Het verbod van een politieke partij: een anomalie in een democratie? - Artikel

Inleiding

De democratie moet zich steeds meer verdedigen tegen haar vijanden. In Europa is op dit moment de ontwikkeling gaande dat er een opkomst is van rechts-populistische partijen enerzijds en moslimfundamentalisten anderzijds. Deze opkomst dwingt regeringen ertoe na te denken over de vraag hoe om te gaan met extremistische organisaties en bewegingen wier gedachtegoed of ideologie haaks staat op de uitgangspunten van democratische rechtsstaten.

Er gaan steeds meer discussies spelen in Nederland, over of salafistische organisaties wel thuis horen in de democratische samenleving, en over of het verkiezingsprogramma van de PVV wel door de beugel kan in onze democratische rechtsstaat. Zowel vanuit de politiek als uit de samenleving komt veel kritiek op de PVV. De PVV is voor een meer directe democratie. Zo willen zij een bindend referendum, waardoor burgers meer macht krijgen. Echter hebben zij ook programmapunten die indruisen tegen de fundamentele bepalingen in onze Grondwet. De PVV wordt hierdoor gezien als een anti-rechtsstatelijke partij.

Indien de PVV aan de macht komt, is er sprake van een anti-rechtsstatelijke partij die democratisch aan de macht komt. Dit kan leiden tot grote spanningen tussen de rechtsstaat enerzijds en de democratie anderzijds.

Politieke filosofie: rechtvaardiging van een partijverbod

Kan het gerechtvaardigd worden dat een politieke partij die op democratische wijze zetels heeft gekregen wordt uitgesloten van het democratisch proces?

Er zijn drie democratie-opvattingen te onderscheiden:

  • De formele democratie-opvatting: Volgens deze opvatting is de democratie slechts de procedure van besluitvorming waarin de verkozen meerderheid beslist, ongeacht de inhoud van het besluit.
  • Democratie als zelfcorrectie: Volgens deze opvatting kunnen democratisch tot stand gekomen besluiten door nieuwe politieke meerderheden weer ongedaan worden gemaakt of gecorrigeerd. De democratie is een open proces, waarbij de inrichting van de staat altijd openstaat voor verandering.
  • De materiële-democratieopvatting: De democratie is volgens deze opvatting inherent verbonden met bepaalde rechtsstatelijke waarden zoals vrijheid en gelijkheid.

Volgens deze laatste opvatting zou het problematisch zijn wanneer een partij als de PVV aan de macht zou komen, wegens de rechtsstatelijke waarden die dan in het geding zullen raken. Deze opvatting levert de grootste verbodsgrond op. Een grote kritiek op aanhangers van de materiële leer is dat zij de democratie en rechtsstaat door elkaar halen. Daarnaast zien zij vrijheid en gelijkheid als absolute waarden, maar dit kunnen zij niet hard maken tegenover hun tegenstanders, tenzij zij een beroep zouden doen op het natuurrecht. Dit blijkt echter allang achterhaald te zijn.

Of een verbod van een politieke partij gerechtvaardigd kan worden in het licht van de democratie hangt er dus vanaf welke definitie van democratie wordt aangehangen. Om dit makkelijker te maken, zou dus een verbodsgrond geconstrueerd moeten worden die niet afhankelijk is van de definitie van democratie.

Volgens het epistemologisch relativisme kan de juistheid noch onjuistheid van een bepaald politiek-moreel stelsel worden aangetoond, op wetenschappelijke gronden. Dit leidt ook tot een relativisme. Volgens Radbruch moeten politieke overtuigingen die verschillend zijn als gelijkwaardig worden beschouwd, omdat deze niet wetenschappelijk kunnen worden vastgesteld. Er is namelijk geen wetenschappelijk criterium op grond waarvan de waarheid van de ene politieke doctrine ten opzichte van de andere kan worden aangetoond. Dit impliceert ook dat  de mensen die verschillende overtuigingen hebben als gelijk moeten worden behandeld, het beginsel van gelijkheid voor de wet. Dit wordt uiteindelijk doorgevoerd in het meerderheidsstelsel.

