De Grote Oorlog en het Nederlandse Overeenkomstenrecht – Neutraliteit, Weerstand en Responsiviteit - van Boom - 2018 - Artikel
- Waar gaat dit artikel over?
- Wat heeft de Grote Oorlog voor de sociaal-economische toestand van Nederland betekend?
- Hoe veranderden de leerstukken tekortkoming, ongelijkheid en overmacht tijdens en kort na de oorlog?
- Wat hield de paradigmatische verschuiving in?
- Hoe beïnvloedde de neutraliteitsdoctrine de ontwikkelingslijnen van het overeenkomstenrecht?
- Wat was de precieze invloed van de Grote Oorlog op het overeenkomstenrecht?
Waar gaat dit artikel over?
Nederland heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog, ook wel Grote Oorlog genoemd, de neutraliteit weten te bewaren. Dat betekent echter niet dat de oorlog geen gevolgen voor ons land had. In dit artikel gaat het over de invloed van de Grote Oorlog op het Nederlandse overeenkomstenrecht.
Eerst worden de gevolgen van de oorlog op de Nederlandse maatschappij en economie uiteengezet en tegen deze achtergrond worden de leerstukken onmogelijkheid en overmacht uitgelegd. Dan worden de contractuele goede trouw en onvoorziene omstandigheden besproken in het licht van hun mogelijke verband met de Grote Oorlog. Tenslotte wordt de neutraliteit uiteengezet als factor in het overeenkomstenrecht.
Wat heeft de Grote Oorlog voor de sociaal-economische toestand van Nederland betekend?
Nederland had geen juridisch raamwerk om de directe gevolgen van de oorlog op economisch gebied op te vangen. Zo kon Nederland bijvoorbeeld niet omgaan met het vervlies van vertrouwen in bankinstellingen. De effectenbeurs werd gesloten, noodgeld werd ingevoerd en gerechten werden aangespoord mild te oordelen over debiteuren met betalingsproblemen. Het internationale handelsverkeer kwam stil te liggen, dus werden schaarse goederen gedwongen gedistribueerd.
Nederland werd dus na een lange tijd
......read more- 1297 reads
Add new contribution