Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen voor IPO 2B - 22/23

Samenvattingen bij de voorgeschreven artikelen voor IPO 2B - 22/23

Image

Check summaries and supporting content in full:
Artikelsamenvatting bij Successful Phonological Awareness Instruction With Preschool Children Lessons From the Classroom van Phillips et al. - Chapter

Artikelsamenvatting bij Successful Phonological Awareness Instruction With Preschool Children Lessons From the Classroom van Phillips et al. - Chapter

Wat is fonologisch bewustzijn?

Fonologisch bewustzijn is het vermogen om de klankstructuur van woorden onafhankelijk van hun betekenis te herkennen en te manipuleren. Het vormt de basis voor het leren lezen. Ongeacht de andere soorten taal- en cognitieve problemen die een kind kan vertonen, kan zonder een goed fonologisch bewustzijn bij het kind leesproblemen ontstaan.

Wat is het verschil tussen fonologisch bewustzijn en foniek?

Fonologisch bewustzijn en foniek zijn termen die twee verwante constructen beschrijven die vaak door elkaar worden gehaald. Terwijl het fonologisch bewustzijn een meetbare vaardigheid is die elk kind in kleinere of grotere hoeveelheden kan bezitten, is foniek een methode van leesinstructie die zich richt op de associaties van letterklanken met gedrukte letters of lettergroepen. Een sterk fonologisch bewustzijn helpt kinderen bij het onder de knie krijgen van foniek.

Wat is het verschil tussen fonologisch bewustzijn en fonemisch bewustzijn?

Het fonemisch bewustzijn is het besef dat woorden uit afzonderlijke klanken zijn opgebouwd en dat die klanken gekoppeld kunnen worden aan geschreven letters of lettercombinaties. Het verwijst specifiek naar het vermogen om de kleinste geluidsfragmenten in woorden, de fonemen, te manipuleren en te detecteren. Het fonologisch bewustzijn daarentegen vertegenwoordigt een hele reeks manipulatie- en detectievaardigheden voor verschillende geluiden. Het fonologisch bewustzijn kan worden gezien als de weg naar het fonemisch bewustzijn. Als er nog onvoldoende fonologisch bewustzijn is, zal het fonemisch bewustzijn zich ook niet goed ontwikkelen.

Wat is het alfabetisch principe?

Het alfabetisch principe ligt ten grondslag aan onze geschreven taal. Het houdt in dat een kind beseft dat letters bij bepaalde klanken horen en andersom (dat klanken gekoppeld kunnen worden aan letters).

Waarom is fonologisch bewustzijn belangrijk voor het leren lezen?

Fonologisch bewustzijn helpt kinderen geschreven taal te begrijpen en het alfabetisch principe te leren. Het is de combinatie van fonologisch bewustzijn, kennis van letternamen en kennis van lettergeluiden die bij jonge kinderen samenkomen om het alfabetisch principe te leren en de lees- en schrijfontwikkeling te faciliteren. Het verband tussen fonologisch bewustzijn en leesontwikkeling is bevestigd door onderzoeksresultaten die aantonen dat verschillen in sociale klasse in vaardigheidsniveaus voor beginnende geletterdheid gerelateerd zijn aan de ontwikkeling van de woordenschat.

Waarom moet fonologisch bewustzijn worden aangeleerd?

Fonologisch bewustzijn is geen natuurlijk ontwikkelend vermogen en is niet intuïtief. Fonemen bestaan van nature niet in gesproken taal. Wanneer kinderen en volwassenen spreken, spreken ze niet elk geïsoleerd foneem duidelijk uit. Menselijke spraak omvat zogenaamde co-articulatie van spraakklanken, waarbij elk foneem wordt beïnvloed door de fonemen die eraan voorafgaan, erop volgen of beide. Dit is waarom het doelbewuste leer- en oefenmogelijkheden vereist.

Kan de ontwikkeling van het fonologisch bewustzijn het beste worden weergegeven als een continuüm of als een sequentieel fasemodel?