De democratische staat laat alle opvattingen toe, zolang zij maar bereid zijn met andere opvattingen de ideologische strijd aan te gaan en daarmee deze impliciet als gelijkwaardig te erkennen. Op het moment een politieke opvatting erkent absoluut geldig te zijn en zich gerechtigd acht de macht te grijpen, zonder rekening te houden met de meerderheid, moet men haar met eigen middelen bestrijden. Volgens Radbruch is de democratie dus erg weerbaar. In Nederland is geen wettelijke bepalingen die bepaalde politieke overtuigingen of partijen verbiedt, hier probeert Radbruch via zijn politiek-filosofische rechtvaardiging in te voorzien.

Partijverbod in Nederland

In het Nederlands recht is geen wet die politieke partijen verbiedt of het verbieden hiervan reguleert. Men zal dan moeten kijken naar art. 2:20 BW. Volgens dit artikel wordt een rechtspersoon verboden verklaard en ontbonden zodra hij in strijd handelt met de openbare orde. Het gaat hierbij om de vraag of een handelswijze die een inbreuk oplevert op de algemeen aanvaarde grondvesten van ons rechtsstelsel, die uiteindelijk ontwrichtend zijn voor onze samenleving. Dit ontwrichtingsvereiste is cumulatief. Daarnaast geldt het noodzakelijkheidscriterium: Het verbod moet noodzakelijk zijn in een democratische samenleving, ter bescherming van anderen.

Partijverbod volgens het EVRM

In de vraag of een partij verboden moet worden maakt het EHRM onderscheid tussen een materieel verbodscriterium en een formeel criterium (ontwrichtingscriterium) ter bepaling van het moment van ingrijpen, dus een soort opportuniteitsbeginsel. Volgens het EHRM zijn een antidemocratische agenda en de handelwijze van een politieke partij onvoldoende om deze te verbieden. Er dient daarnaast ook een onmiddellijk gevaar te zijn voor de democratie en daarmee verbonden fundamentele beginselen.

Afzonderlijk criterium

Er is zoals eerder al beschreven geen afzonderlijk juridisch criterium die politieke partijen kan verbieden in Nederland. Een verbod van politieke partijen is pas mogelijk en te rechtvaardigen als deze (a) doelstellingen kennen die onvermijdelijk leiden tot het terzijde schuiven van onze democratische rechtsorde, (b) concrete handelingen verrichten die hierop zijn gericht en (c) aannemelijk is gemaakt dat het gevaar van een beleid ter realisering van dergelijke doelstellingen voor de democratie voldoende naderend is. Dit laatste criterium geldt alleen voor politieke partijen en heet daarom ook wel het afzonderlijk criterium.

Als we kijken naar het programma van politieke partij PVV kan geconcludeerd worden dat er sprake is van een eventuele realisering van plannen die de democratie zoals wij haar kennen terzijde willen schuiven. De partij heeft echter wel een grote aanhang, en de VVD sluit ook niet uit met de PVV samen te gaan werken in een coalitie. Om de PVV als partij te kunnen verbieden, moet deze partij een eind willen maken aan de democratische procedure, maar ook fundamentele rechtsstatelijke waarden of beginselen willen afschaffen. Indien de PVV dreigt zo groot te worden om dit beleid daadwerkelijk te kunnen implementeren, kan dit gevolgen hebben in het licht van artikel 2:20 BW.

Access: 
Public

Image

This content is also used in .....

De Tolerantie Bundel

Ga reizen, leer jezelf én een ander kennen

Ga reizen, leer jezelf én een ander kennen

Image

Quote van Eurocommissaris Frans Timmermans, op bezoek bij middelbare scholieren in Bergen op Zoom:

"Ga reizen, dan leer je jezelf én anderen beter kennen"

Een uitspraak die ik van harte ondersteun. Natuurlijk is ‘reizen’ niet de enige manier om jezelf of een ander te leren kennen. Maar ik ben er van overtuigd dat een tijdje in het buitenland verblijven als een ‘snelkookpan’ kan werken voor persoonlijke ontwikkeling en een breder of beter begrip voor een ander.

Onder andere door een tweetal subsidieprogramma’s, Xplore en MillenniumDoen!, heb ik in de praktijk bij ruim 1.500 jongeren (15-25 jaar oud) kunnen zien wat een buitenland ervaring vaak betekent voor iemand groei en wereldbeeld. Daarnaast heeft een Tienertoer, Interrail trip en stages/onderzoeken in Guatemala en Maleisië mijn eigen “wereld”beeld stevig verbreed en verdiept.

