Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 1

Algemene Rechtswetenschap 2: uitwerkingen bij de Werkgroepopdrachten van Week 1 - 2016/2017


Vragen

Vraag 1

Juist of onjuist: Eén van de verschillen tussen een maatschap en een commanditaire vennootschap (c.v.) is dat schuldeisers in het tweede geval de schulden niet kunnen verhalen op het privévermogen van de ondernemers.

Vraag 2

Juist of onjuist? Indien in de statuten van een besloten vennootschap (BV) geen blokkeringsregeling is opgenomen, kunnen de aandelen van deze BV op de effectenbeurs worden verhandeld.

Vraag 3

Juist of onjuist? Een uitzendovereenkomst wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd als de werknemer meer dan 26 weken voor het uitzendbureau heeft gewerkt.

Vraag 4

Juist of onjuist? De Europese vennootschap is geen rechtspersoon, aangezien deze vorm niet wordt genoemd in de limitatief opgesomde lijst met rechtspersonen van art. 2:3 BW.

Vraag 5

Juist of onjuist? Na beëindiging van een dienstbetrekking houden alle verplichtingen zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst op te bestaan.

Vraag 6

Juist of onjuist?

a. Bepalingen in de individuele arbeidsovereenkomst van een niet-georganiseerde werknemer die in strijd zijn met een geldende algemeen verbindend verklaarde CAO, zijn nietig.

b. Bij een werknemer die ten gevolge van zijn lidmaatschap van een vakbond aan een CAO gebonden is, wijkt de individuele arbeidsovereenkomst in zijn geheel voor de CAO.

Vraag 7

Juist of onjuist? Ten behoeve van mensen die in beginsel minder dan vijftien uren per week als oproepkracht kunnen worden opgeroepen, is bepaald dat zij, ook als zij tijdens een oproep feitelijk minder dan drie uren hoeven te werken, aanspraak hebben op loon over een periode van drie uren.

Vraag 8

Juist of onjuist? Het is niet ten alle tijde verboden een werknemer te ontslaan tijdens ziekte.

Vraag 9

Kylar studeert en heeft een ondernemend karakter. Hij besluit zijn fotografievaardigheden aan te bieden om wat bij te verdienen. De bedoeling is om vooral portretfoto's te maken. Kylar is al in het bezit van de benodigde apparatuur, zodat hij geen startkapitaal nodig heeft. Dit is voor Kylar een prettige bijkomstigheid, want hij heeft geen geld en wil geen schulden maken. Welke rechtsvorm is voor Kylar het meest geschikt om een onderneming te starten?

Vraag 10

Een zestal fruittelers in Nederland heeft met elkaar bij notariële akte een coöperatie opgericht. De leden leveren de vruchten van de oogst aan de coöperatie die deze verwerkt tot verschillende vruchtendranken.

Daarnaast koopt de coöperatie centraal kunstmest in voor de grond waarop het fruit groeit en verkoopt die door aan de leden. De leverancier van de kunstmest heeft een vordering op de coöperatie van 3.000 euro.

a. Juist of onjuist? De coöperatie maakt inkoopkosten vanwege een verplichting die zij heeft ten opzichte van haar leden.

b. Juist of onjuist? De leverancier kan dit bedrag, nadat betaling door de coöperatie uitblijft, verhalen op het privévermogen van de zes fruittelers afzonderlijk.

Vraag 11

a. Juist of onjuist? Met uitzondering van de in artikel 6 lid 2 BBA genoemde gevallen is voor iedere beëindiging van de arbeidsovereenkomst een vergunning vereist van het UWV ex artikel 6 lid 1 BBA.

b. Juist of onjuist? Een werknemer zal niet met succes een eis tot schadevergoeding op grond van kennelijk onredelijk ontslag kunnen instellen bij de rechter, als het UWV voor dit ontslag een ontslagvergunning heeft verleend.

Vraag 12

Juist of onjuist? De algemene vergadering van aandeelhouders (a.v.a.) is bevoegd om bestuurders te benoemen en ontslaan, daarnaast heeft zij de bevoegdheid tot emissie. De juridische macht ligt hierdoor niet in handen van de bestuurders.

Vraag 13

Juist of onjuist? Voor rechterlijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever (ex art. 7:685 BW) is het vereist dat er sprake is van omstandigheden die dusdanig veranderd zijn dat het voortduren van de arbeidsovereenkomst onredelijk is geworden.

Vraag 14

Juist of onjuist? De inhoud van de arbeidsovereenkomst die is gesloten tussen een bij het arbeidsvoorwaardenoverleg betrokken werkgever en een georganiseerde werknemer wordt onder andere bepaald door de dwingende bepalingen van het Burgerlijk Wetboek en de voorwaarden zoals die zijn overeengekomen in de collectieve arbeidsovereenkomst.

