Materieel Strafrecht werkgroep 6 - UL Rechten B2 - Strafbare poging en voorbereiding
Materieel Strafrecht werkgroep 6 - UL Rechten B2 - Strafbare poging en voorbereiding
1. Welke onderwerpen worden in de werkgroep behandeld?
- Casus 1 (Poging)
- Casus 2 (Vrijwillige terugtred)
- Casus 3 (Voorbereiding)
Casus 1 (Poging)
Arend is van plan een hoeveelheid hasj vanuit Marokko naar Nederland te vervoeren. Om dat plan uit te voeren heeft hij een bestelbusje gekocht met een dubbele bodem, en is hij met dat busje naar Marokko gereden. Zijn vriend Berend doet hetzelfde, met een eigen busje. Wanneer Berend echter met de hasj teruggereden is naar Nederland, wordt hij aangehouden. Arend, die nog in Marokko is en dit bericht hoort, schrikt. Hij besluit zijn inmiddels verkregen hasj achter te laten en met het vliegtuig naar Nederland terug te gaan. In Nederland wordt hij echter aangehouden en vervolgd voor het pogen van het binnenbrengen van hasj (art. 45 Sr jo. art. 3 onder a Opiumwet). De OvJ acht het tenlastegelegde bewezen omdat de gedragingen van Arend 'ontegenzeggelijk gericht waren op het transporteren van hasj van Marokko naar Nederland'. Volgens deze OvJ was er daarom ook sprake van een begin van uitvoering op het moment dat Arend met zijn omgebouwde bus naar Marokko vertrok.
Vraag: Kunt u als Arends advocaat een kansrijk verweer voeren ten aanzien van de tenlastegelegde poging?
De vereisten voor het vaststellen van poging zijn: er moet sprake zijn van een misdrijf, er moet sprake zijn van een voornemen en er moet sprake zijn van een begin van uitvoering. Aan de eerste voorwaarde is voldaan. Aan de tweede voorwaarde is ook voldaan, er was namelijk sprake van een voornemen toen Arend uit Nederland vertrok. De vraag of aan de derde voorwaarde is voldaan is lastiger. Tenlastegelegd is een poging om hasj binnen het grondgebied van Nederland te brengen. De advocaat kan erop hameren dat Arend hier nog niet aan begonnen was. Mogelijk was het vertrek naar Marokko wel onderdeel van de voorbereiding, maar hij was nog niet vanuit Marokko naar Nederland teruggereden. Integendeel, hij besloot zonder drugs terug te vliegen. Dit verweer kan dan vrij kansrijk zijn.
Vraag: Heeft een beroep op vrijwillige terugtred kans van slagen?
Om een beroep op vrijwillige terugtred te kunnen doen, moet er eerst sprake zijn van een poging. Zoals uit het bovenstaande bleek, is dat echter waarschijnlijk niet het geval omdat er nog geen begin gemaakt was met de uitvoering. Een beroep op vrijwillige terugtred heeft dan dus geen kans van slagen.
Casus 2 (Vrijwillige terugtred)
Cornelis woont in een mooie villawijk in Rotterdam. Vlakbij zijn huis heeft hij een horecabedrijf. Vaak neemt hij de dagomzet contant mee naar huis. Daan is hiervan op de hoogte, en heeft het plan om de dagomzet te stelen. Daarom wacht hij op een zaterdagavond Cornelis op bij de oprit van zijn woning. Daan heeft een rol tape meegenomen om Cornelis vast te maken. Het plan gaat echter niet zoals gepland. Er ontstaat een worsteling tussen Cornelis en Daan. Daan merkt op dat Cornelis al een man op leeftijd is, iets wat hij niet verwacht had. Daarom besluit hij weg te rennen. Later stelt Daans advocaat dat Daan een beroep op vrijwillige terugtred kan doen, zodat hem ontslag van alle rechtsvervolging toekomt.
Vraag: Welke eisen stelt de Hoge Raad aan een beroep op vrijwillige terugtred bij een poging als in bovenstaande casus?
De eisen zijn als volgt:
- Een causaal verband tussen de wil van de verdachte en het niet voltooien van het delict. Deze wil mag niet in belangrijke mate ingegeven zijn door externe factoren.
- Als er sprake is van een voltooide poging moet er een actief handelen zijn, wat naar aard en tijdstip geschikt is om het tenlastegelegde te voorkomen.
In casu was er echter sprake van een onvoltooide poging.
Vraag: Kan Daan worden ontslagen van alle rechtsvervolging als hij vrijwillig is teruggetreden?
Gezien de aard van het misdrijf en de omstandigheden van het geval is de conclusie dat er geen sprake is van een causaal verband tussen de wil van de verdachte en het niet voltooien van het misdrijf. Daan schrok immers van de leeftijd van Cornelis; dit was een externe factor. Zijn inkeer is dus niet zelfstandig tot stand gekomen. Aan de voorwaarden voor vrijwillige terugtred is dus niet voldaan, en dus kan Daan niet ontslagen worden van alle rechtsvervolging.