Ik gun iedere jongere, maar ook jong volwassene en volwassene, een tijd in het buitenland waarin zelfstandig kan worden gewerkt aan persoonlijke competenties en interculturele vaardigheden.

Om in de woorden van Timmermans af te sluiten: “Tijdens het reizen leer je wie je zelf bent. Je leert andere landen, andere mensen kennen. En als je de mensen kent, hoef je er niet meer bang voor te zijn.”

Deel je ervaringen

  • Welke afwegingen en keuzes heb jij gemaakt rondom het wel of niet een tijdje in het buitenland reizen, werken of studeren?
  • Ben je zelf voor wat langere tijd (langer dan de gemiddelde 'vakantie') in het buitenland geweest? Zo ja, wat heeft het jou met name opgeleverd? Wat waren de voordelen, wat waren de eventuele nadelen?

Meer lezen

'Geen beter land dan Nederland!' Of toch niet? Waarom kiezen mensen voor emigratie?

'Geen beter land dan Nederland!' Of toch niet? Waarom kiezen mensen voor emigratie?

Image

Lang niet iedereen die moeite heeft met het feit dat Nederland te volgebouwd raakt, of dat de maatschappij zo sterk is veranderd, of dat het huidige leven niet meer bevalt, kiest voor emigratie. Emigratie is lang niet altijd de "oplossing" voor een gevoel van onvrede met je huidige situatie. Een carrièreswitch, verhuizing binnen Nederland of vrijwilligerswerk waarmee je een maatschappelijke bijdrage levert is voor sommigen voldoende. Toch hakken veel mensen uiteindelijk wel die knoop door en verhuizen voor langere tijd of voorgoed naar het buitenland.

Onderzoek van EmigratieBeurs (2020) onder ruim 12.000 bezoekers -mensen die zich oriënteren op een lang verblijf in het buitenland- geeft meer inzicht in redenen van vertrek onder deze toekomstige landverlaters.

  • Van de toekomstige emigranten vindt 35% dat Nederland overbevolkt is en zoekt daarom de ruimte in het buitenland. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2016.
  • Een relatief nieuw motief om te vertrekken zijn de toenemende klimaatregels 4%. 

Andere belangrijke motieven om te emigreren

  • omdat men gaat genieten van het pensioen 21% (16% in 2016)
  • de slechte mentaliteit in Nederland 19% (23% in 2016)
  • de migrantencrisis 10% (13% in 2016)
  • omdat men een baan zoekt in het buitenland 8% (16% in 2016).

Minder belangrijke redenen

  • de criminaliteit 3% (5% in 2016)
  • de files 1% (3% in 2016).

Over het algemeen zijn de meeste emigranten positief en avontuurlijk ingesteld. Ze zijn op zoek naar een betere kwaliteit van leven.

Aantal emigranten dat jaarlijks vertrekt uit Nederland

De verwachting is dat de emigratie in 2020 met 5.000 zal stijgen (van 158.000 naar 163.000). De voorspelling is dat deze trend zich zal voortzetten, tot 259.000 emigranten in 2050.

Overigens moet je met emigratiecijfers altijd voorzichtig zijn; meestal zijn ze gebaseerd op het aantal mensen dat zich heeft uitgeschreven bij de gemeente en het aantal mensen dat zich opnieuw inschrijft in het bevolkingsregister. De hier genoemde aantallen gaan uit van 'emigratie' in een ruime zin des woords: ook de oorspronkelijke buitenlanders, die zich in Nederland vestigden maar weer terugkeren naar het land van herkomst, zijn hier inbegrepen.

Deel je ervaringen

  • Wat zijn voor jou redenen om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken? Of om juist de beslissing van vertrek nog niet te nemen, een vertrek uit- of af te stellen?
  • Zijn de hoofdredenen van vertrek voor jou ingevuld, nu je eenmaal in het buitenland woont en/of werkt?
  • Hoe kijk je nu terug op die belangrijkste redenen van vertrek uit Nederland, als je eenmaal een periode in het buitenland hebt gewoond?

