TentamenTests bij de 3e druk van Personen-, Familie- en Erfrecht van Mellema-Kranenburg en Cornelissen

Wat regelt het familie- en personenrecht? - Tentamens 1

Vragen

Vraag 1

Meneer en mevrouw Frans willen hun zoontje Frans noemen. Zal de ambtenaar van burgerlijke stand deze voornaam in de geboorteakte opnemen?

Vraag 2

Meneer Kalknagel wil zijn achternaam veranderen omdat hij geen vriendin kan vinden, volgens hem door zijn achternaam. Wie zal zijn verzoek af- of toewijzen?

Vraag 3

X en Y trouwen, volledig conform de formaliteiten, voor de kerk. Enkele weken later wordt het burgerlijk huwelijk voltrokken. Welk gevolg heeft dit?

a) Er is geen rechtsgeldig kerkelijk huwelijk tot stand gekomen.

b) Er is geen rechtsgeldig burgerlijk huwelijk tot stand gekomen.

c) Er is zowel een rechtsgeldig burgerlijk als een kerkelijk huwelijk tot stand gekomen.

Vraag 4

Anita heeft een zoon, Bart. De nieuwe vriend van Anita, met de naam Cees, erkent Bart als zijn zoon. Cees is hierna de vader van Bart. Cees had al een dochter, Dominique, uit zijn vorige relatie. Wanneer Bart en Dominique meerderjarig zijn, worden ze verliefd op elkaar en wensen te trouwen. Kan dit?

Vraag 5

Emma en Frank hebben elkaar het ja-woord gegeven voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en in aanwezigheid van hun getuigen. Direct nadat het ja-woord is gegeven, nog voordat de ambtenaar iets heeft gedaan, krijgt Frank een hartaanval en overlijdt. Is het huwelijk van Emma en Frank tot stand gekomen?

Vraag 6

Gerard en Helga zijn al jaren getrouwd en hebben geen kinderen. De sleur slaat toe en ze zijn allebei toe aan iets nieuws. Ze willen, in ieder geval voor enkele jaren, hun huwelijk beëindigen. De rechter meent dat hij het echtscheidingsverzoek niet kan toewijzen, omdat er niet gesproken kan worden van een ontwricht huwelijk. Klopt dit?

Vraag 7

Ineke werkt bijna vijf jaar als accountant, wanneer zij verliefd wordt op orthodontist Jaap. Ze gaan een geregistreerd partnerschap aan en besluiten dat Jaap de enige kostwinnaar zal zijn. Na een decennia erg luxueus te hebben en weinig te hebben gespaard, gaat Jaap er met zijn assistente vandoor. Het partnerschap wordt beëindigd. Jaap besluit te stoppen met zijn beroep en kunstschilder te worden, rondkomend van een uitkering. Ineke meent dat Jaap ervoor moet zorgen dat zij haar luxe leventje kan voortzetten. Jaap geeft aan niets te hoeven betalen, omdat hij moet rondkomen van een uitkering. Wie heeft het juist?

Vraag 8

Welke personen staan niet in familierechtelijke betrekking tot elkaar?

a) Een achter-oom met zijn achterneef.

b) Adoptieouders en de kinderen van hun adoptiedochter.

c) Echtgenoten onderling.

Vraag 9

Kwalificeer de verwantschap (type en graad) van X in relatie tot:

a) haar man.

b) de zoon van een zus van haar oma.

c) haar betachterkleinkind.

d) de man van haar neef.

Vraag 10

Koen en Linda zijn getrouwd en willen kinderen. Koen heeft echter vruchtbaarheidsproblemen. Linda stelt voor haar ex-vriend, Marco, in te schakelen. Koen voelt zich schuldig en stemt hiermee in (‘één keertje dan’). Zo’n negen maanden later wordt Nina geboren.

a) Kan Marco het vaderschap van Koen ontkennen?

b) Kunnen Koen en/of Linda het vaderschap van Koen ontkennen?

c) Wat zou het antwoord op vraag b zijn als niet Marco maar ene Olaf de verwekker van Nina blijkt te zijn?

Vraag 11

Petra is een single moeder van de tienjarige Quinten. Petra wil dat haar zoontje officieel een vader krijgt. Haar neef Rick vindt het prima om Quinten als zijn zoon te erkennen. Kan Rick Quinten erkennen?

