Psychology and behavorial sciences - Theme
- 15798 reads
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Het doel van reclames is om er voor te zorgen dat mensen een bepaald merk vaker kiezen. Een belangrijk psychologisch mechanisme dat door adverteerders veel wordt gebruikt is het exposure effect. Het exposure effect verwijst naar de bevinding dat een bepaalde stimulus de voorkeur krijgt wanneer het herhaaldelijk aan mensen wordt gepresenteerd. De verklaring van dit effect heeft te maken met de vloeiendheid van verborgen stimulus-specifieke motorsimulaties. Elke keer dat iemand een woord tegenkomt, spreekt men dit woord in verborgenheid uit. Wanneer men een woord herhaaldelijk tegenkomt, wordt het steeds makkelijker om dat woord in het hoofd uit te spreken. De vloeiendheid van de uitspraak van het woord neemt toe en dat gaat gepaard met een positief gevoel dat leidt tot een voorkeur voor dat woord over woorden die men nog niet zo goed verborgen kan uitspreken.
Echter, wanneer het orale motorsysteem beperkt wordt bij het trainen van een woord, bijvoorbeeld door het kauwen van kauwgum, groeit de vloeiendheid niet en ontstaat er geen exposure effect. Ironisch is dat tijdens veel reclames mensen te maken hebben met orale interferentie en reclames dan weinig effect zullen hebben.
In het onderzoek werd de mond beperkt van het verborgen uitspreken van geadverteerde woorden doordat de participanten popcorn moesten eten. Hierdoor kon de uitspraak van de woorden niet worden geoefend. Deze orale interferentie leidde tot verminderde exposure effecten. Er ontstond zelfs een verminderde voorkeur voor het geadverteerde product.
Een mogelijke verklaring voor dit gevonden effect is dat het eten van popcorn te afleidend was en de mensen te weinig aandacht hadden voor de reclame. Tevens is het mogelijk dat visuele cues belangrijker zijn bij het beïnvloeden van merkkeuze, ook al suggereren de uitkomsten van het onderzoek dat de participanten hun voorkeuren baseerden op de merknaam en zij in het onderzoek niet werden blootgesteld aan visuele afbeeldingen van het product.
Deze resultaten suggereren dat adverteren voor bepaalde merken wellicht zinloos is voor bijvoorbeeld bioscoopbezoekers. Zij eten meestal snacks tijdens de advertenties en deze zullen interfereren met mogelijke reclame-effecten. Reclames zouden zich meer moeten richten op de visuele aspecten van producten, zodat deze belangrijker worden en orale interferentie geen rol meer speelt.
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Main summaries home pages:
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1360 | 1 |
Add new contribution