Backpacken en reizen - Thema

Backpacken en reizen in het buitenland

Image

Backpacken en reizen in het buitenland: van avontuurlijk tot duurzaam en respectvol

Eerlijk en fair reizen: blogs en bijdragen van WorldSupporters - Bundel

Eerlijk en fair reizen: blogs en bijdragen van WorldSupporters - Bundel

Eerlijk en duurzaam reizen of backpacken:  van discussie tot inspiratie

Hoe gedraag je je respectvol op reis?

Hoe gedraag je je respectvol op reis?

Image

Respect hebben naar je omgeving. Er zullen weinig reizigers zijn die hier niet achter staan. Toch is je hiernaar gedragen lastiger dan het lijkt. Thuis weet je wat de geschreven en ongeschreven regels zijn en zul je je vaak, onbewust, hiernaar gedragen. Je bent daar immers mee opgegroeid. In een ander land kun je hier niet altijd op terugvallen en zul je je moeten aanpassen aan de lokale gebruiken. Hoe kun je als reiziger ervoor zorgen dat je je toch respectvol gedraagt op reis?

Verdiep je in de lokale cultuur

Probeer de cultuur te leren kennen voordat je op reis gaat zodat je rekening kunt houden met de lokale gebruiken. Elke cultuur heeft een eigen identiteit met eigen rituelen, handelingen en gewoonten. Of je het nu eens bent met de regels en opvattingen van een cultuur of niet, je zult er rekening mee moeten houden dat er per cultuur verschillend gedacht wordt over wat acceptabel gedrag is en wat niet. Zoek van te voren bijvoorbeeld wat informatie op over:

  • De grootste problemen in een land waar het toerisme invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan vernietiging van natuurgebieden, watertekort of uitbuiting. Probeer te voorkomen dat je deze problemen erger maakt. 
  • De lokale wetten. Niet alleen vermijd je zo problemen maar je respecteert ook de lokale cultuur. Het is nu eenmaal zo dat de wetten van het land waar je naar toe gaat gelden en niet die van je eigen land.
  • De gedragsregels van het betreffende land. Dit kun je vaak online vinden of via reisgidsen.

Bedenk van te voren dat locals ook geïnteresseerd zijn in jouw cultuur. Neem bijvoorbeeld wat foto's mee om te laten zien en neem als je bij locals overnacht een paar kleine cadeautjes mee!

Kijk naar jezelf

Wees je bewust van je positie als reiziger en je eigen overtuigingen van een bepaald land. Ook al lijkt het alsof iedereen om je heen de verste reizen maakt, reizen is een privilege dat voorbehouden is aan een klein deel van de wereldbevolking. Zeker op de meer toeristische plekken heeft de lokale omgeving zich vaak al aangepast aan (westerse) reizigers waardoor de plaatselijke cultuur en dingen die daar spelen soms moeilijk te zien zijn. Dat betekent niet dat jij als reiziger daar buiten staat, je bent nog steeds te gast in een ander land.

Ook heb je, door de media of verhalen van anderen, vaak een eenzijdig beeld van een land. Als je een land bezoekt kun je je daar naar gaan gedragen. Bij Afrika is dat beeld bijvoorbeeld dat het een arm, onderontwikkeld continent is waar jij als rijke westerling kan helpen. Om respectvol om te gaan met de lokale bevolking is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van je eigen overtuigingen en met een open blik het contact aan te gaan. Je kunt veel van ze leren.

Leer de lokale gedragscodes

Zoek van te voren uit hoe je je hoort te kleden in de plaatselijke cultuur. Vooral voor vrouwen gelden vaak strengere (culturele) gedragsnormen. Kijk daarom goed wat de bevolking zelf draagt. Lopen de vrouwen bijvoorbeeld in korte rokjes, dan kan jij dit ook doen. In een land waar de vrouwen allemaal gesluierd lopen, is het weer niet verstandig om in je korte broek en topje over straat te gaan.

Behalve de kledingcodes, is het ook verstandig om de bestaande gedragscodes in de gaten te houden. In landen als bijvoorbeeld Pakistan is het contact tussen mannen en vrouwen aan strenge regels gebonden en kunnen sommige gebaren heel anders worden opgevat. 

