Overbrengen van een diagnose van een ontwikkelingsbeperking aan ouders (2002) - Bartolo - Artikel

Samenvatting bij het artikel: Het overbrengen van een diagnose van een ontwikkelingsbeperking aan ouders: multiprofessionele raamwerken (2002) - Bartolo

Deze studie beschrijft hoe vindingen over vier kinderen, waarvan verwacht werd dat ze moeilijkheden in het autistische spectrum hebben, verteld werden aan de ouders. Het overbrengen van de diagnose werd gedaan door twee multiprofessionele groepen, namelijk een medische en een educatieve. Wanneer de vindingen goed worden gecommuniceerd kan duidelijk worden voor de ouders wat de behoeftes van het kind zijn en zo kunnen ze zijn/haar behandeling gaan plannen. Er bestaan een aantal strategieën voor het overbrengen van nieuws, onder andere (1) perspective display series: professionals laten cliënten een mening over het probleem geven. De professionals vertellen dan de diagnostische vindingen als een bevestiging van de gedachte van de cliënt. (2) incomplete syllogism: de professional vertelt eerst een aantal gerelateerde, algemene stellingen, zodat de ouders als het ware worden afgeleid van de uitkomst. (3) negotiating stance: professionals accommoderen de afstand tussen hun eigen denkbeelden en dat van de ouders. Ze wijzigen labels in overeenstemming met de ouderlijke wensen en moduleren niveaus van optimisme en pessimisme.

Methode

Deelnemende multiprofessionele groepen waren: een educatieve groep (educatiepsycholoog, psychotherapeut en een speciale-behoefte-adviseur) en een medische groep (klinische psycholoog, een spraak therapeut en een kinderarts). Elke groep beoordeelt twee kinderen en ze waren beide oudergericht. De medische psycholoog formuleerde het dilemma van het brengen van slecht nieuws als realisme versus hoop. Beide groepen prefereerden de hoop kant. De directeur van de medische groep wilde dat haar team afstand nam van het medische model dat kinderen in strenge categorieën plaatst, zonder aandacht te besteden aan de traumatische impact die dat voor ouders kan hebben.

Professionals pakken het slecht-nieuws dilemma aan met drie grote raamwerken.

1. Een ouders-vriendelijk raamwerk

  • Door inlevingsvermogen. De professionals zijn heel medelevend naar de ouders.
  • Door aan het kind te relateren. De medische psycholoog liet het gesprek met de ouders aan haar collega’s over, zodat ze zich met het kind bezig kon houden.
  • Door ouders gerust te stellen. Door ouder-kind observatie konden de professionals zeggen dat de ouders het kind al heel goed helpen.
  • Het aansluiten van het beeld van de ouder bij dat van de professional (door het eerder genoemde perspective display series.
  • De verschillende professionals moeten hetzelfde verhaal vertellen aan de ouders (dus dezelfde diagnose).
  • Door de ouders tijd te geven om hun zorgen uit te drukken en duidelijkheid te halen uit de communicatie met professionals.

2. Het raamwerk van het ‘ontwijken’ van het slechte nieuws

  • Het niet labelen van de beperking. De professionals waren het allemaal eens dat de kinderen autisme hadden, maar de ouders waren zich niet bewust van het rapport waar dat in stond.
  • De focus ligt bij de speciale behoeftes en vooruitgang van het kind.
  • De professional kan aangeven de ouders te gaan helpen bij het zoeken naar een medisch geneesmiddel, terwijl dat onvindbaar is.

3. Het raamwerk van hoopvol formuleren

  • Er wordt eerst aan de ouders verteld hoeveel vooruitgang het kind heeft gemaakt, daarna worden diagnostische standpunten met softe terminologie verteld. En daarna wordt er verteld dat er potentieel aanwezig is in het kind en dat dat d.m.v. een educatieve oplossing naar boven komt. Hierbij wordt wel gezegd dat er geen medisch geneesmiddel is.

Conclusie

Dit paper maakt duidelijk dat professionals kunnen kiezen uit drie sociale interactie raamwerken wanneer ze slecht nieuws aan ouders over moeten brengen. De impact van elk raamwerk kan onderhevig zijn aan contextuele invloeden en meer onderzoek is nodig om te kijken wat het lange termijn effect is van het ‘coping’ proces van ouders. Het ontwikkelen van vaardigheden in het overbrengen van nieuws zou een essentieel component van de training van professionals moeten zijn.

 

Access: 
Public
This content is related to:
Study guide with Psychological communication: the best scientific articles summarized
Check more of this topic?
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
790 1