Vraag 12

Rob en Hettie zijn getrouwd. Rick stelt voor dat zijn vrouw, die als prostituee haar geld verdient, onbeschermde seks zou moeten hebben om meer geld binnen te harken. Hettie raakt echter in verwachting tijdens haar werkzaamheden en Dennis wordt geboren. Het is niet te achterhalen wie de verwekker is. Hettie wilt dat Rob het kind erkent als zijn zoon. Rob wil dit niet, omdat hij er niets mee te maken heeft. Hettie verzoekt de rechter om het vaderschap van Rob vast te stellen. Zal de rechter dit doen?

Vraag 13

Simon en Naomi zijn getrouwd en hebben een kinderwens. Emily, de beste vriendin van het koppel, wil graag de draagmoeder zijn. Ze spreken af dat door middel van kunstmatige inseminatie het zaad van Simon bij Emily ingebracht zal worden. Wat is de manier voor Simon, Naomi en Emily om te bewerkstelligen dat Simon en Naomi de ouders van het kind zijn?

Vraag 14

Pim en Bianca vormen een stel en krijgen dochtertje Greet. Meteen na de geboorte erkent Pim, met toestemming van Bianca, Greet als zijn dochter. Na ruim 12 jaar komt de relatie ten einde en krijgen Pim en Bianca ruzie over de keuze voor een middelbare school. Pim meent dat de rechter nu een besluit moet nemen, maar Bianca is het hier niet mee eens en stelt dat alleen zij mag besluiten. Heeft Pim of Bianca gelijk?

Vraag 15

Sascha en Joris wonen anderhalf jaar samen als Sascha in verwachting blijkt. Een half jaar na de geboorte van zoontje Martin doet Joris Sascha een aanzoek. Een maand later zijn ze gehuwd. Wie heeft/hebben het gezag over Martin?

Vraag 16

Veerle en Peter zijn getrouwd. Veerle raakt zwanger met behulp van een ivf-behandeling die in Nederland niet erkend is. Celina wordt geboren. Wie heeft/hebben het ouderlijk gezag over Celina?

Vraag 17

Arend en Betty hebben een kortstondige relatie gehad waaruit Chris is geboren. Chris is erkend door Arend, maar er is geen verzoek tot gezamenlijk gezag ingediend. Na de geboorte zijn er jaren voorbij gegaan waarin Arend geen contact heeft gezocht met Betty en Chris, en Betty op haar beurt geen contact heeft gezocht met Arend. Na zeven jaar wil Arend toch onderdeel van Chris zijn leven zijn. Betty weigert hieraan mee te werken en argumenteert dat Arend er dan maar eerder had moeten zijn voor Chris. Als de rechter vraagt of Chris het leuk zou vinden om zijn vader af en toe te zien, schudt Chris 'nee'. Zal de rechter een omgangsregeling vaststellen?

Vraag 18

De dertienjarige Luuk heeft van zijn kinderloze tennislerares € 75.000,- geërfd. De ouders van Luuk, die krap bij kas zitten, vinden dat Luuk maar in zijn eigen levensonderhoud moet voorzien. Luuk vindt dat zijn ouders nog steeds alles voor hem moeten betalen. Wiens standpunt is juist?

Vraag 19

Silke en Thomas zijn getrouwd en willen een kindje. Ze willen Silke laten insemineren met het zaad van een bekende donor, Floris. Negen maanden daarna wordt Anouk geboren. Wie is/zijn onderhoudsplichtig jegens Anouk?

Vraag 20

Willem staat onder curatele vanwege drankmisbruik. Hij heeft zijn vriendin Tessa ten huwelijk gevraagd. Moet de curator van Willem toestemming geven zodat Willem met Tessa kan trouwen?

Vraag 21

Truus woont in een verzorgingshuis en begint te dementeren. Meestal is zij helder, maar soms komt zij warrig en afwezig over. Dementie kan zich snel ontwikkelen. Haar dochters willen weten om welke juridische maatregel(en) zij, in overleg met hun moeder, het best kunnen verzoeken. Hoe zou jij hen adviseren?

Antwoorden

Vraag 1

Ja.

Vraag 2

De Kroon (regering)

Vraag 3

C

Vraag 4

Nee.

Vraag 5

Ja.

Vraag 6

Nee.