Zoek van te voren goed uit wat de houding is van de regering en de bevolking tegenover alcohol, en houdt je dan ook aan de lokale gebruiken. Ook roken is een punt van aandacht. De tabakindustrie probeert in veel ontwikkelingslanden het beeld te schetsen dat roken bij een rijke levensstijl hoort en het feit dat roken longkanker veroorzaakt wordt vaak verzwegen. Als je als “rijke” westerling gaat staan roken, bevestig je alleen maar dit beeld. Verder kunnen onderwerpen als homoseksualiteit, maar ook de lokale politieke situatie gevoelig liggen.

Wees voorzichtig met het maken van foto's van mensen. In sommige culturen is dit ongebruikelijk en veroorzaak je een probleem (bijv. door bijgeloof). Soms wordt ook geld gevraagd voor een foto of het maken van foto's, probeer daar een beetje soepel mee om te gaan. Over het algemeen geldt dat het het beste is om eerst even vragen of je een foto mag maken. In bijvoorbeeld veel Afrikaanse landen wordt het op toeristische plekken niet gewaardeerd, terwijl men het in kleinere dorpjes juist ontzettend leuk vindt.

Ga bewust om met geld

Wees netjes bij het afdingen. Ook al dingt de lokale bevolking veel meer af dan jij en lijkt het dus alsof jij veel te veel betaalt, bedenk dat zij ook veel minder te besteden hebben. Met het geld dat jij “te veel” betaalt, kan dat ene huishouden waarschijnlijk een hele tijd eten. 

Probeer je geld zoveel mogelijk lokaal te besteden. Ga eens uit eten bij een restaurant dat lokale producten inkoopt, doe je boodschappen zoveel mogelijk bij de kleine, lokale winkels, boek een lokale rondreis of excursie en in plaats van te overnachten in grote hotels, ga naar een lokale bed & breakfast. Geef ook een fooi als je bij een lokaal restaurant gegeten hebt of als het kamermeisje je kamer schoongemaakt heeft.

Probeer gebruik te maken van de diensten van de lokale bevolking. Sta bijvoorbeeld toe als iemand aanbiedt om je tassen te dragen en betaal ervoor (wat lokaal gebruikelijk is, of net een klein beetje meer). Hetzelfde geldt voor riksjas en tuktuks.

Het geven van geld aan bedelaars is een lastig punt. In sommige landen wordt het afgekeurd, terwijl het in andere landen weer gebruikelijk is om wat aan bedelaars te geven, bijvoorbeeld omdat het vorm van sociale voorziening is. Over het algemeen is een makkelijke regel: daar waar de lokale bevolking bedelaars steunt, kan je ook dezelfde bedragen geven. In plaats van geld te geven aan bedelaars kun je er ook voor kiezen om geld te doneren aan een lokaal goed doel. Als je toch liever direct wat geeft, geef dan bijvoorbeeld een handdoek of eten.

Meer lezen

Interessante vraagstukken over reizen en vrijwilligerswerk
Respectvol op reis

Respectvol op reis

Image

Dat rekening houden met de lokale cultuur en omgeving belangrijk is zal elke reiziger beamen. Toch kan het gebeuren dat je, bewust of onbewust, lokale normen of gedragscodes overtreedt, wat tot vervelende situaties kan leiden. Als reiziger heb ik bijvoorbeeld meegemaakt dat medreizigers ruzie kregen met de plaatselijke bevolking om geld, of zelfs in aanraking kwamen met politie door zich niet aan de regels te houden. Ik denk dat een goede voorbereiding daarbij veel kan schelen. In deze bundel heb ik daarom wat tips en leesmateriaal verzameld.

Access: 
Public
Toerisme...motor voor ontwikkeling of bedreiging van de planeet?

Toerisme...motor voor ontwikkeling of bedreiging van de planeet?

Image

Er wordt al jarenlang -en recent niet anders- geschreven over de bedreiging die "toerisme" vormt voor onze planeet. Los van allerlei culturele bedreigingen (de nadelige effecten van massa-toerisme in opkomende voormalige ontwikkelingslanden) gaat het dan vaak om bedreigingen voor het milieu -en specifieker de milieu-effecten van het alsmaar doorgroeiende vliegverkeer.

Ik werd geïnspireerd door een artikel in Travelpro waarin Jos van der Sterren werd geïnterviewd. Vanuit zijn studies, praktijkervaringen en voortdurend door-ontwikkelende kennis als directeur Academie voor toerisme aan de NHTV ("Breda University of Applied Science") ziet hij toerisme vooral als motor voor economische ontwikkeling. Hieronder enkele quotes en passages uit het interview.

