Emotions as a mechanism for boundedly rational agents: The fast and frugal way - Muramatsu, Hanoch (2005) - Artikel

Er is weinig onderzoek gedaan naar de manier waarop emoties het denken en de besluitvorming van de mens beïnvloed. In dit artikel wordt er gekeken hoe emoties kunnen worden geïntegreerd in de bounded rationality theory (BR; begrensde rationaliteit). Door de invloed van emoties op cognitieve en fysiologische activiteiten speelt het een grote rol bij onze besluitvorming.

Filosofische richtlijnen

Een verklarend deel van het keuzegedrag vereist ons om te ontdekken welke mentale processen of mechanismen de oordelen en besluitvorming bepalen. Veel filosofen zijn het er niet over eens wat er schuil gaat achter het begrip ‘mechanismen’. De onderzoekers zien een mechanisme voor een gedraging als een systeem bestaande uit processen die op elkaar inwerken om een niet random (gedragsmatige) uitkomst te krijgen. Harré’s werk (1970) over causale krachten wordt gebruikt om uit te leggen hoe besluitvorming werkt.

Emoties spelen een belangrijke rol in het besturen van onze aandacht. De aandacht wordt weggenomen van de perifere aspecten en richt zich op de objecten die direct onze aandacht nodig hebben. De amygdala is een belangrijke hersenkern die de betekenis van een binnenkomende stimulus bepaalt. Emoties zijn ook betrokken bij leren. De affectieve component van een emotie en de bijbehorende lichamelijke respons stelt de mens in staat te leren van zijn/haar ervaringen. Dit staat in lijn met de somatische marker hypothese van Damasio die stelt dat de gevoelscomponent van emoties de conclusie vormt over de verwachte consequenties van een verschillende opties. Emoties hebben een rol bij het activeren en reguleren van activiteiten betrokken bij coderen, opslaan en ophalen van informatie over belangrijke gebeurtenissen. Oftewel, emoties zijn betrokken bij het geheugen. Mensen die in een vrolijke bui zijn gebracht kunnen beter leuke gebeurtenissen ophalen uit het geheugen dan minder leuke gebeurtenissen. Dit wordt ook wel mood congruency recall genoemd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de activiteit van de amygdala het geheugen verbetert als een functie van het niveau van emotionele intensiteit. Emotionele verwerking zorgt voor veranderingen in mentaal en fysiek functioneren die nodig zijn voor effectieve reacties. Emoties kunnen alleen deze veranderingen teweeg brengen als ze voldoen aan bepaalde eisen, zoals een trigger (een mechanisme dat ee proces in gang zet).

De triggers van een emotie programma zijn sensorische en conceptuele processen, die men informatie geven over de herkenning en categorisatie van een binnenkomende stimulus. Rond 1980 begon Harré te twijfelen aan het feit of er causale mechanismen ten grondslag liggen aan psychologische verklaringen voor gedrag. Harré was van mening dat sociale uitwisseling en onderhandeling, gevormd door de regels van conversatie, ten grondslag liggen aan psychologische fenomenen. De onderzoekers van dit artikel zijn hier niet van overtuigd en merken dat veel wetenschappers onderzoek doen naar neurale processen als de bron van informatie over cognitieve processen. Hierdoor is er nu bewijs voor beide veronderstellingen van het Lazarus-Zajonc debat. Een cognitie gaat vooraf aan een emotionele respons (Lazarus) en bepaalde basis emoties zorgen ervoor dat een individu direct kan reageren op zijn/haar omgeving zonder daar eerst over na te denken (Zajonc). LeDoux (1996) veronderstelde dat er twee neurale paden zijn die betrokken zijn bij de herkenning van gevaarlijke stimuli: de korte route (thalamus-amygdala) en de lange route (thalamus-neocortex—amygdala). De aard van de input bepaalt of het emotionele systeem de overhand neemt.