Vraag 15

De notarissen Robbert en Irene besluiten hun krachten te bundelen en gezamenlijk een kantoor op te richten. Omdat Robbert veel meer kennis heeft van informationele benodigdheden, machtigt Irene hem voor de aanschaf van onder andere de computers. Juist of onjuist?

a. Het gevolg van de afspraken die Robbert en Irene maken, is dat er een vennootschap onder firma tot stand komt.

b. Robbert koopt na twee jaar een nieuwe computer van 2.000 euro. Als verzuimt te betalen, kan de leverancier ervoor kiezen om de koopprijs in zijn geheel te verhalen op het afgescheiden vermogen. Als de betaling ook dan uitblijft, kan hij op het privévermogen van Robbert en op het privévermogen van Irene 1.000 euro verhalen.

Vraag 16

Elene studeert pedagogische wetenschappen en werkt naast haar studie als oppas bij haar buurvrouw, Mae. Elene doet dit werk al twee jaar op incidentele basis. Omdat de oppaskinderen Elene inmiddels goed kennen, heeft Mae op 24 april 2013 met Elene afgesproken dat zij iedere vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur zal oppassen. Mae is die dag zelf aan het werk en doordat Elene het huishouden kent, kan alles op die dag toch geschieden volgens de vaste gang van zaken, iets waar Mae veel waarde aan hecht. Iedere vrijdag laat Mae een briefje achter voor Elene met het dagprogramma van de kinderen en een aantal instructies, zodat Elene precies kan doen wat er van haar verwacht wordt. Uiteraard ontvangt Elene voor haar werkzaamheden een vergoeding van Mae.

Is er op 2 augustus 2013 sprake van een arbeidsovereenkomst? Motiveer uw antwoord.

Vraag 17

Durzo heeft een bloeiend bedrijf met een omzet van vijf miljoen euro per jaar. Hij wil zijn bedrijf uitbreiden met twee zakenrelaties. Om dit plan te realiseren is een flink vermogen noodzakelijk. In een deel van dit vermogen kunnen Durzo en de twee zakenrelaties zelf voorzien, maar in een ander deel niet. Ze zullen voor het tekort vreemd geld moeten aantrekken door middel van het plaatsen van aandelen op de Nederlandse effectenbeurs.

Welke rechtsvorm kunnen Durzo en zijn zakenrelaties hiervoor het beste hanteren?

Vraag 18

Juist of onjuist? Zowel bij ondernemingen zonder als met rechtspersoonlijkheid kan sprake zijn van een afgescheiden vermogen. Dit betekent dat het vermogen van de onderneming losstaat van het vermogen van de ondernemers en deze ondernemers dus niet in het privévermogen aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Vraag 19

In het arrest Wielemaker/De Schelde overweegt de Hoge Raad dat een wilde staking van enkele werknemers, een incidentele protestactie, in de risicosfeer van de werkgever ligt en de betrokken en werkwillige werknemers het recht op loon behouden.

Vraag 20

Juist of onjuist? Voor een vereniging is het verboden winst uit te keren aan de leden en voor een stichting is het verboden de winst uit te keren aan de bestuursleden.

Vraag 21

Juist of onjuist? Stille vennoten hebben geen beheersbevoegdheden in een commanditaire vennootschap. Deze positie van stille vennoten vertaalt zich in de verdeling van het financiële risico.

Antwoordindicatie

Vraag 1

Onjuist, de commanditaire vennootschap heeft een afgescheiden vermogen, maar die afscheiding is niet waterdicht, schuldeisers kunnen zich na het afgescheiden vermogen op het privévermogen verhalen. Bij stille vennoten geldt dit niet.

Vraag 2

Onjuist. De aandelen staan op naam dus kunnen niet verhandeld worden.

Vraag 3

Juist. Art. 7:691 lid 1 BW.

Vraag 4

Onjuist. De Europese vennootschap is gebaseerd op een verordening van de Europese Unie uit 2001 en is in Nederland uitgewerkt in de Uitvoeringswet verordening Europese vennootschap. Het is gebaseerd op een Europese richtlijn en werkt door tot het Nederlandse recht. Is dus wel een rechtspersoon.

Vraag 5

Onjuist, kan soms sprake zijn van een concurrentiebeding of relatiebeding.