Vraag 7

Ze hebben allebei ongelijk.

Vraag 8

C

Vraag 9

a – geen b – vijfdegraads bloedverwant in de zijlijn c – vierdegraads bloedverwant in de rechte lijn d – derdegraads aanverwant in de zijlijn en vierdegraads aanverwant in de zijlijn

Vraag 10

a – nee b – nee c – ja.

Vraag 11

Ja.

Vraag 12

Die kans is zeker aanwezig. Zie Rb. Gelderland 20 april 2016, ECLI:NL:RBGEL:2016:3647)

Vraag 13

Simon of Naomi zal het kind kunnen erkennen, art. 1:203 jo. 1:204. Vervolgens adoptie door de ander (Simon of Naomi), waardoor het ouderschap aan Emily komt te ontvallen, art. 1:227.

Vraag 14

Bianca heeft gelijk.

Vraag 15

Joris.

Vraag 16

Veerle en Peter.

Vraag 17

Ja

Vraag 18

Luuk.

Vraag 19

Silke en Thomas.

Vraag 20

Ja

Vraag 21

Beschermingsbewind in combinatie met mentorschap.

Waarover gaat het huwelijksvermogensrecht? - Tentamens 2

 

Vragen

Vraag 1

Astrid en Bas willen met elkaar trouwen. De kunstwerken en het antiek dat zij bezitten, willen zij voor zichzelf houden. Wat dienen zij te doen om dat zo te houden?

Vraag 2

Bert en Cindy hebben een geregistreerd partnerschap en hebben elke gemeenschap van goederen uitgesloten in partnerschapsvoorwaarden. Gedurende het partnerschap verkrijgen zij de eigendom van een woning. Hoe is de goederenrechtelijke situatie ten aanzien van deze woning?

Vraag 3

Laura en Stefan zijn getrouwd en hebben twee dochters. Stefan werkt, Laura zorgt voor de kinderen. Zij spreken schriftelijk af dat Stefan de kosten van de huishouding zal betalen. Is deze afspraak geldig?

Vraag 4

Stefan koopt een computer ten behoeve van de gewone gang van de huishouding. Zijn de onderstaande beweringen met betrekking tot Stefan waar?

a) Laura kan de verkoper aanspreken wanneer de computer stuk gaat.

b) De verkoper kan Laura aanspreken wanneer de rekening niet betaald wordt.

c) De verkoper kan eventueel verhaal halen op het privévermogen van Laura.

Vraag 5

Jelle en Marloes zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Hierin is elke gemeenschap van goederen uitgesloten. Marloes heeft een bungalow op een vakantiepark. Uit het vermogen van Jelle wordt een nieuwe badkamer in de bungalow geplaatst van € 20.000,- Heeft Jelle een vergoedingsvordering en zo ja, hoe wordt deze vordering vastgesteld?

Vraag 6

Marloes wil de zojuist genoemde bungalow verkopen. Heeft zij hiervoor de toestemming van Jelle nodig?

Vraag 7

Jelle heeft zonder toestemming van Marloes een laptop op afbetaling gekocht. Jelle krijgt spijt van zijn aankoop. Kan Jelle de koopovereenkomst vernietigen?

Vraag 8

Jelle heeft van zijn oma een sieraad geërfd dat niet in de gemeenschap van goederen is gekomen (uitsluitingsclausule). Marloes heeft het sieraad, dat in haar nachtkastje lag, verkocht en geleverd aan haar zus. Wie is eigenaar van het sieraad?

Vraag 9

Jelle heeft van zijn oma een sieraad geërfd dat niet in de gemeenschap van goederen is gekomen (uitsluitingsclausule). Marloes heeft het sieraad, dat in haar nachtkastje lag, uitgeleend aan collega Xander voor een periode van een jaar. Jelle hoort hier na een week van, maar besluit na een half jaar de fiets terug te halen. Moet Xander de fiets afgeven?

Vraag 10

David en Joanne zijn in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. David koopt een woning voor € 300.000,- De woning wordt op zijn naam gezet. Hij betaalt € 230.000- zelf van het geld dat hij van zijn opa geschonken heeft gekregen onder uitsluitingsclausule. Het restant leent hij van de bank.