Toerisme als motor voor economische ontwikkeling

Toerisme is in ontwikkelingslanden een belangrijke sector, veel  overheden proberen daar ook iets mee te doen. Het raakt veel mensen, van straatverkopers tot middelgrote bedrijven. Toerisme biedt daarnaast wereldwijd een enorme banenmarkt; uiteindelijk groeit de sector ieder jaar weer harder dan de wereldeconomie, met zo'n 4 à 5% per jaar. Die groei vormt tegelijkertijd een enorme bedreiging voor onze planeet, maar gaat wel door en is onbeheersbaar.

Multi-disciplinaire aanpak

Ontwikkelingsprocessen op een (nieuwe) toeristische locatie zijn complex; om zinvolle bijdragen te kunnen leveren is er inzicht nodig in zowel de businesskant van de reiswereld als in de sociaal-geografische, antropologische en culturele kant van toerisme. Maar denk ook aan financial inclusion, bijvoorbeeld het toegang krijgen tot microfinanciering voor de (toeristische) mkb-sector in ontwikkelingslanden.

Destination management is een noodzaak, wereldwijd zijn duurzame gebiedsmanagers nodig

Daar waar je toeristen samenbrengt en contact met bewoners en milieu faciliteert en stimuleert, daar komt destination management in beeld. Wereldwijd zijn gebiedsmanagers nodig, om die ontwikkeling in goede banen te kunnen leiden. Als je kiest voor toerisme als vakgebied, dan moet het in je hart zitten. Je kiest voor toerisme omdat je een idealist bent, avonturier, reiziger, cultureel geïnteresseerd, creatief en communicatief.

Jongeren moeten tegenwoordig overal zijn geweest en vooral ook laten zien dat ze fantastische ervaringen hebben gehad op reis; de 'social media stress'. Tegelijkertijd zie ik hen ook nadenken over een betere wereld, het geloof dat je het samen beter kunt doen, dat je samen een betere maatschappij kunt neerzetten en niet negatief moet zijn tegenover andere culturen.

Ben jij, vanuit je werk of opleiding, betrokken bij de ontwikkeling van toerisme in ontwikkelingslanden?

Deel je visies, voors en tegens en best practices via eigen blogs of reacties.

  • Op welke manier(en) kan toerisme een motor voor ontwikkeling zijn?
  • Welke voors en tegens zijn er als het gaat om zinvolle en succesvolle ontwikkeling van toerisme in opkomende ontwikkelingslanden?
  • Ken je, vanuit je studie, werk of al reizende, best practices van duurzame toeristische ontwikkeling?
  • Kan massa-toerisme tegelijkertijd ook zinvol zijn voor de ontwikkeling van een (ontwikkelings)land? Of is alleen "community based tourism" de oplossing voor een succesvolle ontwikkeling? En wat is eigenlijk succesvoller als het gaat om toerisme als motor voor ontwikkeling...een grote hotelketen aan de kust van een ontwikkelingsland die zorgt voor werkgelegenheid en extra inkomsten bij toeleveranciers? Of een kleine ecolodge middenin het regenwoud die volledig opereert op basis van respect voor mens en milieu?

Lees meer

Bestemmingen en landen: blogs en bijdragen van WorldSupporters- Bundel

Bestemmingen en landen: blogs en bijdragen van WorldSupporters- Bundel

Worldsupporters over landen en bestemmingen

Travel, living and working in the Caribbean and the Antilles - Theme
Hoe plan je een wereldreis?

Hoe plan je een wereldreis?

wereldreis route

Om je ideale wereldreis te kunnen plannen, check je onderstaande factoren. Afhankelijk van bijvoorbeeld je budget - regio wensen - beschikbare tijd - bucketlist activiteiten zal een factor het meeste knellen. Door beperkingen te benoemen, voorkom je veel uizoekwerk in de wondere wereld van het reizen rond de wereld.

  • Je zoekt een land of regio uit => hou je landenlijst kritisch naast je wensenlijst voor activiteiten en budget
  • Je checkt het klimaat en de beste reistijd => kijk ook of jouw activiteiten aansluiten bij lokale seizoenen en of je budget aansluit bij bijvoorbeeld het lokale hoogseizoen
  • Je bepaalt welke activiteiten je tijdens je wereldreis absoluut wilt ondernemen => sommige activiteiten zijn land-gebonden - seizoen gebonden of budget gebonden, andere minder.
  • Je gaat op zoek naar vervoer richting je bestemming(en) => welke route past bij je landen wens - budget - reisperiode en bucketlist
  • Je kijkt naar het aanwezige en benodigde budget => welke consessies wil je doen op je reisduur/bestemmingen/activiteiten?

