgestort. De vennootschap heeft per 31 december 2016 een eigen vermogen dat gelijk is aan het geplaatste kapitaal. Over 2017 wordt een verlies geleden van 2,1 miljoen. Daarnaast staat echter een herwaardering van de onroerende zaken per 31 december 2017 ter grootte van 3,1 miljoen.

Vraag 7

Hoeveel bedraag het eigen vermogen van N.V. Z per 31 december 2017? Uit welke balansposten is dit opgebouwd?

Vraag 8

Mag N.V. Z over boekjaar 2017 dividend uitkeren? Zo ja, tot welk bedrag?

Vraag 9 (oude tentamenvraag)

Begin 2018 wil N.V. Z 510 aandelen aan toonder tegen nominale waarde (a pari) inkopen. Is dit geoorloofd?

Casus IV

Een bv met alleen volgestorte aandelen lijdt een groot verlies. De vennootschap dreigt daardoor insolvent te worden. Aandeelhouder C wil graag dat de algemene vergadering bijeenkomt om de situatie bij de vennootschap te bespreken.

Vraag 10

Hoe kan aandeelhouder C bewerkstelligen dat een algemene vergadering bijeen geroepen wordt? Hoeveel aandelen heeft C minimaal in handen, indien gegeven is dat 100 volgestorte aandelen van 1000 euro in omloop zijn?

Door het initiatief van aandeelhouder C komt de algemene vergadering van de bv bijeen. De algemene vergadering besluit met overgrote meerderheid dat de aandeelhouders per aandeel 1000 euro in de kas

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 5 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 5 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus I

In het Fries Museum is een speciale tentoonstelling georganiseerd over het werk van Monet. Meer dan vijftig van zijn schilderijen worden tentoongesteld. (b) In het acht uurjournaal van de RTL-nieuws wordt uitvoerig aandacht besteed aan de opening van deze tentoonstelling. Daarbij worden enkele schilderijen in beeld gebracht. (c) Het Fries Museum heeft een catalogus van de tentoonstelling gemaakt. Sprater heeft de catalogus gekocht; een aantal foto’s uitgeknipt en ingelijst, welke ‘schilderijen’ hij in zijn galerie in de Eendenstraat in de verkoop heeft.

Vraag 1

Kunnen de erven van Monet zich met succes tegen de hierboven genoemde handelingen onder a, b en c verzetten?

Casus 2

In deze tijden van financiële crisis wil supermarktbedrijf David van den Berkel een reclamecampagne starten waarin de hierboven getoonde foto (genomen door een fotograaf van de Telegraaf) een prominente rol zal spelen. Zij zal o.a. worden gebruikt in krantenadvertenties en op billboards. De bedrijfsjurist van David van den Berkel wil van u weten of de foto in de reclamecampagne gebruikt mag worden.

Vraag 2

Wat zou u adviseren?

Casus 3

In 1979 heeft schilder Marco Velling in opdracht van de ABN Amro op het hoofdkantoor in Amsterdam een unieke muurschildering gemaakt. De ABN Amro wil verbouwen en in dat kader zal de muur moeten worden afgebroken, met als gevolg de vernietiging van de muurschildering. Velling komt via via op de hoogte van de verbouwplannen en wenst zich tegen de vernietiging van zijn werk te verzetten.

Vraag 3

Kan hij zich met succes verzetten tegen de vernietiging van zijn werk?

Casus 4

Omdat in Canada het model 922 van de autofabrikant Ferrari (hierna aangeduid als Ferrari 922) niet zo goed meer verkoopt, besluit garagehouder Roelofsen uit Assen een aantal nieuwe en tweede hands modellen (die bestemd zijn voor de Canadese markt) rechtstreeks van Ferrari Canada te kopen. Deze exemplaren heeft hij voor een mooi prijsje op de kop weten te tikken, en hij verscheept ze naar Nederland. Na een grondige poetsbeurt biedt Roelofsen de Ferrari’s 922 in zijn showroom te koop aan. Om daaraan meer ruchtbaarheid te geven plaatst Roelofsen in de AutoWeek een grote advertentie waarin hij met gebruikmaking van het woordmerk Ferrari zijn waar te koop aanbiedt.