De ontwikkeling van het fonologisch bewustzijn kan het beste worden weergegeven als een continuüm. Kinderen hoeven geen vaardigheden op een bepaald niveau volledig te beheersen voordat ze beginnen met het ontwikkelen van vaardigheden op het volgende niveau. In plaats daarvan kunnen de vaardigheden van kinderen op meerdere niveaus van het continuüm tegelijkertijd worden ontwikkeld.

Hoe ontwikkelt het fonologisch bewustzijn zich?

Het fonologische bewustzijn ontwikkelt zich van grotere naar kleinere geluidseenheden: van woorden in zinnen en woorden in samenstellingen, naar lettergrepen, naar onset-rime, naar fonemen. Een andere manier om deze ontwikkeling te beschrijven is dat het van impliciete kennis van spraakklankeenheden (zoals het herkennen van woorden) naar meer expliciete kennis (zoals lettergrepen) gaat.

Wat zijn syllabes?

Een syllabe of lettergreep is een klankgroep binnen een woord die minimaal uit een klinker bestaat. Het is een prosodische eenheid die door het ritme, de klemtoon en de intonatie wordt bepaald. Syllabes kunnen worden onderverdeeld in onset (aanzet) en rhyme (rijm). De onset bestaat uit dat wat voor de vocaal staat, de rhyme bevat de vocaal en dat wat na de vocaal komt. Als we als voorbeeld het woord ¨boek¨ nemen, is ¨b¨ de onset en ¨oek¨ de rhyme.

Welke niveaus kunnen er in de ontwikkeling van het klankbewustzijn worden onderscheiden?

De ontwikkeling van het klankbewustzijn verloopt van heel concreet (geluiden) naar abstract (klanken) en de volgende niveaus kunnen worden onderscheiden:

  • Auditieve identificatie verwijst naar het herkennen van geluiden waarbij auditieve informatie steeds als dezelfde wordt herkend.

  • Bij auditieve discriminatie leren kinderen nauwkeurig kleine, maar beslissende verschillen tussen klanken herkennen.

  • Het auditief geheugen verwijst naar het onthouden van auditieve waarnemingen.

  • Bij auditieve analyse gaat het om het verdelen van een woord of het in losse klanken hakken en de eerste of de laatste klank van een woord noemen.

  • Auditieve synthese verwijst naar het samenvoegen van klanken en/of klankgroepen tot een woord.

Wat is het pragmatische gevolg van het continuüm van fonologisch bewustzijn voor onderwijs?

In een klaslokaal kunnen kinderen zitten op verschillende punten langs het continuüm. Leraren worden geconfronteerd met een grote diversiteit aan kennis. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor of tegen het idee om instructies af te stemmen op het huidige vaardigheidsniveau van het kind, maar onderzoek ondersteunt wel het concept van lesgeven binnen het nabije bereik van de capaciteiten van de kinderen. Het wordt aangeraden om les te geven op meerdere niveaus van het continuüm. Kinderen kunnen worden gegroepeerd in subgroepen waarbij instructies gericht zijn op het juiste niveau van het continuüm van elke groep. Deze groepen moeten flexibel zijn en kinderen moeten worden gehergroepeerd wanneer nodig.

Waarom moet er aandacht worden gegeven aan fonologische instructies op kinderdagverblijven?

Er worden vrijwel geen fonologische instructies gegeven op kinderdagverblijven. Sommigen geloven dat het dan nog te vroeg is om het fonologisch bewustzijn te ontwikkelen, maar onderzoek toont aan dat zelfs tien minuten fonologisch onderwijs al positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het fonologisch bewustzijn. Effectief onderwijs in fonologisch bewustzijn zou moeten worden geïntegreerd in een curriculum dat tegelijkertijd de ontwikkeling van de taal, sociale, motorische en algemene kennis en interesses van kinderen ondersteunt. Bijvoorbeeld door middel van drama (acteren) en zang.

Wat is een van de belangrijkste misvattingen over rijmen?