Vraag 6

a. Juist. Uit art. 12 Wet CAO blijkt dat afspraken tussen werkgever en werknemer die in strijd zijn met de CAO nietig zijn. Uit art. 14 Wet CAO blijkt dat de bij een vakorganisatie de CAO bepalingen ook voor niet-georganiseerde werknemers gelden. De aangesloten werkgever dient de bepalingen uit de CAO ook na te komen ten aanzien van werknemers die geen lid zijn van een vakbond. Algemeen verbindend verklaarde CAO = geldt voor iedereen.

b. Onjuist, niet in zijn geheel. Individueel kan alles afgesproken worden, daarnaast gelden er de collectieve arbeidsvoorwaarden.

Vraag 7

Juist, 7:628a BW.

Vraag 8

Juist. Er zijn twee uitzonderingen: de werkgever mag een zieke werknemer toch ontslaan als de ziekte langer dan twee jaar heeft geduurd, of als hij bij het UWV al een ontslagvergunning had aangevraagd, en de werknemer daarna ziek is geworden.

Vraag 9

Eenmanszaak: eenvoudig op te richten, bedrijfsvoering overzichtelijk en geen juridische obstakels. Nadeel → geen afgescheiden vermogen.

Vraag 10

a. Juist, de coöperatie mag inkoopkosten maken. Doel = stoffelijke behoeften van haar leden te voorzien. Art. 2:53 BW.

b. Onjuist. Art. 2:55 lid 2 BW: Bevatten de statuten niet een maatstaf voor ieders aansprakelijkheid, dan zijn allen voor gelijke delen aansprakelijk. De coöperatie is een rechtspersoon met rechtspersoonlijkheid, en dus hebben ze een afgescheiden vermogen waarvan de crediteur zich niet kan verhalen op het privévermogen van de fruittelers.

Vraag 11

a. Onjuist, ook niet vereist wanneer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd door tijdsverloop is verstreken (art. 7:667 lid 1 BW), door wederzijds goedvinden, of als de overeenkomst door een rechterlijke ontbinding wordt beëindigd (art. 7:685 BW). Verder vallen blijkens art. 2 BBA diverse beroepsgroepen niet onder de regeling van het BBA, zoals ambtenaren en onderwijzend personeel.

b. Onjuist, wanneer het UWV oordeelt dat het ontslag onredelijk is, zal de toestemming worden geweigerd. Aan een rechterlijke procedure ex art. 7:681 BW komt men dan niet toe. Maar het komt in de praktijk nogal eens voor dat een ontslag wordt gegeven met toestemming van het UWV, maar dat de rechter het ontslag naderhand kennelijk onredelijk acht. Daarna kan er schadevergoeding geëist worden.

Vraag 12

Juist. Bevoegdheid bestuurders te ontslaan. Art. 2:242. Emissie: 2:296. Aandeelhouders zijn de sterkste binnen een BV of NV. Bestuur is dagelijkse leiding.

Vraag 13

Juist, partijen kunnen alleen een verzoek tot rechterlijke ontbinding indienen wanneer er naar het oordeel van verzoeker sprake is van een gewichtige reden. Een van die gewichtige reden is veranderingen in de omstandigheden die van dien aard zijn dat de dienstbetrekking billijkheidshalve dadelijk op na korte tijd behoort te eindigen.

Vraag 14

Juist, twee belangrijke rechtsbronnen voor de arbeidsovereenkomst zijn de collectieve arbeidsovereenkomst en het dwingend recht. Art. 7:691 lid 1 BW.

Vraag 15

a. Onjuist, het is een maatschap (7A:1655 BW), want Robbert heeft de bevoegdheid om de informationele benodigdheden aan te schaffen, wat onder beheersdaden kan worden geplaatst. Beheersdaden betreffen alle handelingen die behoren tot de normale dagelijkse uitoefening van de maatschap. Ze richten geen gezamenlijk bedrijf op. Notarissen oefenen een vrij beroep uit, en dit is altijd een maatschap.

b. Onjuist, maatschap heeft geen afgescheiden vermogen, staat niet los van privévermogen. Maten handelen alleen voor zichzelf. Een maat kan zijn medemaat niet binden. In dit geval kan het wel, want Irene heeft Robbert gevolmachtigd om hem de computers te laten kopen. Maten zijn aansprakelijk naar evenredigheid. Als ze beide een gelijke inbreng hebben, zijn ze beide aansprakelijk.

Vraag 16

Art. 7:610 lid 1 BW:

  • In dienst: sprake van een gezagsverhouding tussen Mae en Elene. Mae geeft Elene instructies wat er die dag moet gebeuren. gedurende zekere tijd: art. 7:610a BW: iemand die wekelijks of gedurende ten minste twintig uur per maand tegen beloning drie maanden lang arbeid verricht, werkt vermoedelijk krachtens arbeidsovereenkomst. Elene komt vanaf 24 april 2013 wekelijks 8,5 uur oppassen en op 2 augustus 2013 is zij dan meer dan drie maanden bij Mae aan het werk.

