Grondslagen van de Psychologische Diagnostiek en Testtheorie - Hoorcollege aantekeningen 19/20
- 1295 reads
Welke onderwerpen worden behandeld in het hoorcollege?
Dit hoorcollege behandelt het onderwerp bias en ethiek in de diagnostiek. Dit sluit aan bij H15 en H17 van Mastering Modern Psychological Testing.
Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?
Er worden controverses behandeld en daarnaast wordt er ingegaan op het NIP en de diagnostische cyclus. Zie de hoorcollege aantekeningen voor meer uitleg hierover.
Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?
Er worden geen recente ontwikkelingen besproken.
Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?
De docent gaf aan dat er zeker hoorcollegevragen terug zullen komen in het tentamen en dat het hoorcollege over de diagnostische cyclus erg belangrijk is.
Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?
Er worden geen tentamenvragen behandeld.
Bias = systematische vertekeningen die validiteit van testresultaten bedreigt. Al bij de testsetting is er sprake van de bias. Zowel de verwachting van de geteste als de testafnemer kan bewust of onbewust van invloed zijn op de test. Dit geldt ook voor de interactietussen deze individuen. De randvoorwaarden betreft of de geteste wel goed heeft gegeten en geslapen bijvoorbeeld. Er kan ook een invloed zijn die te maken heeft met culturele factoren, waardoor verwachting of de interactie anders kan verlopen. De testomschrijving is hoe de test in elkaar zit, wanneer dit niet juist wordt gedaan kan dit de resultaten vertekenen. De testinhoud kan een verschillende invloed hebben op verschillende groepen mensen, omdat bepaalde items meer bekend zijn bij bepaalde mensen.
Itembias kan ook een rol spelen bij culturele verschillen. Niet elke groep mensen is bekend met dezelfde items. Soms moet je een test aanpassen om de culturele groep wel valide te meten. Wanneer je scores binnen verschillende groepen gaat vergelijken, moet je er bij stil staan of dit echte verschillen zijn of dat deze verschillen veroorzaakt worden door iets anders.
Deze hypothese stelt dat groepen niet verschillen. Ieder verschil tussen groepen (cultureel, etnisch, gender) is het gevolg van bias in een test. Een complete faire test levert geen verschil in resultaten op. Resultaten kun je daardoor altijd op twee manieren interpreteren: de verschillen tussen de groepen is de oorzaak van vertekeningen in de test of de verschillen reflecteren de échte verschillen in de maatschappij. De inhoud van deze tests zijn ontwikkeld door westerse witte mensen, waardoor de kans op bias wordt vergroot.
Culturele verschillen in testscores zijn grond voor veel controverses. Een voorbeeld is The Bell Curve = wie arm en zwart is in Amerika heeft dit te danken aan een erfelijk bepaalde lage intelligentie. Stephen Jay Gould haalde deze stelling onderuit in zijn boek The Mismeasure of Man. Hij had kritiek op de volgende punten:
De COTAN heeft fairness beter meetbaar te maken voor het beoordelen van tests d.m.v. fairness matrijs. Er zijn meer tests ontwikkeld voor multi-culturele samenleving. Waar je op moet letten bij het selecteren van tests is om een test te kiezen met weinig bias. De testbaarheid van de deelnemers te controleren (taal, opleiding, verblijfsduur in NL, ervaring met tests). Zo weinig mogelijk beroep doen op taalvaardigheid. Check eventuele groepsverschillen in validiteit. Controleer begrippen, symbolen en afbeeldingen. Check mogelijke aanpassingen.
Bij testgebruik speelt ethiek een ontzettend grote rol. In de klachtanalyse wordt een goede vraag gesteld, die echt gericht is op datgene wat de cliënt wil weten of verder mee geholpen kan worden. In de probleemanalyse gaat het om het doen van uitspraken of het gedrag van een cliënt voldoet aan de criteria van een DSM-classificatie. De indicatie analyse gaat om welke behandeling kies je voor de cliënt.
KA – Vraag formuleren. Wat heeft deze cliënt nodig? Wat is er mis met de cliënt? Stel alleen vragen die de cliënt verder helpen.
PA – DSM-classificatie. Wat zijn de cognitieve vermogens? Hoe staat het met zijn gewetensontwikkeling? Is er sprake van een verstandelijke beperking? Autisme? AHDH?
IA – Behandeling kiezen. Evidence-based keuzes maken = kies voor de behandeling die op grond van de best beschikbare gegevens het meest waarschijnlijk werkt.
Deze richtlijnen worden nog vaak overschreden. Daarom is er de beroepscode van het NIP, waarbij psychologen hun beroep juist moeten uitvoeren volgens de richtlijnen van het NIP. Voornamelijk komen de klachten uit de A&O psychologie.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Main summaries home pages:
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
3265 | 1 |
Add new contribution