X tegen Europese Octrooi Organisatie - Arrest

Hoge Raad, X tegen Europese Octrooi Organisatie, 23 oktober 2009, p. 855-858

 

Casus

Eiser X werkte als patentonderzoeker voor een orgaan van de Europese Octrooi Organisatie EOO; het Europees Octrooibureau. Dit is gevestigd in (o.a.) Rijswijk (waar de eiser werkte) en heeft een hoofdkantoor in München (Duitsland).

 

Op de arbeidsovereenkomst tussen X en EOO is een reglement van toepassing voor ambtenaren die permanent in dienst zijn. In dit reglement staat ook een regeling voor arbeidsongeschiktheid. Op grond van het Verdrag inzake de verlening van Europese Octrooien geldt dat geschillen tussen het personeel en EOO aan het Administrative Tribunal van de Internationale Arbeidsorganisatie (het Ambtenarengerecht) moeten worden voorgelegd.

 

De eiser is wegens RSI-klachten arbeidsongeschikt geworden en daarom heeft hij een financiële genoegdoening en een invaliditeitspensioen van EOO ontvangen. De eiser heeft zijn werkgever aansprakelijk gesteld voor de door hem geleden en te lijden immateriële schade die is of zal ontstaan door zijn gezondheidsklachten. EOO heeft de aansprakelijkheid afgewezen en de zaak naar een interne geschillencommissie doorverwezen, die het beroep X heeft afgewezen.

 

X heeft de EOO toen gedagvaard voor de rechtbank 's-Gravenhage, en gevorderd voor recht te verklaren dat EOO aansprakelijk is voor de schade die hij heeft geleden in de uitoefening van zijn werkzaamheden in dienst van EOO en EOO te veroordelen tot betaling van zijn geleden en nog te lijden (immateriële) schade.

EOO voerde aan dat er een exclusieve rechtsgang (het Ambtenarengerecht) bestond voor geschillen tussen de EOO en haar (ex)werknemers, zoals X. De eiser daarentegen voerde aan dat deze rechtsgang niet voldeed aan de eisen van art. 6 EVRM.

 

De kantonrechter heeft verklaard dat de Nederlandse rechter geen rechtsmacht heeft. Tegen dit vonnis heeft de eiser hoger beroep ingesteld bij het hof te ’s-Gravenhage die het vonnis heeft bekrachtigd.
 

Hoge Raad

De Hoge Raad stelt dat het niet onbegrijpelijk is dat het Hof heeft geoordeeld dat de vordering van de eiser gebaseerd is op aansprakelijkheid uit een voormalige dienstbetrekking tussen partijen. Bij het beoordelen hiervan is van belang of de gedragingen die de internationale organisatie worden verweten onmiddellijk verband houden met de vervulling van de taken die door deze organisatie zijn opgedragen. Bij de vraag of de interne rechtsgang binnen de internationale organisatie voldoet aan art. 6 EVRM (recht op openbare hoorzitting) stelt de Hoge Raad dat niet is gebleken dat het procesgang bij het Administrative Tribunal in strijd is met art. 6 EVRM.

Zie rechtsoverwegingen 3.3-3.5. Het cassatieberoep wordt verworpen.

 

Christine Goodwin v. United Kingdom: par. 71-75, 84-85, 89-93, 107-108
 

Casus

Christine Goodwin gaat na verschillende operaties te hebben ondergaan (vergoed door de Nationale Gezondheidszorg van Engeland) als vrouw door het leven. Echter, haar geboorteakte kon niet worden gewijzigd, aldus de Britse wetgeving. Als gevolg hiervan bleef ze voor de wet een man en kon ze onder andere geen aangifte doen van intimidatie, ze moest tot haar 65ste pensioenbijdragen betalen en kon geen man huwen. Ze beriep zich op het EVRM artikel 8, 12, 13 en 14.

 

Christine Goodwin klaagde dat haar recht op privé/familieleven (art. 8 EVRM) was geschonden doordat haar nieuwe geslacht niet was erkend door de autoriteiten. Ook klaagde zij erover dat bij de (niet-) toekenning van pensioen het discriminatiebeginsel (artikel 14 EVRM) en het recht op eigendom (Protocol nr. 1 EVRM) was geschonden.

 

Rechtsvraag

Heeft het Verenigd Koninkrijk de grenzen van 'margin of appreciation' overschreden door afwezigheid van een volledige juridische erkenning van het postoperatief geslacht van een transseksueel en is er sprake van een fair balance?

 

Het gaat hier om de positieve verplichtingen van Engeland om maatregelen te nemen die nodig zijn voor de naleving van de artikelen van het EVRM. Met betrekking tot de margin of appreciation oordeelde het Hof dat de marge bij artikel 8 van het EVRM groter is dan bij andere artikelen, aangezien de diversiteit aan wetgeving in verschillende Staten met betrekking tot de eerbiediging van het privé-leven. Het onmogelijk maken van het wijzigen van een geboorteakte valt buiten de marge en is dus in strijd met artikel 8 van het EVRM.

Ook het vereiste van de 'fair balance' bij de positieve verplichtingen van Engeland viel uit in het voordeel van Goodwin. Er zijn geen belangrijke factoren van publiek belang die opwegen tegen de nadelen die Goodwin ondervond. Engeland handelde in strijd met artikel 8 en 12 van het EVRM.

 

Kern

Het EHRM oordeelde dat ‘the United Kingdom Government’s continuing failure to take effective steps to effect the legal recognition of the change of gender of post-operative transsexuals to be in breach of Article 8 of the Convention.’

 

Access: 
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema

Image

Click & Go to more related summaries or chapters

Internationaal publiekrecht en volkenrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Internationaal publiekrecht en volkenrecht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Summaries and supporting content: 
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1289