  • Tegen loon: Art. 7:616 BW: de werkgever is verplicht de werknemer op het daartoe bepaalde tijdstip loon te voldoen. Elene krijgt een vergoeding van Mae. verrichten van arbeid: Elene past op de kinderen van Mae.

Vraag 17

NV, art. 2:64 BW. Effectenbeurs = altijd NV. Want alleen NV heeft aandelen aan toonder, kunnen dus gemakkelijk van de een naar de ander gaan. Aandelen van een BV kan je niet zomaar verkopen.

Art. 2:67 lid 2 BW: geplaatste en gestorte kapitaal minimaal 45.000 euro.

Vraag 18

Onjuist. Bij ondernemingen met rechtspersoonlijkheid kunnen de deelnemers in de rechtspersoon in hun privévermogen niet persoonlijk worden aangesproken. Maar bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid is dit anders. Het afgescheiden vermogen is een vermogen dat losstaat van het privévermogen. Crediteuren van de v.o.f. (een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid) kunnen hun vorderingen eerst op het vermogen van de v.o.f. verhalen en daarna op het privévermogen. Dit geldt ook voor de commanditaire vennootschap bij beherende vennoten.

Vraag 19

Juist, de Hoge Raad zegt hierover: Als het echter gaat om een door enkele werknemers buiten elk organisatorisch verband opgezette protestactie van korte duur, waarbij de werkwilligen de actie en het doel van de actie niet steunen en dus buitenstaander zijn, komt deze voor risico van de werkgever en zal dus loon moeten worden doorbetaald.

Vraag 20

(On)Juist. Bij een vereniging mag de winst niet onder de leden worden verdeeld (art. 2:26 lid 3 BW). Bij een stichting moet de winst in ieder geval besteed worden aan het ideële doel (er is geen expliciete verbodsbepaling om winst uit te keren aan bestuurders). Art. 2:285 lid 3.

Vraag 21

Juist. Art. 20 lid 2 WvK.

Check supporting content in teasers:
Wielemaker/De Schelde - Arrest

Wielemaker/De Schelde - Arrest

Wielemaker/De Schelde (HR 07-05-1976, NJ 1977, 55)

Onderwerp

Recht op loondoorbetaling werkwilligen bij staking, art. 7:627 en 7:628 BW.

Casus

Een werkgeversorganisatie en een werknemersorganisatie proberen een akkoord te bereiken over een nieuwe CAO voor de metaalindustrie. Deze onderhandelingen mislukken doordat een industriebond een afwijzend standpunt inneemt en stakingsacties aankondigt om het door hem beoogde doel alsnog te

.........Read more
Access: 
Public
Check page access:
Public
Check more or recent content:

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten 2016/2017

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 1

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 1

Algemene Rechtswetenschap 2: uitwerkingen bij de Werkgroepopdrachten van Week 1 - 2016/2017


Vragen

Vraag 1

Juist of onjuist: Eén van de verschillen tussen een maatschap en een commanditaire vennootschap (c.v.) is dat schuldeisers in het tweede geval de schulden niet kunnen verhalen op het privévermogen van de ondernemers.

Vraag 2

Juist of onjuist? Indien in de statuten van een besloten vennootschap (BV) geen blokkeringsregeling is opgenomen, kunnen de aandelen van deze BV op de effectenbeurs worden verhandeld.

Vraag 3

Juist of onjuist? Een uitzendovereenkomst wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd als de werknemer meer dan 26 weken voor het uitzendbureau heeft gewerkt.

Vraag 4

Juist of onjuist? De Europese vennootschap is geen rechtspersoon, aangezien deze vorm niet wordt genoemd in de limitatief opgesomde lijst met rechtspersonen van art. 2:3 BW.

Vraag 5

Juist of onjuist? Na beëindiging van een dienstbetrekking houden alle verplichtingen zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst op te bestaan.

Vraag 6

Juist of onjuist?

a. Bepalingen in de individuele arbeidsovereenkomst van een niet-georganiseerde werknemer die in strijd zijn met een geldende algemeen verbindend verklaarde CAO, zijn nietig.

b. Bij een werknemer die ten gevolge van zijn lidmaatschap van een vakbond aan een CAO gebonden is, wijkt de individuele arbeidsovereenkomst in zijn geheel voor de CAO.

Vraag 7

Juist of onjuist? Ten behoeve van mensen die in beginsel minder dan vijftien uren per week als oproepkracht kunnen worden opgeroepen, is bepaald dat zij, ook als zij tijdens een oproep feitelijk minder dan drie uren hoeven te werken, aanspraak hebben op loon over een periode van drie uren.