Meer lezen

  • Gebruik de keuzehulp van JoHo m.b.t. lang verblijf in het buitenland / emigratie om in te zoomen op jouw redenen en motieven om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken. Je vindt er ook tips om voor jezelf te achterhalen waar dat motief vandaan komt en wat een verhuizing naar het buitenland wel of niet bijdraagt aan je belangrijkste redenen.
  • Je vindt er ook uitgebreid antwoord op vragen als:
    • Wat zijn redenen om voor langere tijd naar het buitenland te gaan?
    • Wat zijn redenen om een lang verblijf in het buitenland (nog even) uit te stellen?
    • Hoeveel Nederlanders vertrekken er jaarlijks voor een lang verblijf in het buitenland?
    • Welke groepen mensen zijn inbegrepen in de jaarlijkse emigratiecijfers?
Graaf een tunnel naar de andere kant van de wereld

Graaf een tunnel naar de andere kant van de wereld

Image

Ik heb nogal een voorliefde voor alles dat met atlassen en geografische kaarten te maken heeft. Grappige site die ik vond: antipodesmap.com. Een interactieve kaart die je helpt de exacte tegenpool van je huidige locatie (woonplaats, plaats waar je op dit moment bent of juist naar toe wilt, etc.) te berekenen.

The antipodes of any place on the Earth is the point on the Earth's surface which is diametrically opposite to it. Two points that are antipodal to each other are connected by a straight line running through the centre of the Earth.

Did you know...

  • The two largest human inhabited antipodal areas are located in East Asia (ChinaMongolia) and South America (Argentina and Chile).
  • The largest antipodal land masses are the Malay Archipelago (IndonesiaPhilippinesNew Guinea), antipodal to the Amazon Basin and adjoining Andean ranges.
  • The Australian mainland is the largest landmass with its antipodes entirely in ocean.
  • The majority of locations on land do not have land-based antipodes.
  • By definition, the North Pole and the South Pole are antipodes.
  • There are no non-stop scheduled flights between any two antipodal locations by commercial airline service. A hypothetically perfect antipode flight would be Tangier Ibn Battouta Airport, Morocco to Whangarei Aerodrome, New Zealand (approximately 20000 km flight).
  • Since 11 October 2018, the longest non-stop scheduled airline flight by great circle distance is between Singapore and Newark, New Jersey at 15,344 km.

Exact or almost exact antipodes cities...

  • Christchurch (New Zealand) — A Coruna (Spain)
  • Madrid (Spain) — Weber (New Zealand)
  • Wellington (New Zealand) — Alaejos (Spain)
  • Hong Kong (China) — La Quiaca (Argentina)
  • Nelson (New Zealand) — Mogadouro (Portugal)
  • Whangarei (New Zealand) — Tangier (Morocco)
  • Tauranga (New Zealand) — Jaen (Spain)
  • Hamilton (New Zealand) — Cordoba (Spain)
  • Junin (Argentina) — Lianyungang (China)
  • Ulan Ude (Russia) — Puerto Natales (Chile)
  • Masterton (New Zealand) — Segovia (Spain)
  • Palembang (Indonesia) — Neiva (Colombia)
  • Wuhai (China) — Valdivia (Chile)
  • Padang (Indonesia) — Esmeraldas (Ecuador)
  • Rafaela (Argentina) — Wuhu (China)
  • Galvez (Argentina) — Nanjing (China)
  • Antipodes Island (New Zealand) — Gatteville-le-Phare (France)
Het verbod van een politieke partij: een anomalie in een democratie? - Artikel

Het verbod van een politieke partij: een anomalie in een democratie? - Artikel

Inleiding

De democratie moet zich steeds meer verdedigen tegen haar vijanden. In Europa is op dit moment de ontwikkeling gaande dat er een opkomst is van rechts-populistische partijen enerzijds en moslimfundamentalisten anderzijds. Deze opkomst dwingt regeringen ertoe na te denken over de vraag hoe om te gaan met extremistische organisaties en bewegingen wier gedachtegoed of ideologie haaks staat op de uitgangspunten van democratische rechtsstaten.