Welk van de volgende beweringen is correct?

a) De woning en de schuld vallen allebei in de gemeenschap.

b) De schuld valt in de gemeenschap, de woning blijft als goed op naam buiten de gemeenschap.

c) De woning valt in de gemeenschap, de schuld niet.

d) De woning en de schuld vallen allebei niet in de gemeenschap.

Vraag 11

Joost en Simone zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze kopen samen een bank. Simone betaalt de bank uit haar spaarpot, waar geld in zit dat zij geërfd heeft onder uitsluitingsclausule. Wie is/zijn aansprakelijk voor de schuld en op welk vermogen kan de schuld verhaald worden?

Vraag 12

Joost en Simone hebben een beeld dat in de gemeenschap van goederen valt. Joost verkoopt en levert het beeld aan Elly. Is Joost hiertoe bevoegd?

Vraag 13

Joost heeft gedurende zijn huwelijk een boot gekocht, maar deze niet betaald. De boot behoort niet tot de gewone gang van de huishouding. Wie is aansprakelijk voor de openstaande factuur na ontbinding van het huwelijk?

Vraag 14

Frans heeft gedurende zijn huwelijk met Henny een agrarisch bedrijf gerund. Hoe kan Henny na ontbinding van het huwelijk ontkomen aan eventuele milieuclaims?

Vraag 15

Wat kan Inge doen als haar echtgenoot Justin gokverslaafd blijkt te zijn en veel schulden maakt, en zij geen echtscheiding wilt?

Vraag 16

Louise en Simon trouwen met elkaar. Voordat ze trouwen, maken ze huwelijkse voorwaarden die door een advocaat worden vastgelegd. Zijn hun huwelijkse voorwaarden rechtsgeldig?

Vraag 17

Eline en Kasper spreken af dat zij voortaan gescheiden vermogens hebben. Er wordt een overeenkomst opgesteld, die zij ondertekenen en dateren. Wordt hun doel hiermee bereikt?

Vraag 18

Mario is onder curatele gesteld wegens cocaïnegebruik. Hij wil trouwen met Kelly. Heeft hij hiervoor toestemming nodig en zo ja, van wie?

Vraag 19

Maartje en Arno hebben huwelijkse voorwaarden gemaakt. Hierin is elke gemeenschap van goederen uitgesloten. De voorwaarden zijn niet in het huwelijksgoederenregister ingeschreven. Arno gaat failliet. Kan de faillissementscurator Maartje aanspreken?

Vraag 20

Hanneke en Jeroen zijn buiten iedere gemeenschap van goederen getrouwd. In hun huiskamer hebben ze een schilderij hangen waarvan ze allebei niet kunnen bewijzen dat ze de eigenaar zijn. Wie is/zijn bevoegd om het schilderij over te dragen?

Vraag 21

In de huwelijkse voorwaarden van Kim en Ferdinand is een periodiek verrekenbeding opgenomen. Er is echter nooit verrekend. Dient bij het einde van het huwelijk alsnog te worden verrekend?

Antwoorden

Vraag 1

Huwelijkse voorwaarden maken in een notariële akte.

Vraag 2

Gemeenschappelijke eigendom (titel 3.7).

Vraag 3

Ja.

Vraag 4

a – Nee b – Ja c – Ja

Vraag 5

Ja, op grond van art. 1:87.

Vraag 6

Nee.

Vraag 7

Nee.

Vraag 8

De zus van Marloes

Vraag 9

Nee

Vraag 10

D

Vraag 11

Aansprakelijk Joost en Simone, verhaal op privévermogen en gemeenschap.

Vraag 12

Ja.

Vraag 13

Joost en Simone, art. 1:102.

Vraag 14

Henny kan afstand te doen van de gemeenschap, art. 1:103.

Vraag 15

Zij kan verzoeken om opheffing van de gemeenschap of scheiden van tafel en bed.

Vraag 16

Nee.

Vraag 17

Nee.

Vraag 18

Ja, van de curator.

Vraag 19

Ja.

Vraag 20

Hanneke en Jeroen tezamen, als mede-eigenaren.

Vraag 21

Ja.

Welke regelingen kent het erfrecht? - Tentamens 3

 

Vragen

Vraag 1

Welke term (opvolging onder algemene of bijzondere titel) is van toepassing op…

a) Gezamenlijk erfgenaamschap;

b) Enig erfgenaamschap;

c) Een legataris?