Rijmen lijkt een van de nuttigste hulpmiddelen om fonologisch bewustzijn bij kinderen te ontwikkelen, maar onderzoek toont aan dat het niet per se de meest wetenschappelijke pedagogische keuze of de eenvoudigste vaardigheid is om onder de knie te krijgen. RIjmen is gebaseerd op het feit dat woorden een eindklank delen. Om te kunnen rijmen moeten kinderen vaardigheden bezitten in het midden van het ontwikkelingscontinuüm van fonologisch bewustzijn. Competentie op dit gebied komt gemiddeld op een oudere leeftijd voor dan het vermogen om segmenten van samengestelde woorden, lettergrepen of misschien zelfs vaardigheden op foneemniveau te manipuleren.

Waarom is rijmen moeilijker dan het lijkt?

Rijmen vereist een aantal belangrijke vaardigheden. Bijvoorbeeld, om een kind te laten rijmen, moet het eerst weten wat het betekent om te rijmen - dat woorden dezelfde eindklank hebben. Vervolgens moet het kind de klankstructuur van de woorden kunnen begrijpen en moet het verschillende woorden met elkaar kunnen vergelijken. Tot slot moet het kind begrijpen dat bepaalde woorden niet rijmen en bepaalde woorden wel, en welke dat dan zijn. Dit zijn allemaal vrij complexe taken die gebaseerd zijn op eerder ontwikkelde vaardigheden.

Wat wordt aangeraden met betrekking tot rijmen als instructievorm op kinderdagverblijven?

Gezien de metalinguïstische vaardigheden die betrokken zijn bij rijmen, wordt aangeraden om rijmen te onderwijzen in de context van expliciete onset-rime instructie, in plaats van als een op zichzelf staande activiteit. Het is efficiënter en effectiever om kinderen fonologisch bewustzijn bij te brengen via manipulaties op woord-, lettergreep- en foneemniveau, in plaats van uitsluitend op basis van traditionele rijmactiviteiten.

Wat is het verschil tussen incidentele en impliciete instructie?

Incidentele instructie is gebaseerd op het benutten van het moment om een onderwerp van fonologisch bewustzijn aan de orde te stellen in interacties met kinderen, meestal door middel van liedjes met rijmpjes of door iets wat een kind zegt dat de aandacht op de geluidsstructuur in woorden vestigt. Impliciete instructie introduceert deze onderwerpen opzettelijk in geplande instructies. Impliciete instructie is meer planmatig en richt zich doorgaans uitsluitend op verschillende geluidspatronen en gedeelde geluiden tussen woorden.

Waarom wordt er een voorkeur gegeven aan expliciete instructie?

Veel kinderen hebben een meer expliciete en systematische vorm van instructie nodig met een zorgvuldig geplande reikwijdte en volgorde en die opzettelijk de nadruk legt op het opbouwen van conceptuele inzichten in het proces om kinderen te helpen specifieke taken te leren.

Wat zijn belangrijke elementen van systematische en expliciete instructie?

Instructiestrategieën die doorgaans worden gebruikt zijn onder meer het definiëren van het concept, modelleren en uitleggen van de taak, begeleid oefenen met feedback, en ondersteund en zelfstandig oefenen. De verschillende oefeningen bepalen vervolgens hoeveel scaffolding (ondersteuning) en feedback een kind nodig heeft.

Waarom is instructievolgorde belangrijk in expliciete instructie?

Met een goede planning zorgt een leraar ervoor dat de tijd goed wordt besteed en dat kinderen het niveau van instructie-intensiteit krijgen dat ze nodig hebben. Bij het maken van een instructievolgorde moet een leraar rekening houden met de volgende aspecten:

  • Er moet van tevoren bepaald worden wat er wordt onderwezen. In dit geval fonologisch bewustzijn.

  • De volgorde. Bijvoorbeeld: eerst samenstellingen, dan lettergrepen, dan onset-rime en dan fonemen. Een goede overgang van het ene onderwerp naar het andere helpt kinderen met aandachtsproblemen om bij de les te blijven.

  • Het tempo. Met een vlot tempo blijven de kinderen geïnteresseerd in de les en door het aantal taken te beperken raken ze niet overweldigd en maken ze minder fouten.