Emotie in de BR theorie

Het BR concept wordt op verschillende manieren gebruikt en geïnterpreteerd. Onder economen wordt de theorie van BR vergeleken met optimalisatie onder beperkingen (besluitvorming staat onder beperkingen als tijd, beperkte kennis et cetera). Een andere interpretatie van de BR is dat het vergelijkbaar is met menselijke irrationaliteit, cognitieve fouten. De visie op de BR als twee complementaire routes is bedacht door Gigerenzer en zijn collega’s (1999). Hier heb je de geest en de omgeving. Deze interpretatie valt binnen een theoretisch perspectief die de toolbox of fast and frugal heuristics (gereedschapskist van snelle en zuinige heuristieken) wordt genoemd. Dit model heeft psychologische plausibiliteit, domein specificiteit en ecologische rationaliteit. Uit het model volgt dat beslissers heuristieken gebruiken bij besluitvorming, die 3 functies bieden; (1) een zoek regel, (2) een stop regel, en (3) een beslis regel.

Het voorbeeld van walging wordt nu gebruikt om de logica en functionaliteit van emoties uit te leggen. Een binnenkomende stimuli die wordt gezien als een mogelijk gevaar van het binnendringen van gevaarlijk voedsel zal een ‘walging’ programma activeren. Dit programma heeft zich ontwikkeld om een informatie verwerkingsprobleem op te lossen (hoe gezond voedsel van gevaarlijk voedsel te onderscheiden en voorkomen dat men vergiftigd wordt). Mensen waarbij dit programma geactiveerd wordt en de emotie van walging ervaren zullen een hoger reproductief succes hebben. Bepaalde emotionele programma’s zijn gevormd door natuurlijke selectie om op adaptieve problemen te kunnen reageren.

Volgens Marr (1982) zijn er drie niveaus van analyse bij een evolutionaire verklaring van de menselijke geest. Dit bestaat uit het algoritme, de hardware implementatie en de rekenkundige analyseniveaus. De eerste twee zijn proximale oorzaken. Het laatste niveau houdt zich bezig met ultieme mechanismen. De betekenis van emoties bij beperkte rationaliteit is op het niveau van algoritme. Emoties functioneren namelijk als op cues gebaseerde heuristische processen die oplossingen geven op bepaalde keuzetaken. Recentelijk hebben onderzoekers emoties onderzocht op een hardware leven door te kijken naar neurale processen.

Theoretische implicaties

Er is nog geen volledig inzicht in de voorwaarden die ervoor zorgen dat emoties de rationaliteit van menselijke oordelen en keuzes verhogen of ondermijnen. Daarnaast worden prestaties niet beoordeeld op basis van interne consistentie, maar op een soort van externe correspondentie. Tenslotte wordt rationele besluitvorming hier op een andere manier geïnterpreteerd. In plaats van nutsmaximalisatie gaat het hier om een volgorde van cognitieve en emotionele processen.

Access: 
Public

Image

Click & Go to more related summaries or chapters:

Study Guide with article summaries for Emotion and Cognition at Leiden University - 2020/2021

Articlesummaries with Emotion and Cognition at Leiden University

Table of content

  • Heart Rate Variability as an Index of Regulated Emotional Responding
  • Mimicking emotions
  • What is an Animal Emotion?
  • Perspectives from affective science on understanding the nature of emotion
  • Emotional Expressions Beyond Facial Muscle Actions
  • Emotion Processing Deficits: A Liability Spectrum - Kret & Ploeger
  • Bonobos (Pan Paniscus) show an attentional bias towards conspecificss - Kret, Jaasma, Bionda, & Wijnen
  • Bodily Influences on Emotional Feelings
  • Emotion’s Response Patterns
  • Bodily Maps of Emotions
  • Cognitive reappraisal of emotion: a meta-analysis of human neuroimaging studies
  • Human feelings: why are some more aware than others?
  • The somatic marker hypothesis and the possible functions of the prefrontal cortex
  • A theory of unconscious thought
  • Affect, Mood, and Emotion
  • Impaired Theory of Mind for Moral Judgment in High-Functioning Autism
  • Psychopathy and instrumental aggression: Evolutionary, neurobiological, and legal perspectives
  • The rol of emotion in moral psychology
  • Pupil Mimicry Correlates with Trust
  • Mood-dependent Memory: Trends in Cognitive Sciences
  • The autonomic nervous system and emotion
  • Emotions as a mechanism for boundedly rational agents: The fast and frugal way
  • Telling more than we can know: verbal reports on mental processes
  • How do emotion and motivation direct executive control?
Summaries and supporting content: 
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
775 1