Vraag 2

Lucas heeft zijn opa ontvoerd en in elkaar geslagen. Hij is hiervoor veroordeeld met een vrijheidsstraf van drie jaar (art.300 Sr.). Lucas is versterferfgenaam van zijn opa. Kan Lucas ooit van zijn opa erven?

Vraag 3

Gerrit overlijdt. Uit zijn huwelijk met de eerder overleden Annie zijn drie zonen geboren, van wie er één, Jaap, is vooroverleden. Jaap heeft een weduwe en twee kinderen achtergelaten. Wie zijn de erfgenamen van Gerrit en voor welk deel?

Vraag 4

Cees overlijdt en laat zijn echtgenote Bets en kinderen Julia en Jules na. Zijn nalatenschap bedraagt € 75.000,- Hij heeft geen testament gemaakt. De wettelijke rente bedraagt 8%. Enkele maanden later overlijdt ook Bets. Wat is de omvang van de vorderingen van Julia en Jules wanneer Bets overlijdt?

Vraag 5

Nico is overleden en laat een vrouw en drie dochters na. Hij heeft geen testament gemaakt. Zijn vrouw is op grond van de wettelijke verdeling eigenaar geworden van alle goederen van de nalatenschap. Vier weken na het overlijden van Nico verkoopt en levert zijn weduwe de auto van Nico aan Peter. Na acht weken maakt zij de wettelijke verdeling ongedaan. Wie is op dat tijdstip eigenaar van de auto?

Vraag 6

Anton overlijdt en laat een vrouw en twee zonen achter. Hij heeft geen testament gemaakt. De zonen krijgen een vordering op de weduwe, elk ten bedrage van een derde van de nalatenschap. Anderhalf jaar later trouwt de weduwe van Anton met Ruud. Een jaar later overlijdt zij. Welke wilsrechten kunnen haar zonen inroepen?

Vraag 7

In 1970 is Chris overleden. Hij liet een vrouw en twee zonen achter. Hij had geen testament gemaakt. De nalatenschap wordt verdeeld tussen de drie erfgenamen. In 2013 wordt het vaderschap van een derde zoon vastgesteld door de rechter. Kan deze derde zoon zijn erfdeel alsnog opeisen, en zo ja, voor welk gedeelte?

Vraag 8

Willy, een hertrouwde weduwe met kinderen, wil haar nalatenschap nalaten aan haar echtgenoot en zijn kinderen. Welke van onderstaande beweringen is correct?

a) Zij kan dat niet.

b) Zij kan dat door het maken van een testament.

c) Zij kan dat door het maken van een testament waarin zij ook haar kinderen moet betrekken.

Vraag 9

Luuk overlijdt en laat één erfgenaam, Lenie, na. Er is nog een aantal openstaande facturen: die van de begrafenis en van de reparatie van zijn wasmachine. Zijn vaste kapster heeft hij € 950,- gelegateerd. In welke volgorde moet Lenie de schulden voldoen?

Vraag 10

Noortje wil een echtscheiding van Jan. Zij maakt eerst een testament waarin zij Jan onterft. Welke aanspraken heeft Jan op de nalatenschap van Noortje?

a) als Jan een rijke man is.

b) als Jan helemaal geen vermogen heeft.

Vraag 11

Christian heeft vanaf zijn zestiende in de garage van zijn vader Bart gewerkt. Hiervoor ontving hij geen passende beloning. Christian is voor een vierde erfgenaam in de nalatenschap van Bart. Heeft Christian recht op een bedrag ineens en zo ja, tot welke deel van de nalatenschap?

Vraag 12

André heeft een testament gemaakt met daarin een ouderlijke boedelverdeling. Dit is een verdeling die een erflater voor zijn overlijden maakt en sinds 2003 niet meer in de wet staat.

a) Het testament is nietig.

b) Het testament is vernietigbaar.

c) Het testament is geldig.

Vraag 13

Kees is zeventien jaar en vanwege een geestelijke stoornis onder curatele gesteld. Hij wil een testament maken. Is dit:

a) niet mogelijk?

b) zonder meer mogelijk?

c) mogelijk met toestemming van de kantonrechter?

Vraag 14

Pieter legateert zijn bungalow in Zeeland aan Rens, onder de verplichting dat hij de garage van de buurman jaarlijks een verfbeurt geeft. Rens komt deze verplichting niet na. Wie kan Rens aanspreken op het niet-nakomen van deze verplichting?