  • De manier van lesgeven. Bijvoorbeeld de hele groep tegelijk lesgeven, of in kleine groepen of een-op-een. Jonge kinderen leren hun nieuw verworven vaardigheden door ze in verschillende omstandigheden te gebruiken. Denk aan een leerrijke omgeving, groepsspelletjes en mogelijkheden voor zelfstandig spelen.

Wat wordt bedoeld met modellering en taakuitleg in expliciete instructie?

Modellering en taakuitleg verwijzen naar de specifieke uitspraken en gedragingen van de leraar die de leerlingen duidelijk maken wat van hen gevraagd wordt en hoe het resultaat eruit moet zien.

Wat is scaffolding in expliciete instructie?

Scaffolding is een vorm van ondersteuning die erop is gericht om het kind precies de juiste hoeveelheid ondersteuning te bieden om tot het juiste antwoord te komen of zelfstandig een vaardigheid uit te voeren. Denk aan het geven van een verbale hint of het opdelen van een taak in kleinere stappen. Ook modelling kan een vorm van scaffolding zijn.

Wat is de rol van feedback in expliciete instructie?

Feedback is het meest effectief wanneer deze specifiek, positief, frequent en onmiddellijk is. Het is belangrijk om te onderscheiden of een fout te wijten is aan een gebrek aan kennis of een gebrek aan oplettendheid. Het eerste geval duidt op een vaardigheidsbeperking die de juiste scaffolding vereist. Bij een gebrek aan oplettendheid moet een leraar zich richten op de motivatie van het kind en de leergierigheid vergroten of de afleiding in de omgeving minimaliseren.

Waarom is goed articuleren tijdens instructies van fonologisch bewustzijn belangrijk?

Articuleren verwijst naar het nauwkeurig uitspreken van klanken. Het duidelijk en consistent articuleren is een van de belangrijkste kenmerken van instructies op het gebied van fonologisch bewustzijn. Bij het produceren van lettergeluiden moet onderscheid gemaakt worden tussen stop-klanken en continuanten. Stop-klanken zijn klanken waarbij de mond volledig afgesloten is. Continuanten zijn klanken waarbij voortdurend lucht uit de mond kan ontsnappen (zoals n, s, ch, r). Stop-klanken moeten niet als continuanten worden uitgesproken. Bijvoorbeeld wanneer bij het woord ¨stop¨ de ¨t¨ als continuant wordt uitgesproken. Dat leidt bij kinderen tot verwarring en fouten.

Wat zijn nonverbale signalen in instructies?

Non-verbale signalen zijn signalen die de kinderen waarschuwen voor een overgang, een verzoek of een andere vereiste zonder dat de leraar hoeft te spreken. Ze kunnen worden gebruikt om de taakbetrokkenheid en taakbegrip te ondersteunen, om een goed tempo aan te houden en om gedragsproblemen tijdens de instructie te minimaliseren. Voorbeelden zijn hand- en lichaamsgebaren, het gebruik van afbeeldingen en getekende vakjes/kaders.

Hoe kunnen hand- en lichaamsgebaren in instructies worden toegepast?

Hand- en lichaamsgebaren zijn een voorbeeld van een effectieve toepassing van nonverbale signalen. Ze kunnen dienen ter begeleiding van auditieve fonologische activiteiten. Denk aan klappen tijdens het tellen, of de handen wijd uit elkaar houden en ze vervolgens samenbrengen om het concept en de actie van het samenvoegen van twee lettergrepen of samenstellingen weer te geven.

Hoe kunnen afbeeldingen gebruikt worden in fonologisch bewustzijninstructies?

Door afbeeldingen of objecten te gebruiken hoeft een kind tijdens een instructie niet meerdere geluidsfragmenten in het geheugen vast te houden. Hierdoor wordt de geheugenbelasting van het kind verlicht en een betere taakuitvoering mogelijk gemaakt. Ook bij het leren van samengestelde woorden kunnen afbeeldingen handig zijn, bijvoorbeeld door afbeeldingen van de samenstellende woorden en het samengestelde woord te laten zien, of door een woord in de vorm van een afbeelding in stukjes te knippen (zoals een afbeelding van een ananas in drie stukjes knippen om de drie lettergrepen te representeren). Tegelijkertijd kunnen afbeeldingen voor kinderen die goed presteren worden weggehaald om de moeilijkheid van de taak te vergroten.