Vraag 8

Juist of onjuist? Het is niet ten alle tijde verboden een werknemer te ontslaan tijdens ziekte.

Vraag 9

Kylar studeert en heeft een ondernemend karakter. Hij besluit zijn fotografievaardigheden aan te bieden om wat bij te verdienen. De bedoeling is om vooral portretfoto's te maken. Kylar is al in het bezit van de benodigde apparatuur, zodat hij geen startkapitaal nodig heeft. Dit is voor Kylar een prettige bijkomstigheid, want hij heeft geen geld en wil geen schulden maken. Welke rechtsvorm is voor Kylar het meest geschikt om een onderneming te starten?

Vraag 10

Een zestal fruittelers in Nederland heeft met elkaar bij notariële akte een coöperatie opgericht. De leden leveren de vruchten van de oogst aan de coöperatie die deze verwerkt tot verschillende vruchtendranken.

Daarnaast koopt de coöperatie centraal kunstmest in voor de grond waarop het fruit groeit en verkoopt die door aan de leden. De leverancier van de kunstmest heeft een vordering op de coöperatie van 3.000 euro.

a. Juist of onjuist? De coöperatie maakt inkoopkosten vanwege een verplichting die zij heeft ten opzichte van haar leden.

b. Juist of onjuist? De leverancier kan dit bedrag, nadat betaling door de coöperatie uitblijft, verhalen op het privévermogen van de zes fruittelers

.....read more
Supporting content: 
Access: 
Public
Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 2

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 2


Vragen

Vraag 1

Op 26 januari 2009 begon het proces tegen Thomas Lubanga. Hij is de eerste persoon die door het Internationaal Strafhof is berecht. Over welke misdrijven heeft het Internationaal Strafhof rechtsmacht? Geef hierbij aan in welke bepalingen van het Statuut inzake het Internationaal Strafhof deze worden omschreven.

Vraag 2

Het land Centagua heeft het land Frederica voor het Internationaal Gerechtshof gedaagd. Centagua verwijt Frederica dat zij de guerrillabewegingen die in Centagua actief zijn van wapens voorziet en bovendien mijnen voor de kust van Centagua heeft geplaatst. Frederica stelt dat Centagua dreigt met ongeoorloofd geweld en voor instabiliteit in de regio zorgt.

a. Onder welke voorwaarde is het Internationaal Gerechtshof bevoegd over deze zaak te oordelen?

b. Op welke regel van internationaal recht kan Centagua zich beroepen?

c. Waarop zou Frederica zich kunnen beroepen? Zou dit kans van slagen hebben?

Vraag 3

Land Y heeft een aantal kernproeven gedaan in de Stille oceaan en vervolgens publiekelijk verklaard in de toekomst geen proeven meer te zullen uitvoeren. Enige tijd later komt land Y hierop terug. Land Z is hier niet blij mee.

Land Z kan land Y niet aan de door haar gedane verklaring houden, omdat staten soeverein zijn en niet door anderen op hun verklaringen kunnen worden aangesproken. Juist of onjuist?

Vraag 4

Laagland en Almanië zijn buurlanden en grenzen aan dezelfde zee. Zij kunnen het niet eens worden over de afbakening van het continentaal plat. Artikel 6 van het Verdrag van Genève van 29 april 1958 betreffende het continentaal plat bepaalt dat indien geen overeenstemming tussen de betrokken staten kan worden bereikt, de grens in principe moet worden vastgelegd door toepassing van de equidistantiemethode. Het verdrag is geratificeerd door Laagland, Almanië heeft het verdrag wel ondertekend maar niet geratificeerd. Laagland stelt dat de equidistantielijn, zoals genoemd in artikel 6, moet worden toegepast en dat, indien het verdrag niet van toepassing is, deze toch toegepast moet worden omdat het gebruik van de equidistantielijn inmiddels gewoonterecht is geworden. Almanië daarentegen wijst het gebruik van de equidistantielijn af. Zij stelt niet gebonden te zijn aan het verdrag. Ook stelt zij dat in artikel 6 geen gewoonterecht is gecodificeerd en dat het gebruik van de equidistantielijn niet tot nieuw gewoonterecht heeft geleid. Laagland en Almanië besluiten dat zij hun geschil aan een rechter willen voorleggen.

a. Kunnen Laagland en Almanië hun geschil aan een rechter voorleggen en welke rechter zal dat zijn?

b. Aan welke twee vereisten moet zijn voldaan wil het gebruik van de equidistantielijn internationaal gewoonterecht zijn?

c. Indien er een uitspraak in het geschil wordt gedaan, zal de rechter dan het verdrag of het internationaal gewoonterecht toepassen om het geschil op te lossen?

d. Noem nog twee bronnen van internationaal publiekrecht.

