Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Oren

NHG-standaarden - Geneeskunde - Thema: Oren

Image

Check summaries and supporting content in full:
NHG-standaard (Geneeskunde): Otitis Media Acuta bij kinderen - M09

NHG-standaard (Geneeskunde): Otitis Media Acuta bij kinderen - M09

Otitis media acuta is een infectieuze ontsteking van het middenoor met een duur korter dan drie weken. Otitis media acuta gaat meestal gepaard met: oorpijn, algemeen ziek zijn, koorts en soms een loopoor, en wordt gekenmerkt door een rood, bomberend of niet-doorschijnend trommelvlies.

De incidentie van OMA is 20 per 1000 patiënten per jaar. De hoogste incidentie ligt bij kinderen jonger dan 5 jaar en de aandoening recidiveert geregeld, de kans op recidiveren is het grootst wanneer de eerste episode optreedt in het eerste levensjaar. De aandoening heeft meestal een gunstig natuurlijk beloop: bij zeker 80% van de kinderen zijn de ergste klachten na twee -drie dagen over. Soms treedt een perforatie op van het trommelvlies waardoor een loopoor ontstaat. Na de OMA is er vaak nog sprake van een OME.

Etiologie

Verwekkers: pneumokokken (30-40%), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, de hemolytische streptokok en/of virussen. Bij zuigelingen en peuters moet de huisarts bij algemene ziekte symptomen als koorts, prikkelbaarheid, nachtelijke onrust of gastro-intestinale verschijnselen rekening houden met een OMA. In 4 tot 8% van de gevallen treedt bij otitis media acuta een trommelvliesperforatie op, waardoor otorroe ontstaat (een loopoor). Ernstige complicaties zoals mastoïditis en meningitis zijn zeer zeldzaam.

Risicogroepen voor complicaties zijn kinderen jonger dan zes maanden en kinderen met anatomische afwijkingen in het KNO-gebied (syndroom van Down, palatoschisis)

Anamnese

  • oorpijn, loopoor, gehoorverlies; enkel- of dubbelzijdig voorkomen van deze klachten

  • algemene symptomen: koorts, prikkelbaarheid, nachtelijke onrust, buikpijn, braken, diarree, slecht eten of drinken, sufheid

  • klachten van een bovenste luchtweginfectie (hoesten, snotneus, keelpijn)

  • ernst, duur en beloop van de klachten

  • eerdere episoden van oorontsteking in de afgelopen twaalf maanden

  • aanwezigheid van trommelvliesbuisjes.

Risicogroepen voor complicaties:

  • kinderen jonger dan 6 maanden

  • kinderen met anatomische afwijkingen in het KNO-gebied (syndroom van Down en palatoschisis)

  • ooroperatie in de voorgeschiedenis

  • immuungecompromitteerde kinderen

Wanneer risicofactoren voor complicaties aanwezig zijn of er sprake is van ernstig toenemend ziek zijn en er overwogen wordt een antimicrobieel middel voor te schrijven moet de patiënt gezien worden.

De overige gevallen is de waarschijnlijkheidsdiagnose OMA op basis van anamnese verantwoord en is een telefonisch advies voldoende, mits in goed overleg.

Lichamelijk onderzoek

inspectie beide trommelvliezen, waarbij links en rechts worden vergeleken.

  • aspect van het trommelvlies: kleur, vaatinjectie, al of niet doorschijnend

  • stand van het trommelvlies: normaal, bomberend of ingetrokken

  • otorroe, trommelvliesperforatie, aanwezigheid van trommelvliesbuisjes.

Let op: afstaan van het oor, drukpijnlijk mastoïd, nekstijfheid of een verminderd bewustzijn.

De diagnose OMA wordt gesteld bij oorpijn of ziek zijn + één van de volgende verschijnselen:

  • een rood, bomberend of niet-doorschijnend trommelvlies; of

  • een trommelvlies met duidelijk links-rechtsverschil in roodheid; of

  • kort bestaande otorroe, via een trommelvliesperforatie of trommelvliesbuisje.

