Burgerlijk Recht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 17/18 - Week 2a

Vragen

Vraag 1

A verhuurt zijn huis aan B. Vervolgens verkoopt A dit huis aan C en draagt het aan hem in eigendom over. Kan B zijn recht handhaven tegenover C?

Vraag 2a

Bespreek en vergelijk de rechtspositie van A:

A leent zijn auto voor een maand uit aan B. Nog in diezelfde maand gaat B failliet

Vraag 2b

A leent bedrag van 5.000 euro aan B. Kort nadien gaat B failliet.

Vraag 2c

A heeft een erfpachtrecht op een aan B toebehorend stuk land. B gaat failliet.

Vraag 2d

A vestigt een recht van erfpacht op zijn grond ten behoeve van B. Vervolgens verkoopt A de grond en draagt die in eigendom over aan C. Kan B zijn recht handhaven tegenover C? 

Vraag 2e

A geeft zijn huis in bruikleen aan B. Vervolgens verkoopt A dit huis aan C en draag het aan hem in zijn eigendom over. Kan B zijn recht handhaven tegen over C?

Vraag 3

In de meeste boeken staat voorin opgenomen “niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigt of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever”. Valt dit auteursrecht te kwalificeren als een goed in de zin van artikel 3:1 BW?

Vraag 4

A koopt van B een huis voor €150.000. Het huis wordt aan A geleverd. Omdat A de koopprijs niet kan betalen leent hij een ton bij een bank waarvoor hij aan de bank een hypotheek op het huis verschaft. Vervolgens geeft A het huis in bruikleen X en nog later schenkt en levert hij het huis aan Y. Kunt aangeven wat de rechtspositie van A, de bank, X en Y is?

Vraag 5

Welke kwalificaties geeft u aan de volgende objecten:

  1. een perceel grond

  2. een stoel

  3. een erfpachtrecht

  4. een kat

  5. een boot

  6. een auto

Antwoordindicatie

Vraag 1

Art. 7:226 BW; Koop breekt geen huur; verplichtingen gaan over op de nieuwe eigenaar C. Ook een nieuwe verhuurder moet de huur opzeggen als hij de huur wil beëindigen. Het huurcontract eindigt namelijk niet als de woning wordt verkocht. De nieuwe eigenaar zet het bestaande huurcontract voort. Als hij het huurcontract wil beëindigen is hij gebonden aan wettelijke regels voor opzegging. Wil de nieuwe eigenaar de woning zelf gebruiken (dringend eigen gebruik), dan kan hij de huur niet meteen opzeggen. Dit kan pas 3 jaar nadat hij de huurder schriftelijk gemeld heeft dat hij de nieuwe eigenaar is. Dus ja.

 

Vraag 2a

Bruikleen overeenkomst. A blijft eigenaar van de auto, indien B failliet gaat, kan A de auto uit terugvorderen (revindiceren) aangezien A gewoon eigenaar is gebleven van de auto. Art. 7A:1777/7A:1778 BW & art. 5:2 BW. Na afloop van de maand kan A de auto revindiceren. A is hier seperatist.

Vraag 2b

Omdat het hier gaat om een verbruikleenovereenkomst, geldt art. 7:129 BW, De eigendom van bijvoorbeeld fysieke munten, dan hoeft B niet daadwerkelijk dezelfde munten terug over te dragen maar wel hetzelfde bedrag terug over dragen aan A. Betreft hier slechts een vordering van A op B; B heeft wel de verplichting om eenzelfde soort zaak over te dragen, dit werkt relatief.

Vraag 2c

A heeft hier een beperkt recht op een goed van B, art. 5:85 BW. Bij faillissement heeft de rechthebbende A dus een separatistpositie. Het faillissement van B raakt de erfpachter A niet en A kan zijn erfpachtrecht in faillissement handhaven.

Vraag 2d

Art. 5:85 lid 1 BW. Erfpacht is een zakelijk recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft eens anders onroerende zaak te houden en te gebruiken;

Beperkte rechten op goederen zijn absolute rechten, zij hebben dus zaaksgevolg. Zij houden hun werking tegen verkrijgers onder bijzondere titel van het goed waarop het beperkte recht rust. Indien een stukgrond, zoals in casu, waarop een erfpachtrecht is gevestigd en dat stuk grond verkocht wordt, heeft de nieuwe eigenaar van die grond een stuk grond mét erfpachtrecht erop; zaaksgevolg. Dus B kan gewoon zijn recht handhaven tegenover C.