Als je het grote plaatje voor je wereldreis plan in je hoofd hebt kan je door naar de volgende regelstappen. Deze zijn vaak minder bepalend voor je reisplannen maar moet je zeker niet onderschatten.

  • Je regelt je reisdocumenten - sommige landen vergen meer tijd voor het regelen van papieren dan anderen
  • Je checkt de lokale veiligheidssituatie en bereid je voor - met name grensstreken kunnen soms onveiliger zijn dan het land als geheel. Dit kan invloed hebben op je reisroute
  • Je controleert je (reis-)verzekeringen => check JoHo Verzekeringen
  • Je checkt of er vaccinaties of medische voorzorgmaatregelen => begin op tijd met je eerste prikken of accepteer dat je onderweg nog vaccinaties moet regelen
Reisblogs, tips en ervaringen

Reisblogs, tips en ervaringen

Image

Het maken van een bijzondere reis staat bij veel mensen hoog op de bucketlist. Het plannen en uitvoeren kan echter een lastig proces zijn. Want waar je begin je en hoe maak je een keuze tussen alle mogelijkheden als je een reis wil maken? Op WorldSupporter hebben al verschillende mensen hun tips en ervaringen gedeeld. Deze heb ik verzameld in dit magazine. Veel leesplezier!

Image

Peru, travelling the coast/desert, living in Cusco

Peru, travelling the coast/desert, living in Cusco

Vorige week ben in vertrokken vanuit Lima en ben ik langs de kust gaan reizen. Lima-Paracas-Islas Ballestas-Ica-Huacachina-Nazca-Cusco. Een aantal dagen geleden ben ik in Cusco aangekomen en ondertussen heb ik mij al redelijk gesettled in deze stad, waar ik 3 maanden zal wonen. 4 dagen geleden ben ik begonnen met mijn Spaanse lessen en over een maand ga ik werken in een weeshuis in Cusco, Hogar Jesus mi Luz. lees meer over mijn reis @: http://medypijper.blogspot.nl/

Top-10 populairste landen om te wonen en werken: waarheen vertrekken de meeste Nederlanders?

Top-10 populairste landen om te wonen en werken: waarheen vertrekken de meeste Nederlanders?

Image

Welke bestemmingen waren in 2018 het populairst onder expats en emigranten?

JoHo Insurances maakte een inventarisatie op basis van informatie- en adviesaanvragen van expats, emigranten, gepensioneerden, digital nomads, volunteers en ieder ander die langdurig naar het buitenland gaat. Hun inventarisatie geeft een interessant beeld van waar de Nederlanders zijn, of naar toe gaan.

Top-10 Landen

  1. USA
  2. Spanje
  3. Curaçao
  4. Thailand
  5. Indonesië
  6. Duitsland
  7. Australië
  8. Frankrijk
  9. Verenigd Koninkrijk
  10. China

USA - Verenigde Staten van Amerika

De USA op 1 komt deels door de omvang van het land, het aantal inwoners, het belang van de handel en de interessante arbeidsmarkt. De belangrijkste redenen om naar de USA te gaan zijn:

  • Expat, detachering vanuit NL
  • Lokaal in dienst treden
  • Onderneming opzetten
  • Amerikaanse levenspartner

Spanje

Spanje is om diverse redenen populair: werk, pensioen, vakantie, ondernemen. Mooi weer, dichtbij, populaire steden, en EU verdragen maken vertrek naar Spanje laagdrempelig voor gepensioneerden.

Curaçao

Qua aantal versus oppervlakte + inwoneraantal is Curaçao de nr 1. Als we de Antillen bij elkaar op zouden tellen, dan zijn de Antillen zelfs de populairste bestemming. Belangrijke redenen hiervoor zijn natuurlijk de band met Nederland en het klimaat. Wie gaan er met name naar de Antillen?

  • Gepensioneerden
  • Overheidsmedewerkers
  • Vakantiewerk en tijdelijk werk
  • Stagiaires

Thailand

Populair onder met name:

  • Gepensioneerden: Klimaat, het leven en het prijspeil zijn trekkers. Een goede en betaalbare zorgverzekering is echter een pijnpunt voor de gepensioneerden.
  • Digital Nomads: niet alleen in Thailand maar in de hele regio (dus niet alleen Thailand). Klimaat en leefstijl spelen hierin een belangrijke rol. 
  • Reizigers.