Er gaan steeds meer discussies spelen in Nederland, over of salafistische organisaties wel thuis horen in de democratische samenleving, en over of het verkiezingsprogramma van de PVV wel door de beugel kan in onze democratische rechtsstaat. Zowel vanuit de politiek als uit de samenleving komt veel kritiek op de PVV. De PVV is voor een meer directe democratie. Zo willen zij een bindend referendum, waardoor burgers meer macht krijgen. Echter hebben zij ook programmapunten die indruisen tegen de fundamentele bepalingen in onze Grondwet. De PVV wordt hierdoor gezien als een anti-rechtsstatelijke partij.

Indien de PVV aan de macht komt, is er sprake van een anti-rechtsstatelijke partij die democratisch aan de macht komt. Dit kan leiden tot grote spanningen tussen de rechtsstaat enerzijds en de democratie anderzijds.

Politieke filosofie: rechtvaardiging van een partijverbod

Kan het gerechtvaardigd worden dat een politieke partij die op democratische wijze zetels heeft gekregen wordt uitgesloten van het democratisch proces?

Er zijn drie democratie-opvattingen te onderscheiden:

  • De formele democratie-opvatting: Volgens deze opvatting is de democratie slechts de procedure van besluitvorming waarin de verkozen meerderheid beslist, ongeacht de inhoud van het besluit.
  • Democratie als zelfcorrectie: Volgens deze opvatting kunnen democratisch tot stand gekomen besluiten door nieuwe politieke meerderheden weer ongedaan worden gemaakt of gecorrigeerd. De democratie is een open proces, waarbij de inrichting van de staat altijd openstaat voor verandering.
  • De materiële-democratieopvatting: De democratie is volgens deze opvatting inherent verbonden met bepaalde rechtsstatelijke waarden zoals vrijheid en gelijkheid.

Volgens deze laatste opvatting zou het problematisch zijn wanneer een partij als de PVV aan de macht zou komen, wegens de rechtsstatelijke waarden die dan in het geding zullen raken. Deze opvatting levert de grootste verbodsgrond op. Een grote kritiek op aanhangers van de materiële leer is dat zij de democratie en rechtsstaat door elkaar halen. Daarnaast zien zij vrijheid en gelijkheid als absolute waarden, maar dit kunnen zij niet hard maken tegenover hun tegenstanders, tenzij zij een beroep zouden doen op het natuurrecht. Dit blijkt echter allang achterhaald te zijn.

Of een verbod van een politieke partij gerechtvaardigd kan worden in het licht van de democratie hangt er dus vanaf welke definitie van democratie wordt aangehangen. Om dit makkelijker te maken, zou dus een verbodsgrond geconstrueerd moeten worden die niet afhankelijk is

.....read more
Access: 
Public
Hoe gedraag je je respectvol op reis?

Hoe gedraag je je respectvol op reis?

Image

Respect hebben naar je omgeving. Er zullen weinig reizigers zijn die hier niet achter staan. Toch is je hiernaar gedragen lastiger dan het lijkt. Thuis weet je wat de geschreven en ongeschreven regels zijn en zul je je vaak, onbewust, hiernaar gedragen. Je bent daar immers mee opgegroeid. In een ander land kun je hier niet altijd op terugvallen en zul je je moeten aanpassen aan de lokale gebruiken. Hoe kun je als reiziger ervoor zorgen dat je je toch respectvol gedraagt op reis?

Verdiep je in de lokale cultuur

Probeer de cultuur te leren kennen voordat je op reis gaat zodat je rekening kunt houden met de lokale gebruiken. Elke cultuur heeft een eigen identiteit met eigen rituelen, handelingen en gewoonten. Of je het nu eens bent met de regels en opvattingen van een cultuur of niet, je zult er rekening mee moeten houden dat er per cultuur verschillend gedacht wordt over wat acceptabel gedrag is en wat niet. Zoek van te voren bijvoorbeeld wat informatie op over:

  • De grootste problemen in een land waar het toerisme invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan vernietiging van natuurgebieden, watertekort of uitbuiting. Probeer te voorkomen dat je deze problemen erger maakt. 
  • De lokale wetten. Niet alleen vermijd je zo problemen maar je respecteert ook de lokale cultuur. Het is nu eenmaal zo dat de wetten van het land waar je naar toe gaat gelden en niet die van je eigen land.
  • De gedragsregels van het betreffende land. Dit kun je vaak online vinden of via reisgidsen.