Vaatinjectie van beide trommelvliezen is weinig specifiek want dit kan ook voorkomen bij een verkoudheid of door huilen.

Bij kinderen van > 2 jaar zijn de ergste klachten vaak binnen een paar dagen over en is verdere controle niet nodig. Bij jongere kinderen kunnen de klachten langer duren.

Antimicrobiële middelen eventueel bij:

  1. kinderen onder de 2 jaar met dubbelzijdige acute middenoorontsteking -> minder pijn en koorts.

  2. het vlak na het ontstaan van de middenoorontsteking een loopoor ontstaan.

  3. Een ernstig ziek kind of als het kind zieker wordt

  4. Bij risicofactoren voor complicaties.

  5. Wanneer na drie dagen nog geen verbetering heeft opgetreden.

Bij een loopoor of perforatie liever niet met het hoofd onder water zwemmen. Dit kan mogelijk leiden tot prikkeling van het labyrint en duizeligheid. Mogelijk bestaat er tot enkele weken na een OMA geleidingsverlies door vochtophoping wat weer verdwijnt na een tijdje. Douchen kan wel gewoon en ook is het niet nodig kinderen die frequent last hebben van een otitis media acuta het zwemmen te ontraden. Tijdens of gedurende enkele weken na een otitis media acuta is er slechthorendheid op basis van geleidingsverlies door vochtophoping achter het trommelvlies. De slechthorendheid verdwijnt meestal vanzelf in de loop van enkele weken tot maanden.

Behandeling

Altijd symptomatische behandeling met paracetamol (rectaal of oraal). Eventueel decongestieve neusdruppels bij verstopte neus. Antimicrobieel middel van eerste keus is amoxicilline. Alternatieve zijn: azitromycine of cotrimoxazol. Indien klachten niet verminderen binnen 48 uur weer contact opnemen met huisarts.

Controle van een kind met OMA is meestal niet nodig behalve bij otorroe. Check in dit geval na een maand of de trommelvliesperforatie is gesloten.

Verwijs het kind naar een KNO arts bij het:

  • uitblijven van verbetering 48 uur na het starten van een kuur met een antimicrobieel geneesmiddel

  • vermoeden van mastoiditis of meningitis

  • persisteren van een loopoor na een kuur met een antimicrobieel geneesmiddel

  • persisteren van een trommelvliesperforatie een maand na het ontstaan van een loopoor

  • kinderen met frequente recidieven (drie of meer episoden per half jaar of vier episoden per jaar).

 

Access: 
Public
NHG-standaard (Geneeskunde): Otitis media effusie bij kinderen - M18

NHG-standaard (Geneeskunde): Otitis media effusie bij kinderen - M18

Otitis media met effusie is een conditie van het middenoor, gekarakteriseerd door ophoping van vloeistof achter een gesloten trommelvlies, zonder duidelijke tekenen van acute infectie. Dit kan eenzijdig en tweezijdig voorkomen. Natuurlijk beloop is gunstig, bij 50% van de kinderen treedt binnen 3 maanden herstel op. Soms duurt een episode langer dan 1 jaar of wisselt het beloop over enkele jaren. Meestal gaat het gepaard met geleidingsslechthorendheid en leidt daarom tot enige vertraging in spraak- en taalontwikkeling bij sommige kinderen. Ook kan het gedragsproblemen thuis of op school veroorzaken. Voor het screenen op perceptief gehoorverlies is inmiddels een nieuwe gehoorscreening ingevoerd die kort na de geboorte wordt uitgevoerd en waarbij men gebruikmaakt van oto-akoestische emissies.

Pathofysiologie

Disfuctie van de buis van Eustachius, vaak met voorafgaand een otitis media acuta. Geleidingsverlies is gemiddeld 25 dB, meestal tijdelijk. Frequentie van OME neemt af met de leeftijd, 5-6 / 1000 per jaar met een piek in de leeftijdsgroep 0-4 jaar.