Vraag 4

Kan Ferrari, die wereldwijd houder is van het Ferrari-merk (dus ook in de Benelux) voor automobielen, zich tegen de handelwijze van Roelofsen verzetten?

Casus 5

Eind 2015 heeft Vessels zich georiënteerd omtrent de realisatie van een golfbaan in het dorpje Ansen (provincie Drenthe). Begin 2016 heeft hij daarvoor financiële steun gezocht bij de provincie Drenthe en een aantal banken. Hij is in deze fase naar buiten getreden onder de naam “Afslag Ansen” en zijn voorbereidende activiteiten hebben geleid tot publicaties in dag- en weekbladen. Vlak na deze publicaties heeft Makkel in Ansen een sportzaak geopend

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 6 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 6 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Oefenvragen Handelsrecht

Casus I

B heeft zijn woonhuis bij Z voor € 121.000 euro verzekerd tegen gevaren van brand. Enige tijd later besluit B het huis te verbouwen tot een café. Kort nadat B zijn plan heeft verwezenlijkt volgt een blikseminslag. De schade aan het pand bedraagt € 101.000 euro.

Vraag 1

Is Z tot uitkering gehouden?

Casus II

Y sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor zijn motor bij verzekeraar W. Y verzwijgt ten tijde van het aangaan van deze verzekeringsovereenkomst dat hij in het verleden is veroordeeld wegens rijden onder invloed. Op de terugweg van een restaurant naar huis verliest Y de macht over zijn motor. Hij komt ten val en sleurt in zijn val fietser G mee. G raakt door het ongeval gewond. G lijdt schade à € 1.100,-

Vraag 2

Kan G verzekeraar W met succes aanspreken?

Vraag 3

Stel dat de verzekeraar tot uitkering overgaat aan G. Kan de verzekeraar zich verhalen op Y?

Casus III

Plas heeft een kostbaarhedenverzekering afgesloten bij Assurent waarop zijn schilderij ‘Schuiten op rustige zee’ van de hand van H.W. Mesdag is verzekerd. Het schilderij is bij het sluiten van de verzekering door deskundigen gewaardeerd op € 110.000. Ook de verzekerde som is op dat bedrag gesteld. Na een heftige woordenwisseling van Plas met zijn meerderjarige zoon Adje grijpt de laatste een keukenmes waarmee hij opzettelijk de ‘Schuiten op rustige zee’ onherstelbaar vernielt. Assurent constateert na raadpleging van experts dat de waarde van het schilderij op het moment onmiddellijk voor de vernieling op € 61.000 gesteld moet worden. Plas vordert uitkering van € 110.000.

Vraag 4

Welk bedrag dient Assurent aan Plas uit te keren?

Vervolg Casus VI: Veronderstel – ongeacht uw antwoord op vraag 7 – dat Assurent uiteindelijk aan Plas € 110.000 uitkeert. Assurent zoekt voor dit bedrag verhaal op Adje.  

Vraag 5

Slaagt Assurent’s verhaal?

Oefenvragen Faillissementsrecht

Casus I

Van Malen Bv vraag het faillissement van Glaas BV aan wegens een nog openstaande vordering van € 9.850 uit hoofde van de verkoop en levering van een bedrijfswagen. Bij de behandeling van de faillissementsaanvraag verklaart De Vras, een van de bestuurders van Glaas BV: “Op vordering van Van Malen BV, die oorspronkelijk €18.100 bedroeg, wordt stipt €850 per maand afbetaald, conform een getroffen betalingsregeling. Voor het overige heeft Glaas BV slechts de normale (opeisbare) schulden, hoewel sprake is van enige siezoensslapte”. Van Malen BV ontkent het een en ander niet, maar persisteert bij de aanvraag.