Indonesië

Indonesië is zeer gevarieerd wat betreft doel van de bestemming. Veel ondernemers, Digital Nomads, emigratie en remigratie, pensioen en met de partner mee. Veel langdurige reizigers ook.

Duitsland

Wonen en werken. Dichtbij, goede voorzieningen op verschillende gebieden, handel, welvaart, goedkopere woningen.

Australië

Een combinatie van avontuur, omgeving, goede voorzieningen, de taal en arbeidsmarkt mogelijkheden maken dat Australië al jarenlang in de top 10 vertoefd. Van backpackers, work & travel, expats, emigranten, gepensioneerden.

Frankrijk

De “Joie de vivre” lijkt nog steeds de belangrijkste reden voor vertrek naar Frankrijk. Wonen en leven. Ondernemen of werk zoeken. Pensioen, en ook vaker al vòòr de AOW-gerechtigde leeftijd (voordat EU regelingen in werking treden). 

Werk (expats) is de voornaamste reden voor wonen in het VK. De Brexit heeft het afgelopen jaar nog niet veel invloed gehad op de populariteit. Hoe populair het VK blijft na de Brexit, zal mede afhankelijk van de uitkomst van de Brexit. Denk aan (on)mogelijkheden wat betreft werk. En het eventueel wegvallen van EU regelingen en verdragen.

Verenigd Koninkrijk

Werk (expats) is de voornaamste reden voor wonen in het VK. De Brexit heeft het afgelopen jaar nog niet veel invloed gehad op de populariteit. Hoe populair het VK blijft na de Brexit, zal mede afhankelijk van de uitkomst van de Brexit. Denk aan (on)mogelijkheden wat betreft werk. En het eventueel wegvallen van EU regelingen en verdragen.

China

China is de afgelopen jaren erg populair geworden in verband met de handel en de arbeidsmarkt. De groeiende economie en de omvang van het land zorgen ervoor dat China de top 10 heeft gehaald. Werk is de voornaamste reden van vertrekken naar en wonen in China.

Populairste landen voor expats en bestemmingen om in het buitenland te werken

  • USA
  • Duitsland
  • Australië
  • Verenigd Koninkrijk
  • China
  • Singapore
  • Verenigde Arabische Emiraten / Dubai

Populairste landen voor vertrek na pensioen

  • Spanje
  • Curaçao
  • Thailand
  • Indonesië
  • Frankrijk
  • Portugal
  • Filipijnen

Exotische bestemmingen

Het zijn geen grote aantallen, maar Nederlanders strijken in toenemende mate neer op de verschillende exotische pareltjes van deze wereldbol, zoals:

  • Malediven
  • Palau
  • Vanuatu
  • Cook Eilanden
  • Frans Polynesië

En natuurlijk ook op heel veel andere mooie bestemmingen.

Deel je ervaringen

  • Naar welke bestemming ben jij vertrokken, en waarom?
  • Wat zijn (of waren) voor jou push- en pullfactoren om je er te vestigen?
  • Welke voor- en nadelen zie je wat betreft wonen (en werken) op jouw bestemming?
  • Deel je ervaringen door hieronder een reactie achter te laten, of schrijf er een eigen blog(je) over.

Welke bestemmingen waren in 2023 wereldwijd het populairst onder expats en emigranten

Wat zijn de beste landen om als expat of digital nomad in te wonen? In 2023 komt uit een onderzoek onder 12.000 expats en nomads de volgende ranglijst van landen naar voren op basis van o.a.  de beste kwaliteit van leven en de prettigste integratiemogelijkheden. Zie JoHo.org.

Wat zijn de beste landen om in te wonen en te werken?

Verder lezen en voorbereiden

JoHo Insurances

  • Bezoek de website van JoHo Insurances voor expats, emigranten en iedereen die voor langere tijd in het buitenand verblijft voor onder andere gratis persoonlijk advies: JoHo Insurances adviseert je efficiënt en vrijblijvend omtrent internationale ziektekosten en administratieve regelzaken. Vul het adviesformulier in voor advies, dat afgestemd wordt op je persoonlijke situatie en plannen.