Hoe kunnen vakjes en kaders in instructies worden gebruikt?

Het gebruik van kaders of markeringen om woorden, lettergrepen of fonemen weer te geven, kan helpen om mondelinge activiteiten concreter te maken voor jonge kinderen.

Access: 
Public
Artikelsamenvatting bij Can intelligence testing inform educational intervention for children with reading disability? van Elliott & Resing - Chapter

Artikelsamenvatting bij Can intelligence testing inform educational intervention for children with reading disability? van Elliott & Resing - Chapter

Waarom gebruiken psychologen IQ-testen om individuele intelligentie te meten?

Psychologen gebruiken al vele jaren IQ-testen om individuele menselijke intelligentie te schatten. Zij doen dit in eerste instantie voor de voorspellende kracht van de IQ-testen. De testscores zijn relatief krachtige indicatoren van hoe individuen functioneren op school en in professionele omgevingen. Ten tweede gebruiken zij IQ-tests, omdat deze het in theorie mogelijk maken om het cognitief functioneren van het individu te beschrijven. Aan de hand van de IQ-tests zou men in staat moeten zijn om cognitieve sterke en zwakke punten te detecteren en leraren te adviseren over instructiestrategieën.

Wat is een discrepantiemodel?

Discrepantie betekent verschil of afwijking en een discrepantiemodel beoordeelt of er een significante discrepantie is tussen intellectuele en academische prestaties. Discrepantiemodellen worden soms gebruikt bij het vaststellen van leesproblemen. Wanneer een slechte lezer een hoog IQ heeft, wordt verondersteld dat deze lijdt aan dyslexie. Wanneer iemand leesproblemen en een laag IQ heeft, wordt verondersteld dat het leesprobleem het resultaat is van een laag niveau van cognitief functioneren.

Waarom zou het discrepantiemodel niet moeten worden gebruikt voor het diagnosticeren van leesproblemen?

In educatieve termen zijn veronderstelde verschillen tussen slechte lezers met een hoog en laag IQ niet zinvol. IQ blijkt een minimale voorspellende kracht te hebben met betrekking tot de reactie van kinderen op leesinterventies. Het levert geen informatie op die van enige waarde is bij het nemen van onderwijsbeslissingen. Er is tevens geen wetenschappelijke ondersteuning voor het argument dat er verschillende oorzaken zijn voor IQ-discrepante en niet-discrepante groepen met betrekking tot fonologisch bewustzijn.

Wat is het ACID-profiel?

Het ACID-profiel kan worden gezien als een poging om educatieve voorspellende voordelen van IQ-testen te verkrijgen door verschillende subtestprofielen te identificeren die licht zouden kunnen werpen op de specifieke behoeften van kinderen. ACID staat voor arithmetic (rekenen), coding (substitutie), information (informatie) en digit span (cijferreeksen).

Wat is het SCAD-profiel?

Het SCAD-profiel is een variant van het ACID-profiel. SCAD staat voor symbol search (symbolen vergelijken), coding (substitutie), arithmetic (rekenen) en digit span (cijferreeksen). Als de scores van een slechte lezer op deze subtests significant slechter blijken te zijn dan op de andere metingen, wordt hij of zij geacht een dyslectisch profiel te hebben.

Waarom is de nadruk op IQ-discrepantie volgens Stanovich van weinig toegevoegde waarde bij leesproblemen?

Stanovich identificeert een aantal belangrijke kenmerken van leesproblemen:

  • De primaire subcomponent van lezen die problematisch is voor kinderen met ernstige leesproblemen, is woordherkenning.

  • Het primaire psychologische proces dat ten grondslag ligt aan de woordherkenningsproblemen van slechte lezers is een probleem in de fonologische codering als gevolg van zwakke segmentale taalvaardigheden.

  • Zowel het distale verwerkingsprobleem in het fonologisch bewustzijn als het proximale woordherkenningsprobleem kunnen met intensieve interventie deels worden verholpen.

