
Epidemiology of Cyberbullying across Europe: Differences between Countries and Genders - Sorrentino et al. - Universiteit Utrecht
Epidemiology of Cyberbullying across Europe: Differences between Countries and Genders
Sorrentino
Abstract
Cyberpesten en cyberslachtofferschap waren het meest prevalent in Bulgarije en Hongarije, en het minst prevalent in Spanje. Jongens pleegden meer cyberpesten dan meisjes in alle landen, maar er waren geen genderverschillen in cyberslachtofferschap.
Achtergrond
Het onderzoeken van cyberpesten in verschillende landen was lastig omdat er verschillende onderzoeksmethoden werden gebruikt. Het gebruiken van online gestructureerde vragenlijsten zou een betrouwbare procedure zijn omdat het gelijk is tussen de landen en studenten zich tijdens deze procedure op hun gemak voelen.
Definitie van cyberpesten
Cyberpesten is elk gedrag waarbij individuen/groepen herhaaldelijk door elektronische of digitale media een vijandige/agressieve boodschap overbrengen, bedoeld om anderen te schaden. Kernbegrippen: bedoeling om anderen te schaden en de onbalans van macht.
Internationale vergelijking van cyberpesten
Verschillende onderzoeken waarin landen worden vergeleken, worden aangehaald.
Doel van deze studie
Vergelijking tussen landen als het gaat om cyberpesten. Hierbij wordt gekeken naar prevalentie en naar verschillen tussen jongens en meisjes.
Instrumenten, procedure, data-analyse etc.
Resultaten
Beschrijvende analyse
In alle landen is de distributie relatief gelijk tussen jongens en meisjes. Behalve in Hongarije: daar zijn meisjes hoger gerepresenteerd dan jongens.
Genderverschillen in cyberpesten en cyberslachtofferschap
In alle landen waren jongens meer betrokken bij alle typen van cyberpesten dan meisjes, maar deze verschillen zijn in het bijzonder zichtbaar in bepaalde landen. Als het gaat om cyberslachtofferschap, waren er minder genderverschillen. Over het algemeen waren jongens en meiden gelijk slachtoffer.
Aantal uren online vs. cyberpesten en cyberslachtofferschap
Vaak online zijn is een belangrijke risicofactor voor cyberpesten en cyberslachtofferschap. In alle landen gold dat jongens en meiden die meer dan vier uur per dag online waren, twee keer zoveel kans hadden op cyberpesten en cyberslachtofferschap.
Discussie
Limitaties:
Cyberpesten en cyberslachtofferschap zijn gebaseerd op zelfrapportage > er kan geen causale conclusie getrokken worden.
Verschillen in definities van woorden.
Resultaten:
Meer dan 1 op de 4 adolescenten rapporteerden slachtoffer te zijn van cyberpesten in de afgelopen 6 maanden, met jongens meer betrokken dan meisjes. Vergeleken met meisjes, 2 tot 5 keer zoveel jongens rapporteerden cyberpesten.
Er is niet gevonden dat meisjes meer kans hebben op cyberslachtofferschap dan jongens, behalve in Frankrijk.
Mogelijke verklaring voor genderverschillen in prevalentie: jongens neigen meer agressief te zijn dan meisjes, meisjes zijn meer waarschijnlijk om onderworpen te worden aan agressie door zowel jongens als meisjes.
Vaak online zijn en het hebben van een SNS-account zijn risicofactoren voor cyberpesten en cyberslachtofferschap, omdat studenten meer blootgesteld worden aan het risico.
Spaanse studenten: hogere aantallen van SNS-accounts, maar lagere aantallen cyberpesten. Mogelijke verklaring: in Spanje zijn preventieprogramma’s ontwikkeld in scholen en online, om bewustzijn over de gevaarlijke aspecten van internet te verhogen.
Online zijn voor niet-studiegerelateerde zaken, en het gebruik maken van een SNS-account kunnen gezien worden als risicofactoren voor cyberpesten en cyberslachtofferschap, vooral bij adolescenten die toegang hebben tot online communicatie door hun smartphones, en op verschillende locaties met weinig/geen supervisie.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Jeugdcriminaliteit - Artikelen - Universiteit Utrecht
- Risk factors for child sexual abuse victimization: a meta-analytic review - Assink et al. - Universiteit Utrecht
- Risk factors for persistent delinquent behavior among juveniles: A meta-analytic review - Assink et al. - Universiteit Utrecht
- Child maltreatment: an ecological integration - Belsky - Universiteit Utrecht
- Parent-child relations and offending during young adulthood - Johnson et al. - Universiteit Utrecht
- Ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit, 1997-2015 - Laan et al. - Universiteit Utrecht
- Epidemiology of Cyberbullying across Europe: Differences between Countries and Genders - Sorrentino et al. - Universiteit Utrecht
- Etnische verschillen in risicofactoren - Universiteit Utrecht
- Long-term impact of childhood abuse and neglect on crime and violence - Widom et al. - Universiteit Utrecht

Contributions: posts
Spotlight: topics
Jeugdcriminaliteit - Artikelen - Universiteit Utrecht
Samenvattingen van de artikelen van het vak 'Jeugdcriminaliteit' 2020-2021
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
Add new contribution