JoHo.org

 

 

UITGELICHT

Inpakken: bijdragen van Worldsupporters over spullen om mee te nemen op reis - Bundel

Inpakken: bijdragen van Worldsupporters over spullen om mee te nemen op reis - Bundel

Worldsupporters over meeneemlijsten, spullen en handige zaken om op reis mee te nemen

Travel gear and packing lists for going abroad - Worldsupporter Theme
Choosing sustainable outdoor gear

Choosing sustainable outdoor gear

Image

In 2019, it's hard to ignore thinking about how your consumption choices affect the world. While you're probably familiary with the bad impacts of flying, the meat and dairy industry and the plastic soup that we call oceans, the textile industry hasn't entirely made it's way into the spotlights. 

A couple of months ago I saw the documentary "Stacey Dooley Investigates: Fashion's Dirty Secrets". While I was aware of terms like sustainable fashion, I had never been presented with the blunt facts or shocking images that come with it, nor had I tried to read into it. The fast fashion industry comes at a huge cost to the environment; water pollution, toxic chemicals, fashion waste and transportation costs. Furthermore, the water footprint of fabrics like cotton, and even more shocking, organic cotton, is huge. And while we are on the safe-side of the fashion industry (for now...), millions of people are suffering from the fashion choices we maken. 

Fast fashion is an industry focusing on low costs and speed. In reducing the costs for clothes, companies often choose for the cheapest countries with little (enforced) rules on environmental impact. The vibrant colours you love so much in your clothes, are often created with the use of toxic chemicals of which the residues end up in rivers and oceans, making this practice the second largest pollutor of clean water, following the number one we're all aware of; agriculture. By making such choices, fashion companies can constantly provide new collections at low costs, and the consumer is presented with cheap attractice new options all the time. In turn, this has caused a high-turnover of clothes in people's closets. Whereas in the past you used to have the same trousers for years, now you might have worn them 5 times before buying new ones and sending these to the second hand shop, hence the increasing amounts of textile waste. 

What can you do?

I was shocked by what I saw in the documentary and it totally changed my view on fashion. I'm not the only one, many blogs can be found on the internet regarding sustainable fashion, or even cutting out clothes shopping as a whole (check out this girl who didn't buy clothes for a year). While the latter option is something I might consider as a new-years resolution next year, it's a bit difficult with my upcoming trip and my lack of outdoor clothing. Therefore I have found some other ways to reduce my environmental fashion impact, which I would love to share with you. 

First of all, the number one rule is buy less. It's a simple solution to a big problem, buying less means less waste, less chemicals, less transportation, less water use etc. This is immediately connected to the second thing: buy recycled and good-quality. Recycled clothes are often the best as little pressure is put on virgin resources used for new clothingBuying good quality means the clothes will last longer and therefore again, you'll also have to buy less. However, not all good quality fashion is sustainable, so make sure to look at the brands. 

Since this blog is about outdoor brands, I want to give you a list of brands that from most sustainable to least sustainable based on the amazing website "rankabrand.org". 

Vaude 
Vaude scores the highest in the list of outdoor brands and therefore achieves a B-label. This is due to their use of 100% green electricty, their policies regarding toxic substances and their waste and packaging management. Furthermore they are a member of the Fair Wear Foundation. 

Jack Wolfskin
Jack Wolfskin is assigned a C label. They have implemented several measures to reduce their greenhouse gas emissions and work with organic cotton and certified manufacturers. However, they are not entirely transparent about their practices and therefore many impacts remain unknown. 

Fjällräven & Patagonia
Even though I've repeatedly been told Patagonia is one of the most sustainable brands, both Fjällräven and Patagonia score a C-label as well on the rankabrand website. Since the website uses a strict set of criteria, if the brand is not transparent about this, or does not publish results on their impacts, they score rather low. 

Other C-labels are assigned to Pyua, Trigema, Schöffel, Norrona, Deuther. Furthermore, D-labels are assigned to Bergans, Burton, Icebreaker, Regatta and Millet

When looking at a review of the fair cottage websiteVaude again pops up as the top sustainable choice, followed by Houdini and La Sportiva. 

The Greenpeace campaign "detox our fashion" on the use of PFCs (long-term severe pollutants) also gives an overview of the big outdoor brands. Their detox champions are again Vaude, and Paramo and Rotauf. The brands that are moving towards becoming more sustainable but that are definitely not their yet are The North FaceHaglöfs, Black Yak, Jack WOlfskin, Mammut, Salewa and Norrona. The brands that score the worst are Arcteryx, Columbia and Patagonia. While they mention that Patagonia is one of the leaders in sustainability, they are definitely falling short in their detox from PFCs. 