Hij stelde dat de nadruk op IQ-discrepantie van weinig toegevoegde waarde is, omdat geen van deze feiten correleert met IQ.

Waarom worden IQ en discrepantie nog steeds door psychologen gebruikt om dyslexie te diagnosticeren?

Ondanks dat de wetenschap aantoont dat het weinig nut heeft, worden IQ en discrepantiemodellen nog altijd gebruikt om leesproblemen (en andere ontwikkelingsstoornissen) vast te stellen. Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Het discrepantiemodel wordt al heel lang gebruikt.

  • Sommige wetenschappers geloven dat als het functioneren op andere gebieden normaal is, dyslexie alleen te verklaren is door een IQ-discrepantie.

  • Onderzoeken hebben vaak alleen deelnemers met een normaal of hoog IQ, omdat het vermijden van deelnemers met cognitieve problemen kan helpen bij het identificeren van onderliggende cognitieve mechanismen die gerelateerd zijn aan leesproblemen.

  • Veel psychologen geloven dat, ondanks de tekortkomingen van het discrepantiemodel, het nog steeds het betere alternatief is.

  • In veel landen bepalen IQ-scores wie in aanmerking komt voor aanvullend onderwijs.

  • Er bestaat een sterke correlatie tussen IQ en begrijpend lezen.

  • IQ-tests worden voornamelijk uitgevoerd door gekwalificeerde professionals. Het is een belangrijk kenmerk van de psychologische praktijk en voor velen een belangrijk middel om hun professie uit te voeren.

  • Veel slechte lezers willen niet dat hun leesprobleem door anderen wordt gezien als een indicatie van lage intelligentie.

Wat is PSW?

PSW staat voor ¨patterns of cognitive strengths and weaknesses¨ en is een vorm van cognitief profileren. In de laatste jaren is er een verschuiving opgetreden in de voorkeur van IQ-testen naar deze cognitieve beoordeling. Het identificeren van het individuele profiel van cognitieve sterke en zwakke punten zou geschikter zijn voor het diagnosticeren van leesproblemen. Twee veelgebruikte PSW-methoden zijn de concordantie/discordantiemethode en de cross-battery assessment-methode (XBA-methode).

Wat zijn executieve functies?

Executief functioneren is een overkoepelende term voor top-down cognitieve processen die worden gebruikt voor het voltooien van een taak, in plaats van voor situaties die een automatische, instinctieve reactie vereisen. De belangrijkste executieve functies zijn zelfbeheersing en selectieve aandacht, werkgeheugen en cognitieve flexibiliteit. Je zou kunnen zeggen dat IQ in de wetenschap is vervangen door executief functioneren.

Kan het analyseren van executief functioneren gebruikt worden om leesproblemen te diagnosticeren?

Het lijkt voor de hand te liggen dat executief functioneren verband houdt met de leerprestaties. Als er immers grote aandachtsproblemen zijn of problemen met de zelfbeheersing, is het onwaarschijnlijk dat de leerprestaties optimaal zijn. Maar onderzoek toont niet aan dat executief functioneren een goede voorspeller is van leesstoornissen en het blijkt dat andere factoren, zoals fonologisch bewustzijn, letterkennis en een familiegeschiedenis van leesproblemen, belangrijker zijn. Tevens is niet bekend of de relatie tussen executief functioneren en academische prestaties causaal of correlatief is.

Kan het verbeteren van de executieve functies leesproblemen helpen oplossen?

Er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs dat het verbeteren van de executieve functies ook problemen met lezen zou verbeteren. Het is logisch dat het bieden van een educatieve omgeving het vermogen van kinderen om te leren maximaliseert. Ook al is het beoordelen van het executief functioneren tegenwoordig niet omstreden, je kunt je afvragen in hoeverre executief functioneren verschilt van IQ en of er wel daadwerkelijk een verandering heeft plaatsgevonden. Of er nu gekeken wordt naar IQ, executief functioneren of andere cognitieve processen, bij kinderen met leesproblemen blijft het wetenschappelijke bewijs aangeven dat er gefocust moet worden op educatieve in plaats van cognitieve interventies.