Risicofactoren hiervoor zijn erfelijke belasting, crèchebezoek, regelmatige middenoorontstekingen of luchtweginfecties vooral in het eerste jaar en een lagere sociaal economische status. OME komt ook vaker voor bij patiënten met Downsyndroom, palatoschisis gecompromitteerd immuunsysteem.

Anamnese

  • Frequent verkoudheid. Openmond ademhaling.

  • Eerdere middenoorontstekingen, vnl. voor de leeftijd van 1 jaar.

  • Slechthorendheid, achterblijven van spraak- en taal ontwikkelingen

  • Gedragsproblemen en verminderde schoolprestaties.

  • Andere gezinsleden met doorgemaakte OME

  • Aanwezigheid risicofactoren

Lichamelijk onderzoek

Onderzoek KNO gebied en let op trommelvlies (kleur, positie, doorschijnendheid en vloeistof/luchtbel).

Aanvullend onderzoek

Pneumatische otoscopie of tympanometrie.

Evaluatie

Diagnose is zeker gesteld bij aanwezigheid van vloeistofspiegel of luchtbellen achter trommelvlies. Diagnose is pas na aanvullen onderzoek met zekerheid te stellen. Diagnose is minder waarschijnlijk bij een parelgrijs, doorschrijnend en niet ingetrokken trommelvlies met normale lichtreflex en goede beweeglijkheid. Cave proces in de nasofarynx bij een eenzijdige OME bij volwassenen.

Otitis media met effusie is minder waarschijnlijk bij een parelgrijs, doorschijnend en niet ingetrokken trommelvlies met een normale lichtreflex en een goede beweeglijkheid.

Er is spontaan herstel bij de helft van de kinderen binnen 3 maanden en bij drie kwart binnen 6 maanden. Bij de helft komt recidieven voor. Alleen interventie bij nadelige invloed op het functioneren en ontwikkeling van het kind. OME leidt niet tot onherstelbare schade van oor of gehoor. Medicatie heeft slechts kortstondige invloed op het beloop. Effect van trommelvliesbuisjes of adenotomie is beperkt. Zwemmen is toegestaan.

Laat het kind terugkomen bij toename van klachten. Overleg met ouders over afwachten en spontaan herstel en plaatsen van trommelvliesbuisjes. Bij kinderen > 6 jaar neemt incidentie af van OME, wacht spontaan herstel af.

Medische interventies worden aanbevolen als de klachten een duidelijk nadelige invloed hebben op het functioneren en op de ontwikkeling van het kind. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is een frequent toegepaste behandeling bij otitis media met effusie. Zolang de buisjes functioneren (meestal zes tot twaalf maanden), verbeteren ze op korte termijn het gehoor. Adenotomie leidt hooguit tot een vermindering van het aantal recidieven van otitis media met effusie na uitstoten van de buisjes, maar het effect op lange termijn is gering.

Trommelvliesbuisjes

  • Zwemmen mag, liever niet diepduiken.

  • Otorroe is onschadelijk, effect van oordruppels is beperkt. Overweeg langdurige otorroe orale kuur van amoxicilline-clavulaanzuur of verwijs terug naar KNO.

  • Na half jaar tot 1 jaar worden trommelvliesbuisjes vanzelf uitgestoten. Het trommelvlies sluit zich spontaan. Klinisch relevante restverschijnselen lijken beperkt.

Verwijzing naar KNO-arts

  • > 3 maanden OME.

  • Bij gehoorverlies > 30 dB en eventuele nadelige effecten hiervan op de taal- en spraakontwikkeling bepaalt KNO arts het verdere beleid.

  • Kinderen uit risicogroep verwijzen naar KNO arts (Down, KNO afwijking, immuungecompromitteerd).

  • Bij volwassenen met vermoeden op nasofarynxcarcinoom.

Access: 
Public
Access: 
Public

Image

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Follow the author: Medicine Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1634