Interestingly, an independent website, theprch.com, puts Patagonia as the most sustainable brands out of a list of outdoor brands. Patagonia is refered to on many websites and in many articles as one of the most sustainable brands due to, for example, their focus on recycled fabric. While they score the highest on theprch, the website does mention that they are far from perfect and not very transparent. However, they do provide a lot of information on how they try to reduce their impacts, while many other companies hardly make any efforts at all. 

Patagonia is followed by REI, which has a B score. In the D category, the North Face, Mountain Hardware, Mammut, Marmot, Columbia, Black Diamond and Arc'teryx are listed. The worst brands, according to this list, are SmartWool, Sea to Summit, Osprey, Big Agnes, Coleman, Exped, Five Ten, Granite Gear, Gregory, Kelty, KUHL, MSR, NEMO
If you want to know more about how these brand were scored, check out the theprch website

All in all it seems that Vaude is definitely the most sustainable brands. Whether Patagonia follows, I'm not sure. They mentiion that they try to do a lot to be more environmentally friendly, but they lack actual reporting and therefore score quite low. Furthermore, they are not active in reducing their PFCs. I think it's best to buy products from Vaude, look into what products you buy from B/C categories, and definitely avoid the brands with a B-label. If one of your brands is not in the list, you can request RankaBrand to review it through this page. 

Last of all, I want to mention the option of second hand clothes. While it can be tricky with outdoor clothing, there are still plenty of options to find good clothes. Check out second hand (outdoor) shops, people selling clothes on the internet, shops, or even brands selling used clothes (https://www.rei.com/used for example). 

Well, hopefully this helped you in making your sustainable outdoor shopping easier! Let me know if you have any more ideas, thoughts, tips or comments below :). 

Cheers

Hannah

Backpacking and travel your way around the world - Theme

UITGELEGD

Verzekeringen afsluiten als je naar het buitenland gaat: waarom, welke en waar?

Verzekeringen afsluiten als je naar het buitenland gaat: waarom, welke en waar?

Waarom zou je een reisverzekering afsluiten als je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

  • Je kunt te maken krijgen met beschadiging, verlies of diefstal van je bagage.
  • Je kunt te maken krijgen met een ongeval. De kans op ongelukken in het buitenland is vaak wat groter dan thuis.
  • Je kunt aansprakelijk worden gesteld als jij schade toebrengt aan personen of aan goederen.
  • Je kunt te maken krijgen met medische kosten die niet worden gedekt door je zorgverzekering omdat je in het buitenland zit of omdat je werkt of stage loopt.
  • Je kunt te maken krijgen met vervroegde terugkeer omdat er iets met jou of je directe familie is gebeurd.
  • Je kunt in noodsituaties belanden en direct hulp nodig hebben.
  • In alle gevallen biedt een passende verzekering uitkomst.

Doorlopende of aflopende reisverzekering kiezen?

  • Als je een paar weken op reis gaat of van plan bent meerdere keren per jaar op vakantie te gaan, dan is een doorlopende reisverzekering vaak een betere optie dan een aflopende (eenmalige) reisverzekering. Alle vakanties binnen het verzekerde jaar zijn gedekt, ook (geboekte) weekendjes weg in bijvoorbeeld Nederland en België.
  • Als je doorlopend ook de annuleringskosten meeverzekert, ben je niet alleen goedkoper uit, je kan dan ook niet meer vergeten een annuleringsverzekering op tijd af te sluiten.
  • Reisverzekeringen keuzehulp en advies

Hoe lang mag je naar het buitenland?

  • Bij doorlopende reisverzekeringen is het uitgangspunt dat je vaker per jaar voor een (relatief) korte periode naar het buitenland gaat. Kort is daarin een rekbaar begrip en varieert van bijvoorbeeld 30, 60, 90 tot 180 aaneengesloten reisdagen per keer.
  • Soms kan je, tegen een toeslag of door een uitgebreidere variant te kiezen, het aantal aaneengesloten reisdagen uitbreiden.

Voor welke landen gelden reisverzekeringen?

  • Het is van belang dat je de juiste regio kiest: met Europa dekking ben je niet verzekerd als je buiten Europa reist.
  • Sommige verzekeraars bieden een lagere premie voor verblijven binnen Europa of vragen juist extra premie als je bijvoorbeeld naar de VS reist.

Hoe werkt bagagedekking?