Wat is een statische test met betrekking tot intelligentietesten?

Bij een statische test wordt meestal gebruikgemaakt van een reeks gestandaardiseerde instructies die in een handleiding zijn opgeschreven. Ze worden gekenmerkt door het ontbreken van feedback aan het kind. De testscores worden samengevoegd en gebruikt om de cognitieve capaciteiten van het kind te beoordelen. De scores zijn een indicatie van het werkelijke prestatieniveau van het kind en kunnen aangeven hoeveel het kind sinds de vorige test heeft geleerd.

Wat zijn de nadelen van statische testen?

De resultaten van statische testen bieden weinig nuttige informatie voor instructies. Ze leggen vooral de nadruk op de huidige stand van kennis in plaats van op psychologische processen. Ze werpen daarom weinig licht op hoe kinderen leren of niet leren. Daar komt bovenop dat kinderen uit minder sociaal bevoorrechte situaties of minderheidsculturen minder goed in staat zijn om op statische testen hun volledige potentieel te laten zien.

Wat is een dynamische test met betrekking tot intelligentietesten?

Dynamische testen betreffen de testvormen waarbij instructie of interventie een integraal onderdeel is van het testproces. De kinderen krijgen expliciet training en feedback om hen in staat te stellen hun functioneren te demonstreren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een dynamische test en een dynamische beoordeling. Een dynamische test verwijst naar een transparante, objectieve en herhaalbare testprocedure. Een dynamische beoordeling is breder en het testen gaat gepaard met klinische en geïndividualiseerde interventie.

Hoe verschillen statische en dynamische testen met betrekking tot hun doel?

Gestandaardiseerde intelligentietesten in het onderwijs worden voornamelijk gebruikt om de waarschijnlijke academische vooruitgang van het kind te voorspellen en te beschrijven, een diagnose te stellen of sterke en zwakke punten in de cognitieve vaardigheden te beschrijven. Dynamische testen zijn gericht op het onderzoeken hoe instructie tijdens de test kan leiden tot verbetering van het functioneren van het kind. Kinderen krijgen tijdens de test hints of training om hen in staat te stellen individuele verschillen in vooruitgang te laten zien.

Wat is de zone van de naaste ontwikkeling?

De zone van de naaste ontwikkeling is het verschil tussen wat een leerling zonder hulp kan doen en wat hij of zij met hulp kan doen. De term werd geïntroduceerd door de psycholoog Vygotsky (1896 - 1934). Hij was van mening dat het de rol van het onderwijs moet zijn om kinderen van ervaringen die zich in hun zone van de naaste ontwikkeling bevinden te voorzien, en hierdoor hun individueel leervermogen te stimuleren en bevorderen.

Op welke manier zijn de meningen verdeeld over de mate van standaardisatie tussen voorstanders van dynamische testen?

Er zijn twee kanten te onderscheiden:

  • Omdat de hulp tijdens de dynamische test gericht is op het teweegbrengen van verandering, moet deze sterk geïndividualiseerd zijn en variëren afhankelijk van het kind. Dit kan interessante kwalitatieve informatie opleveren over het cognitief en affectief functioneren van het kind, maar maakt het vrijwel onmogelijk om de test te herhalen. Bovendien is de test-hertest-betrouwbaarheid zeer laag.

  • Andere wetenschappers zijn voorstanders van het trainen van de proefpersonen in groepen en ze allemaal dezelfde korte, standaardinstructies en trainingen geven.

Wat is graduated prompting?

Graduated prompting is een geavanceerde vorm van dynamisch testen met als doel het leerpotentieel van het kind beoordelen. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid en het type hulp dat nodig is om vooraf gespecificeerde resultaten te bereiken en naar het vermogen van het individu om geleerde vaardigheden in nieuwe situaties te gebruiken. Het leerpotentieel wordt niet bepaald op basis van de beste prestaties van het kind, maar door het minimale aantal hints of prompts dat nodig bleek om een bepaalde mate van leren te bereiken.

Access: 
Public
Access: 
Public

Image

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Vintage Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1130 1