Vraag 1

Zal de rechter het faillissement van Glaas BV uitspreken?

Casus II

C koopt op 28 oktober 2016 een antiek kastje van zijn buurman D. Op 1 november 2016 wordt D failliet verklaard.

.....read more
Access: 
Public
Werkgroepopdrachten Week 7 2017/2018: Handelsrecht - RUG

Werkgroepopdrachten Week 7 2017/2018: Handelsrecht - RUG


Vragen

Casus I

B is enig bestuurder en enig aandeelhouder van Brood BV. Brood BV verkeert in een deplorabele financiële toestand. In een poging de vermogenspositie van Brood BV te verbeteren, verkoopt en levert B op 11 november 2013 namens de BV een aan haar toebehorende vrachtwagen aan W. W, die weet dat Brood BV ‘met haar rug tegen de muur staat’, bedingt een prijs van € 75.000, hoewel de dagwaarde ten minste € 90.000 bedraagt. De inspanningen van B ten spijt, vraagt een van de schuldeisers van Brood BV op 15 december 2013 het faillissement aan van Bakker BV. Op 18 december 2013 betaalt Brood BV bestuurder B nog in verband met diens loonvordering over de maanden september t/m november 2013. Op 20 december 2013 spreekt de rechtbank het faillissement van Brood BV uit. De curator treft vrijwel geen activa aan. 

Vraag 1

Welke mogelijkheden biedt de Faillissementswet de curator de boedelbaten te vermeerderen?

Vraag 2

Hoe luidt uw antwoord op vraag 1 wat betreft de koopovereenkomst aangaande de vrachtauto indien gegeven is dat W de vrachtauto een week later aan Z voor € 90.000 heeft verkocht en heeft geleverd en Z niet op de hoogte is van de problemen van Brood BV?

Casus II

De Jong is bestuurder en enig aandeelhouder van BV Z. BV Z verkeert in financiële moeilijkheden. Op 6 december 2013 ontvangt De Jong van de vennootschap een eenmalige bonus van € 20.000 vanwege het feit dat hij bijzondere inspanningen voor de vennootschap zou hebben geleverd. Voor deze bonus is geen grondslag in zijn arbeidsovereenkomst (of een nadere afspraak) te vinden. Op 4 januari 2014 failleert BV Z.

Vraag 3

Ziet u mogelijkheden voor de curator om de betaling van de bonus ongedaan te maken?

Vervolg Casus II

Ga er nu van uit dat de uitbetaling van de bonus aan De Jong berust op een afspraak in diens arbeidsovereenkomst.

Vraag 4

Ziet u mogelijkheden voor de curator om de betaling van de bonus ongedaan te maken?

Casus III

Het bestuur van BV C ziet dat de zaken slecht gaan. Met het oog op een eventuele ‘doorstart’ worden diverse activa tegen boekwaarde verkocht aan een groepsmaatschappij van BV C. Het ‘scenario’ voorziet erin dat deze groepsmaatschappij de onderneming in afgeslankte vorm voortzet. Het bestuur van BV C vraagt vervolgens surseance van betaling aan. Een week later verkoopt het bestuur namens BV C zonder medewerking van de bewindvoerder voor een vriendenprijs een aantal vrachtwagens aan firma F.

Vraag 5

Is BV C tijdens de surseance gehouden om het loon, verschuldigd in de periode vóór aanvang van de surseance, aan de werknemers te voldoen?

Vraag 6

Wat kan de bewindvoerder ondernemen tegen de verkoop van de vrachtwagens?

Vraag 7

Wat kan de bewindvoerder ondernemen tegen in zijn ogen paulianeuze vervreemding

.....read more
Access: 
Public
Handelsrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

Handelsrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

  • In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Handelsrecht voor de opleiding Rechten, jaar 2 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1747
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
Image

Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

Werkzaamheden: o.a.

  • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
  • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
  • PR & communicatie werkzaamheden

Interesse? Reageer of informeer