Vraag 5

a. Hoe komen verdragen volgens ons staatsrecht tot stand?

.....read more
Access: 
Public
Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 3

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 3


Vragen

Vraag 1

Land X, lid van de Europese Unie, weigert de verblijfsvergunning te verlengen van de dames Ada en Cornelia, beide burgers van EU-lidstaat Y. De reden voor deze weigering is dat Ada en Cornelia in een bar van 'bedenkelijk zedelijk allooi' werken en dat land X niet gediend is van dit soort praktijken. De beide dames willen het besluit van land X aanvechten.

a. Bij welke rechter kunnen de dames een procedure starten?

b. Moet deze rechter rekening houden met het Europees recht? Leg uit waarom wel of niet.

c. Op welke bepaling van vrij verkeer zouden de dames zich kunnen beroepen?

d. Als het gaat over de interpretatie van Europees recht heeft het Hof van Justitie het laatste woord. Via welke procedure zou dit Hof de zaak in behandeling kunnen krijgen en wanneer zou het Hof de zaak in behandeling moeten krijgen?

Vraag 2

Meneer de Vries komt oorspronkelijk uit Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is momenteel woonachtig in Italië waar hij samenwoont met zijn vriendin Dianti, die de Indonesische nationaliteit heeft, en hun zoontje Jochem van drie. De Vries heeft een eigen hotelletje in een weliswaar mooi monument, maar het gebouw is ook oud en dringend aan renovatie toe. Om deze renovatie betaalbaar te maken, vraagt de Vries op grond van een Italiaanse nationale regeling subsidie aan. Deze regeling voorziet in een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie van bepaalde typen gebouwen, maar vereist voor de toekenning is wel dat de aanvrager de Italiaanse nationaliteit bezit.

a. Met welke bepaling van vrij verkeer zou de handelwijze van de Italiaanse overheid in strijd kunnen zijn? Waar is dit geregeld?

b. Zijn meneer de Vries en Dianti beide EU-burger?

Vraag 3

Juist of onjuist?

a. Een Nederlandse advocaat die tijdens een procedure in België gaat wonen, moet op grond van art. 56 VwEU in principe nog steeds in Nederland als advocaat kunnen optreden, zelfs als de Nederlandse wet vestiging in Nederland voorschrijft.

b. Een Nederlandse toerist die naar Spanje op vakantie gaat, heeft op grond van art. 56 VwEU het recht dezelfde toegangsprijzen voor musea te betalen als de Spanjaarden.

c. De tarieven die Italië hanteert voor het loodsen van veerboten die een lijndienst onderhouden tussen twee lidstaten, mogen op grond van art. 56 VwEU niet voordeliger zijn voor boten met een speciale vergunning als deze vergunning alleen verkrijgbaar is voor boten die varen onder de Italiaanse vlag.

Vraag 4

Met de oprichting van de EU hebben de lidstaten bevoegdheden overgedragen aan de EU. In het EU-verdrag en het Werkingsverdrag is uitgewerkt wanneer de EU bevoegd is en wanneer de lidstaten.

a. Wat betekent het als de EU exclusief bevoegd is? Geen een voorbeeld.

b. Wat houdt gedeelde bevoegdheid in? Geef een voorbeeld.

c. Wie is er bevoegd

.....read more
Access: 
Public
Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 4

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 4


Vragen

Vraag 1

Juist of onjuist?

Degene die de bestanddelen van een delict heeft vervuld, kan hiervoor steeds worden gestraft.

Vraag 2

Juist of onjuist?

Tot het materiële strafrecht wordt gerekend: de aanwijzing van strafbare feiten, de aanwijzing van sancties en de regeling omtrent het onderzoek ter terechtzitting.

Vraag 3

Juist of onjuist?

Het verlenen van terugwerkende kracht aan bepalingen van strafrechtelijke aard is steeds in strijd met het recht.

Vraag 4

Lees artikel 350 lid 1 Sr en beantwoord de volgende vragen:

a. Welke bestanddelen bevat het artikel en welke soorten bestanddelen?

b. Hoeveel delicten bevat het artikel?

c. Zijn de delicten een misdrijf of overtreding?

d. Welke sancties zijn mogelijk?

Vraag 5

Juist of onjuist?

Op grond van artikel 1 lid 1 Sr is het niet geoorloofd strafbepalingen analoog toe te passen.

Vraag 6

Juist of onjuist?

Ontoerekeningsvatbaarheid, overmacht in de zin van noodtoestand en afwezigheid van alle schuld zijn wettelijke schulduitsluitingsgronden.