Bedenk van te voren dat locals ook geïnteresseerd zijn in jouw cultuur. Neem bijvoorbeeld wat foto's mee om te laten zien en neem als je bij locals overnacht een paar kleine cadeautjes mee!

Kijk naar jezelf

Wees je bewust van je positie als reiziger en je eigen overtuigingen van een bepaald land. Ook al lijkt het alsof iedereen om je heen de verste reizen maakt, reizen is een privilege dat voorbehouden is aan een klein deel van de wereldbevolking. Zeker op de meer toeristische plekken heeft de lokale omgeving zich vaak al aangepast aan (westerse) reizigers waardoor de plaatselijke cultuur en dingen die daar spelen soms moeilijk te zien zijn. Dat betekent niet dat jij als reiziger daar buiten staat, je bent nog steeds te gast in een ander land.

Ook heb je, door de media of verhalen van anderen, vaak een eenzijdig beeld van een land. Als je een land bezoekt kun je je daar naar gaan gedragen. Bij Afrika is dat beeld bijvoorbeeld dat het een arm, onderontwikkeld continent is waar jij als rijke westerling kan helpen. Om respectvol om te gaan met de lokale bevolking is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van je eigen overtuigingen en met een open blik het contact aan te gaan. Je kunt veel van ze leren.

Leer de lokale gedragscodes

Zoek van te voren uit hoe je je hoort te kleden in de plaatselijke cultuur. Vooral voor vrouwen gelden vaak strengere (culturele) gedragsnormen. Kijk daarom goed wat de bevolking zelf draagt. Lopen de vrouwen bijvoorbeeld in korte rokjes, dan kan jij dit ook doen. In een land waar de vrouwen allemaal gesluierd lopen, is het weer niet verstandig om in je korte broek en topje over straat te gaan.

Behalve de kledingcodes, is het ook verstandig om de bestaande gedragscodes in de gaten te houden. In landen als bijvoorbeeld Pakistan is het contact tussen mannen en vrouwen aan strenge regels gebonden en kunnen sommige gebaren heel anders worden opgevat. 

Zoek van te voren goed uit wat de houding is van de regering en de bevolking tegenover alcohol, en houdt je dan ook aan de lokale gebruiken. Ook roken is een punt van aandacht. De tabakindustrie probeert in veel ontwikkelingslanden het beeld te schetsen dat roken bij een rijke levensstijl hoort en het feit dat roken longkanker veroorzaakt wordt vaak verzwegen. Als je als “rijke” westerling gaat staan roken, bevestig je alleen maar dit beeld. Verder kunnen onderwerpen als homoseksualiteit, maar ook de lokale politieke situatie gevoelig liggen.

Wees voorzichtig met het maken van foto's van mensen. In sommige culturen is dit ongebruikelijk en veroorzaak je een probleem (bijv. door bijgeloof). Soms wordt ook geld gevraagd voor een foto of het maken van foto's, probeer daar een beetje soepel mee om te gaan. Over het algemeen geldt dat het het beste is om eerst even vragen of je een foto mag maken. In bijvoorbeeld veel Afrikaanse landen wordt het op toeristische plekken niet gewaardeerd, terwijl men het in kleinere dorpjes juist ontzettend leuk vindt.

Ga bewust om met geld

Wees netjes bij het afdingen. Ook al dingt de lokale bevolking veel meer af dan jij en lijkt het dus alsof jij veel te veel betaalt, bedenk dat zij ook veel minder te besteden hebben. Met het geld dat jij “te veel” betaalt, kan dat ene huishouden waarschijnlijk een hele tijd eten. 

Probeer je geld zoveel mogelijk lokaal te besteden. Ga eens uit eten bij een restaurant dat lokale producten inkoopt, doe je boodschappen zoveel mogelijk bij de kleine, lokale winkels, boek een lokale rondreis of excursie en in plaats van te overnachten in grote hotels, ga naar een lokale bed & breakfast. Geef ook een fooi als je bij een lokaal restaurant gegeten hebt of als het kamermeisje je kamer schoongemaakt heeft.

Probeer gebruik te maken van de diensten van de lokale bevolking. Sta bijvoorbeeld toe als iemand aanbiedt om je tassen te dragen en betaal ervoor (wat lokaal gebruikelijk is, of net een klein beetje meer). Hetzelfde geldt voor riksjas en tuktuks.

