Problem music or problem stereotypes? van Neguţ & Sârbescu 2013 - artikel

Deze samenvatting is gebaseerd op Problem music or problem stereotypes? Neguţ, A., & Sârbescu, P. (2013)

Rock en hip-hop zijn twee muziekgenres waarvan wordt gedacht dat deze probleemgedrag bij jongeren kunnen beïnvloeden. Er zit dus een negatieve lading aan. Maar komen deze effecten echt door de muziek zelf of door de negatieve stereotypes die geassocieerd worden met deze muziekgenres? Dit is de eerste studie die de activatie van rock en hip-hip stereotypes probeert te onderzoeken.

Stereotypes zijn categorieën die mensen gebruiken om hun sociale wereld te organiseren. Het zijn cognitieve structuren die kennis, overtuigingen en verwachtingen bevatten over een bepaalde groep. Stereotypes worden gemakkelijk en automatisch geactiveerd. Mensen gebruiken stereotypes wanneer hun cognitieve bronnen onvoldoende zijn.

Bij rockmuziek zijn woorden en teksten vaak moeilijk te verstaan door de luide muziek, instrumenten en zangstijl. In hip-hop kan de tekst zo snel gaan dat het ook moeilijk te verstaan is. Hierdoor kunnen de cognitieve bronnen onvoldoende zijn en kunnen mensen gebruik gaan maken van stereotypen. Hierbij worden bepaalde constructen die in het lange-termijn geheugen zijn opgeslagen voor een korte periode geactiveerd.

De media creëert stereotypen door sociale communicatie. De media heeft zich vaak gericht op de antisociale en roekeloze thema’s van rock en hip-hop muziek en richt zich vooral op de negatieve aspecten, waardoor mensen negatieve informatie hierover verwerken en zo negatieve stereotypen ontstaan.

Huidig onderzoek

Het doel van deze studie is het automatisch activeren van stereotypen van hip-hop en rock te onderzoeken in twee condities; wanneer mensen wel en geen specifieke informatie krijgen over de stereotypen. Dit verkrijgen van informatie wordt ook wel ‘priming’ genoemd. Beide groepen luisterden in totaal naar acht liedjes (drie rock, vier hip-hop en één pop als controle). Hierna moesten de deelnemers de teksten in termen van verschillende dimensies evalueren: geeld, vrouwenhaat, alcohol- of drugsgebruik, seks en satanisme.

Een variabele die mensen meer vatbaar voor ‘priming’ maakt is suggestiviteit. Dit beïnvloedt namelijk volgzaamheid en conformiteit aan groepsnormen. Hierdoor is besloten deze variabele te meten om zo de effecten hiervan op de evaluaties van de deelnemers te controleren.

Methode

In totaal zijn er 72 deelnemers, waarvan 94,44% vrouw. De deelnemers zijn random verdeeld in twee groepen; de controlegroep (37 deelnemers) en de experimentgroep (35 deelnemers). De leeftijd varieert van 19 tot 21 jaar. Ondanks dat het een kleine sample betreft, is er sprake van een grote power. Zowel de deelnemers als de onderzoeksassistent wisten niet wat het werkelijke doel van het onderzoek was, om onderzoekeffecten te voorkomen. De deelnemers luisterden naar de acht liedjes (terwijl ze de tekst lazen) en moesten deze evalueren. Hiervoor konden de deelnemers blootgesteld worden aan priming.

Resultaten/Discussie

De verwachting was dat deelnemers die blootgesteld werden aan priming de teksten meer negatief zouden beoordelen in vergelijking met de deelnemers die hier niet aan blootgesteld werden. Dit komt ook uit de resultaten naar voren. Bij drie liedjes was de experiment-groep significant negatiever dan de controlegroep. Er waren geen verschillen tussen de groepen in de beoordeling van het controle-liedje (de popmuziek). Dit toont aan dat priming plaatsvond over een bepaald stereotype die enkel geactiveerd werden bij rock en hip-hop. De informatie uit het controle-liedje kwam blijkbaar niet overeen met informatie over het stereotype.

Image

Access: 
Public

Image

Click & Go to more related summaries or chapters:

Popmuziek en popcultuur: uitgelichte samenvattingen

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org
Submenu: Summaries & Activities
Follow the author: Vintage Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
Search a summary, study help or student organization