Vraag 7

Juist of onjuist?

Tijdens de reis van Harwich naar Hoek van Holland vernielt Peter in de disco aan boord van de Nederlandse Ferry Maxima enkele barkrukken alsmede de tapinstallatie. Het Openbaar Ministerie wil hem hiervoor vervolgen op grond van artikel 408 Sr.

Het Openbaar Ministerie zal wederrechtelijkheid niet behoeven te bewijzen, omdat 'wederrechtelijk' een element is.

Vraag 8

Juist of onjuist?

Door het Melk en Water-arrest is het Nederlandse recht verrijkt met een schulduitsluitingsgrond.

Vraag 9

Juist of onjuist?

a. Het onderscheid tussen overtreding en misdrijf is van belang voor de strafbaarheid van zowel de poging tot, als van het medeplegen van een delict.

b. Het onderscheid tussen overtreding en misdrijf is van belang voor de relatieve competentie van de rechter.

Vraag 10

Juist of onjuist?

Overtreding van artikel 9 lid 1 Wet Wapens en Munitie kan worden bestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of een geldboete van ten hoogste 78.000 euro.

Vraag 11

Stel dat de APV van Groningen de volgende bepalingen bevat:

Art 40: 'Het is verboden op de weg met een bespannen wagen

a. een standplaats in te nemen, teneinde daarmee personen tegen vergoeding te vervoeren.

b. te rijden met het oogmerk zodanige wagen tegen vergoeding aan het publiek aan te bieden tot vervoer van personen.'

Art. 46: 'Overtreding van (o.a.) art. 40 wordt gestraft met een geldboete van ten hoogste 150 euro of hechtenis van ten hoogste twee maanden.'

De heer Gerritsen heeft het plan opgevat toeristen per koetsje door de binnenstad van Groningen te rijden. Hij koopt dan ook een paard en een koetsje en maakt een bord met het opschrift: ''Rondritten door de binnenstad voor 5 euro per persoon per uur''. Dit bord bevestigt hij aan de achterzijde van het koetsje. Hij begeeft zich vervolgens naar de binnenstad, waar hij op de voor taxi's bestemde parkeerplaatsen aan de

.....read more
Access: 
Public
Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 5

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 5


Vragen

Vraag 1

Pieter S. woont in Groningen. Tijdens een weekendje uit in Maastricht besluit hij met een aantal vrienden een inbraak te plegen. De buit is groot (t.w.v. 4000,-) en Pieter acht het verstandig zich een aantal weken niet op zijn thuisadres te laten zien. Hij trekt daarom in bij een vriend in Rotterdam. De politie zit echter ook niet stil en spoort Pieter en zijn kornuiten al snel op. Pieter wordt in Rotterdam gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst. Het OM wil Pieter vervolgen.

a. Welke rechter is absoluut bevoegd?

b. Welke rechter is relatief bevoegd?

c. Stel dat het slachtoffer van de inbraak schadevergoeding wil van Pieter S. Welke rechter is absoluut en relatief competent?

Vraag 2

De vijftienjarige Koert heeft ruzie met een vriendje en geeft hem een geweldig pak slaag. Koert wordt door de officier van justitie gedagvaard voor de kantonrechter ter zake van mishandeling. In de dagvaarding staat niet vermeld waar het feit zich zou hebben afgespeeld.

Welke einduitspraak zal de kantonrechter geven? Lees art. 261 Sv goed.

Vraag 3

Juist of onjuist?

Wanneer een rechter een verdachte vrijspreekt, meent deze rechter dat de dagvaarding geldig is.

Vraag 4

Juist of onjuist?

Kijk nog eens naar het krantenartikel bij vraag 4 van vorige week (strafrecht). De kop van het artikel luidt:

'Artsen vrijgesproken na hulp bij zelfdoding'.

Deze kop is in overeenstemming met de einduitspraak van de rechtbank.

Vraag 5

Juist of onjuist?

Marius Messer gaat op zondag 18 oktober 2009 naar sportpark Coendersborg te Groningen om de voetbalwedstrijd van V.V. Helpman tegen V.V Be Quick te zien. De wedstrijd in kwestie staat bekend als een risicowedstrijd dus de politie is extra alert. Omdat Marius zich nerveus en dus verdacht gedraagt, wordt hij bij aankomst bij het sportpark door de politie gefouilleerd. Eén van de opsporingsambtenaren vindt in zijn broekzak een vlindermes, waarvan het lemmet twee snijkanten heeft. Het mes wordt in beslag genomen en Marius wordt gearresteerd op grond van artikel 13 lid 1 Wet Wapens en Munitie. De zaak is blijven liggen op het Parket, doch het Openbaar Ministerie besluit in 2013 Marius toch te vervolgen en legt hem het volgende ten laste:

'Dat de verdachte, Marius Messer, op of omstreeks zondag 18 oktober 2007 bij, of althans in de omgeving van het Sportpark Coendersborg te Groningen een vlindermes, althans een wapen vallende onder Categorie I van de Wet Wapens en Munitie voorhanden had, althans bij zich droeg, althans vervoerde (art. 13 lid 1 WWM).'