Vraag 15

Moeder Lisa heeft twee dochters en een zoon. Vader Alfred is vooroverleden. Lisa wil haar vriend een bedrag nalaten zo groot dat haar kinderen nog precies genoeg hebben voor hun legitieme porties. Wat kan Lisa haar vriend nalaten wanneer de nalatenschap uit € 120.000 bestaat?

Vraag 16

De nalatenschap van Roelof bestaat enkel uit een agrarisch bedrijf. Hij heeft zoon Bert als bedrijfsopvolger en twee legitimarissen, Cees en Dries. In het testament is Bert als enig erfgenaam benoemd en wordt Cees en Dries een legaat nagelaten ter grootte van hun legitieme portie. Dit legaat moet worden voldaan in zes jaarlijkse termijnen. Kunnen Cees en Dries iets doen tegen deze vertraagde opeisbaarheid?

Vraag 17

Moeder Ellen, weduwe, heeft twee kinderen, Sophie en Tijmen, en een vriend, Martin. Tijdens leven heeft zij haar kinderen elk € 50.000,- geschonken. Haar nalatenschap bestaat uit € 100.000,- Hoeveel kan Ellen aan haar vriend Martin nalaten, gelet op de legitieme porties van Sophie en Tijmen?

Vraag 18

Arjan overlijdt. Zijn nalatenschap bestaat uit een woning ter waarde van € 200.000,- en een openstaande lening van € 215.000,- Wat krijgen zijn erfgenamen David en Steven…

a) indien zij beneficiair aanvaarden?

b) indien zij zuiver aanvaarden?

Vraag 19

Drie kinderen hebben van hun vader een huis geërfd. Een van hen wil het huis verkopen, de andere twee willen het verhuren. Kunnen deze twee het derde kind ertoe dwingen mee te werken aan de verhuur van het huis?

Vraag 20

Jacob heeft zijn kinderen Kevin en Stefan elk € 50.000,- geschonken. Aan dochter Marloes schenkt hij niets. Moeten de schenkingen die Kevin en Stefan hebben ontvangen verrekend worden met hun te verkrijgen erfdeel wanneer Jacob overlijdt?

Vraag 21

Jacob heeft zijn kinderen Kevin en Stefan elk € 100.000,- geschonken. Aan dochter Marloes schenkt hij niets. Bij de schenkingen heeft Jacob bepaald dat Kevin en Stefan deze niet hoeven in te brengen. De nalatenschap van Jacob bedraagt € 20.000,- Kan Jacob zijn schenkingen aan Stefan en Kevin inkorten?

Antwoorden

Vraag 1

a – opvolging onder algemene titel b – opvolging onder algemene titel c – opvolging onder bijzondere titel

Vraag 2

Ja.

Vraag 3

De twee zonen van Gerrit voor een derde en de kinderen Jaap ieder voor een negende.

Vraag 4

€ 25.500,-

Vraag 5

Peter.

Vraag 6

Die van art. 4:20 en 4:21.

Vraag 7

Ja, voor een vierde.

Vraag 8

B

Vraag 9

1. de reparatie van de wasmachine en de begrafeniskosten. 2. het legaat.

Vraag 10

a – art. 4:29 b – art. 4:29 en 4:30.

Vraag 11

Ja, tot maximaal de helft van de nalatenschap.

Vraag 12

A

Vraag 13

C

Vraag 14

Een erfgenaam.

Vraag 15

€ 60.000,-

Vraag 16

Ja.

Vraag 17

De gehele nalatenschap.

Vraag 18

a – niets b – een schuld van € 15.000,-

Vraag 19

Nee.

Vraag 20

Nee, tenzij.

Vraag 21

Ja.

 

Image

Access: 
Public

Image

This content refers to .....
Law and public administration - Theme

Law and public administration - Theme

Image
Summaries, internships, tips and tools for study and work in law and public administration Definitions, Jurisprudence, Stories, Subjects, Study assistance,
Join WorldSupporter!
This content is related to:
Boeksamenvatting bij de 2e druk van Personen- familie- en erfrecht van Mellema-Kranenburg en Cornelissen
Stamplijst personen- en familierecht en erfrecht
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
This content is also used in .....

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Vintage Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1535