  • De bagagedekking voor waardevolle bagage is altijd beperkt. Naast een totaal maximum is er ook altijd nog een maximum voor bepaalde categorieën goederen, waaronder foto-apparatuur, computers, laptops, etc...
  • Als je veel meeneemt, let er dan op dat de dekking voldoende is. Let er wel op dat er binnen het totale maximum bij IEDERE verzekering een submaximum is voor dergelijke apparatuur (en andere zaken, zoals sportuitrusting, juwelen, horloges, zaken gekocht onderweg, etc.).
  • Tevens gelden er eigen risico's bij schade, per gebeurtenis of per reis.
  • Bagage in het buitenland verzekeren

Wat als je tijdens je reis ook (vrijwilligers)werk gaat verrichten?

  • Steeds meer mensen die voor rondreis of groepsreis naar het buitenland gaan, combineren hun reis met enkele dagen of weken vrijwilligerswerk. Een bijzondere ervaring, waar extra talenten worden ontwikkeld en kennis wordt gedeeld. Toch zijn er ook bepaalde risico's:
  • De meeste doorlopende reisverzekeringen geven geen dekking als je vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland.
  • Bij (een langere periode) vrijwilligerswerk of betaald werk (waarbij je meer dan € 190 aan geld of loon in natura per maand ontvangt) vervalt de dekking van je Nederlandse zorgverzekering en is een speciale verzekering noodzakelijk die ook zorg in het buitenland volledig dekt tijdens werkzaamheden. Check de JoHo advieswijzers voor verzekeringen die wel dekking bieden.
  • Lees meer bij goed verzekerd zijn tijdens je

Wat als je (avontuurlijke) activiteiten of sporten gaat uitoefenen?

  • De meeste doorlopende reisverzekeringen geven (de keuze voor) dekking van winter- en onderwatersport.
  • Ook de risico's van activiteiten en sporten die je tijdens je rondreis beoefent zoals mountainbiken, zeilen, surfen, (wild water) kanoën & raften, trekking, abseilen en canyoning wil je graag verzekeren.
  • Sporten in wedstrijd verband worden veelal uitgesloten van dekking.
  • Dekking is standaard inbegrepen, of tegen een toeslag bij te verzekeren, of juist uit te sluiten met een korting op de premie.
  • Avontuurlijke activiteiten en sport in het buitenland verzekeren

Maakt het uit met wie je reist?

  • De meeste doorlopende reisverzekeringen kun je individueel afsluiten, of in combinatie met dekking voor je partner en/of kinderen.
  • De premies die je betaalt voor het meeverzekeren van partner en/of kinderen zijn vaak relatief voordelig.

Waarom een (doorlopende) reisverzekering naast je zorgverzekering?

  • Niet alle zorgverzekeringen dekken medische kosten in het buitenland, of ze bieden maar dekking voor een beperkte periode of tot een maximum bedrag.
  • Indien de zorgverzekering vergoedt tot het Nederlands tarief betekent dit dat als je medische kosten in het buitenland hoger uitvallen dan de kosten voor een soortgelijke behandeling in Nederland, je niet alle kosten vergoed krijgt. Je moet dan zelf het verschil betalen.
  • Met een reisverzekering kun je je aanvullend verzekeren voor medische kosten in het buitenland waardoor dit tot kostprijs (dus de daadwerkelijke kosten!) verzekerd is. Hierbij moet het wel gaan om onvoorziene, spoedeisende medische kosten.
  • Daarnaast dekt een zorgverzekering zaken als bagage, ongevallen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en buitengewone kosten in het buitenland niet. Dit kan wel worden verzekerd met een reisverzekering.

Wat wil ongevallendekking zeggen?

  • Sommige verzekeringen geven ook vergoedingen bij ongevallen (als je invalide raakt of komt te overlijden) of aansprakelijkheid (in het geval je iemand anders schade berokkent en jij op moet draaien voor de kosten).
  • Lees meer op de pagina's van de verschillenden verzekeringen.

Waarom verzekeringen afsluiten en bij JoHo aansluiten?

  • Word of ben je aangesloten bij JoHo
  • Maak dan gebruik van de extra voordelen bij het afsluiten van een verzekering via JoHo, zoals: cashbacks, kortingen en gratis gebruik services voor wie bij JoHo aangesloten is als donateur, abonnee of verzekerde.

Verzekeringen afsluiten

Verzekeringen zoeken en afsluiten voor lang en kort verblijf in het buitenland

Travel insurances and insurances for long term abroad - Theme
Crossroads: this content is used in bundle
Statistics
2800 1 1