Casus 3 (Voorbereiding)
Evert stuurt Ferdinand op 10 maart 2018 een internetlink naar een nieuwsbericht over een gewapende overval op een juwelier. Ferdinand reageert daarop door te stellen dat hij bezig is iets soortgelijks voor te bereiden. Hij vraagt aan Evert of hij daarvoor tie-wraps en een vuurwapen mee wil nemen en met hem mee wil doen. Evert gaat akkoord, maar geeft aan geen kogels mee te leveren. Ferdinand vindt dit oké, hij was toch niet van plan te gaan schieten. Ze spreken af op 12 maart 2018 en gaan die dag met de auto onderweg naar de supermarkt die ze willen beroven. De politie had echter al een tijdlang een vermoeden en daarom worden beiden geobserveerd en gevolgd. Voordat ze op de plek van bestemming zijn worden Evert en Ferdinand aangehouden. Ferdinand heeft een zilverkleurig wapen bij zich en draagt een zwarte onderbroek om zijn hals. Ook Evert draagt een zwarte onderbroek om zijn hals, en heeft van tie-wraps gefabriceerde handboeien bij zich.
Ferdinand verklaart dat hij met Evert meegegaan is omdat Evert nog geld kreeg van een derde persoon. Ferdinand ging mee voor de zekerheid, voor het geval die derde persoon geweld zou gebruiken. Het wapen was daarom alleen ter afschrikking (het bevatte geen kogels en werkte niet). De OvJ besluit Ferdinand te vervolgen voor het voorbereiden van het misdrijf van afpersing (art. 317 Sr.), omdat hij voorwerpen die daartoe bestemd waren voorhanden had.
Vraag: Welk criterium met betrekking tot de vraag of de in de auto aangetroffen voorwerpen bestemd zijn tot het begaan van een misdrijf als bedoeld in art. 46 Sr. is hier van toepassing?
Het gaat hier om het criterium dat volgt uit het arrest Samir A. In dit arrest gaf de Hoge Raad een nadere bepaling voor wat moet worden bestaan onder het vereiste van 'bestemd zijn tot'. Dit is of 'de voorwerpen, afzonderlijk of gezamenlijk, naar hun uiterlijke verschijningsvorm ten tijde van het handelen dienstig kunnen zijn voor het misdadige doel dat de verdachte met het gebruik van de voorwerpen voor ogen had'. Hierbij moet ook de criminele intentie van de verdachte in ogenschouw genomen worden.
Vraag: Kan uit deze casus het voorbereiden van art. 317 Sr. bewezen worden? Gebruik de jurisprudentie van de Hoge Raad.
Hiervoor moet voldaan worden aan de vereisten van art. 46 Sr.
De eerste voorwaarde: Er is sprake van een feit met een gevangenisstraf van acht jaar of meer.
De tweede voorwaarde: De zaken in de casus vallen onder de middelen die genoemd zijn in art. 46.
De derde voorwaarde: Uit het arrest Misdadig doel volgt dat het misdadige doel concreet gemaakt moet worden bij de vraag of de voorwerpen dienstig konden zijn voor het misdadige doel. Er moet dus meer bekend zijn dan het type delict dat werd voorbereid. In deze casus was het potentiële gebruik van de voorwerpen uiterlijk geschikt om het misdadige doel te bereiken.
De vierde voorwaarde: Het in bezit zijn van de voorbereidingsmiddelen valt onder 'voorhanden hebben'.
De vijfde voorwaarde ('opzettelijk'): Het voornemen van de verdachten blijkt uit het bericht van Ferdinand aan Evert.
Als het misdadige doel concreet duidelijk wordt, is er sprake van strafbare voorbereiding.
2. Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?
Er worden geen onderwerpen besproken die niet worden behandeld in de literatuur.
3. Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?
Er worden geen recente ontwikkelingen in het vakgebied besproken.
4. Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?
Er worden geen opmerkingen gedaan met betrekking tot het tentamen.
5. Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?
Zie bovenstaande.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Materieel Strafrecht - UL Rechten B2 2019-2020
- Materieel Strafrecht hoorcollege 1 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht casuscollege 1 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht hoorcollege 2 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht casuscollege 2 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht hoorcollege 3 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht werkgroep 3 - UL Rechten B2 - Wederrechtelijkheid en causaliteit
- Materieel Strafrecht hoorcollege 4 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht werkgroep 4 - UL Rechten B2 - Opzet
- Materieel Strafrecht hoorcollege 5 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht werkgroep 5 - UL Rechten B2 - Culpa
- Materieel Strafrecht hoorcollege 6 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht werkgroep 6 - UL Rechten B2 - Strafbare poging en voorbereiding
- Materieel Strafrecht hoorcollege 7 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht werkgroep 7 - UL Rechten B2 - Deelneming
- Materieel Strafrecht hoorcollege 8 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht werkgroep 8 - UL Rechten B2 - Strafuitsluitingsgronden
- Materieel Strafrecht Hoorcollege 9 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht Werkgroep 9 - UL Rechten B2 - Aansprakelijkheid van rechtspersonen
- Materieel Strafrecht Hoorcollege 10 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht casuscollege 3 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht Hoorcollege 11 - UL Rechten B2
- Materieel Strafrecht casuscollege 4 - UL Rechten B2
Contributions: posts
Spotlight: topics
Materieel Strafrecht - UL Rechten B2 2019-2020
Deze bundel bevat alle hoor- en casuscolleges van het vak Materieel Strafrecht, onderdeel van de Bachelor Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. In verband met het coronavirus is ook dit vak echter ontregeld. Dit collegejaar zal er alleen nog digitaal onderwijs
...Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1659 |
Add new contribution