Het geven van geld aan bedelaars is een lastig punt. In sommige landen wordt het afgekeurd, terwijl het in andere landen weer gebruikelijk is om wat aan bedelaars te geven, bijvoorbeeld omdat het vorm van sociale voorziening is. Over het algemeen is een makkelijke regel: daar waar de lokale bevolking bedelaars steunt, kan je ook dezelfde bedragen geven. In plaats van geld te geven aan bedelaars kun je er ook voor kiezen om geld te doneren aan een lokaal goed doel. Als je toch liever direct wat geeft, geef dan bijvoorbeeld een handdoek of eten.

Meer lezen

Respectvol op reis

Respectvol op reis

Image

Dat rekening houden met de lokale cultuur en omgeving belangrijk is zal elke reiziger beamen. Toch kan het gebeuren dat je, bewust of onbewust, lokale normen of gedragscodes overtreedt, wat tot vervelende situaties kan leiden. Als reiziger heb ik bijvoorbeeld meegemaakt dat medreizigers ruzie kregen met de plaatselijke bevolking om geld, of zelfs in aanraking kwamen met politie door zich niet aan de regels te houden. Ik denk dat een goede voorbereiding daarbij veel kan schelen. In deze bundel heb ik daarom wat tips en leesmateriaal verzameld.

Access: 
Public
Samenvatting Democratie in Europe

Samenvatting Democratie in Europe

2. De Europese unie en nationale instituties

Nationale leiders nemen een stelling in met betrekking tot het debat over het toekomstige ontwerp van de EU. Deze aanvankelijke stellingen zijn diep geprojecteerd op traditionele visies op de nationale democratie in de EU. Het Duitse voorstel dat gelanceerd werd in het debat was bijzonder federalistisch. Een Europese federatie die bestaat uit een tweede kamer met bevoegdheden zoals die van de Duitse Bundesrat, en een Europese Grondwetgevende Verdrag zoals de Duitse grondwet die op EU-niveau competenties uit zou zetten terwijl de rest werd overgelaten aan de overige lidstaten.

Het Franse tegenvoorstel was meer een intergouvermentele, waarbij meerdere overheden betrokken bij zijn.

De EU komt het dichtste bij een quasi federaal systeem dat verticaal wordt gekarakteriseerd door verschillende divisies van macht, verdeelt tussen supranationale en nationale niveaus en horizontaal door een dynamische verwarring van krachten tussen executieve, wetgevende macht en rechtelijke macht.

 

De structuur van het quasi federaal systeem

Voor de algemene beschouwer lijken de basis structuren van de EU op een typisch federaal systeem op basis van de verdeling van macht tussen de centrale en lagere niveaus en de verdeling van het uitvoerende, wetgevende en rechtelijke macht. Van dichtbij bekeken, blijkt dat de EU niet bepaald past in een traditioneel model van overheid. De juridische macht en de beslissingen hiervan zijn het middelpunt van de wet voor elke inwoner van een land, zoals in een federale staat. Alleen in de EU zijn de samengestelde leden compleet in controle over de juridische macht, zowel in erkenningsvoorwaarden en in uitvoering. Vanaf het ontstaan van de internationale structuren van de EU is het een probleem om hier een goede definitie aan te geven. Vooral om de verschillende opvattingen over wat de EU is en wat het moet worden. Federalisten van het eerste uur begrijpen dat een federale visie een bedreiging is voor nationale leiders. De EU ontwikkelde zich zonder een duidelijke set van ideeën of redenen over wat het is of hoe het moet zijn. Er werd enkel gekeken hoe het in stand werd gehouden. Dit was een uitnodiging voor leiders van de verschillende landen om hun eigen nationale visies te projecten op de EU. Op deze manier konden ze de Europese integratie promoten zonder te hoeven nadenken over de impact van de EU op de nationale structuren.

De eerste moeilijkheid is dan ook om een definitie te geven van de overheidsstructuren van de EU. Deze structuren conformeren nog een traditionele eenheidsstaat, nog een federale staat.

 

Federalisme is een systeem met een formeel opgerichte, verticale verdeling van de macht. De centrale raad van bestuur betrekt subnationale eenheden in haar besluit. De procedures zijn verankerd in.....read more

Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
754