Marius maakt op de zitting bij de kantonrechter aannemelijk dat hij handelde in een situatie van psychische overmacht (art. 40 Sr): zijn vrienden zouden hem 'een mietje' vinden en hem zeker in elkaar hebben geslagen, indien hij geen mes bij zich zou dragen. De rechter zal de verdachte ontslaan van

.....read more
Access: 
Public
Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 6

Algemene Rechtswetenschap 2 - Werkgroepopdrachten Week 6

Uitwerkingen bij de Werkgroepopdrachten Week 6 van het vak Algemene Rechtswetenschap 2 - 2016/2017


Vragen

Vraag 1

Welke van de onderstaande beslissingen zijn te kwalificeren als besluit in de zin van artikel 1:3 Awb?

a. De schriftelijke beslissing van een kantonrechter om een meerderjarige onder curatele te stellen.

b. De schriftelijke beslissing van een college van B en W.

c. De schriftelijke mededeling van de Nationale Ombudsman aan de verzoeker, inhoudende de beslissing dat hij geen onderzoek zal instellen naar aanleiding van een verzoek daartoe.

d. De schriftelijke beslissing van een rechtbank om een bevel tot voorlopige hechtenis op te heffen.

e. De schriftelijke beslissing van een minister tot vaststelling van een beleidsregel inzake het verlenen van een verblijfsvergunning.

Vraag 2

De Gemeente Groningen laat in een brief aan de bewoners en winkeliers van de Grote Markt weten dat de restauratie van de gevel van het stadhuis op de Grote Markt niet in de week vóór Kerstmis zal starten, maar – conform het verzoek van de winkeliersvereniging – twee weken later. Het verrichten van werkzaamheden in de oorspronkelijk geplande week, leek ook de gemeente bij nader inzien, in verband met de bereikbaarheid van deze winkelstraat voorafgaande aan de feestdagen, een minder goed idee. Om wat voor soort handeling van de gemeente gaat het in casu?

Vraag 3

Juist of onjuist?

Gepubliceerde beleidsregels van het college van B en W van de Gemeente Amsterdam ter zake van de uitvoering van de Huisvestingsverordening zijn te beschouwen als een bron van recht.

Vraag 4

Juist of onjuist?

Om een besluit in de zin van hoofdstuk 1 titel 1 van de Awb te zijn, moet de rechtshandeling publiekrechtelijk van aard zijn, op schrift zijn gesteld, een rechtsvaststelling in een individueel concreet geval betreffen én van een bestuursorgaan afkomstig zijn.

Vraag 5

Juist of onjuist?

Het intrekken van een begunstigende beschikking is te beschouwen als een sanctie.

Vraag 6

a. Geef gemotiveerd aan wat voor soort besluit moet worden vastgesteld in artikel 216 Gemeentewet.

b. Geef gemotiveerd aan om wat voor soort besluit het in de hieronder weergegeven bijlage gaat:

APV Groningen 2009

Artikel 5:12 Stallen van (brom)fietsen

1. Het is verboden op of aan de weg een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan: tegen een raam, een raamkozijn, een deur, de gevel van een gebouw dan wel in de ingang van een portiek, tegen dan wel bij een parkeermeter, tegen een op of aan de weg geplaatst monument, beeldhouwwerk of ander ter verdraaiing van het stadsschoon aangebracht werk, indien:

a. dit in strijd is met de uitdrukkelijk verklaarde wil van de gebruiker van dat gebouw, dat portiek, dat monument of werk;

b. daardoor die ingang versperd wordt, dan wel het gebruik van de meter wordt belemmerd of verhinderd.

2. Het is verboden een

.....read more
Supporting content: 
Access: 
Public
Algemene rechtswetenschappen 2 Rechten RUG B1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - Studiebundel

Algemene rechtswetenschappen 2 Rechten RUG B1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - Studiebundel

In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Algemene Rechtswetenschap 2 voor de opleiding Rechten Bachelor aan de Rijksuniversiteit Groningen

Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor Algemene Rechtswetenschap 2 ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
Check all content related to:
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1889
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
Image

Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

Werkzaamheden: o.a.

  • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
  • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
  • PR & communicatie werkzaamheden

Interesse? Reageer of informeer