(Tenzij er bijvoorbeeld sprake is van een termijn die dan ook is afgelopen o.i.d. maar dit is niet gegeven in de casus; Art. 5:86 BW: partijen kunnen in de akte van vestiging de duur van erfpacht regelen)

Vraag 2e

Bruikleen is een persoonlijk recht, geen zaaksgevolg droit de suite. Indien de zaak wordt overgedragen aan een ander, in dit geval van A naar C, hoeft de nieuwe eigenaar de bruikleen van B niet te dulden. Betreft dus een relatief recht van B dat slecht werkt jegens A en niet jegens C!

Vraag 3

Het object is niet een stoffelijk iets; het gaat om de inhoud van het boek, namelijk het geestesproduct van de auteur. Het betreft dus geen zaak; dit betekent niet dat het geen goed is. Het valt onder de definitie van een vermogensrecht (art. 3:6 BW); dus ja!

Vraag 4

  • A: is geen eigenaar meer van het huis, dat is Y geworden! A heeft de verplichting om tot bruikleen aan X.

  • A-Bank: Hypotheek; als A niet betaald, is bank gerechtigd het huis te verkopen en zich te voldoen uit de opbrengst. Het hypotheekrecht is een beperkt recht op een groter recht. De bank heeft op A een hypotheek van €100.000.

  • A-X: Bruikleen;

  • A-Y: Schenking en levering huis. Y is dus eigenaar geworden van het huis.

Vraag 5

  • Een perceel grond; betreft hier een goed, namelijk een zaak: art. 3:1 BW. Artikel 3:2 BW: zaken zijn de voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten. Het betreft hier een onroerende zaak namelijk de grond, artikel 3:3 BW. Het is tevens een registergoed; voor welker overdracht of vestiging inschrijving in openbare registers noodzakelijk is art. 3:10 BW jo. 3:89 BW.

  • Een stoel; betreft een goed, namelijk een zaak: art. 3:1 BW. artikel 3:2 BW: zaken zijn de voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten; Het betreft hier een roerende zaak, artikel 3:2 lid 2 BW; roerend zijn alle zaken die niet onroerend zijn. Niet-registergoed, want er is geen sprake van grond/grond verenigde beplantingen/gebouwen/werk dat duurzaam met grond is verenigd + levering geschiedt middels bezitsverschaffing: art. 3:10 jo. 3:90 BW.

  • Een erfpachtrecht: is een absoluut vermogensrecht, art. 3:6 BW: het is een zakelijk recht dus werkt tegenover eenieder. Je kan het vinden in art. 5:85 BW: dus een zakelijk recht. Betreft tevens een registergoed namelijk op grond van artikel 3:10 BW; betreft een vermogensrecht (art. 3:1 jo. 3:6 BW) + voor overdracht of vestiging is inschrijving in de openbare registers noodzakelijk; beperkt recht (art. 3:8 BW) dat wordt gevestigd op een stuk grond (art. 3:98 jo. 3:89 BW)

  • Een kat: artikel 3:2a BW; lid 1: dieren zijn geen zaken. Artikel 3:2a BW: bepaling met betrekking tot zaken (in dit geval dus roerende zaken) zijn op dieren van toepassing, met inachtneming van de op wettelijke voorschriften en regels van ongeschreven recht gegronde beperkingen, verplichtingen en rechtsbeginselen, alsmede de openbare orde en goede zeden. Geen zaak en geen vermogensrecht; dus geen goed (art. 3:1 BW)

  • Een boot: betreft een goed, art. 3:1 BW, namelijk een zaak: art. 3:2 BW; roerende zaak art. 3:3 BW. Is niet per definitie een registergoed, bijv. indien je een motorboot koopt, is dit niet een register goed;

  • Een auto: het is een goed, want het is een zaak want stoffelijk: art. 3:1 jo. artikel 3:2 BW; Het betreft hier een roerende zaak, artikel 3:2 lid 2 BW; roerend zijn alle zaken die niet onroerend zijn. Niet-registergoed; want geen inschrijving nodig in openbare registers: art. 3:10 jo. 3:89/90 BW.

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Submenu: Summaries & Activities
Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
2086
Search a summary, study help or student organization